Home » Posts tagged 'zenders'

Tagarchief: zenders

Ziggo gaat ongecodeerde digitale aanbod meer promoten

Ziggo gaat de komende tijd actiever het ongecodeerde digitale zenderaanbod meer promoten. Het neemt hierbij een langzame voorzet op het uiteindelijk beëindigen van het analoge aanbod voor tv. De verwachting is echter dat het analoge tv aanbod nog wel enkele jaren zal blijven. Maar eens zal het stoppen. Er worden steeds meer tv’s met een digitale tuner verkocht. Op deze site vind u hier meer informatie over het digitale ongecodeerde aanbod en hoe u uw tuner moet instellen.
Het beëindigen van FM via de kabel komt nog niet ter sprake.

Een nadeel voor het beëindigen van analoog tv signaal zal zijn het gebruik van DVD/HDD recorders. Dat die nog veel gebruikt worden bleek toen het Guide Plus+ signaal (een soort EPG voor analoge ontvangst) zo’n 2 weken niet werkte na een wijziging bij Eurosport (drager van dat signaal). De klachten waren niet van de lucht.

Meer Duitse zenders bij KPN; NDR terug bij KPN

Vanaf vandaag, 15 maart, zijn ook de Duitse zenders NDR, SAT1, Tagesschau24, 3SAT, Prosieben, Kika en Einsfestival bij kpn te krijgen. Deze zenders zitten in een extra “Duits pakket” voor € 2,50 per maand. (maandelijks opzegbaar)

Standaard zien kpn abonnees de zenders ARD, ZDF, WDR, RTL Television en ARTE.

Alle Duitse zenders zijn, momenteel, alleen in SD kwaliteit beschikbaar.

Bron/info: forum kpn.

Meer HD bij KPN

KPN heeft twee zenders toegevoegd aan het HD aanbod. Dit zijn 24Kitchen op 723 en, een grote wens van veel kpn-kijkers, National Geographic Channel op 725. Het geluid bij deze laatste is DD 5.1. Beide zenders zijn gewoon met het basispakket te bekijken.

Aangezien BBC One HD nu op 724 zit mogen we aannemen dat die mogelijk verplaatst wordt als BBC Two HD erbij komt. Hopelijk spoedig.

AT verricht metingen vanuit helikopter

Het Agentschap Telecom gaat van 9 tot en met 13 september metingen uitvoeren rond diverse zendmasten met de hulp van een helikopter. Rond de masten van Smilde, Hilversum, Loop op Zand, Roermond en Lelystad worden controles gehouden of antennes en vermogens volgens de voorschriften zijn.

Per toren zal er enkele uren gevlogen en gemeten worden. Dit gebeurt uitsluitend bij daglicht.

Meer informatie, zie het persbericht van Agentschap Telecom.

Deze meetmethode is speciaal op verzoek van het AT ontwikkeld. Lees hier de voordelen hiervan.

DAB+ commercieel komt eraan

Onderstaande bericht is gewijzigd. Schuingedrukte delen toegevoegd op 23 mei om 14:40 u.

DAB+ is digitale radio die zonder abonnement via de ether (antenne dus) te ontvangen is. Momenteel kunnen via DAB (de voorloper van DAB+) alleen in het westen van het land en de regio Eindhoven de zenders van de Publieke Omroep ontvangen worden. Dat zijn dan radio 1 t/m 6 en FunX. DAB+ is de opvolger van het in Nederland niet geslaagde DAB.

In september komt er een meer landelijke uitrol. Tevens gaan dan diverse commerciële stations ook via DAB+ uitzenden. DAB+ is een gezamenlijke onderneming van de Vereniging commerciële radio (VCR) en de publieke omroep (NPO). Klik hier voor een overzicht van, de zenders via, dab+.

Het enige systeem waarmee je nu landelijk naar digitale radio via de ether kunt luisteren is dvb-t/digitenne. Gratis naar de zenders (ook tv) van publieke omroep, inclusief 1 tot 3 regionalen afhankelijk van uw woonplaats. Met een abonnement op Digitenne kunt u naar nog 17 zenders (commerciëel en bbc 1 t/m 4) in digitale kwaliteit luisteren en extra tv-zenders (commerciëel en buitenlands) bekijken.

De bedoeling is dat de eerste uitzendingen op het commerciële kavel in september starten. Dat is kavel 11c met frequentie 220.35 Mhz. Een groot voordeel van digitale uitzending is dat er meer zenders tegelijkertijd over één frequentie uitgezonden worden.

Er zullen, zeker tegen die tijd, DAB+ radio’s in de winkels liggen. Naar schatting zullen de prijzen variëren tussen zo’n € 100 en € 400 afhankelijk van de mogelijkheden. Zoals ook ondersteuning van radio via IP (de internetaansluiting). Deze radio’s zijn dan voorzien van digitale en analoge aansluitingen voor naar de versterker.

Ook voor de auto zullen er naar mijn inschatting dan wel autoradio’s met DAB+ te krijgen zijn. Wel lastig voor die autobezitters die sinds enkele jaren rijden met geïntegreerde radio/navigatie systemen. Die zijn minder eenvoudig te vervangen voor DAB+ ontvangst.

Naar verwachting zal ook analoge doorgifte via de ether, met de FM dus, nog wel een jaar of 10 aanhouden. Maar je weet het nooit. Uiteindelijk is de analoge tv via de ether ook beëindigd.

Canaldigitaal: steeds minder zenders met sd-ontvanger

Er komen bij Canaldigitaal steeds minder zenders beschikbaar voor een sd-ontvanger. Steeds meer worden er overgezet naar de nieuwe zendtechniek mpeg4. Via deze techniek kunnen er ook zenders in hd-kwaliteit uitgezonden worden. Bovendien is het met mpeg4 mogelijk meer zenders in sd-kwaliteit via één transponder te verzenden. Deze zijn dan uiteraard niet meer met een sd-ontvanger, die werkt met mpeg2 techniek, te ontvangen.

Bovendien gaan er steeds meer zenders naar de 23,5 gr positie. Daardoor is het met alleen een ‘kop’ voor 19,5 gr ook steeds kariger qua aanbod.

Aangezien u wel betaald voor die zenders in mpeg4 (hd en sd kwaliteit) adviseer ik u ten zeerste om, als u die nog niet heeft, een zogenaamde duo-LNB op uw schotel te monteren. En tevens een HD-ontvanger aan te schaffen. U kunt dan (weer) alle zenders ontvangen die in uw pakket zitten. Verder ontvangt u dan in het BasisHD pakket (ja ja, daar is hd al toegevoegd) meteen 41 zenders in HD kwaliteit. O.a. Ned. 1,2 en 3, rtl 4,5,7 en 8, sbs6, Veronica, Net5.

Ook in HD dan National Geographic, Travel channel, Eurosport, Eurosport2, MTV live, Discovery, History, Brava NL klassiek en Penthouse.

Verder zijn er nog 23 vrij te ontvangen HD zenders.

Meer informatie www.canaldigitaal.nl.