Home » Uncategorized » Ray Dolby overleden

Ray Dolby overleden

Categorieën

Archieven

Ontwikkelaar Ray Dolby van het Dolby Prologic geluidssysteem is op 80-jarige leeftijd overleden. Dat maakte zijn bedrijf Dolby Laboratories bekend.

Het eerste systeem was Dolby Noise Reduction (Dolby NR) voor met name cassettedecks. Daardoor nam de achtergrondruis met (opnemen en) afspelen behoorlijk af. Hierbij hielp ook de ontwikkeling van het Chroomdioxide bandje. Tegenwoordig gebruikt bijna niemand meer een cassettedeck om op te nemen; hooguit nog om oude bandjes mee af te spelen.

Dolby is verder zeer bekend om de meerkanaals geluidssystemen. Dit begon met Prologic met 5 speakers en een subkanaal. De 2 achterkanalen waren hierbij nog mono. Later kwam het Prologic II systeem, waarbij geluidsscheiding gecreëerd kon worden op de achterkanalen. Deze systemen zijn nog gebaseerd op 2 kanalen input, waarin de informatie voor alle output-kanalen is verwerkt. In de bioscopen zijn deze systemen het eerst geïntroduceerd.

Tegenwoordig wordt, nog steeds, het Dolby digital 5.1 systeem veel gebruikt. Er is ook al 7.1.

Dolby is allang niet meer de enige die meerkanaals audio codering heeft ontwikkeld. Er is ook DTS, en Sony SDDS. Dolby digital is de standaard voor dvd en blu ray. Dat betekent dat de schijfjes, indien surround, in ieder geval daarvan voorzien moeten zijn. Ook is Dolby digital 5.1 de standaard voor geluid bij HD televisie kanalen.

Meer informatie over Ray Dolby en Dolby systems vindt u door hier te klikken.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

Je reageert onder je WordPress.com account.Log uit / Bijwerken )

Je reageert onder je Twitter account.Log uit / Bijwerken )

Je reageert onder je Facebook account.Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Let op de datum van een bericht!

U bent nu op de pagina met een individueel bericht. Om te voorkomen dat u (al te) oude informatie leest die misschien wel is achterhaald verzoek ik u wel op de datum van het bericht te letten.

Op de inhoud van berichten kan geen rechten ontleend worden.

#Blijf gezond; werk thuis!

Bij de links over België*

Hierboven vind u links van de Belgische publieke omroep V.R.T. Deze zenders zijn in de grensstreek met België gratis via DVB-T te krijgen. Eén en Canvas zijn ook via Digitenne abonnement in heel Nederland via de ether te krijgen en de diverse kabelnetten. De zender Eén+ is opgeheven t.b.v. het nieuwe derde net (Ketnet is apart gaan zenden). I.v.m. afspraken rondom het derde net is ook Ketnet+/Canvas+ stopgezet.
In België zijn de Belgische commercielen, v.a. 1 juli middels abonnement bij Telenet te krijgen, dus in Nederland niet via DVB-T te krijgen en derhalve ook niet in Nederland te ontvangen. Die zijn hier dus niet vermeld.

Bij de links onder Providers**

Rekam en Caiway zijn actief op een gezamenlijk kabelnet echter met verschillende digitale pakketten. Beiden bieden geen analoge tv-kanalen.
Meer info over beleid en waar de diverse providers actief zijn kunt u vinden op digitale kabeltelevisie.

Sportevenementen zomer 2018

Formule 1 tot en met 23 november

%d bloggers liken dit: