Home » Attent blijven bij roamen in Europa

Attent blijven bij roamen in Europa

Pagina overzicht

Roam like home gaat niet altijd op.

Bellen naar buitenland in Nederland

Met de goedkopere abonnementen bij de providers kun je bv niet uit de bundel bellen naar een niet-Nederlands telefoonnummer als je in Nederland bent. Maar weer wel als je in het buitenland bent op een buitenlands netwerk. Let hier ook op als je vlak bij de grens bent en iemand nét over de grens wilt bellen. (info kpn per feb. 2020)

Aan de grenzen van de E.U.

Roam like home geldt alleen in landen van de Europese Unie. Ben je op Cyprus let dan op dat je verbinding hebt met een GRIEKS netwerk. Griekenland zit in de EU en valt dus onder de regels. Cyprus is deels TURKS (wat niet in de EU zit), dus loop je kans verbinding te hebben met een Turks netwerk ook al ben je in het Griekse deel. En via zo’n Turks netwerk kunnen de kosten flink oplopen! Alléén Vodafone heeft Turkije opgenomen in de Roam like home landen.

Met duurdere abonnementen kun je bij enkele providers wel uit de bundel bellen naar buitenlandse nummers als je in Nederland bent. Bv met een “zorgeloos” abonnement van KPN wat niet ouder is dan 26 september 2016.

Soms landen wel en soms niet.

LET OP: Sinds 1 januari 2021 zit het V.K. niet meer in de E.U. Deze kosten gaan vooralsnog uit de bundel (nog steeds zo in 2022), maar dit kan mogelijk veranderen. (de tv app van alle providers is sinds begin januari 2021 al niet meer in het V.K. bruikbaar)

Verder gelden de nieuwe roamingregels niet in Turkije. Zwitserland heeft een ”status aparte”. Ondanks dat deze landen in het werelddeel Europa liggen. Nouja, Turkije voor maar 4%. Turkije en Zwitserland zijn namelijk geen lid van de E.U.
Ben je dus in één van die landen let dan op je bel- en datagebruik!
Zoals altijd zijn er ook weer uitzonderingen: Sommige providers bieden dit ook aan voor Zwitserland, w.o. KPN, Vodafone en Tele2 (zie hier).
Bij Vodafone geldt de regeling ook voor Turkije; dit is niet zo bij andere providers!

KPN: E.U. + Zwitserland, Andorra en Noorwegen. KPN heeft geen overeenkomst met Proximus in België. Dat netwerk kun je niet gebruiken.
Vodafone: E.U. + Zwitserland, Andorra, Noorwegen en Turkije (de enige NL provider met bundel voor Turkije!)
T-mobile: alleen E.U. landen!

Roam like home (en bellen/sms-en) geldt alleen1 in landen die lid zijn van de E.U. Het geldt niet in de kandidaatlidstaten!
Bij 1: Bij sommige providers geldt de regeling ook in Zwitserland, Noorwegen, Estland en IJsland. Dit zijn o.a. KPN, Vodafone en Tele2.

Nooit aan boord.

Roam like home geldt NIET voor MARITIEME netwerken en in het VLIEGTUIG. Ben je dus aan boord van een (veer)boot in Europese wateren let er dan op dat je, indien mogelijk, verbonden bent met een netwerk op het vaste land! Kosten maritiem zijn hoog: € 10 per MB en € 4,75 per minuut bellen; gebeld worden kost € 1,75 per minuut. SMS versturen € 0,75.

Er zijn ook beperkingen.

De roam like home regeling geldt als je je telefoon maximaal 120 dagen buiten Nederland gebruikt, waarvan max. 30 dagen aaneengesloten. Kom je daar overheen dan krijg je extra kosten!
Oudere abonnementen bellen v.u. Nederland gewoon voor het internationale E.U. tarief naar andere E.U. nummers!

Meer info (nos.nl) klik hier.

Zie ook ACM: Roaming in het buitenland.

Forum KPN: regeling E.U. roaming per juni 2017.

Geen (automatische) verbinding? Zie forum KPN: ‘ Mobiel in het buitenland; hoe zit dat precies?

Voor studenten zie band met Nederland (pag. kpn)

Roam Like at Home is op 15 juni 2017 ingevoerd in de E.U.

Laatst bewerkt: 27-9-17 (toevoeging Maritiem)

Site KPN: Bel, sms en iternet in de EU uit je bestaande bundel | KPN. (toegev. 14-2-20)

EXTRA: ROAMEN BUITEN EUROPA

Vliegtuig en veer/cruiseboot zijn al genoemd. Als veer/cruiseboot in de buurt van land is kun je van de landzenders gebruik maken. In Europa “roam like home”. Buiten Europa tarief provider. Op het schip in open water gebruik je via hun 4g-systeem echter het Maritieme netwerk, en dat is behoorlijk prijzig!!

Ga je naar Indonesië (bv Bali) dan is daar een speciale ‘regeling’. Ben je daar langer dan een zekere periode (daar zijn we nog niet achter) wordt je verbinding geblokkeerd en dien je een TAX te betalen. Hier staat wat meer daarover.

#Blijf gezond; werk thuis!

Aan deze informatie kunnen geen rechten ontleend worden.

%d bloggers liken dit: