Home » Radio-ontvangst in tunnels

Radio-ontvangst in tunnels

Pagina overzicht

(onderaan: update 4-2-2019)

Ontvangen van de radio in tunnels is niet vanzelfsprekend. Als men tot de jaren ’90 een tunnel in reed viel de radio stil of ging ruisen. Sinds begin jaren ’90 van de 20ste eeuw is er echter een systeem dat TRT X12 Road Tunnel FM-radio Re-Broadcast System heet.

Via een dikke kabel worden in de tunnel de radio-zenders her-uitgezonden. Op hun eigen frequentie. Deze kabel loopt door de hele lengte van de tunnel en dient dus als zendantenne.

Hiermee kan men in een tunnel tot 12 FM zenders blijven uitzenden zoals deze buiten de tunnel te krijgen zijn. Inclusief het RDS signaal. De zenders worden in de tunnel op dezelfde frequentie uitgezonden als daarbuiten. Omdat het een heruitzending betreft staat de techniek ook toe dat de tunnel-operator via al deze frequenties tegelijk een mededeling kan uitzenden. Hierbij schakelt het oorspronkelijke station even van de frequentie.

Ben je afgestemd op een zender die niet in het systeem zit, zoals een lokale zender, dan krijg je in de tunnel ruis of stilte. Ook kun je de mededelingen van de tunnelbeheerder niet ontvangen. Het best is om in de auto áltijd een landelijke of regionale zender aan te hebben.

In de tunnel zijn altijd de verplichte rampenzenders Radio 1 en de regionale omroep te ontvangen. Voor overige zenders dienen de eigenaren contracten af te sluiten met de tunnels/beheerders van het omroepsysteem. In de meeste tunnels zijn momenteel radio 1 t/m 4, de regionale zender en enkele commerciële stations wel te krijgen.

Ook voor GSM en het communicatiesysteem C2000 voor hulpdiensten zijn dergelijke ‘steunzenders’ in tunnels aanwezig.

Heel jammer is dat anno februari 2015 de DAB+ zenders nog steeds niet in de tunnels te ontvangen zijn.

Interessant forumtopic (uit 2010) .

4-2-2019

Wijzigingen radio-ontvangst in Zeeuwse tunnels

.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

Je reageert onder je WordPress.com account.Log uit / Bijwerken )

Je reageert onder je Twitter account.Log uit / Bijwerken )

Je reageert onder je Facebook account.Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

#Blijf gezond; werk thuis!

Aan deze informatie kunnen geen rechten ontleend worden.

%d bloggers liken dit: