Home » Posts tagged 'philips'

Tagarchief: philips

Laatste nieuwtjes

Philips stopt met televisies

Alleen blijft wel de merknaam Philips op toekomstige tv’s. Dit is de uitkomst van onderhandelingen met het Chinese TP Vision, die al 70 % van de televisietak van Philips had. De overige 30 gaan nu ook over naar TPV.

Voor de overname van de 30 % krijgt Philips van TPV enkele tientallen miljoenen. De licentie voor de naam Philips gaat TPV 20 miljoen € per jaar kosten.

Ik denk dat Philips blij is dat deze deal wel gelukt is. De eerdere verkoop van de audio aan het Japanse Funai is op een mislukking uitgelopen, zie deze berichten.

Philips zoekt nog een partner voor de overname van de audio. Voorlopig doet het bedrijf het weer (even) zelf. De tak is daarvoor wel verzelfstandigd.

Zie ook Totaaltv.

Philips: Funai blijft in gebreke

Philips was sinds januari bezig om de audio/video-divisie van het bedrijf over te hevelen naar het Japanse Funai. Daartoe werd in januari een overeenkomst gesloten met Funai, die dan Philips in licentie ging produceren.

Nu blijkt Funai zich niet aan de afspraken te houden. Daarop heeft Philips besloten de deal te annuleren. Voorlopig houdt Philips de divisie nu zelf, maar als zelfstandig onderdeel.

De overeenkomst had 5 jaar moeten duren met mogelijkheid tot verlenging. De schade die nu ontstaan is wil Philips verhalen op Funai. De deal met Funai is nu van de baan.

Bron: BNR.

Wel succesvolle licentie voor televisie.

Voor de televisie-tak heeft Philips een overeenkomst met het Chinese TPG sinds april 2011. Deze is wel succesvol. Televisietoestellen worden sindsdien door dat bedrijf ontwikkeld en gebouwd naar de maatstaven die Philips stelt. De toestellen worden onder de merknaam Philips verkocht.

Gerelateerde berichten:
Philips verkoopt consumenten-elektronica-tak. (29 jan. 2013)
Philips: geen consumenten-elektronica meer. (25 feb. 2013)

UHD televisie Philips binnenkort te koop

Volgens mij is binnen niet al te lange tijd de Ultra HD televisie van Philips in de winkel te krijgen. Bij de plaatselijke handelaar zag ik zo’n toestel de winkel in gaan. Vermoedelijk, ik heb het niet gevraagd, voor in de winkel. Maar als ie daar staat is ie ook te koop. Hoewel er hoogstwaarschijnlijk nog wel levertijd op zal zijn.

Het betreft hier de 65PFL9708. HIj heeft dus een beelddiagonaal van 65 inch (= 165 cm). Er is er ook een beschikbaar met een beelddiagonaal van 84 inch (213 cm). Zie ook dit artikel op hdtvnieuws.nl.

Een Ultra HD televisie heeft een 4 x hogere resolutie dan een Full HD televisie. In feite is het 4 x full hd in de vier kwadranten van het scherm gecombineerd. Veel in de bioscoop geprojecteerde films zijn met de UHD resolutie geschoten.

Er is echter voor consumenten nog geen content of afspeelapparatuur in UHD beschikbaar.

Nog veel problemen rond Netflix

Sinds de daadwerkelijke start van On Demand videodienst Netflix in Nederland blijken er nog veel problemen te zijn. Zo zijn er geen apps beschikbaar voor Philips en Sony televisies. Alleen de 2013 (!) modellen van Philips hebben de mogelijkheid wel. Bij schrijver dezes staat echter een 2012 model, en daar is nog (?) geen app beschikbaar. En films op de pc kijken vind ik persoonlijk niks.

Via apparaten met Android besturing is Netflix wel beschikbaar. Maar ook dat gaat niet altijd even goed. Zo wordt de beeldkwaliteit negatief beïnvloed bij gebruik van de Androidstick.

Een apparaat dat wel Netflix via een app kan gebruiken blijkt de xbox te zijn. Wie deze in huis heeft kan dan films en series gewoon via de tv bekijken. Het kan ook met een mediaspeler voor streaming media. Een goede keus (prijs/kwaliteit) is de WD TV live. Deze Western Digital TV (settopbox !) is rond € 80 te verkrijgen bij o.a. Mediamarkt, Bol.com e.a.

U kunt voor net geen 8 Euro een maandabonnement nemen op Netflix. Daarmee kijkt u onbeperkt films en series uit hun aanbod. Deze zijn ondertiteld.

Haperend geluid kpn interactieve tv

Sinds ik een Philips tv heb zijn er zéér korte onderbrekingen in het geluid. Soms een hele dag niet, dan weer gem. 2 x per uur. Als het tegenzit een enkele keer een paar keer in een paar minuten. HDMI-kabel en ontvanger (VIP 1963) zijn hetzelfde als met het vorige toestel uit 2006 (een JVC).

Overigens zijn de haperingen vooral bij zenders met DD 5.1 geluid als Discovery HD, Animal Planet HD en BBC ONE HD. En huurfilms met DD 5.1 geluid.

Mijn oplossing: de ontvanger direct met de versterker verbonden in dit geval via de digitale SPDIF aansluiting. Dan geen dipjes in het geluid. Het kan natuurlijk ook via de optische uitgang en via de rode en witte analoge uitgang. Maar via die laatste heb je geen Dolby digital 5.1 bij genoemde HD-zenders en bij gehuurde films.

Zie ook: veelgestelde vragen over kpn interactieve tv.

Philips: geen consumenten-elektronica meer

Het bedrijf Philips trekt zich volledig terug van de consumentenmarkt. Eerder al stootte het bedrijf de televisietak af aan de Chinese fabrikant TPV, zie het artikel uit april 2011 op deze site. De overige consumentenelektronica is onlangs verkocht aan het Japanse Funai. Beide bedrijven mogen, tegen betaling aan Philips, de producten onder de naam Philips produceren. Hier zijn contractueel ook de hogere kwaliteitseisen aan verbonden. Dus een apparaat van bv Funai heeft een andere kwaliteitsnorm dan onder de naam Philips.

Philips wil zich gaan richten op medische apparatuur.

Het gevolg van de beleidswijziging bij Philips is dat de term electronics uit de naam verdwijnt. Men gaat door onder de naam Koninklijke Philips.

Philips verkoopt consumenten-elektronica-tak

Philips verkoopt de tak consumenten-elektronica aan Funai. Philips wil zich gaan richten op de gezondheidszorg. Funai betaalt 150 miljoen Euro voor de overname. De producten blijven onder de naam Philips verkocht worden, hier betaalt Funai jaarlijks een bedrag voor.

In 2011 verkocht Philips al de televisietak aan het Chinese TPV. Daar heb ik middels een eerder artikel toen aandacht aan besteed.

De Philips televisies komen dus van TPV. Alle andere consumenten elektronica zal voortaan van Funai afkomstig zijn.

Bron: nos.nl/

Compact Disc 30 jaar

(In dit artikel komen alleen de disc-formaten voor die het gehaald hebben. Formaten als MMCD vs. DVD, en HD-DVD, v.s. Blu Ray Disc, worden hier niet besproken)

Het is deze maand (augustus 2012) 30 jaar geleden dat de eerste Compact Discs de fabrieken van Philips verlieten. De CD is eind jaren ’70 begin ’80 door Philips en Sony ontwikkeld als opvolger van de grammofoonplaat. Tot enkele jaren geleden had de cd die dan ook vrijwel helemaal verdrongen. Sinds enkele jaren echter is ook de good old grammofoonplaat weer in opkomst. Liefhebbers zeggen nog altijd “je hebt wat in handen” refererend naar de platenhoes van 30,5 bij 30,5 cm ten opzichte van het kleine cd-hoesje .

Toen de cd ontwikkeld werd had men nog niet gehoord van bitreductietechnieken als mp3. Het geluid zoals dat op een cd staat heet PCM, Puls Code Modulatie. Er gaat op een schijfje van 12 cm doorsnee 80 minuten muziek. Mede door gebruik van de infrarode laser.
Begin jaren 90 kwam er ook nog een tijdje de video-cd, zeg maar voorloper van dvd. Het beeld is nog in mpeg1, zo’n beetje gelijk aan VHS video. Films stonden ivm de capaciteit op 2 schijfjes. Ook de video-cd maakt nog gebruik van de infrarode laser.

Om de capaciteit te vergroten van het schijfje van 12 cm werd naar oplossingen gezocht. Daar kwam het gebruik van de rode laser uit voortrollen. De eerste dvd’s kwamen op de markt in 1995. De spelers waren toen nog flink prijzig, vaak zo’n 1000 Gulden, nu koop je er al een voor 25 Euro. In de begintijd stonden films nog op 2 kanten. Later werd de 2-lagen techniek ontwikkeld en ingevoerd. Daardoor konden films op 1 kant gezet worden. Veel spelers pauzeren kort bij de wisseling van afspeellaag. In videotheken zijn al enkele jaren geen VHS-tapes meer te vinden. Veel mensen gebruiken nog wel een VHS om op te nemen, als ze analoge kabel hebben. En een DVD-spelertje voor de DVD’s.

In 2008 is Blu ray definitief de verdere ontwikkeling van de disc met beeldweergave. De naam zegt het al, deze maakt gebruik van de blauwe laser. Tot op heden heeft BD de DVD nog niet erg verdrongen, hoewel de prijzen tegenwoordig van spelers en discs niet ver boven de DVD liggen. De verkoop van DVD vertoont echter wel een dalende lijn en Blu ray een stijgende lijn ondanks de economische situatie. Blu ray heeft High Definition beeld. Een 5 x hogere resolutie dan DVD. Voordeel van de BD-speler is dat je daar nog steeds je DVD’s en ook CD’s op kunt afspelen. Helaas spelen de meeste BD-spelers echter geen video-cd’s meer af. Als je die nog hebt, zoals ik, dan heb je ook een dvd-speler nodig, die draaien wel video-cd’s.

Zie ook Wikipedia over Compact disc, dvd(-video) en Blu ray.

Augustus 2012.

60 jaar televisie-uitzendingen in Nederland

DE START

Het is dit jaar (2011), in oktober, 60 jaar geleden dat de reguliere uitzendingen van televisie in Nederland begonnen. 3 Jaar eerder, in 1948, werd bij 150 medewerkers van Philips in Eindhoven een toestel geplaatst en begon men met experimentele uitzendingen na een ontwikkelperiode v.a. begin jaren ’30 van de vorige eeuw. Vanaf 2 oktober 1951 startten de reguliere uitzendingen. Dat wil zeggen. Toen nog via 1 net, in zwart-wit. Vaak maar 2 a 3 uurtjes per dag. Er kon alleen nog maar live gewerkt worden. De omroepen die we toen hadden waren: AVRO, KRO, NCRV, VARA en wat later de VPRO. De eerste 4 zonden al via de radio uit, die bestond eerder, sinds 1924, dan televisie. De allereerste televisies waren zoals gezegd zwart-wit en hadden een klein scherm, diagonaal ong. 25 cm. De hoeken waren nog zeer rond, vergelijkbaar qua vorm met een atletiekstadion. Ook was het scherm behoorlijk bol.

Klik: Studio Irene en de straaltoren bij het AVRO/TROS gebouw, indertijd Wereldomroep.

Een dagelijks nieuwsprogramma was er nog niet. V.a. 1956 werd het NTS journaal uitgezonden. Er kon alleen live gewerkt worden in de studio. Buiten de deur werd het eerst gefilmd (jawel, op celluloid dus). Voordat dat uitgezonden kon worden moest het dus eerst ontwikkeld. Het journaal werd 2 a 3 keer per week uitgezonden rond de klok van 8.

TECHNISCHE ONTWIKKELING

De ontwikkelingen gingen snel. Op 15 juli 1965 kwam Nederland 2 in de lucht. In 1966 kon al driekwart van de huishoudens naar de zwart-wit televisie kijken.

KLEUR en RECLAME (STER)

In 1967 (op 21 september) werd kleurentelevisie geïntroduceerd; eerst alleen op Nederland 1 (v.d. 2). Toen werd ook reclame ingevoerd. In het begin werd ongeveer 10 procent al in kleur uitgezonden. Vooral sport werd snel populair in kleur. Men kon eindelijk de teams bij voetbal beter onderscheiden. Donkere danwel lichte kleuren contrasteren in zwart-wit nu eenmaal niet zo erg goed. De techniek voor het kleursignaal werd PAL. De kleuren worden a.h.w. ingeweven in het zwart-wit signaal. Hierdoor konden kijkers met een z/w toestel nog steeds kijken naar de programma’s. Medio 1972 zonden beide zenders in kleur uit.

STEREO

Sinds 1987 is er ook bij televisie stereogeluid. Bij de radio (FM) was dit er al jaren eerder. Tot 1987 werden live registraties van o.a. concerten nog wel synchroon via de radio uitgezonden voor het stereogeluid. Sinds 1987 is dat dus niet meer nodig.

TELETEKST

Op 1 april 1980 (geen grap) start teletekst, toen nog met een 30-tal pagina’s. Door de BBC in de jaren ’70 ontwikkeld voor ondertiteling voor doven/slechthorenden, hoewel dat pas halverwege jaren ’90 echt van start ging. Door de ontwikkeling van internet dacht men dat Teletekst ten dode opgeschreven was; het is echter tot op heden mateloos populair. Zelfs de teletekstpagina’s via internet worden 1000-en keren per dag geraadpleegd. Als u hier klikt vind u meer info over Teletekst.

Op 4 april 1988 start Nederland 3.

KABELTELEVISIE

Tot ongeveer 1973 was televisie uitsluitend te ontvangen via de ether. In de tweede helft van de jaren 70 kwam er ook kabeltelevisie. Toen wij kabel kregen in 1974 hadden we daarop maar 6 tv-zenders: Ned. 1,2, VRT 2, ARD, ZDF en BBC1. Die laatste overigens in matige kwaliteit. Want die werd opgevangen bij Calais v.a. een landzender bij Londen.
Verder nog een aantal radio-zenders. (Radio 5, 6 en commerciëlen bestonden toen ook nog niet). Met de introductie van kabeltelevisie kwam ook de mogelijkheid voor extra zenders; commerciële televisie deed in 1989 zijn intrede in Nederland met RTL Veronique (dat is er nu nog steeds maar dan onder de naam RTL 4). En de datum is historisch: 2 oktober 1989, precies 37 jaar na de start van tv in Nederland.

DIGITALE TELEVISIE, de eerste stappen

In februari 2000 wordt digitale televisie via de kabel geïntroduceerd via mr. Zap. Nog niet in breedbeeld toen (zenders). Een paar jaar later wordt het vervangen door een ander digitaal systeem, nu bekend als dvb-c. Mr. Zap decoders zijn v.a. dan (medio 2005) onbruikbaar. Kabelaars wisselden ze gratis om.

DIGITENNE

Via de ether kwam er op 23 april 2003 een nieuw systeem: Digitenne (DVB-T). Hierdoor kunnen er meer zenders via 1 frequentie doorgegeven. In het begin waren de ontvangers nog onvoldoende beschikbaar. Eerst was Digitenne alleen in de regio’s Amsterdam, Haarlem, Alphen, Hilversum en Almere. De eerste 3 jaar volgde de rest van de Randstad en omgeving Hilversum/Utrecht. In 2006 volgde een landelijke uitrol. Sinds 11 december 2006 is de analoge etherdoorgifte uitgezet en kan via de ether alleen nog digitaal gekeken worden. De publieke omroep is daarmee zonder abonnement te ontvangen. Dat deel heet officieel DVB-T, het Publieke Omroep pakket. Dit bevat ook de publieke radiozenders radio 1 t/m 6, FunX en de zender van de regio. De rest wordt Digitenne genoemd en is via een abonnement te ontvangen. Bouquet 1 t/m 4 van KPN.
Tegenwoordig wordt er ook TV gekeken via satelliet en sinds een jaar of 2 ook via internet. Denk met name aan iTV van KPN en Interactieve TV van Tele2.

BREEDBEELD 16:9 EN HD

Lang veranderde er niks. Tot eind jaren ’90 breedbeeld 16:9 werd geïntroduceerd. V.a. 2002 werd er in Palplus uitgezonden. Hierdoor had je op een breedbeeld tv mét dat systeem een (iets) betere lijnresolutie dan zonder.
In 2005 werd Palplus stopgezet en werd er uitsluitend “letterbox” uitgezonden. Maar slechts een klein deel van de uitzendingen waren in 16:9 formaat.
V.a. 2005 ging men over op DVB via de kabel. Dat werd toen nog letterbox (zonder Palplus codering)
In 2007 ging men over op “anamorph” breedbeeld, wat een beter beeld gaf dan Palplus. Hoewel het theoretisch hetzelfde aantal lijnen en punten is.

Medio juli 2007 begonnen de meeste commerciële omroepen met uitzendingen in het 16:9 formaat, ook wel breedbeeld genoemd. Van High Definition was toen nog geen sprake. Nederland 1,2 en 3 gingen uiteindelijk op 16-9-2007 ook over op breedbeeld. Eerst nog met alleen sport, actualiteiten en evenementen, later volgden meer programma’s. De overstap naar HD werd toen niet voor 2015 verwacht, maar sinds 4 juli 2009 zenden Nederland 1 t/m 3 ook in HD uit. Inmiddels zenden alle Nederlandse zenders ook in HD uit. Ook andere zenders als Discovery en Animal Planet zijn in HD versies te ontvangen.

Bronpagina’s

1. http://www.wrr.nl/content.jsp?objectid=2602
2.http://nl.wikipedia.org/wiki/Geschiedenis_van_de_Nederlandse_televisie
3. http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/vrije-tijd-cultuur/publicaties/artikelen/archief/2008/2008-2618-wm.htm
4. http://nl.wikipedia.org/wiki/Televisie_in_Nederland
5. http://www.icce.rug.nl/~soundscapes/VOLUME03/De_toverspiegel.shtml

Philips besteed productie tv's uit

Na meer dan 60 jaar tv’s in eigen beheer te hebben geproduceerd gaat Philips in een joint venture met het Chinese TPV deze laten produceren. Door de joint venture blijft de naam Philips op de toestellen, maar dan dus achterop “made in China”. Wel even wennen. Door de grote concurrentie tegenwoordig van uit Azië zat al jaren de klad in de winst op tv’s. Alleen rond grote evenementen koos men voor een nieuw toestel nog wel vaker een Philips, maar het was meer een schip van bijleg geworden. Jarenlang had Philips ook nog een “proeftuin”, dat was het merk Erres. Philips produceerde ook onder het merk Aristona. In de begintijd, jaren 50 en 60, hadden de toestellen een houten kast. Later, v.a. 1964, werd dat plastic, zoals dat toen bestond.

Begin 1951 startten tv-uitzendingen in Nederland. Via 1 kanaal en nog zwart-wit. Er waren nog niet veel uren uitzendingen; er kon alleen nog live gewerkt worden. Het was soms maar een uurtje per dag. In 1964 experimenteerde Philips rond Eindhoven met kleurentelevisie. Zie hier één van de allereerste kleurentelevisies uit 1964 !! De eerste reguliere uitzendingen in kleur kwamen in 1969. Toen nog alleen via Lopik te ontvangen. Ook kijkers in de regio Eindhoven konden v.a. dat moment in kleur kijken. Als ze zich tenminste zo’n duur kleurentoestel konden veroorloven. In de rest van het land werd toen nog alleen in zwart/wit uitgezonden. Aangezien de kleuren apart van het zw/w signaal kwamen konden de uitzendingen ook met een zw/w toestel worden bekeken, maar dan dus niet in kleur. Ik weet nog dat wij in 1974 onze eerste kleuren-tv hadden; we waren de 2e in onze straat. Alle buurtkinderen kwamen naar de fabeltjeskrant in kleur kijken, een waar feest.

Philips door de jaren heen in foto’s.

Jaren ’60. Zwart/wit. Verhouding 4:3. Beelddiagonaal: 25 cm. Let op de nog behoorlijk ronde “hoeken” van het beeld.
Image not available
Bezoek (de site van) het tv-museum waar deze foto vandaan komt

Hieronder een vroege kleurentelevisie uit 1970. Beeldverh. 4:3 en diagonaal 59 cm, toen de enige maat in kleurenbuizen. Deze kostte toen
ca. 2000 gulden. (€ 970,– !!)
Image not available

En deze is uit de jaren ’80:
Image not available

Image not available

Tegenwoordig geen beeldbuis meer maar een LCD of PLASMA scherm. Beeldverhouding nu 16:9. Philips heeft zelfs tv’s met een beeldverhouding van 21:9, de bioscoopverhouding.
Image not available

DVD-recorder verdwijnt

De DVD-recorder verdwijnt in hoog tempo uit de winkels. Fabrikant Philips is er nota bene zelf al mee gestopt. Had je een jaar geleden nog vaak zo’n 12 typen, met en zónder Hard Disc, nu vaak nog geen 2 en alleen met Hard Disc. Waardoor ze ook nog duurder zijn, v.a. zo’n €200,–. Die zonder HD waren vaak al onder de €100,– namelijk. Bij sommige Blokker winkels kunt u nog de Xiron vinden voor €39,–. De kwaliteit van die machine is overigens niet al te best.

Ik denk dat de teruggang duidelijk te maken heeft met de overstap naar digitale televisie. In die ontvangers zit namelijk, naar keuze, een Hard Disc recorder ingebouwd. Maar dat vind ik toch wel nadelen hebben. Ten eerste wordt opnemen voor iemand anders errug lastig. Met dvd is/was dat makkelijk, vrijwel iedereen heeft tenslotte een speler om het af te spelen. Ook wordt bewaren lastiger, de HD is op een zeker moment toch wel vol met alles wat je bewaard. Gaat ie stuk heb je niks meer.
Ook lastig: wat heb ik nog aan een videocamera als ik het voor mijn familie en vrienden niet meer op dvd kan zetten. Ikzelf, en velen met mij, zijn met computers enzo juist niet zo handig.

De huidige technische ontwikkelingen vind ik, zoals u zult begrijpen, zeker geen verbetering. Het gaat ook veel te snel. Systemen zijn niet meer voldoende lang in de running en daardoor wordt het voor de consument een (te) dure zaak er nog in te investeren.


Het allereerste model van Philips wat in augustus 2001 op de markt kwam. Hij kostte nog fl. 1999, zo rond €900 dus. En hij kon in een mooie kwaliteit tot 2 uur opnemen op een dvd. Langer kon ook, tot 4 uur, maar dat tastte de beeldkwaliteit dramatisch aan in die tijd.