Home » Glasvezel

Categorie archief: Glasvezel

Laatste nieuwtjes

KPN gaat supersnel glasvezelinternet leveren: 10 Gb/s

Voor de verdere uitrol van glasvezel tot in huis gaat KPN de nieuwe techniek PON toepassen. Hierbij zijn symmetrische snelheden tot 10 Gb/s mogelijk.

Voorlopig zal er tot 1 Gb/s geleverd gaan worden. 10 zal nu nog niet geleverd kunnen gaan worden, maar met 1 tot 2 jaar is dat geen toekomstmuziek meer.

Lees het hele (pers)bericht bij KPN:

KPN introduceert PON-technologie voor snelheden tot 10 Gbps over glasvezel (FTTH).

Aanleg glasvezel stagneert door wetgeving ongebruikt koperdraad

De aanleg van glasvezel in Nederland door m.n. KPN stagneert door de “belasting” op ongebruikt koperdraad die op 1 januari 2018 in gaat. Daarin wordt een verwijderplicht vastgelegd. Wordt het niet verwijderd dan kan deze belasting oplopen tot € 5 per meter. Verwijderen van ongebruikt koperdraad gaat echter in de miljarden lopen. De telecomreus moet hier zelf voor opdraaien.

Bovenstaande is (dus) één van de redenen waarom KPN minder tot geen prioriteit meer stelt voor de aanleg van glasvezel. Dit wordt door partner Reggefiber gedaan.
KPN zet nu in op “versnelling” van het kopernetwerk. Zo’n 70 % van de aansluitingen beschikt inmiddels over het snellere VVDSL oftewel vectored VDSL. Hiermee zijn snelheden mogelijk tot 200 Mb/s down. KPN levert echter voor koper nog steeds abonnementen tot 100 Mb/s. Een 200-variant is er nog niet. Voor glas is een 500/500 abonnement beschikbaar.

De andere glasvezelgigant, CIF, gaat wel door met de aanleg. Dat wordt beheerd door Caiway in de meeste gebieden. Dat is vaak ook de enige provider die dan op glas genomen kan worden. Ook coax valt onder het “koperdraadconvenant”.

Zie ook emerce.nl.

En hier komt sbs9…

Hier vindt je een overzicht van de verkrijgbaarheid van sbs9. De zender gaat alleen digitaal doorgegeven worden. Onderstaand overzicht is te vinden op de teletekst van sbs9. Niet echt handig, want dan kun je het alleen zien als je het al hebt. Vandaar nu ook hier.

Bij Ziggo wordt de zender (ook) HD doorgegeven. Positie 19 (met HD-ontvanger).

De website van sbs9 is: www.sbs9.nl .

Lijst bijgewerkt: 22-4-15. (Wijz. UPC en Ziggo gaan als Ziggo verder; SBS9 op andere positie.)

Op Digitenne komt de zender niet beschikbaar.

ProviderKanaalPer datum
assendorpTV281-1 ’15
Cai Harderwijk191-1 ’15
 Caiway 538 HD, 58 SD12-1-’15
 Cambrium n.n.b.
 Canal digitaal12 (HD) 1-1-’15
 Cogas281-1 ’15
 Compenz media25 1-1 ’15
 Delta25 1-1-’15
 Edutel38 1-1-’15
 e-Quest28 1-1-’15
 Fiber38 1-1-’15
 Gem. Edam-Volendam28 1-1-’15
 Hertzinger13 1-1 ’15
 Hoogvonderen28 1-1-’15
 Jonaz n.n.b.
 KabelNoord16 1-1 ’15
 Kabeltex13 1-1 ’15
 KPN itv38 en in HD via 720 1-1-’15
KPN Digitenne
Niet beschikbaar
 n.v.t.
 KTW Waalre28 1-1-’15
 Lijbrandt telecom38 1-1-’15
 OBN (Brabantnet)38 1-1-’15
 Online12 1-1-’15
 Plinq28 1-1 ’15
 Rekam Gouda58 12-1 ’15
 SKP Pijnacker16 (nieuw 24-12) 1-1 ’15
 SKV Veendam231-1 ’15
 Solcon15 + 38 1-1-’15
 Stipte 38 1-1-’15
 Tele2 251-1 ’15
 Telfort38 (HD 720)1-1-’15
 UPC (zie Ziggo)23 (sd)+ 97(hd)* 1-1-’15
 Vodafone 12 (hd) + 38 (sd) 1-1 ’15
 XS4all38 (HD 720) 1-1-’15
 Ziggo19 (sd/hd)* 1-1-’15 / 13-4-’15

Grotere capaciteit glasvezel

Zwitserse onderzoekers hebben een nieuwe manier gevonden waarmee de capaciteit van glasvezel tot 10 x vergroot kan worden. Op dit moment zit glasvezel aan zijn max maar deze nieuwe techniek kan daar verandering in brengen zonder dat er extra kabels gelegd hoeven te worden.

Zie ook nu.nl –>

Basispakket CaiWay: 24 HD kanalen

CaiWay heeft bekend gemaakt via glasvezel een basispakket te gaan leveren met maar liefst 24 HD kanalen, zo meldt Totaaltv. In totaal geven ze 60 tv-zenders door, maar enkele zullen dus dubbel zijn in SD en HD kwaliteit.

Via glasvezel gaat ook een internetsnelheid geleverd worden van 75 tot 300 mbs, afhankelijk van het gekozen abonnement.

Zie verder Totaaltv.nl.

Grote glasvezelstoring in Gelderland

In Gelderland zit een groot aantal huishoudens (en waarschijnlijk ook bedrijven) zonder internet, telefoon en televisie. In een groot gebied is de glasvezel uitgevallen. De storing in een verdeelkast begon gisteravond rond 23:00 uur.
Het betreft hier de regio in en rond Brummen. Ook gebruikers in Gorssel en Eefde melden geen signaal.
 
Bron: diverse kennissen en familie in het gebied. Deze hebben ook contact met KPN gehad hierover.
 
De storing was vandaag, maandag 17 september, rond 15:00 uur verholpen.

Zenderuitbreiding bij KPN (interactieve tv)

Bij het product interactieve televisie van KPN komen van af 13 september meer zenders. In het HD extra pakket komen de zenders Comedy Central/Kindernet, Nickelodeon, MTV HD en History erbij. Ze komen mooi op een rijtje van 711 t/m 714.
 
Het pluspakket krijgt Red Bull on Demand erbij. Hier kunt u video’s huren van stunts, wedstrijden e.d.
 
Ook via itvonline wordt het aanbod uitgebreid. Er komen diverse zenders bij w.o. de 3 Belgische (Vlaams). Nu kan uw kind via de computer, laptop of tablet naar Ketnet kijken terwijl u de tv voor een ander programma kan benutten. Ook 24 Kitchen en TLC/AP worden toegevoegd evenals de 3 bij HD genoemde zenders.
 
Bron: TotaalTV

Analoge markt blijft gesloten

De analoge kabel blijft vooralsnog exclusief voor de kabelbedrijven. Dat is een uitspraak van Het College van Beroep voor het bedrijfsleven. bedrijven als KPN en Tele2 hadden graag wederverkoop gehad van het analoge aanbod voor meerdere televisies in huis. Via o.a. KPN en Tele2, die uitsluitend digitale televisie aanbieden, is aansluiting van meer dan 2 toestellen nog steeds lastig. KPN kan wel tot 5 gaan doordat je 2 ontvangers voor Interactieve tv krijgt en, indien gewenst, ook nog tot max. 3 Digitenne-ontvangers. Bij Tele2 is, voor zover ik weet, slechts 1 toestel aan te sluiten.

OPTA blijft er overigens bij de analoge kabelmarkt per januari 2013 toch open te stellen. Zij trekken zich niks aan van de uitspraak van het college van Beroep. De Eerste en Tweede Kamer hebben een amendement in de Telecomwet opgenomen die dit regelt. Een wet weegt zwaarder dan een uitspraak van het College, aldus de OPTA. OPTA zelf vind openstelling van de analoge kabel overigens niet nodig aangezien de consument voldoende keuze heeft. Zij voert in deze ‘gewoon’ de wet uit.

Sport 1 Live naar 1080i

Sinds enige tijd zendt Sport 1 Live HD in 1080i uit. Indertijd was gekozen voor 720p omdat een progressieve beeldopbouw beter zou zijn bij (snelle) sportbeelden. Alle grote sportevenementen worden tegenwoordig in 1080i gemaakt. Omdat de omzetting naar 720p nu nadelig werkte is men naar 1080i gegaan. Hierdoor vermijd men verliezen bij de omzetting.
.
Voor televisie-uitzending neemt 1080p te veel bandbreedte in beslag. Die norm, ook wel enigszins onterecht full HD genoemd, is alleen via Blu-ray Disc op een full HD televisie te gebruiken.
.
Bron TotaalTV.

KPN verbetert beeldkwaliteit via glasvezel

Kijkers via glasvezel gaan eindelijk profiteren van de mogelijkheid van een grotere bandbreedte van via adsl en vdsl verbindingen. Tot nu gebruikte KPN dezelfde stream voor doorgifte via glasvezel en adsl/vdsl voor interactieve tv. Klanten via glasvezel profiteerden daardoor tot vandaag niet van de mogelijk betere verbinding bij kijken naar de tv.
Vandaag is kpn begonnen met het scheiden van de streams. Kijkers via glasvezel kunnen daardoor op de standaard kanalen maar zeker op de high definition kanalen aanmerkelijk beter beeld verwachten dan tot en met dit weekend.
Kijkers via adsl/vdsl zullen helaas moeten wachten voor een beter beeld tot bij hen ook glasvezel tot in de woning is aangelegd.
.
Bron TotaalTV

Niet (meer) afhankelijk van de kabel

Je bent tegenwoordig niet meer ‘verplicht’ om kabel te nemen als je televisie wilt kijken. Per woonplaats is er weliswaar maar 1 kabelnet, maar er zijn diverse alternatieven beschikbaar. Wil je dus niet van de dure kabel (digitaal of analoog) afhankelijk zijn dan kan het ook anders. Al langer is het mogelijk om bijvoorbeeld via een schotel te gaan kijken. Het abonnement sluit je dan af via Canal Digitaal.  Voor minder geld heb je dan méér zenders in een betere kwaliteit t.o.v. de analoge kabel. Nadeel is natuurlijk voor veel mensen de schotel. Bij sommige (flat)woningen is het soms onmogelijk om schotelontvangst te realiseren. Dan zijn er nog 3 alternatieven.
Interactieve televisie van kpn met ruim 100 tv-zenders en

Televisie van Tele2: Tele2 Vision.
In beide gevallen lopen deze via internet. U krijgt dan een settopbox om de zenders via internet te ontvangen. Voor int. tv van KPN is een internetaansluiting van KPN, Planet of Hetnet nodig. Bij Tele2 kan het alleen met het Tele2 Compleet pakket. Dit is dan dus internet/telefonie en televisie/radio. Dit pakket kost x8044,95 per maand.
Als laatste alternatief is er sinds enige tijd Digitenne. Dit zijn tv signalen gewoon via de lucht, maar dan digitaal. In het grootste deel van het land volstaat dan een kleine binnen of buitenantenne. Ook dit wordt weer ontvangen met een los kastje. Dit is te krijgen via KPN en via Tele2.

Ook voor internet / telefoon zijn er vele alternatieven mogelijk. Deze worden aangesloten, net als de interactieve tv van kpn of tele2, via de "oude" PTT aansluiting.