Home » Publieke omroep (Pagina 2)

Categorie archief: Publieke omroep

Per vandaag meer mogelijkheden HbbTV NPO

Per vandaag heeft de NPO de functies van haar HbbTV platform uitgebreid. Het acht-uur journaal biedt via Hbb extra beeldmateriaal over het vertoonde onderwerp.

Met het WK voetbal worden de mogelijkheden nóg meer benut. Via Hbb kan men tussenstanden, extra beelden en andere informatie opvragen over de wedstrijden.

HbbTV van de NPO is in deze vorm alleen toegankelijk via Digitenne, Canal digitaal en enkele kleine kabelnetten. Mits men de geschikte apparatuur gebruikt, dat wel. Voor Digitenne is dat bijvoorbeeld ontvangst via een Smart TV die bovendien op internet aangesloten dient te staan. Voor Canal digitaal zijn er ontvangers verkrijgbaar met een ethernet aansluiting.

Zie ook mediamagazine.nl .
En ook weblogs.nos.nl .

Giel breekt radiorecord

Giel Beelen heeft het radiorecord van 190 uur met 8 uur extra gebroken. Hij deed deze recordpoging mede omdat zijn ochtendshow dit jaar 10 jaar bestaat.

Giel, gefeliciteerd.

Aanvullende informatie via HbbTV

Binnenkort start de NOS met het doorgeven van extra informatie via HbbTV bij hun televisieprogramma’s. Nu is Hbb nog voornamelijk een veredelde gemist kijken service.

Binnenkort kan met o.a. bij het journaal extra’s verwachten zoals extra filmpjes en tekst bij de onderwerpen. Zoals vanzelfsprekend is er bij tekst nog gewoon het geluid. Maar kijkt men dan een extra filmpje is het journaal even niet meer te volgen. Wie zit dáár nou op te wachten…?

Maar goed. Voor diegenen die er gebruik van zouden willen maken… HbbTV is alleen te ontvangen via Digitenne, Canal Digitaal, Kabel Veendam en CAIWAY. Je dient dan ontvangst via het tv-toestel te hebben dat via de netwerkaansluiting ook met je modem is verbonden. Met een los Digitennekastje werkt het dus niet! De overheid kan doorgifte om juridische redenen niet verplichten, zie eerder bericht.

Voor Canal digitaal zijn er ook settopboxen die, via de eigen netwerkaansluiting, HbbTV ondersteunen. Het hoeft dan dus niet eens in je tv-toestel ingebouwd te zijn.

Ben je benieuwd hoe HbbTV er nu uitziet klik dan hier. Via die link heb je het op je pc.

Grote strop dreigt voor NPO

Voor de NPO dreigt volgend jaar een enorme strop. Deze kan tot 100 miljoen oplopen. Dit komt doordat dat jaar de vrijstelling voor btw op aankopen van televisieproducties vervalt.

Elk jaar kan dit de publieke omroep tot zo’n 110 miljoen Euro gaan kosten. Dit is een flinke tegenvaller voor de NPO die al enorm moet bezuinigen.

Ook regionale omroepen zijn hierdoor meer geld kwijt. Maar relatief minder omdat deze verhoudingsgewijs meer eigen producties hebben.

Bron: rtvnh.nl .

Belgische bladen publiceren programmagegevens Ned. 1,2 en 3 niet meer

Belgische (programma)bladen en kranten publiceren de gegevens van Nederland 1,2 en 3 niet meer. De bladen Dag Allemaal, TV Family en De Morgen Magazine stoppen de publicatie. Ook Humo publiceert de gegevens niet meer. Reden is de volgens de Belgen exhorbitant hoge bijdrage die de NPO vraagt hiervoor. Sinds 1 januari vraagt de NPO een bijdrage afhankelijk van de oplage. Hierdoor is voor veel bladen de fin. bijdrage fors gestegen, tot wel boven de 4600 %. Ja dat leest u goed. Tot eind vorig jaar waren deze bladen nog zo’n € 15.000 per jaar kwijt, nu gaat dat op maar liefst € 700.000 komen.

De Belgen hebben genoeg van de ‘wurgcontracten’ en stoppen met de publicatie.

Belgische kijkers naar de NPO, die in vrijwel heel België op de kabel zit, zullen de gegevens vooralsnog via de (Nederlandse) tvgidsen op internet moeten inzien. Ook kunnen zij natuurlijk kijken in hun EPG en via teletekst.

Regionalen nu zelf met voorstel

Nadat de NPO vorige week een balletje opgooide om de regionale omroepen in te lijven komen die nu zelf met een voorstel.

Ze willen verder als vijf mediabedrijven. Momenteel zijn er 13 regionale omroepen. Dit is volgens de omroepen de enige manier om de identiteit te behouden.

Lees verder op mediamagazine.nl .

Voorkeur NPO voor integratie regionalen

Uit een brief die de NPO donderdag aan staatssecretaris Dekker stuurde blijkt deze voorkeur. Paul van der Lugt is hier niet over te spreken. De Algemeen Directeur van RTV Utrecht zegt dat het kabinet en commissies zich de laatste jaren juist uitgesproken hebben voor regionale mediacentra. De integratie zou deze plannen juist tegenwerken.

In Duitsland en Engeland zijn regionale uitzendingen wel geïntegreerd. In Duitsland worden via de WDR op vaste tijden regionale nieuwsuitzendingen verzorgt. Ook bij de BBC gebeurt dat. Zij doen het in BBC One. Tussen 19:30 uur en 20:00 uur is er dan op BBC One (alleen de SD versie) een regionaal nieuwsbericht. Hier in Nederland krijgen we de Londense versie. De vraag is of een dergelijke opzet ook in Nederland gaat werken. De meeste regionale hier hebben veel meer programma’s dan alleen nieuws.

Stemmen voor de Radio 6 Soul en Jazz awards

Vanaf nu kunt u stemmen voor deze awards op de website van Radio6. Zanger Ruben Hein heeft op de radio de genomineerden bekend gemaakt; hijzelf is in 3 categorieën genomineerd. Hij bracht als eerste een stem uit.

Woensdag 2 oktober is de laatste dag dat u kunt stemmen. De uitreiking is op 3 oktober, live op de radio van 19:00 uur tot 23:00 uur. De presentatie wordt gedaan door Winfried Baijens. Tijdens de uitzending treden Trijntje Oosterhuis, Ruben Hein, Sabrina Starke, Wouter Hamel, Bo Saris en The New Cool Collective op. Via een videostream is de uitzending ook via radio6.nl en Cultura24 te volgen. Die laatste kunnen veel kijkers via hun extra pakket op de televisie krijgen.

Er zijn 7 categorieën:
Beste artiest man
Beste artiest vrouw
Beste groep
Beste album
Beste single
Beste Soul & Jazz talent
Beste live act

De jaren 70 bij Radio 5 Nostalgia

Van 16 tot en met 20 september staan de jaren ’70 centraal bij Radio 5 Nostalgia. Op de zender zal veel muziek uit die tijd te horen zijn evenals aandacht voor gebeurtenissen uit die tijd.

Radio 5 is als volgt te ontvangen:
Analoog via FM op de kabel
Digitaal:
Kabel, ether (dab+ en dvb-t), internet, schotel.

Acties bij de Publieke Omroep

Op 9 oktober komen er demonstraties in verband met de extra bezuinigingen op de Publieke Omroep tussen 2014 en 2017, aldus MAX voorzitter Jan Slagter.

Men is het absoluut niet eens met die extra bezuinigingen, waar overigens ook de regionalen mee te maken krijgen. “De Publieke is al uitgeknepen als een tube tandpasta” aldus Slagter.

De acties worden gehouden op het Malieveld. Daar zullen ook lokale omroepen aanwezig zijn. Ook zij krijgen vaak minder subsidies van uit de gemeente door de kortingen op subsidies.

NPO legt nieuwe namen tv en radio-zenders vast

De Nederlandse Publieke Omroep heeft de nieuwe zendernamen vastgelegd bij het Europees Merkenbureau. Voor de tv-zenders is dat dus NPO 1, NPO 2 en NPO 3. De radiozenders worden NPO radio 1 tot en met 6; 3 FM wordt NPO 3 FM. FunX gaat FunX NPO genoemd worden. Ook op internet wordt het NPO via de link npo.nl. Deze is onlangs al in gebruik genomen.

Hiermee hoopt de Omroep een duidelijker en meer onderscheiden naam te gaan voeren dan nu het geval is. NPO wordt een alround ‘merk’ net als Apple, Google en Youtube.

Wanneer de nieuwe zendernamen doorgevoerd gaan worden is nog niet duidelijk. Maar aangenomen mag worden dat dat met het nieuwe tv- en radioseizoen van af begin september dan wel zal gebeuren.

Een heel klein beetje vreemd en ook wel jammer blijft de beslissing van de Publieke wel. Deze zendernamen zijn tenslotte al héél lang vastgeroest in ons publiek geheugen. Nederland 1 bestaat zelfs al 62 jaar dit jaar !

Ik kan nog de verandering van de radiozenders herinneren in de jaren zeventig. Die wijzigden toen van Hilversum 1 tot en met 4 naar Radio 1 tot en met 4. De zenders 5 en 6 hadden we toen nog niet. Later werd Radio 3 omgedoopt naar 3 FM. Daardoor werd het m.i. wel wat verwarrender met Radio 1, Radio 2, 3 FM, Radio 4. En dan heb ik het nog niet over Radio 5 Nostalgia overdag op werkdagen en Radio 5 Avond en Weekend (…). En “Radio 6 Soul & Jazz”.

Op radio is het allemaal wat rommelig geworden. Maar de televisie met Nederland 1,2 en 3, tja dat heeft geen wijziging nodig in mijn ogen.

Inhuldiging Filip bij NOS niet in HD

Kan de NOS / NPO dan zo slecht uitzendingen in HD verzorgen, zelfs als ze van derden zo aangeboden worden? Waarom wordt de inhuldiging van Filip dan op Nederland 1 weer NIET in HD getoond? Terwijl dat wel zo aangeboden wordt.

Maar ja, we kijken wel weer naar België ÉÉN. Zucht…

Weer sport via politiek24

Via het kanaal politiek24 zendt de nos ook dit jaar veel, vaak live, sport uit. Dus niet alleen op Ned. 1,2 of 3, maar ook via politiek24 kunt u van live sportbeelden genieten. Beschikbaar via internet en via providers. Bij Ziggo in het digitale basispakket. Anderen bieden de zender aan in hun aanvullende pakketten.

NOS valt weer tegen: Halve finales Wimbledon niet in HD

Weer valt de NOS zwaar tegen. De uitzending van Wimbledon met de halve finales van de heren is zichtbaar niet in hd. Terwijl bij de VRT op één de Tour in hd was en op Canvas het tennis ook duidelijk hd-beeld-kwaliteit is.

Jammer, NOS

Tweede Kamer: nieuwe mediawet schaft programmaraden af

De T.K. heeft ingestemd met de nieuwe mediawet. Daarin worden de programmaraden afgeschaft. Deze raden hadden als functie om in de gaten te houden dat het analoge tv-aanbod voldoende gevarieerd was. Door de digitalisering, waarbij sowieso meer zenders worden doorgegeven, werden de raden steeds overbodiger. Nog geen 10 % van de tv-kijkers kijkt nog analoog. Veel aanbieders hebben geen analoog (meer), zoals kpn, xs4all, tele2, caiway en enkele andere kleinere kabelnetten. UPC en Ziggo bieden nog wel een analoog pakket, maar ook daar neemt het analoog kijken in rap tempo af. Zeker nu UPC een ‘vrij’ digitaal pakket van 30 tv-zenders en een x-tal radiozenders aanbiedt.