Home » Posts tagged 'hbbtv'

Tagarchief: hbbtv

Laatste nieuwtjes

HbbTV bij KPN

Kijk je tv via KPN én heb je een tv met eigen digitale ontvangst? Dan kun je HbbTV ontvangen. Want bij de zenders van de NPO is dat via de ether gewoon te krijgen. Verbindt dus een antennetje met je tv, zoek met de dvb-t ontvanger de zenders op en voilà, via NPO heb je HbbTV.
Als je Digitenne kijkt via de tv (CI module) dan heb je dus al HbbTV. Kijk je via een los kastje maar heeft je tv wel de mogelijkheid verbind dan met extra coax de ant out van het kastje met je tv en volg bovenstaande.
Heb je iTV dan kan het dus ook, mits je tv dus dvb-t heeft.

Dit werkt alleen voor de HbbTV van de NPO. Of je die van SBS ook kunt ontvangen icm de CI module weet ik niet. Dat verneem ik graag middels een reactie bij dit bericht. Of het wel of niet kan.

Update 5-3-2019: met de overgang naar het nieuwe Digitenne is het daarmee niet meer mogelijk HbbTV te gebruiken. Bovendien heeft NPO per 1 maart een wijziging toegepast waardoor HbbTV op tv’s van voor 2014 niet meer werkt.

Per vandaag meer mogelijkheden HbbTV NPO

Per vandaag heeft de NPO de functies van haar HbbTV platform uitgebreid. Het acht-uur journaal biedt via Hbb extra beeldmateriaal over het vertoonde onderwerp.

Met het WK voetbal worden de mogelijkheden nóg meer benut. Via Hbb kan men tussenstanden, extra beelden en andere informatie opvragen over de wedstrijden.

HbbTV van de NPO is in deze vorm alleen toegankelijk via Digitenne, Canal digitaal en enkele kleine kabelnetten. Mits men de geschikte apparatuur gebruikt, dat wel. Voor Digitenne is dat bijvoorbeeld ontvangst via een Smart TV die bovendien op internet aangesloten dient te staan. Voor Canal digitaal zijn er ontvangers verkrijgbaar met een ethernet aansluiting.

Zie ook mediamagazine.nl .
En ook weblogs.nos.nl .

Aanvullende informatie via HbbTV

Binnenkort start de NOS met het doorgeven van extra informatie via HbbTV bij hun televisieprogramma’s. Nu is Hbb nog voornamelijk een veredelde gemist kijken service.

Binnenkort kan met o.a. bij het journaal extra’s verwachten zoals extra filmpjes en tekst bij de onderwerpen. Zoals vanzelfsprekend is er bij tekst nog gewoon het geluid. Maar kijkt men dan een extra filmpje is het journaal even niet meer te volgen. Wie zit dáár nou op te wachten…?

Maar goed. Voor diegenen die er gebruik van zouden willen maken… HbbTV is alleen te ontvangen via Digitenne, Canal Digitaal, Kabel Veendam en CAIWAY. Je dient dan ontvangst via het tv-toestel te hebben dat via de netwerkaansluiting ook met je modem is verbonden. Met een los Digitennekastje werkt het dus niet! De overheid kan doorgifte om juridische redenen niet verplichten, zie eerder bericht.

Voor Canal digitaal zijn er ook settopboxen die, via de eigen netwerkaansluiting, HbbTV ondersteunen. Het hoeft dan dus niet eens in je tv-toestel ingebouwd te zijn.

Ben je benieuwd hoe HbbTV er nu uitziet klik dan hier. Via die link heb je het op je pc.

Geen verplichting om Hbb te gaan doorgeven

Het gaat voor doorgifte-providers niet verplicht worden om het Hbb tv signaal van zenders (ook) door te gaan geven.

Het door PvdA Kamerlid Martijn van Dam ingediende verzoek is door staatssecretaris Dekker niet gehonoreerd. Europese normen laten dit niet toe. Ook wil het kabinet niet bepaalde technieken voortrekken.

Momenteel wordt Hbb tv van de NPO doorgegeven door Digitenne en Canal Digitaal. Via die laatste is het Hbb signaal van ARD en ZDF ook te krijgen. Hiervoor dient je ontvanger wél ook op internet aangesloten te zijn. Bij Digitenne kan dit dus alleen voor televisietoestellen die dvb-t ondersteunen en een netwerkaansluiting hebben. Met de losse ontvangers voor Digitenne is HbbTV niet ondersteund.

Meer informatie via mediamagazine.nl .

Tweede Kamer: verplichte doorgifte onversleuteld tv-signaal

Een meerderheid van de Tweede Kamer steunde een amendement dat stelt dat tv-distributeurs het signaal 1 op 1, onversleuteld, aan de consument dient te gaan aanbieden.  Dit zou dan in de nieuwe mediawet moeten worden opgenomen onder de noemer signaalneutraliteit. Wanneer dit gebeurt is nog niet bekend. Het is nu door de Tweede Kamer, nu de Eerste Kamer nog.

Er is met name een en ander te doen over Hbbtv, een dienst waarbij een zender via internet extra informatie en gemiste programma’s aanbiedt. Via deze dienst kan ook gesproken ondersteuning voor slechtzienden en ondertiteling voor doven worden aangeboden. Anders dan nu via teletekst.

Op dit moment bieden de N.P.O. en de zenders in de SBS-groep Hbb diensten aan. Bij die laatste zenders is dat momenteel alleen via Digitenne en Canaldigitaal beschikbaar. Bekabelde distributeurs, op enkele kleine kabelaars na, halen het voor de tv benodigde signaal uit het zendersignaal. Dat Hbb signaal is nodig om via de rode knop toegang te krijgen tot die dienst. Via losse ontvangers is Hbb nog nergens beschikbaar. Alleen als je ontvangst van digitale kabel, ether of satelliet via de in het tv-toestel ingebouwde ontvanger bekijkt… en het er niet uitgefilterd is.

Maar helemaal een ramp is dat niet. Je kunt het volledige Hbb aanbod bekijken via de Smart-tv app “NPO Uitzending gemist”. Die heeft álle mogelijkheden die Hbb momenteel biedt!

Verwante berichten:
Politiek praat over ongewijzigde doorgifte televisiekanalen .
Meer berichten m.b.t. Hbb tv .

Politiek praat over ongewijzigde doorgifte tv-kanalen

Staatssecretaris Dekker en de tv-providers hebben van de Tweede Kamer 6 maanden de tijd gekregen om overeenstemming te krijgen over verplichte ongewijzigde doorgifte van de tv-zenders. Vooral de doorgifte van Hbbtv is hierbij een punt.

Momenteel geven enkele kabelbedrijven Hbbtv door van de Publieke Omroep. Behalve Caiway en Kabel Veendam, die geven ook Hbbtv door van de SBS-zenders SBS 6, NET 5 en Veronica.

Momenteel kan men van Hbbtv gebruik maken indien het kabelbedrijf dit signaal meestuurt, men kijkt via een tv met internet-aansluiting via de ingebouwde kabel-tuner (dvb-c). Kijkt men met een losse ontvanger dan kan Hbb nog niet gebruikt worden.

Bij Digitenne wordt ook Hbb meegestuurd bij Nederland 1,2 en 3. Ook alleen te gebruiken met een geschikte tv (met dvb-t tuner) die aangesloten is op internet, bij voorkeur middels een netwerkkabel. De losse Digitenne-ontvangers zijn niet geschikt voor Hbb.

Bij KPN zal het lastiger worden eventueel hbb te implementeren. Via poort 3 van het modem is de ontvanger alleen aangesloten op het tv-netwerk van kpn en niet op internet. Via de hdmi verbinding lijkt het mij ook lastig om het signaal mee te zenden, die norm is daar niet voor bedoeld. Zie deze uitleg over de netwerkopbouw van kpn. Het signaal van kpn kan niet direct met een tv bekeken worden.

Overigens kun je het Hbb aanbod van de N.P.O. ook via je pc, laptop of tablet bekijken, zie daarvoor een eerder geschreven artikel op deze site.

HbbTV via kabel Veendam

Met ingang van vandaag geeft kabel Veendam het Hbbtv signaal door bij de HD-versies van de zenders SBS6, Veronica en Net5. Al eerder gebeurde dit bij Nederland 1 HD, Nederland 2 HD en Nederland 3 HD.

Het signaal kan gebruikt worden i.c.m. de in de tv ingebouwde HD (dvb-c) ontvanger.

Zie ook digitalekabeltelevisie.nl en telecompaper.com .

Gerelateerd artikel: HbbTV niet via de kabel, dat is niet erg.

HbbTV niet via de kabel, dat is niet erg

HbbTV is een standaard die televisie combineert met internetdiensten. Dit werkt (dus) via een tv-toestel met internet-aansluiting. In Nederland wordt HbbTV op dit moment alleen ondersteund door de publieke omroep. Tevens dient er via de tv-zender (Nederland 1,2 of 3 dus) een signaal meegezonden te worden waarmee HbbTV geladen kan worden.

Via de ether (dvb-t) wordt dat signaal meegezonden. Heb je dus een Smart tv i.c.m. Digitenne dan wordt Hbb tv geactiveerd, overigens alleen als je de in de televisie ingebouwde dvb-t tuner gebruikt!  Dat kan zonder CI+ module/smartcard, want die heb je voor Nederland 1,2 en 3 niet nodig. Kijk je via de kabel (via de tuner in de televisie) dan zit dat signaal er niet in. En kun je geen Hbb gebruiken.

Ook zonder tv met internet of HbbTV signaal is het HbbTV aanbod te bekijken!

Krijg je niet het HbbTV signaal op je tv dan is dat echter helemaal niet erg! Want alle mogelijkheden en meer zijn via de Smart-functies al bereikbaar. Via de app uitzending gemist heb je dezelfde mogelijkheden als via HbbTV. Onder anderen uitzending gemist en programma-informatie over lopende en volgende uitzendingen op Nederland 1,2 en 3. (Ik kan het vergelijken want kan Ned. 1,2,3 ontvangen via de tv zelf met losse antenne.)

Je kunt alleen van HbbTV danwel Smart gebruik maken als je je televisie ook op internet aansluit. Dit kan je het best bekabeld doen, want draadloos geeft wel storing en minder goede streamkwaliteit.

Heeft je tv geen internetaansluiting dan is het HbbTV aanbod te krijgen via de pc. Ga dan naar npostart.nl.