Home » Posts tagged '3d'

Tagarchief: 3d

Ook Sony stopt met 3D

Nadat eerder al Samsung en LG aankondigden (zie hier) te stoppen met de productie van 3D schermen maakt Sony ze m.i.v. dit jaar ook niet meer.
Hiermee is 3D voor de huiskamer toch echt wel overleden. Het blijft jammer dat je daardoor films, die in de bioscoop 3D draaien, niet meer als in de bioscoop thuis kunt vertonen.

Het heeft voor de bioscopen nu wel een voordeel. Je kunt films nu alleen nog dáár in 3D kijken.

Heb je thuis een 3D tv en een leuke 3D collectie dan heb je niks meer aan die collectie als je je tv moet vervangen. Je kunt je 3D collectie nog nauwelijks uitbreiden, want producenten brengen films nu al niet altijd meer ook 3D uit op BlurayDisc.

3D uit de gratie (update)

[bericht geactualiseerd 15 februari 2016, persoonlijk 15 februari 2016]

Bij de twee grootste fabrikanten van beeldschermen, Samsung en LG, is 3D uit de gratie. Ze zullen in de nabije toekomst ook geen schermen meer maken die 3D ondersteunen. Daardoor worden de poten onder 3D weggehaald in de toch al tanende markt van Bluray 3D discs.

Samsung stopt dit jaar al met de productie van schermen die 3D ondersteunen. LG blijft nog wel 3D aanbieden, maar lang niet meer in alle modellen.

En daar zit gelijk ook weer het probleem, er is te weinig content. Het is alleen beschikbaar via Bluray 3D discs en die zijn niet voor het oprapen. Bovendien zijn de vaak enkele Euro’s duurder dan de gewone Bluray versie.

(ontleend aan TotaalTV)

Op persoonlijke titel. Wel jammer. Heb inmiddels een aardige 3D collectie die ik dus in de toekomst, op een nieuwe tv, waarschijnlijk niet meer zodanig kan vertonen. Wel nog standaard 2D, maar dat is met diverse titels toch minder mooi.
Dacht dat dit wel door zou lopen naar brilloze 3D. Maar het gaat er dus helemaal uit. Ik ga er toch nog één kopen, The Walk, en daarna worden het met pijn in mijn hart toch 2D versies.

2D en 3D tegelijk kijken door nieuwe techniek

Een nieuwe techniek maakt het mogelijk om 2D beelden en 3D beelden tegelijkertijd te kijken, meldt de Belgische website De Morgen. Voor de 3D beelden is dan nog steeds de bril nodig. De 2D kijkers zien alleen het beeld dat normaal voor het linker oog bedoeld is. Onderdeel van de techniek is dat het beeld voor het rechter oog geen dubbel beeld voor de 2d kijkers oplevert omdat dat onzichtbaar wordt gemaakt door het ook negatief te tonen.

Overigens zijn huidige 3D-televisies niet geschikt voor deze techniek.

In de bioscoop zou deze techniek handig zijn. Bezoekers die geen (extra) bril op willen of de film niet in 3D willen zien zetten de bril gewoon niet op, ze zien de film dan in 2D.

Na Wimbledon stopt de bbc met 3D

Na een proefperiode van 2 jaar stopt de bbc na Wimbledon met uitzendingen in 3D. Men ziet er geen heil meer in. Thuis kijkt men anders dan in de bioscoop. In die laatste zit men 2 uur uitsluitend en ongestoord naar een 3D film te kijken. Maar thuis loopt men eens naar de keuken om een drankje te halen en gaat eens naar het toilet. En dan moet die bril weer op en af. Volgens de woordvoerder is dat een reden dat het thuis minder populair is dan in de bioscoop. Daar draaien 3D films nog steeds erg goed.

De 3D uitzendingen van Wimbledon zijn alleen via een apart satellietkanaal te krijgen. Via distributeurs in Nederland is dat kanaal niet beschikbaar. Het betreft alleen de halve finales en de finales die in 3D uitgezonden zullen worden.

Zie ook: BBC 3D programming ‘on hold’ indefinitely.

Ook ESPN gaf eerder te kennen te stoppen met 3D via het speciale 3D kanaal. Dit wegens ‘te weinig content’.

Alleen de Formule 1 is nog in 3D, maar via Sky. Die is in Nederland niet te ontvangen. Sky blijft wel 3D aanbieden.

FIFA: WK 2014 mogelijk niet in 3D

De FIFA overweegt om het WK van 2014 niet (meer) in 3D te produceren. Dit nieuws komt niet helemaal als een verrassing. Vorige week kondigde ESPN al aan te stoppen met haar 3D-kanaal. Mogelijk dat dit besluit ook voor de FIFA aanleiding is 3D nog eens te heroverwegen.

De voetbalbond wilde met het WK 2014 groots uitpakken door het zowel in 3D als 4K uit te gaan zenden. Nu een grote zender stopt met uitzenden in 3D wordt het voor de FIFA minder interessant 3D content van het WK aan te gaan bieden. Men doet nu een rondje bij andere stations naar de interesse voor 3D, om te peilen of er überhaupt 3D aangeboden moet gaan worden.

Gaan de WK-uitzendingen niet door in 3D, en daar ziet het naar uit, dan zal dit zeer waarschijnlijk de doodklap voor 3D-televisie-uitzendingen worden. Dan kunnen we echt alleen 3D in de bioscoop zien en diezelfde films thuis via Blu Ray 3D disc.

Wimbledon alleen in 3d via de satelliet

Dit jaar gaat de BBC vanaf de halve finales de wedstrijden in 3d uit, meldt Totaaltv. Deze uitzendingen zullen alleen via satelliet ontvangst te bekijken zijn, uiteraard in combinatie met een 3d televisie met brillen.

Vorig jaar was 3d nog via onder anderen kpn te zien via het bbc hd kanaal.

Het extra HD kanaal waarop de 3d uitzendingen zijn is te krijgen via Astra 28,2 graden oost. Schotelbezitters met een geschikte lnb kunnen deze uitzendingen ongecodeerd ontvangen.

Zie meer informatie verwijs ik u naar het artikel bij Totaaltv.

Wel een beetje jammer. Mede vanwege Wimbledon 3d (via kpn) heb ik dit voorjaar een 3d televisie aangeschaft. Ik zal het nu dus qua 3d (moeten) blijven doen met de blu ray 3d speler. Tenzij kpn het 3d kanaal tijdelijk gaat doorgeven natuurlijk…

3D weergave en een wat oudere HDMI versterker

Ik zelf vind het nergens, dus schijf ik het hier maar zelf.

(Bij een versterker die 3D ondersteund is het geen probleem, dan gebruik je Full HD 3D weergave. Dit artikel bespreekt 3D i.c.m. een oudere versterker met hdmi aansluiting)

Wil je dts-hd, dd true hd en pcm 5.1 weergave behouden i.c.m. 3d dan is het (gelukkig) wel mogelijk om je BD 3D speler met maar 1 hdmi-uitgang met je versterker te verbinden. En de hdmi uitgang daarvan dan weer met je 3D-televisie. Het is dan wel noodzakelijk om de weergave van de BD 3D speler op “naast elkaar” danwel “zij aan zij” in te stellen. Het 3D signaal is voor de versterker dan feitelijk 1 x 1080p en dat zou geen probleem moeten zijn. Ook het gebruik van hdmi 1.3 kabels is dan zeker geen probleem.
Je houdt dan dts-hd, dd true hd, pcm 5.1 weergave mogelijk. Het 3d beeld is dan zo als dat heet half hd. Dus 2 x 960/1080p i.p.v. 2 x 1920/1080p.

Vind je het echter niet zo’n punt als je via je versterker alleen nog dts en dd5.1 overhoudt verbindt dan de hdmi van de speler rechtstreeks met een hdmi-input van de televisie. Gebruik dan bij voorkeur een hdmi 1.4 kabel, ook wel hdmi high speed. Tot mijn eigen verbazing echter werkt full hd 3d ook met een hdmi 1.3a of b kabel. Verbind de versterker dan met een digitale audiokabel met de BD-speler. Via de versterker heb je dts, dd 2.0 en 5.1 en pcm weergave.

Hoe dan ook, je moet ergens een concessie doen. Qua beeld, half hd 3d t.o.v. full hd 3d (het verschil is nauwelijks te zien) of qua geluid. De hd versies van dts en dolby digital, of de gewone versies. Ook hier is het verschil vaak nauwelijks te horen. De enige echte concessie is m.i. pcm 5.1. Als je discs hebt, zoals ik, met dát surround formaat en de andere keuze is pcm 2.0, dan kun je zoals beschreven in alinea 2, het surround geluid (pcm 5.1 dus) niet gebruiken. Je zult dan dus stereo (2.0) moeten luisteren. Met muziek is dat natuurlijk niet erg.

3D re-release Star Wars uitgesteld

De release van de Star War films Episode 2 – Attack of the Clones en Episode 3 – Revenge of the Sith in 3D is uitgesteld. Dit schijnt te maken te hebben met de productie van Episode VII. Daardoor is de focus even minder op de re-release van de eerdere delen in 3D.

Episode I The Phantom menace is wel al uit op Blu ray 3D formaat.

Bron: 3dtvmagazine.nl .