Home » Algemeen » Zwarte Piet onder vuur

Zwarte Piet onder vuur

Categorieën

Archieven

In Amsterdam zijn er 21 bezwaarschriften ingediend tegen de intocht van Sinterklaas. Vooral de aanwezigheid van Zwarte Piet is bij de bezwaarden in het verkeerde keelgat geschoten; ze vinden het discriminerend.

Eerst had Sinterklaas nog helemaal geen helper. Halverwege de negentiende eeuw bedacht men dat een helper wel leuk zou zijn. Op één van de eerste prenten uit die tijd staat Sinterklaas afgebeeld op zijn witte paard met ernaast een donker gekleurde jongeman in een pagekostuum. Halverwege de negentiende eeuw liep de slavernij wel tegen het einde maar was een donkere persoon als helper dus heel gewoon. Tegenwoordig wordt de zwarte helper van Sint steeds meer als beledigend en discriminerend gezien. De meest gebruikte verklaring voor de kleur van Piet is echter dat hij zwart is omdat hij altijd door de schoorsteen de cadeautjes komt brengen. Een schoorsteenveger heeft ook altijd een roe bij zich. Dit behoorde tot de jaren ’80 ook tot Piets uitrusting. Maar de roe, die Piet bij zich had om stoute kinderen te straffen, gaf een gemeen beeld. Dat vond men niet (meer) bij het kindvriendelijke imago van Sint Nicolaas passen.

In andere landen heeft de helper van Sinterklaas wel veel angstaanjagender verschijningen. Zo is het in veel landen een op een duivel lijkende verschijning met een rood gezicht en hoorns. In Frankrijk is hij geketend en loopt altijd met een jute zak. Allemaal niet zulke leuke alternatieven voor de jonge kindergeest.

Rond het begin van de twintigste eeuw kwamen er meer helpers voor de Sint. Bij de eerste intocht, enkele jaren voor het begin van WO II, waren er zes Zwarte Pieten bij.

Er is in Amsterdam nog geëxperimenteerd met Pieten in allerlei kleuren. Maar de kinderen begrepen het niet meer en vonden deze eng. Deze eenmalige poging kreeg geen vervolg.

Sinds een jaar of dertig is het boemaneffect bij Piet verdwenen en kreeg deze een vriendelijker uitstraling. Zo verdween de roe en de jute zak.

Kortom, anno 2013 lijkt me nog steeds weinig echt bezwaar tegen de aanwezigheid van Zwarte Piet.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

Je reageert onder je WordPress.com account.Log uit / Bijwerken )

Je reageert onder je Twitter account.Log uit / Bijwerken )

Je reageert onder je Facebook account.Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Let op de datum van een bericht!

U bent nu op de pagina met een individueel bericht. Om te voorkomen dat u (al te) oude informatie leest die misschien wel is achterhaald verzoek ik u wel op de datum van het bericht te letten.

Op de inhoud van berichten kan geen rechten ontleend worden.

#Blijf gezond; werk thuis!

Bij de links over België*

Hierboven vind u links van de Belgische publieke omroep V.R.T. Deze zenders zijn in de grensstreek met België gratis via DVB-T te krijgen. Eén en Canvas zijn ook via Digitenne abonnement in heel Nederland via de ether te krijgen en de diverse kabelnetten. De zender Eén+ is opgeheven t.b.v. het nieuwe derde net (Ketnet is apart gaan zenden). I.v.m. afspraken rondom het derde net is ook Ketnet+/Canvas+ stopgezet.
In België zijn de Belgische commercielen, v.a. 1 juli middels abonnement bij Telenet te krijgen, dus in Nederland niet via DVB-T te krijgen en derhalve ook niet in Nederland te ontvangen. Die zijn hier dus niet vermeld.

Bij de links onder Providers**

Rekam en Caiway zijn actief op een gezamenlijk kabelnet echter met verschillende digitale pakketten. Beiden bieden geen analoge tv-kanalen.
Meer info over beleid en waar de diverse providers actief zijn kunt u vinden op digitale kabeltelevisie.

Sportevenementen zomer 2018

Formule 1 tot en met 23 november

%d bloggers liken dit: