Home » Posts tagged 'dvb-t'

Tagarchief: dvb-t

NPO medio 2017 in HD in de ether

De NPO is voornemens om per 2017 in HD te gaan uitzenden via dvb-t2. Voor de NPO is geen abonnement nodig via de ether. Ongeveer de helft van de kijkers via dvb-t heeft ook een Digitenne-abonnement.
Voor KPN, die de licentie heeft voor de overige zenders, is het een kostbare zaak om te switchen naar het nieuwe dvb-t2 systeem, wat HD uitzendingen mogelijk maakt. Ook is het dan mogelijk meer zenders SD door te geven in een betere kwaliteit dan de huidige. Maar voor KPN zou het dus kostbaar worden. Zeker voor kijkers met een losse ontvanger die KPN verhuurt. Behalve ombouw van de zenders moeten al die kastjes dan vervangen. Dat gaat miljoenen kosten.

TV’s met een ingebouwde ontvanger, waarin een CI+ module wordt gebruikt, zijn al voorzien van een dvb-t2 ontvanger. Zonder module kun je daarmee alleen kijken, en luisteren, naar de zenders van de NPO. V.a. 2017 dus meer dan waarschijnlijk in HD.

Zowel voor de NPO als voor KPN (Digitenne) is het wachten op een beslissing voor verlenging van de vergunning.

Bron: broadcastmagazine .

Minder Duitse kanalen in Oosten op Digitenne

Wie in het oosten van Nederland tv kijkt via Digitenne heeft met een buitenantenne ook vaak een aantal Duitse zenders. Dit gaat echter veranderen. De Duitse RTL groep gaat stoppen met de doorgifte van hun zenders via DVB-T. Dat betekent dat de volgende zenders binnenkort niet meer ‘uit de lucht’ geplukt kunnen worden, althans via etherontvangst. RTL stopt met de doorgifte van de kanalen RTL, RTL2, SUPER RTL en VOX.

Dit betreft dus de doorgifte via dvb-t. Via de satelliet en andere doorgiftesystemen blijven deze zenders, indien aangeboden, gewoon te krijgen.

Bron: TotaalTV