Home » Analoog FM en TV

Categorie archief: Analoog FM en TV

Ziggo schakelt FM uit in regio Capelle a/d IJssel

Capelle a/d IJssel en omliggende plaatsen hebben van af woensdag geen geluid meer met hun FM radio. Het is de eerste regio waar, na analoge tv, ook analoge radio er af gaat.

Er zijn gelukkig alternatieven om radio te luisteren. Die heb ik op deze site al eens op een rijtje gezet.
Een daarvan is via het nu al aanwezige digitale aanbod. Via de ontvanger heb je al een heleboel radiozenders. Meer dan via FM. En ze zijn ook nog eens ongecodeerd, dus kun je iedere DVB-C ontvanger gebruiken voor ‘alleen’ radio. Wel op de tv aansluiting van de AOP inpluggen. Samen met de TV dus. Een ontvanger heeft altijd een ‘doorlus’ mogelijkheid.

Ziggo schakelt analoge TV uit in regio’s Roosendaal en Baarn/Bussum

In de genoemde plaatsen en de plaatsen daaromheen kan er per 2 februari geen gebruik meer worden gemaakt van de analoge tv-kanalen. Hierdoor zullen m.n. nog in gebruik zijnde DVD/HDD-recorders en een enkele VHS niet meer kunnen opnemen. Die hebben analoge tuners. TV’s zijn doorgaans al digitaal verbonden, al dan niet met een losse ontvanger. Hebt u Ziggo Sport op 14 (per apparaat) dan is dat apparaat al op digitale tv-ontvangst. Voor overzicht van de plaatsen zie de berichten op Vodafoneziggo.nl.
Roosendaal/regio en Baarn/Bussum/regio.

Ziggo schakelt analoge TV uit op Vlieland, Terschelling en regio Sneek

Per 26 januari kan er in genoemde regio’s geen TV meer gekeken worden via analoge ontvangst. Als u Ziggo Sport op kanaal 14 heeft kijkt u al digitaal en hoeft u niks te doen. VHS en DVD/HDD-recorders zullen niet meer op kunnen nemen, die hebben analoge tuners.
Zie het bericht op vodafoneziggo.nl of uw woonplaats er ook onder valt.

Einde FM bij Ziggo in zicht; eerste regio aan de beurt

Capelle a/d IJssel wordt de eerste regio waar Ziggo de FM uit gaat zetten, aldus de info op vodafoneziggo.nl/nieuws. Per 24 februari kan daar alleen nog digitaal naar de radiozenders geluisterd worden.

Nog dit jaar zal in het hele Ziggo gebied geen FM (analoge radio) meer beschikbaar zijn, zo meldt de provider op hun websitepagina zenderwijzigingen.

Radio zenders kunnen ontvangen worden via dezelfde ontvanger als waar TV mee wordt gekeken. Ze zitten v.a. 801 mogelijk na indrukken van de radio <-> tv wisselknop. Hebt u alleen een smartcard (met CI+ module) in de TV dan zal dat via de tv moeten geschieden; de radio zit dan v.a. 1801. Zie voor meer alternatieven voor de FM via de kabel het bericht op deze site van 2 december.

[UPDATE 11 FEB. 2021: Ziggo heeft nu alle radiozenders ongecodeerd uitgezonderd Xite radio] Gaat u voor radio een andere ontvanger gebruiken zonder smartcard dan is het ook afgelopen met de ‘vrije’ ontvangst van de BBC en WDR radiozenders. Die zitten digitaal alleen achter de smartcard. Met een ontvanger (ook alleen voor radio te gebruiken) met FTC zenders heb je die dus niet. Ook de Duitse, Radio France zijn FTC niet beschikbaar. (wel met smartcard)
Welke radiozenders u via dvb-c zonder smartcard kunt krijgen heb ik hier vermeld staan.

Ziggo biedt de Quantis dvb-c radio aan. Voor de helft van de officiële prijs. Dat is echter nog steeds 5 x meer dan bv een Humax 5100c of 5300c bij de kringloop. Dat is meestal een 10-tje! En met netwerkcode 4444 heb je precies hetzelfde resultaat: de FTC radiokanalen. En…. ook nog eens zo’n 40 tv-kanalen.

Actiepagina bij Ziggo: ziggo.nl/luisterdigitaal.

Ziggo schakelt analoge TV uit in Regio’s Alphen a/d Rijn en Zwolle

In Alphen a/d Rijn en omliggende plaatsen (zie overzicht) en Zwolle en regio (overzicht) is het van af 12 januari niet meer mogelijk om de TV zenders analoog te ontvangen. U kunt dan alleen nog digitaal naar zenders kijken. Het minimale pakket is dan KabelTV en dit is zonder smartcard te krijgen. Daarin zitten 5 kanalen HD (NPO 1,2,3, Ziggo TV 13 en Ziggo Sport 14) en een 25-tal zenders in SD kwaliteit. Een decodertje halen in de kringloop, wel eentje voor MPEG4, is dan voldoende. Instelwaarden op deze site.

FAQ alleen nog digitaal.

De uitschakeling van de FM radiozenders volgt dit jaar. Ziggo verwacht medio zomer maar een datum wordt nog bekend gemaakt. Dit gaat waarschijnlijk voor het hele gebied in één keer.

Ziggo zet analoge TV uit in regio Den Bosch

Per 8 december aanstaande is het niet meer mogelijk om via de analoge doorgifte TV te kijken in de regio Den Bosch. Hebt u nog toestellen die van het analoge signaal gebruik maken zorg er dan tijdig voor om ze van digitaal te voorzien met bv een losse dvb-c ontvanger (mpeg4). Dat kan dus een oude TV zijn, VHS videorecorder, DVD/HDD-recorder.
Zie ook op vodafoneziggo.nl/nieuws.

Ziggo stopt, als laatste landelijke provider, met analoge FM radio

Tegenover collega Radiofreak heeft Ziggo nogmaals bevestigd nog medio volgend jaar ook de FM doorgifte te beëindigen.

Ze zijn daarmee voor zover ik weet de laatste landelijke provider die dan alles uitsluitend digitaal hebben. Ook kabelaar Delta is, sinds mei 2018, alleen nog digitaal. Verder leveren KPN, T-mobile, Tele2, Youfone, BudgetThuis, xs4all al sinds jaar en dag alleen digitaal de zenders aan.

U kunt dus gewoon radio blijven luisteren via de digitale ontvanger. Ook nog eens meer zenders dan via de FM.

In januari heb ik de mogelijkheden (alternatieven) al eens op een rijtje gezet. Maar bij deze nogmaals.

DE MEEST RECENTE EN AF EN TOE BIJGEWERKTE VERSIE VIND U DOOR HIER TE KLIKKEN.

1. Sluit de digitale ontvanger met diens audio uitgang aan op de ingang van uw versterker. Bv aux in, tape in voor analoog (rode en witte tulp) of optisch. Dat laatste heeft wel een lichte voorkeur als ook van Dolby geluid gebruik wil worden gemaakt. Want met deze opstelling kunt u ook het tv-geluid via uw boxen doen!

2. Schaf, bv. bij kringloop, een tweedehands DVB-C ontvanger aan. Ongecodeerd zijn veel alle zenders, uitgezonderd Xite, te krijgen. Situatie per 11-2-’21. Gebruik deze als radiotuner.

2A. U kunt ook een DVB-C RADIO-ontvanger aanschaffen bij Ziggo zelf.
Deze kost € 50,00 en is alleen geschikt voor de ongecodeerde radio-kanalen via dvb-c. Dus geen tv. Welke radiokanalen dat zijn kunt u via deze link vinden.

3. Gebruik een internet-radio. Ook aan te sluiten met tulp. De ‘radio’ haalt via wifi duizenden stations v.h. internet.

4. DAB+. U kunt een DAB+ tuner kopen. Vaak hebben deze ook FM, maar na uitschakeling van kabel-FM is alleen FM via de ether nog beschikbaar (t/m ca. 2023). DAB+ is via de ether (losse antenne) te ontvangen.
Ook mogelijk een FM/DAB+/internet-radio.

5. Steek een FM lintantenne in de tuner. Minder zenders en vaak mindere ontvangst, met vaak ruis.

Via de ether is FM er in Nederland nog tot en met 2023 hoewel daar nog steeds geen definitieve beslissing over is genomen in Den Haag. In België is het tot en met 2021.

Ook collega TotaalTV heeft een overzicht staan.

Ziggo zet analoge TV uit in Breda en omgeving

Per morgen, 24 november, is er geen analoge tv ontvangst meer in Breda en omliggende plaatsen. (Meer info/bron)

Artikel op deze site over beëindiging analoge doorgifte (ook FM)

Ziggo schakelt analoge tv uit in Zuid-holland noord, Drentse Hoogeveen regio

Op 29 september is er geen analoge TV via Ziggo meer in de volgende plaatsen. (bron)

Leiden, Voorschoten, Aalsmeer, Amstelveen, Oegstgeest, Hillegom, Lisse, Katwijk en Noordwijk.

Verder gaat het eraf in

Dedemsvaart, Hardenberg, Ommen, Hoogeveen, Staphorst, Steenwijk en Meppel.

Meer informatie omtrent de beëindiging van analoge TV (PAL) en radio (FM), klik hier.

Ziggo stelt afschakeling FM uit

Ziggo heeft uitstel gevraagd en gekregen voor de afschakeling van FM radio. Dit heeft mede te maken met het coronavirus die ook de uitrol van Gigabit internet ernstig aan het vertragen is. De FM mag nu nog tot 31 december 2022.
Het stukje bandbreedte wat de FM gebruikt is nodig voor een snelle upload bij Gigabit internet. Dat komt dus niet voor januari 2023.

Meer info op deze site.

Ziggo schakelt analoge tv uit in Tilburg, deel Brabant

Van af dinsdag 15 september schakelt Ziggo analoge TV uit in Tilburg en omgeving. (bron vodafoneziggo.nl)

Laatste dagen analoge tv Ziggo zuid Limburg

Vanaf dinsdag 7 juli kan er alleen nog digitaal gekeken worden in Sittard, Eijsden,  Heerlen, Maastricht, Valkenburg, Brunssum, en Geleen. Dan is PAL, analoge ontvangst, definitief verleden tijd.

Zie ook Ziggo beëindigt analoge ontvangst tv en radio.

Ziggo beëindigt analoog in grootste deel noord Holland

Na een uitstel van zo’n 3 maanden door de coronapandemie hervat Ziggo het uitschakelen van analoge TV.

In vrijwel de hele provincie gaat het analoge tv-signaal (PAL) in de nacht van dinsdag op woensdag uit in het zuidelijke deel van noord-Holland. Er kan van af woensdag niet meer analoog gekeken worden, alleen nog DVB-C. Check hier (xls bestand) of uw woonplaats erbij zit. Of doe de postcodecheck.

Zie ook Ziggo beëindigt analoge ontvangst tv en radio.
Volgende: 7 juli zuid-Limburg.

De afschakeling van de FM bij Ziggo is ook uitgesteld. Dit zal in december 2021 eruit gaan. Per januari 2022 zal er geen FM meer zijn bij Ziggo.
Hierdoor is een gelijke up- en download bij Giganet (die uitrol ligt nog stil) ook i.i.g. niet voor januari 2022 mogelijk.

Ziggo maakt in sneltreinvaart uitschakeling analoge tv bekend

21 april is er vandaag bijgekomen.

10 maart 2020: Leeuwarden, Drachten, Heerenveen
24 maart 2020: Noord-Holland (o.a. Alkmaar t/m Den Helder, Heemstede, Bennebroek, Velsen, Haarlemmermeer) Wilt u weten of uw woonplaats erbij zit, klik dan hier (xls).
7 april: zuid Limburg (gemeenten Maastricht, Sittard, Geleen, Brunssum, Heerlen, Valkenburg en Eijsden)
21 april: Tilburg en omgeving

Meer/alle info omtrent uitzetten analoge tv en FM zie hier.

Ziggo beëindigt analoge TV Nijmegen Tiel – Ermelo

In bovenstaande regio kan van af dinsdag 25 februari geen analoge tv meer gekeken worden.

Zie ook Ziggo beëindigt analoge ontvangst tv en radio. Volgende: 10 maart Friesland.