Home » Radio

Categorie archief: Radio

Haarlem105 TV via i-tv van kpn

Sinds vandaag is Haarlem105 TV en radio te ontvangen via i-tv kpn in Haarlem en Heemstede. De tv-zender is te vinden op kanaalnummer 638. De radiozender vindt u op 388.

Met ingang van dit jaar is Haarlem105 de officiële ‘nieuwe’ omroep voor Heemstede. Omroep BrandingRTV is in december 2012 gestopt. De naam van Haarlem105 verklaart het al; zij zijn al langer de omroep voor dié gemeente. Daar zitten ze al langer op de kabel. Nu dus ook, i.i.g. met het tv-kanaal, via i-tv van kpn.

Op de kabel in Heemstede (Ziggo) is Haarlem105 TV en Radio nog niet te vinden. Noch digitaal noch analoog.

‘Nieuwe’ omroep Heemstede binnenkort op kabel

Op enige termijn komt Haarlem105 ook via de kabel in Heemstede. Na de beëindiging van de andere lokale omroep BrandingRTV, wees de gemeenteraad van Heemstede Haarlem105 aan voor de lokale uitzendingen.

De zender komt (binnenkort) via 89.0 Mhz via Ziggo uw huiskamer in Heemstede verrijken. Via de etherfrequentie 89.9 Mhz is Haarlem105 al te beluisteren.

De 105 in de naam van de lokale omroep heeft te maken met de etherfrequentie waar men op begon: 105.1 Mhz. Die frequentie is inmiddels al enkele maanden uit de lucht. Het is nu, zoals al vermeld, 89.9 in de FM-band.

Commerciële radiostations boos om zenderkosten

De radiozenders radio 538, Sky radio, radio Veronica en Q-Music stappen naar de rechter. Ze zijn het niet (meer) eens over de jaarlijkse betaling voor hun frequenties. Ze betalen elk ca 3,4 miljoen daarvoor aan het ministerie. Over een periode van 6 jaar sinds de frequentieveiling in 2011.

Echter, sinds Arrow classic rock uit de fm-ether verdween is dat kavel, A7, ook in de verkoop gegaan. De énige bieder was radio 10. En die betalen nu jaarlijks … ‘slechts’ 2 ton aan het ministerie.

De vier andere stations vinden dat er onrechtmatigheden plaats hebben gevonden en eisen nu via de rechter een verlaging van hun bijdrage. En dus van het bedrag dat ze uiteindelijk betalen voor hun kavels.

Dus, wordt vervolgd.

bron.

Aandacht voor Digitale etherradio

Komende week zal van maandag 13 oktober t/m vrijdag 17 oktober de aandacht gericht worden op Digitale radio+ (dab+). Er worden diverse acties op radio en tv gehouden. Ook speciaalzaken houden acties gericht op dab+, wat al snel Digitale radio+ genoemd is. Da’s nou eenmaal wat duidelijker dan de term dab+. Dab+ is de opvolger (alweer) van dab, wat inmiddels in Nederland geheel uitgeschakeld is.

Giel breekt radiorecord

Giel Beelen heeft het radiorecord van 190 uur met 8 uur extra gebroken. Hij deed deze recordpoging mede omdat zijn ochtendshow dit jaar 10 jaar bestaat.

Giel, gefeliciteerd.

Vergunning ‘Heemstede’ naar Haarlem 105

De vergunning voor uitzendingen gericht op Heemstede is door een raadsbeslissing (PDF) naar Haarlem 105 gegaan. De Haarlemse omroep zal te zijner tijd met (nieuws)uitzendingen beginnen die (ook) op Heemstede en Heemsteeds nieuws gericht zullen zijn.

In december 2012 werd duidelijk dat de toenmalige Heemsteedse omroep Branding Radio moest stoppen. Er was onvoldoende steun vanuit de gemeenschap en de gemeenteraad ontstaan. Ondanks pogingen het station nieuw leven in te blazen werd het aantal programma’s, en met name gericht op Heemsteeds nieuws, steeds minder. Medio 2012 was er geen representatieve programmering meer en besloot de raad de stekker uit de vergunning te trekken. In april 2013 zijn uiteindelijk de laatste uitzendingen gestaakt.

De Heemsteedse uitzendingen door Haarlem 105 zullen plaatsvinden vanuit de huidige locatie van Haarlem 105 aan de Jansweg in Haarlem. Er komt vooralsnog geen Heemsteedse afdeling; ook zal er geen aparte frequentie voor Heemstede komen.

Er zullen Heemsteedse berichten verschijnen via de radio (die niet in Heemstede op de kabel zit!) in Heemstede alleen via de ether FM 89.9 Mhz, via de kabelkrant (nog* niet in Heemstede te krijgen). Ook al niet in Heemstede het tv-kanaal van Haarlem 105. Het Heemsteedse nieuws via de website van Haarlem 105 is natuurlijk wel voor de Heemstedenaren te krijgen (mits in bezit van pc / internet; ik ken er nog steeds zonder).

In het plan zit dat medio 2015 Haarlem 105 TV via de Heemsteedse kabel (alleen Ziggo dus) te krijgen is.

Vahon gaat er vol voor met nieuwe zendlocatie en frequentie

De nieuwe zendlocatie is klaar. En hij staat aan op het toegestane vermogen van 1 kilowatt. Vahon, die uitzendt voor de Hindoestaanse gemeenschap, gaat er daarmee weer vol tegen aan.

Ook met de (tijdelijke test)frequentie van 1566 kHz, waarop minder storing van andere zenders zou moeten zijn dan op de 1557. Mocht de 1566 goed bevallen dat wordt deze waarschijnlijk permanent.

Eerdere berichten over de (problemen van) Vahon, zie de tag: Vahon.

Vahon met noodantennes

De Hindoestaanse omroep Vahon, die via AM / MW uitzenden vanuit de regio Den Haag (1566 khz) zenden momenteel uit met noodantennes vanuit Stompwijk (gem. Leidschendam). Op last van de rechter moesten ze hun zendinstallatie daar verwijderen. Deze voldeed niet aan het bestemmingsplan ter plaatse en stond er dus illegaal.

Een nieuwe locatie werd gevonden, zie hier, en daar wordt de installatie nu naar verplaatst en opgebouwd. Maar om dus niet al te lang uit de lucht te zijn is voor de tijdelijke antennes op de oude locatie gekozen.

Top 2000 op Radio 2 gestart

Traditioneel op eerste Kerstdag is de uitzending van de top 2000 van start gegaan op Radio 2. Het uitzenden van de hele top 2000 duurt 156 uur. Aan het eind is, ook bijna traditioneel, de Bohemian Rhapsody van Queen te horen. Deze stond 2 x eerder niet op één. Dat was in 2005, toen stond Avond van Boudewijn de Groot op 1. En in 2010 stond Hotel California van de Eagles op de eerste plek. Deze staan nu respectievelijk op 5 en 2.

De top 2000 wordt uitgezonden door Radio 2. Deze is vrij, zonder abonnement, te ontvangen via de ether op FM, DAB+ en DVB-T. Uiteraard ook via internet, zie onder.

De top 2000 is via tv ook te volgen, u kunt dan afstemmen op het kanaal van Cultura 24. Bij Ziggo is dat tijdelijk voor alle digitale abonnees te volgen op nr. 999. Bij kpn alleen voor abonnees van het pluspakket via 170. Ook bij UPC is de zender te vinden op het informatiekanaal.

Radio 2 via internet, klik hier.
Cultura 24 via internet, klik hier.

Top 2000 verjongt

De platen in de top 2000 worden jonger. De gemiddelde leeftijd van de platen is sinds de start gestegen van 1975 naar 1984. Mogelijk heeft het te maken dat het publiek natuurlijk ook steeds minder ‘uit die tijd’ is. Daardoor vervagen die jaren ’60 en ’70 nummers in het ‘collectieve’ geheugen.

Lees verder –>

Nieuwe frequentie voor Vahon

De Hindoestaanse omroep Vahon krijgt een andere frequentie. Men gaat 1 stap van 9 kHz omhoog in het frequentiegebied van de middengolf. De huidige frequentie 1557 wordt dan 1566 kHz.

Dit is een proef in overleg met A.T. tot maart 2014. De hoop is dat deze frequentie in de avonduren minder gestoord wordt door buitenlandse zenders.

Vanaf maandag 16 december 10:00 uur kan men afstemmen op 1566 kHz.

In juni kreeg Vahon van de gemeente Leidschendam het verzoek de zendmasten uit Voorburg te verwijderen; het bestemmingsplan voorzag niet in een zendinstallatie. Inmiddels is een nieuwe plek gevonden op Haags grondgebied naast de A12 in de buurt van Nootdorp. De zendinstallatie zal daar begin volgend jaar naartoe worden verplaatst.

In 2015 beslissing over afschakeling FM radio

In 2015 neemt de overheid een beslissing wanneer uitzendingen in FM beëindigd worden ten gunste van digitale etherradio. Over de FM van de kabel beslissen de kabelmaatschappijen zelf.

Woordvoerder Ton Visser van Economische zaken maakte dat bekend op een bijeenkomst van Dutch Guild in Hilversum.
Vanaf volgend jaar zullen de Publieke en commerciële omroepen een campagne starten om DAB+ radio via de ether (meer) bekendheid te geven. In de loop van volgend voorjaar zullen de DAB+ netwerken van de commerciële zenders en die van de Publieke omroep vrijwel landelijk dekkend zijn. Er zijn nog enkele ‘gaatjes’, maar de dekking dient dan ruim 90% te zijn.

In omringende landen wordt al binnen enkele jaren gestopt met uitzendingen via FM (ether). Duitsland en Noorwegen al over enkele jaren.

De overheid wil van de kostbare FM zenders af, deze gebruiken aanzienlijk meer stroom met zijn allen dan wanneer uitzendingen via DAB+ verzorgt worden. Nu, tijdens de overgangsperiode is het zelfs dubbel aangezien zowel FM als DAB+ in de lucht zijn. Binnen de overheid streeft men naar een overgangsperiode van 10 jaar. Dat betekent dat in 2023 de FM zenders in de ether uitgeschakeld zullen worden.

Voor lokale omroepen, die uitsluitend via FM uitzenden, moet in die periode nog wel een oplossing gevonden worden. Die hebben vaak niet de (financiële) middelen om over te stappen op DAB+. Bovendien is een lokale uitzendnorm er niet voor DAB+.

DAB+ biedt meer mogelijkheden dan het huidige FM. De uitzendingen zijn ruisvrij. Verder kunnen er op een display plaatjes vertoond worden en zelfs bewegende beelden. Voor dat laatste hebben adverteerders al interesse getoond.

Naast DAB+ is er nog een systeem in de lucht waarmee óók radiozenders digitaal zijn te ontvangen: Digitenne. Nadeel daarvan is dat je voor de ontvangst van de (radio)zenders van de commerciële omroepen een abonnement moet hebben, terwijl de ontvangst van radiozenders via DAB+ geheel vrij van kosten is. Behalve de aanschaf van een (of meer) radio’s met DAB+ natuurlijk.

Op 11 december 2006 werd de analoge uitzending voor televisie beëindigd. Vanaf dan kan men alleen via dvb-t naar televisie via de ether kijken. Met een abonnement op Digitenne kan men ook de commerciële zenders kijken en luisteren.

Voor meer informatie over de uitzendingen via Digital Radio+ , zoals het ook genoemd wordt, kunt u kijken op de website van de Publieke en commerciële omroep over digitale etherradio.

Opbrengst 3FM Serious request helpt velen

Het Rode Kruis heeft met de opbrengst van 3FM Serious request 50.000 kinderen en 45.000 zwangere vrouwen kunnen helpen. Dit werd bekend gemaakt door Eric Corton en het programma van Giel Beelen.

Radio 10 uit de lucht

Op dit moment zijn (weer !) enkele FM-zenders van Radio 10 uit de lucht. In het westen is Radio 10 niet meer te ontvangen via 87.7, 103.6, 103.8 en 104.0. Dit is al de tweede keer in een week.

(update 15:15 uur: de zenders werken weer)

FM-zenders Radio 10 uit de lucht

Momenteel zijn de FM-zenders van Radio 10 kennelijk uit de lucht. Op de 4 frequenties die hier mogelijk zijn (87.7, 103.6, 103.8 en 104.0) is geen signaal sinds ca. 00:10 uur. Er is geen draaggolf te bekennen.

Via andere platforms is Radio 10 nog wel te beluisteren zoals dab+, dvb-t, kabel (dig. en analoog), internet, IPTV.

zoekwoorden: storing, radio 10, fm