Home » Algemeen » Compact Disc 30 jaar

Compact Disc 30 jaar

Laatste nieuwtjes

Categorieën

Archieven

(In dit artikel komen alleen de disc-formaten voor die het gehaald hebben. Formaten als MMCD vs. DVD, en HD-DVD, v.s. Blu Ray Disc, worden hier niet besproken)

Het is deze maand (augustus 2012) 30 jaar geleden dat de eerste Compact Discs de fabrieken van Philips verlieten. De CD is eind jaren ’70 begin ’80 door Philips en Sony ontwikkeld als opvolger van de grammofoonplaat. Tot enkele jaren geleden had de cd die dan ook vrijwel helemaal verdrongen. Sinds enkele jaren echter is ook de good old grammofoonplaat weer in opkomst. Liefhebbers zeggen nog altijd “je hebt wat in handen” refererend naar de platenhoes van 30,5 bij 30,5 cm ten opzichte van het kleine cd-hoesje .

Toen de cd ontwikkeld werd had men nog niet gehoord van bitreductietechnieken als mp3. Het geluid zoals dat op een cd staat heet PCM, Puls Code Modulatie. Er gaat op een schijfje van 12 cm doorsnee 80 minuten muziek. Mede door gebruik van de infrarode laser.
Begin jaren 90 kwam er ook nog een tijdje de video-cd, zeg maar voorloper van dvd. Het beeld is nog in mpeg1, zo’n beetje gelijk aan VHS video. Films stonden ivm de capaciteit op 2 schijfjes. Ook de video-cd maakt nog gebruik van de infrarode laser.

Om de capaciteit te vergroten van het schijfje van 12 cm werd naar oplossingen gezocht. Daar kwam het gebruik van de rode laser uit voortrollen. De eerste dvd’s kwamen op de markt in 1995. De spelers waren toen nog flink prijzig, vaak zo’n 1000 Gulden, nu koop je er al een voor 25 Euro. In de begintijd stonden films nog op 2 kanten. Later werd de 2-lagen techniek ontwikkeld en ingevoerd. Daardoor konden films op 1 kant gezet worden. Veel spelers pauzeren kort bij de wisseling van afspeellaag. In videotheken zijn al enkele jaren geen VHS-tapes meer te vinden. Veel mensen gebruiken nog wel een VHS om op te nemen, als ze analoge kabel hebben. En een DVD-spelertje voor de DVD’s.

In 2008 is Blu ray definitief de verdere ontwikkeling van de disc met beeldweergave. De naam zegt het al, deze maakt gebruik van de blauwe laser. Tot op heden heeft BD de DVD nog niet erg verdrongen, hoewel de prijzen tegenwoordig van spelers en discs niet ver boven de DVD liggen. De verkoop van DVD vertoont echter wel een dalende lijn en Blu ray een stijgende lijn ondanks de economische situatie. Blu ray heeft High Definition beeld. Een 5 x hogere resolutie dan DVD. Voordeel van de BD-speler is dat je daar nog steeds je DVD’s en ook CD’s op kunt afspelen. Helaas spelen de meeste BD-spelers echter geen video-cd’s meer af. Als je die nog hebt, zoals ik, dan heb je ook een dvd-speler nodig, die draaien wel video-cd’s.

Zie ook Wikipedia over Compact disc, dvd(-video) en Blu ray.

Augustus 2012.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

Je reageert onder je WordPress.com account.Log uit / Bijwerken )

Je reageert onder je Twitter account.Log uit / Bijwerken )

Je reageert onder je Facebook account.Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Let op de datum van een bericht!

U bent nu op de pagina met een individueel bericht. Om te voorkomen dat u (al te) oude informatie leest die misschien wel is achterhaald verzoek ik u wel op de datum van het bericht te letten.

Op de inhoud van berichten kan geen rechten ontleend worden.

#Blijf gezond; werk thuis!

Bij de links over België*

Hierboven vind u links van de Belgische publieke omroep V.R.T. Deze zenders zijn in de grensstreek met België gratis via DVB-T te krijgen. Eén en Canvas zijn ook via Digitenne abonnement in heel Nederland via de ether te krijgen en de diverse kabelnetten. De zender Eén+ is opgeheven t.b.v. het nieuwe derde net (Ketnet is apart gaan zenden). I.v.m. afspraken rondom het derde net is ook Ketnet+/Canvas+ stopgezet.
In België zijn de Belgische commercielen, v.a. 1 juli middels abonnement bij Telenet te krijgen, dus in Nederland niet via DVB-T te krijgen en derhalve ook niet in Nederland te ontvangen. Die zijn hier dus niet vermeld.

Bij de links onder Providers**

Rekam en Caiway zijn actief op een gezamenlijk kabelnet echter met verschillende digitale pakketten. Beiden bieden geen analoge tv-kanalen.
Meer info over beleid en waar de diverse providers actief zijn kunt u vinden op digitale kabeltelevisie.

Sportevenementen zomer 2018

Formule 1 tot en met 23 november

%d bloggers liken dit: