Home » npo

Categorie archief: npo

Nieuwe serie NPO Bad Banks nagesynchroniseerd

De nieuwe Duitse serie Bad Banks, die van af 24 juli bij de NPO 1 is te zien, wordt nagesynchroniseerd. Men wil daarmee proberen of er meer mensen (makkelijker) series kunnen volgen. Een van de rollen is van Barry Atsma die een Duitse bankier speelt. Hij synchroniseert zich zelf na . . . in het Nederlands.

Er zijn best veel Nederlanders die niet of niet goed kunnen lezen. W.o. natuurlijk ook veel nieuwe Nederlanders die de taal nog niet goed machtig zijn. En ondertitels gaan soms best snel. En die voorgelezen ondertiteling is het ook niet echt. Voor films en series. Voor jounaalitems is dat wel prima te pruimen.

Nederland is een van de weinige landen waar ondertiteld wordt. Nasynchroniseren is wel een flink stuk duurder. Hij wordt ook ondertiteld uitgezonden via NPO 1 Extra, maar dat is dan weer Standaard beeldkwaliteit. Jammer.

Bad Banks via
NPO 1 HD nagesynchroniseerd
NPO 1 Extra ondertiteld; Duits gesproken (maar SD kwaliteit)

NPO 1 Extra zit bij providers in het basispakket.
KPN 58
Ziggo 311
T-mobile 195
Caiway 45 (lastig te vinden; ze hebben 4 (!) maanden na de naamswijzing v.d. themakanalen dit nog steeds niet in hun zenderoverzicht verwerkt!)

Pilot met regiovensters NPO 2

Er zal een pilot komen met regiovensters op NPO 2. Hier doen slechts 3 v.d. regionale omroepen aan mee. Er komen, tijdelijk, regionale nieuwsvensters na het nieuws van 18:00 uur van de omroepen Omrop Fryslân, Gelderland en TV Rijnmond. Deze kunnen alleen gezien worden door NPO 2 kijkers van de uitzendgebieden van die omroepen. Daarvoor zijn er verschillende signalen van NPO 2 per provincie.

Bij KPN is het technisch niet mogelijk verschillende versies van NPO 2 door te geven via voorkeuze 2. Het TV-platform is er van het begin af aan (Mine; 2007) niet op ingericht. De pilot vindt plaats op de netten van Ziggo, KabelNoord en CAI Harderwijk.

Het lijkt erg op de 15 versies van de SD kanalen van BBC One. Voor BBC One HD is er echter één landelijk kanaal, vandaar dat rode testbeeld.

Proef: NPO series via KPN, Videoland en Netflix

NPO is met een proef begonnen waarbij series via genoemde streamingdiensten aangeboden zullen worden.

Via KPN Pluspakket is momenteel Overspel te zien. Als de Dijken breken en Kinderen geen bezwaar komen beschikbaar via Videoland.
Bij Netflix zijn Berlicher en La Famiglia beschikbaar.
(bron)

NPO wijzigt themakanalen

(bericht laatst bewerkt: 27-3; 12:40)

Volgende week maandag wijzigt NPO de (benaming van de) themakanalen. NPO 1, 2 en 3 krijgen ‘zusjes’ in de vorm van NPO 1 extra, NPO 2 extra en NPO 3 extra. De opzet v.d. kanalen wijzigt niet. Bij de meeste providers zullen NPO 2 extra en NPO 3 extra met aanvullende pakketten te zien zijn. Via de internetpagina van de NPO zijn ze gratis. Helaas zijn en blijven ze vooralsnog in SD kwaliteit.

NPO Best wordt NPO 1 extra (bij de TV providers is NPO Zapp en Best een deelkanaal)
NPO Cultura wordt NPO 2 extra
NPO 101 wordt NPO 3 extra (vooral jongerenprogrammering)

De overige kanalen NPO Politiek en NPO Nieuws blijven ongewijzigd.

Bij de meeste providers zit Best in het basispakket en Cultura en 101 in extra pakket. Ziggo plaatst ze v.a. 26 maart wel in het basispakket. KPN niet.

ZenderKPNZiggo
NPO 1 extra*58311
NPO 2 extra88 (pluspakket)222
NPO 3 extra76 (pluspakket)128

*Tot 18:00 uur NPO Zapp Xtra; na 18:00 uur NPO 1 extra.

N.B. Alle themakanalen zijn beschikbaar via npo.nl. Hier zijn Zapp en Best wel aparte kanalen.

(bron/info npo.nl)

Moeten providers meer gaan betalen voor de NPO?

NOS-directeur Jan de Jong wil dat bedrijven als Ziggo en KPN meer gaan betalen voor de doorgifte van de 3 TV en 5 radiozenders van de NPO die volgens de wet ook nog eens verplicht worden doorgegeven. Dit geeft de providers natuurlijk geen enkele onderhandelingspositie. Bovendien: betalen wij (het publiek) niet al via de belastingen? En dan ook nog eens via je provider. Dat is dubbel pakken. Hele rare constructie.

Digitenne is uitzondering

Alleen Digitenne vormt hierop een uitzondering. Daar zitten de zenders van de NPO niet in het betaalde basispakket. Dit omdat via Digitenne diezelfde NPO weer aan de verplichting moet voldoen dat “iedere Nederlander de NPO moet kunnen krijgen”. Dus wordt die doorgifte betaald door de NPO zelf. Van het kijk- en luistergeldpotje uit de belasting die wij betalen.

NPO Sport onvoldoende benut

Er is (erg) veel kritiek op de verslaggeving van de NOS van de Olympische Spelen. Afgelopen zondag werd er bijna 3 uur lang geen live sport uitgezonden. Wat bleek? Er waren geen verslaggevers beschikbaar omdat men alleen roeien had gepland. Dat ging toen niet door omdat het te hard waaide. En dus zond de NOS maar gepraat en herhalingen uit.

Een ander minpunt is het slechte benutten van NPO Sport (¾ v.h. jaar NPO Politiek). 90% van de tijd is er een overname van NPO 1 op te zien. Daar heb je toch niks aan! Er is toch genoeg live sport met de O.S. lijkt me. Op NPO Sport kan dat best zonder commentaar uitgezonden, dat is helemaal niet erg.

Opvallend is dat via de VRT en de BBC veel meer live te zien is. Het lijkt wel of de NOS zich alleen concentreert op activiteiten van de Ned. sporters, terwijl buitenlandse concurrenten uit het oog verloren worden. Die matches kunnen ook (live) van belang zijn.

Lees hier het interview met de hoofdredacteur van NOS SPORT in het AD van 10 augustus.

NS reisinfo op TT 751 blijft nog even

De NS had aangekondigt per vandaag de informatie via Teletekst 751 stop te zetten. Op de pagina is nu echter te lezen dat reizigersorganisaties hier nog overleg met de NS over willen hebben. Derhalve heeft NS besloten de informatie nog even voort te zetten tot het overleg is geweest. Wat er daarna gebeurt hangt van de uitkomst af.

Bron.

NOS Teletekst via internet (er is ook een app)

Roemenië uitgesloten van songfestival

De EBU heeft Roemenië uitgesloten van het songfestival. Het land heeft nog een enorme schuld bij de organisatie en heeft niet afgelost voor de afgesproken datum. Het is nog nooit eerder voorgekomen dat een land werd geroyeerd.

Het is wel heel sneu voor de Roemeense inzending Ovidiu Anton met het nummer Moment of Silence.

Het songfestival wordt gehouden van 10 tot en met 14 mei in Zweden.

Lokale omroep wordt streekomroep

Op een informatiebijeenkomst over de toekomst van de lokale omroep in Nederland is door OLON en NLPO bekend gemaakt dat lokale omroep omgetornd dient te worden naar streekomroep. Dit betekent onder andere dat lokale omroepen moeten gaan fuseren naar grotere streekomroepen.

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft de NLPO 5 jaar de tijd gegeven voor deze ‘ombouw’.

Het huidige aantal van 260 lokale omroepen wordt dan heringedeeld naar 50 tot 80 streekomroepen. Er zijn bij de Publieke Omroep 3 lagen: lokaal (dat wordt streek), regionaal (omroepen per provincie) en landelijk.

Bron.

Sublicentie NOS voor O.S.

Middels een akkoord met Discovery Networks Benelux heeft de NOS uitzendrechten voor de Olympische Spelen van 2018 (Pyeongchang) en 2020 (Toky0). De verslagen zullen hierdoor bijna hetzelfde zijn als voorgaande jaren.

In 2018 zal er daardoor 10 uur per dag worden uitgezonden. En in 2020 zullen dat 14 uur per dag zijn. Er wordt uitgezonden op radio en televisie maar ook mobiel en online.

Vorig jaar kocht Discovery de rechten om de spelen op Eurosport uit te zenden. Dit ging ten koste van de NOS, wat nu dus goedgemaakt is met de sublicentie.

Sesamstraat gaat in de avond naar themakanaal NPO Zapp Xtra

NPO heeft besloten om vanaf januari de avonduitzending van het programma Sesamstraat voortaan uit te zenden op themakanaal NPO Zapp Xtra. Bij veel providers zit deze zender in het basispakket. Bij Digitenne is NPO Zapp Xtra helemaal niet te krijgen. En laat dat nou een systeem zijn dat va(a)k(er) op kinderkamers is te vinden! Dit geldt ook voor het analoge aanbod bij kabelaars. Ook in het Digitale ongecodeerde KabelTV pakket van Ziggo is NPO Zapp Xtra niet aanwezig.

Voor alle duidelijkheid: de ochtenduitzending blijft op NPO Zappelin dat via NPO 3 uitgezonden wordt.

Gelukkig is het themakanaal gratis via internet te bekijken. Sesamstraat kan ook nog bekeken worden via programma gemist van de NPO. Voor de livestreams en progr.gem. van de NPO, zie de website npo.nl .

KPN: NPO met gesproken ondertiteling beschikbaar

KPN heeft vandaag speciale kanalen van NPO 1, 2 en 3 toegevoegd. Ze zijn voorzien van gesproken ondertiteling voor slechtzienden. U vindt de kanalen op 741, 742 en 743. 191, 192 en 193.  Dat is prettiger voor slechtzienden.

De kanalen heten NPO 1 GOS, NPO 2 GOS en NPO 3 GOS.

Zie ook bericht TotaalTV uit 2012 over deze Gesproken Ondertiteling Service.