Home » Posts tagged 'satelliet'

Tagarchief: satelliet

Laatste nieuwtjes

SD doorgifte NPO, RTL, SBS groep stopt 1 april bij Canaldigitaal

Canaldigitaal heeft bekend gemaakt per 1 april 2016 de SD doorgifte van NPO 1, 2, 3, RTL 4, 5, 7, 8, SBS6, Veronica en Net5 te staken. V.a. dat moment zijn deze zenders alleen nog te krijgen met een HD-ontvanger en, minstens, een duo-LNB.

In het buitenland zal men moeten investeren in een HD-ontvanger, een duo-LNB en … een grotere schotel i.v.m. de ontvangst van Astra 3. Zeker in landen als Zweden en Noorwegen zal een grotere schotel nodig zijn dan voor de Astra 1. In Nederland volstaat een nieuwe ontvanger, als je nog geen HD-ontvanger hebt. In dat geval zal ook een duo-LNB aangeschaft moeten worden.

Gratis verspreiding NPO via Canaldigitaal stopt

Op dit moment is het zo dat men via een schotel en een geregistreerde smartcard bij Canaldigitaal verder zonder extra abonnementskosten (gratis, FTV) naar de zenders van de NPO kan kijken en luisteren. (Je hebt dan niet de Nederlandse commerciële zenders, maar naast NPO 1,2 en 3 wel alle FTA zenders op de satelliet.) Het huidige contract daarvoor tussen NPO en Canaldigitaal loopt tot 31 juli 2014.

Daarna wordt de situatie anders. De NPO is vanaf 1 augustus dan alleen nog te krijgen i.c.m. de abonnementen van Canaldigitaal. De NPO stopt namelijk met betalen voor de satellietdistributie. Hiermee wordt CD feitelijk gelijk getrokken met afspraken die al voor kabel en iptv van kracht zijn.

Voor Digitenne geldt een andere regeling. Binnenslands moet de NPO namelijk gratis te ontvangen zijn via de ether. Hiertoe zendt men uit via dvb-t. Daarin zitten de 3 landelijke tv-zenders en de regionalen (per regio). Ook 7 radiozenders van de NPO zijn via dvb-t te krijgen. De 6 bekende en, minder bekend, jongerenzender FunX.

Onder de naam Digitenne verspreidt KPN nog overige zenders. Daarvoor dient men geabonneerd te zijn om deze tv- en radiozenders te krijgen.

Sublime FM van de Satelliet

Sublime FM is niet meer via de satelliet te ontvangen. De beam wordt gehuurd door de eigenaar van Arrow-groep en die heeft er nu Arrow jazz international op gezet. Dit is overigens de enige plek waar deze zender te krijgen is.

Sublime FM is nog gewoon te krijgen via FM, Digitenne, kabel en internet. Sinds de naamswijziging behoort SublimeFM niet meer tot de Arrow-groep.