Home » DAB+ » DAB+ commercieel komt eraan

DAB+ commercieel komt eraan

Categorieën

Archieven

Onderstaande bericht is gewijzigd. Schuingedrukte delen toegevoegd op 23 mei om 14:40 u.

DAB+ is digitale radio die zonder abonnement via de ether (antenne dus) te ontvangen is. Momenteel kunnen via DAB (de voorloper van DAB+) alleen in het westen van het land en de regio Eindhoven de zenders van de Publieke Omroep ontvangen worden. Dat zijn dan radio 1 t/m 6 en FunX. DAB+ is de opvolger van het in Nederland niet geslaagde DAB.

In september komt er een meer landelijke uitrol. Tevens gaan dan diverse commerciële stations ook via DAB+ uitzenden. DAB+ is een gezamenlijke onderneming van de Vereniging commerciële radio (VCR) en de publieke omroep (NPO). Klik hier voor een overzicht van, de zenders via, dab+.

Het enige systeem waarmee je nu landelijk naar digitale radio via de ether kunt luisteren is dvb-t/digitenne. Gratis naar de zenders (ook tv) van publieke omroep, inclusief 1 tot 3 regionalen afhankelijk van uw woonplaats. Met een abonnement op Digitenne kunt u naar nog 17 zenders (commerciëel en bbc 1 t/m 4) in digitale kwaliteit luisteren en extra tv-zenders (commerciëel en buitenlands) bekijken.

De bedoeling is dat de eerste uitzendingen op het commerciële kavel in september starten. Dat is kavel 11c met frequentie 220.35 Mhz. Een groot voordeel van digitale uitzending is dat er meer zenders tegelijkertijd over één frequentie uitgezonden worden.

Er zullen, zeker tegen die tijd, DAB+ radio’s in de winkels liggen. Naar schatting zullen de prijzen variëren tussen zo’n € 100 en € 400 afhankelijk van de mogelijkheden. Zoals ook ondersteuning van radio via IP (de internetaansluiting). Deze radio’s zijn dan voorzien van digitale en analoge aansluitingen voor naar de versterker.

Ook voor de auto zullen er naar mijn inschatting dan wel autoradio’s met DAB+ te krijgen zijn. Wel lastig voor die autobezitters die sinds enkele jaren rijden met geïntegreerde radio/navigatie systemen. Die zijn minder eenvoudig te vervangen voor DAB+ ontvangst.

Naar verwachting zal ook analoge doorgifte via de ether, met de FM dus, nog wel een jaar of 10 aanhouden. Maar je weet het nooit. Uiteindelijk is de analoge tv via de ether ook beëindigd.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

Je reageert onder je WordPress.com account.Log uit / Bijwerken )

Je reageert onder je Twitter account.Log uit / Bijwerken )

Je reageert onder je Facebook account.Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Let op de datum van een bericht!

U bent nu op de pagina met een individueel bericht. Om te voorkomen dat u (al te) oude informatie leest die misschien wel is achterhaald verzoek ik u wel op de datum van het bericht te letten.

Op de inhoud van berichten kan geen rechten ontleend worden.

#Blijf gezond; werk thuis!

Bij de links over België*

Hierboven vind u links van de Belgische publieke omroep V.R.T. Deze zenders zijn in de grensstreek met België gratis via DVB-T te krijgen. Eén en Canvas zijn ook via Digitenne abonnement in heel Nederland via de ether te krijgen en de diverse kabelnetten. De zender Eén+ is opgeheven t.b.v. het nieuwe derde net (Ketnet is apart gaan zenden). I.v.m. afspraken rondom het derde net is ook Ketnet+/Canvas+ stopgezet.
In België zijn de Belgische commercielen, v.a. 1 juli middels abonnement bij Telenet te krijgen, dus in Nederland niet via DVB-T te krijgen en derhalve ook niet in Nederland te ontvangen. Die zijn hier dus niet vermeld.

Bij de links onder Providers**

Rekam en Caiway zijn actief op een gezamenlijk kabelnet echter met verschillende digitale pakketten. Beiden bieden geen analoge tv-kanalen.
Meer info over beleid en waar de diverse providers actief zijn kunt u vinden op digitale kabeltelevisie.

Sportevenementen zomer 2018

Formule 1 tot en met 23 november

%d bloggers liken dit: