Home » DAB+ » In 2015 beslissing over afschakeling FM radio

In 2015 beslissing over afschakeling FM radio

Categorieën

Archieven

In 2015 neemt de overheid een beslissing wanneer uitzendingen in FM beëindigd worden ten gunste van digitale etherradio. Over de FM van de kabel beslissen de kabelmaatschappijen zelf.

Woordvoerder Ton Visser van Economische zaken maakte dat bekend op een bijeenkomst van Dutch Guild in Hilversum.
Vanaf volgend jaar zullen de Publieke en commerciële omroepen een campagne starten om DAB+ radio via de ether (meer) bekendheid te geven. In de loop van volgend voorjaar zullen de DAB+ netwerken van de commerciële zenders en die van de Publieke omroep vrijwel landelijk dekkend zijn. Er zijn nog enkele ‘gaatjes’, maar de dekking dient dan ruim 90% te zijn.

In omringende landen wordt al binnen enkele jaren gestopt met uitzendingen via FM (ether). Duitsland en Noorwegen al over enkele jaren.

De overheid wil van de kostbare FM zenders af, deze gebruiken aanzienlijk meer stroom met zijn allen dan wanneer uitzendingen via DAB+ verzorgt worden. Nu, tijdens de overgangsperiode is het zelfs dubbel aangezien zowel FM als DAB+ in de lucht zijn. Binnen de overheid streeft men naar een overgangsperiode van 10 jaar. Dat betekent dat in 2023 de FM zenders in de ether uitgeschakeld zullen worden.

Voor lokale omroepen, die uitsluitend via FM uitzenden, moet in die periode nog wel een oplossing gevonden worden. Die hebben vaak niet de (financiële) middelen om over te stappen op DAB+. Bovendien is een lokale uitzendnorm er niet voor DAB+.

DAB+ biedt meer mogelijkheden dan het huidige FM. De uitzendingen zijn ruisvrij. Verder kunnen er op een display plaatjes vertoond worden en zelfs bewegende beelden. Voor dat laatste hebben adverteerders al interesse getoond.

Naast DAB+ is er nog een systeem in de lucht waarmee óók radiozenders digitaal zijn te ontvangen: Digitenne. Nadeel daarvan is dat je voor de ontvangst van de (radio)zenders van de commerciële omroepen een abonnement moet hebben, terwijl de ontvangst van radiozenders via DAB+ geheel vrij van kosten is. Behalve de aanschaf van een (of meer) radio’s met DAB+ natuurlijk.

Op 11 december 2006 werd de analoge uitzending voor televisie beëindigd. Vanaf dan kan men alleen via dvb-t naar televisie via de ether kijken. Met een abonnement op Digitenne kan men ook de commerciële zenders kijken en luisteren.

Voor meer informatie over de uitzendingen via Digital Radio+ , zoals het ook genoemd wordt, kunt u kijken op de website van de Publieke en commerciële omroep over digitale etherradio.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

Je reageert onder je WordPress.com account.Log uit / Bijwerken )

Je reageert onder je Twitter account.Log uit / Bijwerken )

Je reageert onder je Facebook account.Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Let op de datum van een bericht!

U bent nu op de pagina met een individueel bericht. Om te voorkomen dat u (al te) oude informatie leest die misschien wel is achterhaald verzoek ik u wel op de datum van het bericht te letten.

Op de inhoud van berichten kan geen rechten ontleend worden.

#Blijf gezond; werk thuis!

Bij de links over België*

Hierboven vind u links van de Belgische publieke omroep V.R.T. Deze zenders zijn in de grensstreek met België gratis via DVB-T te krijgen. Eén en Canvas zijn ook via Digitenne abonnement in heel Nederland via de ether te krijgen en de diverse kabelnetten. De zender Eén+ is opgeheven t.b.v. het nieuwe derde net (Ketnet is apart gaan zenden). I.v.m. afspraken rondom het derde net is ook Ketnet+/Canvas+ stopgezet.
In België zijn de Belgische commercielen, v.a. 1 juli middels abonnement bij Telenet te krijgen, dus in Nederland niet via DVB-T te krijgen en derhalve ook niet in Nederland te ontvangen. Die zijn hier dus niet vermeld.

Bij de links onder Providers**

Rekam en Caiway zijn actief op een gezamenlijk kabelnet echter met verschillende digitale pakketten. Beiden bieden geen analoge tv-kanalen.
Meer info over beleid en waar de diverse providers actief zijn kunt u vinden op digitale kabeltelevisie.

Sportevenementen zomer 2018

Formule 1 tot en met 23 november

%d bloggers liken dit: