Home » DAB+

Categorie archief: DAB+

Laatste nieuwtjes

Zenderwijziging DAB+

In het westen v.h. land is Radio Continu toegevoegd aan het aanbod. Om deze zender te ontvangen een nieuwe scan doen. Bij DAB+ gaan wijzigingen niet automatisch op de ontvanger. (tenminste niet op die 2 hier)
DAB+ lijst onder de C.

Radio Continu is ook via diverse providers te krijgen:
KPN 827
Ziggo 837

DAB+ heeft het nog moeilijk

DAB+, de beoogde opvolger van FM ether, heeft nog steeds te kampen met weinig belangstelling. Veruit de meeste radiotijd via de ether komt nog steeds ten gunste van FM (ether dus, we hebben het hier niet over kabel).

Ook het verdwijnen van lokale omroepen werkt ongunstig. Er liepen diverse ‘testen’ (wat valt er te testen?), maar de toestemming daarvoor van de ACM liep tot en met 31 december. Het stationsaanbod is door diverse oorzaken de laatste maanden in het geheel afgenomen.

Verder is mijn eigen ervaring dat ook de Regio-omroep niet heel goed te krijgen is. Radio moet in de vensterbank staan. Ook voor diverse andere zenders.

Mijn DAB+ radiotje, bijna 1½ jaar geleden aangeschaft, staat inmiddels al weer stof te verzamelen. In de slaapkamer luister ik weer via FM. Meestal NH radio. In de woonkamer is er digitale radio via m’n provider. Via i-tv en dvb-t.

Zie ook dit artikel van mediamagazine.

Efteling Kids kort na toevoeging KPN weg op DAB+

Of er een relevantie is weet ik niet maar het lijkt er wel op. De zender is nog niet toegevoegd bij KPN of is afgevoerd uit het DAB+ aanbod. Hij was in een deel van Nederland te krijgen via het aanbod van MTV.NL.

Er zijn de laatste tijd wel heel veel leuke zenders van DAB+ verdwenen.

De zender is nog te krijgen via de FM op de kabel, Ziggo digitaal kan. 820, KPN digitaal kan. 831 danwel 1024, internet: website en de app.

Gaat DAB+ met huidige aanbod nog wat worden?

Het is de vraag of mensen voor hun autoradio of draagbare radio (of wekkerradio) thuis wel zo snel op eentje met DAB+ willen omschakelen. Het aanbod is steeds meer gelijk aan het huidige FM-ether aanbod. Steeds meer specifieke zenders verdwijnen van DAB+. Arrow classic rock, classic FM, retro hits . . . leuke zenders die van het medium verdwenen zijn.
Per januari 2018 verdwijnen er weer veel. Lokaal, regionaal, en ook enkele kleinere commerciële zenders verliezen hun 6 maands-contract wat v.a. 1 juli van kracht is.

Overzicht beschikbare zenders en de multiplexen .

Zie ook TotaalTV:
DAB+ wordt nog meer eenheidsworst
Veel zenders stoppen op DAB+ .

Classic FM gestopt via DAB+

Classic FM zendt niet meer uit via DAB+. Dit besluit is door de nieuwe eigenaar genomen i.v.m. de lage luistercijfers. De zender is per 1 november overgenomen. Klassiek zit al aardig in het verdomhoekje na het eerder verdwijnen van Brava bij KPN, Telfort, xs4all en NLE.
Mobiel kan er nog wel via internet naar Classic FM geluisterd worden. Verder zit de zender op Digitenne, Kabel, IPTV w.o. KPN, en internet.

Helaas verdwijnen er alleen maar leuke zenders van DAB. Eerder verdween ook al Arrow Classic Rock. Ook Retro hits is al verdwenen.

Inmiddels staat mijn DAB+ radio in een hoekje stof te vergaren. Je hebt er niet veel (meer) aan momenteel.

Week van de digitale radio (DAB+) 2017

Van 2 t/m 6 oktober besteden de zenders van zowel publieke als commerciële omroepen aandacht aan DAB+. Dit onder de noemer Week van de Digitale Radio. Dit wordt nu voor het derde jaar gedaan. DAB+ is nog steeds heel onbekend merk ik ook zelf in mijn omgeving. Kort gezegd: het gaat FM via de ether vervangen.
Actiesite voor DAB+ = digitalradio.nl.

DAB+ nog iets uitgekleed

Na de bekendmaking dat Arrow classic rock uit het aanbod van DAB+ verdwijnt is nu bekend gemaakt dat ook Retro hits uit de digitale radio-ether verdwijnt.
Beide zenders verdwijnen per 1 september.

Grootnieuwsradio vervangt Arrow Classic Rock via DAB+

Arrow Classic Rock gaat (zeer waarschijnlijk) verdwijnen van DAB+. Men huurt nu nog het 2de kanaal van BNR Nieuwsradio. Die overeenkomst stopt na 31 augustus.
Daarvoor in de plaats komt op het 2de kanaal het (zeer) christelijke Grootnieuwsradio.

Arrow Classic Rock heeft huur van een kanaal bij MTVNL nog in overweging. Anders blijft over: online luisteren, via de decoder van uw provider (ook Digitenne, wat zonder DAB+ dan de enige mogelijkheid via de ether is).
MTVNL is overigens niet landelijk dekkend.

BBC World Service via DAB+ in NL

Per maart heeft MTVNL BBC World Service aan haar DAB+ aanbod toegevoegd. Om de zender ook te krijgen (mogelijk) een nieuwe scan doen.

Er is een contract afgesloten voor drie jaar. Dat betekent dat deze zender nog zeker tot maart 2020 via de ether in Nederland is te beluisteren.

De doorgifte via DAB+ is niet landelijk. In ieder geval in de (regio) Den Haag, Utrecht, Rotterdam, Amsterdam en ook Haarlem (eigen waarneming).BBC World Service is ook via internet en satelliet te krijgen.

DAB+ is de opvolger van FM in de ether. U heeft er een radio met DAB+ ontvangst voor nodig. Maar er is géén abonnement nodig om de zenders te kunnen beluisteren. En dat is toch een groot voordeel. Bv. t.o.v. radio via Digitenne, wat ook via de ether werkt.
Via DVB-T (Digitenne) zijn overigens wel de tv- en radiozenders van de Publieke omroep (ook regionaal) vrij te ontvangen.

Noorwegen haalt dit jaar FM uit de lucht

Noorwegen gaat dit jaar de FM frequenties uit de lucht halen. Eind dit jaar zijn in het hele land alleen nog de DAB+ zenders in de lucht. Critici in het land vinden de uitschakeling te vroeg. Er rijden nog zo’n 2 miljoen auto’s in het land die alleen een FM radio hebben. Men is bang dat belangrijke (verkeers)informatie gemist wordt.Ook hebben veel mensen thuis nog geen DAB+ radio.

In Nederland wordt ook uitgezonden via DAB+. Het overgangsjaar 2023 is genoemd, maar daar wordt inmiddels ook al weer aan getwijfeld. De uitschakeling van FM komt misschien nog later dan dat jaar. Het is echter wel een kip/ei situatie. Zolang de FM zonder eindmoment in de lucht blijft zullen veel mensen geen “haast” maken om DAB+ radio-apparatuur te kopen. Een mono-ontvangertje is al voor zo’n € 40 te krijgen. Stereo van af € 90.

Matige ontvangst DAB+

Ik heb sinds kort een stereo DAB+ tuner. Maar behalve op het NPO kanaal (12c) is de weergave/ontvangst van de overige zenders/kanalen matig. Erg golvend. NH radio, Radio 10 e.a. zakken voortdurend weg. Soms wel 2 x per minuut. Erg storend.
Dus bezint eer ge begint. DAB+ is m.i. nog erg onvolwassen.

Overigens is de weergave op mijn mono DAB+ in de slaapkamer wel beter. Hoewel die dezelfde schommelende signaalsterkte aangeeft op de commerciële en regionale zenders.

Aangezien het NPO gebeuren prima werkt lijkt het me geen defect van de tuner.

Er zit voorlopig niks anders op dan de DAB alleen voor NPO te gebruiken. Of via FM voor andere zenders, maar daar heb ik ‘m natuurlijk niet voor gekocht.

FM radio via de ether nog tot minstens 2023

De overheid heeft besloten om de FM frequenties in de ether opnieuw te veilen. De licenties, die via de vorige veiling verdeeld waren, lopen af in 2017. De nieuwe worden 10 jaar geldig. Het streven is wel om per 2023 de FM uit te schakelen. Maar er is dus een mogelijkheid dat de FM frequenties nog tot 2027 in de lucht blijven.

Bij deze nieuwe veiling worden tevens DAB+ frequenties, of beter gezegd kanalen, meegeveild. Hierdoor kan de overgang naar digitale etherradio soepeler gemaakt worden.

De landelijke FM frequenties worden geveild met landelijke DAB+ kanalen. De regionale frequenties met regionale DAB+. Tenslotte worden er nog regionale frequenties geveild. Het is deze keer toegestaan dat een bieder op meerdere regionale frequenties biedt, zodat ook kleinere of nieuwe bespelers van de markt een meer landelijke dekking kunnen creëren.

Bron/meer info.

In 2015 beslissing over afschakeling FM radio

In 2015 neemt de overheid een beslissing wanneer uitzendingen in FM beëindigd worden ten gunste van digitale etherradio. Over de FM van de kabel beslissen de kabelmaatschappijen zelf.

Woordvoerder Ton Visser van Economische zaken maakte dat bekend op een bijeenkomst van Dutch Guild in Hilversum.
Vanaf volgend jaar zullen de Publieke en commerciële omroepen een campagne starten om DAB+ radio via de ether (meer) bekendheid te geven. In de loop van volgend voorjaar zullen de DAB+ netwerken van de commerciële zenders en die van de Publieke omroep vrijwel landelijk dekkend zijn. Er zijn nog enkele ‘gaatjes’, maar de dekking dient dan ruim 90% te zijn.

In omringende landen wordt al binnen enkele jaren gestopt met uitzendingen via FM (ether). Duitsland en Noorwegen al over enkele jaren.

De overheid wil van de kostbare FM zenders af, deze gebruiken aanzienlijk meer stroom met zijn allen dan wanneer uitzendingen via DAB+ verzorgt worden. Nu, tijdens de overgangsperiode is het zelfs dubbel aangezien zowel FM als DAB+ in de lucht zijn. Binnen de overheid streeft men naar een overgangsperiode van 10 jaar. Dat betekent dat in 2023 de FM zenders in de ether uitgeschakeld zullen worden.

Voor lokale omroepen, die uitsluitend via FM uitzenden, moet in die periode nog wel een oplossing gevonden worden. Die hebben vaak niet de (financiële) middelen om over te stappen op DAB+. Bovendien is een lokale uitzendnorm er niet voor DAB+.

DAB+ biedt meer mogelijkheden dan het huidige FM. De uitzendingen zijn ruisvrij. Verder kunnen er op een display plaatjes vertoond worden en zelfs bewegende beelden. Voor dat laatste hebben adverteerders al interesse getoond.

Naast DAB+ is er nog een systeem in de lucht waarmee óók radiozenders digitaal zijn te ontvangen: Digitenne. Nadeel daarvan is dat je voor de ontvangst van de (radio)zenders van de commerciële omroepen een abonnement moet hebben, terwijl de ontvangst van radiozenders via DAB+ geheel vrij van kosten is. Behalve de aanschaf van een (of meer) radio’s met DAB+ natuurlijk.

Op 11 december 2006 werd de analoge uitzending voor televisie beëindigd. Vanaf dan kan men alleen via dvb-t naar televisie via de ether kijken. Met een abonnement op Digitenne kan men ook de commerciële zenders kijken en luisteren.

Voor meer informatie over de uitzendingen via Digital Radio+ , zoals het ook genoemd wordt, kunt u kijken op de website van de Publieke en commerciële omroep over digitale etherradio.

Publieke omroep nu op DAB+

Vanaf vandaag zendt ook de Nederlandse Publieke omroep uit op DAB+ in navolging van de commerciële zenders die medio september startten met de uitzendingen.

Vandaag zijn dientengevolge ook de oude DAB zenders uitgeschakeld. Via DAB was de NPO alleen in het westen van Nederland te ontvangen. DAB+ zal landelijk uitgerold gaan worden.

De ontvangst is nog niet landelijk. Het betreft op dit moment de randstad, Brabant en Gelderland. Via DAB+, ook wel Digital Radio+ genaamd, zendt de Publieke Omroep de volgende zenders uit: Radio 1, Radio 2, 3FM, Radio 4, Radio 5 nostalgia / avond/weekend, Radio 6 soul & jazz, FunX (landelijke versie), 24nieuws en Top 2000.

DAB uit de lucht.

Met ingang van vandaag is door deze ingreep de oude norm DAB uit de lucht. Heeft u nog een radio die alleen deze norm, naast FM en MW, kan weergeven, dan kunt u met deze radio v.a. nu alleen FM en MW ontvangen. Voor de nieuwe norm dient u echt een radio met het DAB+ logo (met het plusje dus) te hebben. Deze zijn vanaf enkele tientjes te verkrijgen.

Meer informatie over de digitale radio-uitzendingen in Nederland vindt u op http://www.digitalradio.nl/ .

DAB+ publieke omroep eind dit jaar landelijk

Medio november zullen de radio-zenders van de publieke omroep landelijk via DAB+ te ontvangen zijn. Nu is dat alleen nog via DAB (voorloper DAB+) in een deel van Nederland. Het publieke DAB+ netwerk wordt gefaseerd in gebruik genomen, het eerst in de randstand. De doorgifte via DAB wordt dan stopgezet.

Medio 2015 zal de uitzending van radio 5 via de middengolf worden stopgezet i.v.m. de landelijke ontvangst via DAB+.

Radio’s met DAB+ zijn momenteel te krijgen van af zo’n € 55,–.

Op dit moment zijn de publieke radio-zenders al landelijk digitaal via de ether te krijgen via een dvb- t ontvanger, een abonnement op Digitenne is daarvoor niet nodig. Je krijgt dan tevens de 4 publieke tv-zenders (Ned. 1,2,3 en regio-zender).