Home » Must carry zenders

Must carry zenders

Pagina overzicht

Er zijn enkele zenders aangewezen door de overheid die distributeurs móeten doorgeven. Voor Digitenne en Canaldigitaal is er een uitzondering voor Lokale omroepen en voor Canaldigitaal geldt dat ook Regionale omroepen zijn uitgezonderd. Die laatsten mogen zelf bepalen of ze via satelliet te ontvangen zijn. Dit dienen die omroepen uit hun eigen budget te betalen.

Een aanbieder dient tenminste 15 tv- en 25 radiozenders aan te bieden, w.o.:

De verplichte zenders (TV):
NPO 1, NPO 2 en NPO 3
Digitenne: 1 regionale zender.
Voor kabeldistributie en IPTV ook aangrenzende Reg. omroepen, zie hier.
Eén, Canvas, Ketnet

Radio:
NPO RADIO 1, 2, 3 FM, 4, 5 en FunX, regionale zender
VRT radio 1, 2, MNM, Klara en StuBru (Studio Brussel)

Voor kabel en iptv: Het tv- en radio-kanaal van de plaatselijke omroep. Hier zijn voor de lokale omroep wel kosten aan verbonden om het signaal aan het landelijk distributienet aan te bieden. Doet de omroep dit niet dan is doorgifte weer niet verplicht, omdat het dan niet mogelijk is.

Zie ook 4.2 in dit Kamerstuk.

De doorgifte van HbbTV is niet verplicht.

Artikel over Must Carry bij collegawebsite.


3 reacties

 1. Frederick Hagenaar schreef:

  NPO 1 en 2 zijn zgn must-carry zenders. Moeten dus in het basispakket. Mijn vraag: welke zenders zenden nu NPO 1 Extra en NPO 2 Extra uit? Als dit de 2 eerstgenoemden zijn, waarom zitten deze dan niet in het basispakket? De Nederlandse burger betaalt hier toch belasting voor?

  • petergv schreef:

   Hoi Frederick. NPO 1, 2 EN 3 zijn de must carry zenders. Die worden gefinancierd van uit de belasting. Voor de toegevoegde zenders moet de NPO zelf de broek op houden. Daarvoor moeten de providers dus betalen. Dat zijn NPO 1 Extra, NPO 2 Extra, en NPO Politiek & nieuws en de toegevoegde radiokanalen.
   De televisiekanalen npo 1 extra, 2 extra en politiek & nieuws plaatsen de meeste providers in het pluspakket om de extra kosten aan de NPO daarvoor enigszins terug te halen. Oeps foutje: NPO Politiek & Nieuws plaatsen ze wel in het basispakket i.v.m. het nieuws met gebarentaal. En het algemeen belang van de debatten.

   NPO 1 Extra en 2 Extra zijn ANDERE zenders dan NPO 1 en NPO 2.

   Via NPOstart kun je alle tv- en radiokanalen van de NPO zien/luisteren. Er zijn in totaal 6 tv-kanalen en behalve NPO radio 1 t/m 5 ook een hele rij toegevoegde radiokanalen. Waarvan alleen NPO radio Soul & Jazz ook in het radio-aanbod van de providers aanwezig is.

   NPO heeft qua tv zenders:
   NPO 1, NPO 2, NPO 3, NPO 1 Extra, NPO 2 Extra en NPO Politiek & nieuws. Alleen de eerste 3 vallen onder de must carry van de mediawet. En de eerste 5 radiozenders.

 2. […] betalen voor de doorgifte van de 3 TV en 5 radiozenders van de NPO die volgens de wet ook nog eens verplicht worden doorgegeven. Dit geeft de providers natuurlijk geen enkele onderhandelingspositie. […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

Je reageert onder je WordPress.com account.Log uit / Bijwerken )

Je reageert onder je Twitter account.Log uit / Bijwerken )

Je reageert onder je Facebook account.Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

#Blijf gezond; werk thuis!

Aan deze informatie kunnen geen rechten ontleend worden.

%d bloggers liken dit: