Home » BKR registratie lening smartphone per 1 mei 2017

BKR registratie lening smartphone per 1 mei 2017

Pagina overzicht

Het krediet wordt alleen geregistreerd als het af te betalen bedrag gelijk of hoger is dan € 250. Hoe meer je ineens betaalt hoe lager de lening dus.

Een krediet blijft nog 5 jaar na afbetaling geregistreerd bij BKR (zoals alle bij hen geregistreerde kredieten). Dit heeft voor nieuwe leningen geen gevolgen. Het is alleen nadelig als je ooit betalingsproblemen had.

Gevolgen abonnement voor hypotheek

Een telefoonlening kan voortaan flinke gevolgen hebben voor hoeveel hypotheek je kunt krijgen. Bij een gemiddeld inkomen van € 35.000,- per jaar kun je met een telefoonlening van € 25,- per maand rond € 7000,- minder hypotheek lenen. Bij een telefoonlening van € 60,- per maand loopt dit op tot € 16.800,- minder hypotheek. Lees meer over de hypotheeknormen in 2017.

Zie ook: https://www.bkr.nl/consumenten/uw-mobiele-telefoon-en-bkr/

(Onderstaande tekst, aangepast, overgenomen.)

Een telefoonabonnement met smartphone wordt een lening met BKR registratie. Dit heeft gevolgen voor je hypotheek, o.a. wat je maximaal kunt lenen.

‘Telefoon bij het abonnement’

In Nederland is het heel gewoon om een telefoonabonnement te nemen waarbij de telefoon gedurende de abonnementsduur wordt afbetaald. Bij deze telefoon is sprake van een lening. Voor de hypotheek werd tot 1 januari 2017 een telefoonlening echter niet als een lening gezien.

Gedoogsituatie opgeheven

Vanaf 1 januari 2017 moeten aanbieders van een ‘telefoon op afbetaling’ aan dezelfde eisen moeten voldoen als bij geld lenen. Naast de melding ‘geld lenen kost geld’, moeten aanbieders de kosten voor de telefoon en het abonnement apart op de site vermelden. Ook moet duidelijk zijn wat beiden de gehele looptijd van het abonnement kosten.

Dit moet de keuze voor een abonnement inclusief smartphone of een sim only abonnement met losse telefoon, makkelijker maken.

Telefoonabonnement wordt lening

Vanaf 1 mei 2017 moet een abonnement met een telefoon waarbij meer dan
€ 250,- afbetaald moet worden gedurende de looptijd gemeld bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Voor de hypotheek worden deze telefoonleningen met BKR-registratie gezien als een verplichting. Net als bijvoorbeeld een doorlopend krediet of credit card, worden deze verplichtingen in mindering gebracht op je maximale hypotheek.

Gevolgen abonnement voor hypotheek

Een telefoonlening kan voortaan flinke gevolgen hebben voor hoeveel hypotheek je kunt krijgen. Bij een gemiddeld inkomen van € 35.000,- per jaar kun je met een telefoonlening van € 25,- per maand rond € 7000,- minder hypotheek lenen. Bij een telefoonlening van € 60,- per maand loopt dit op tot € 16.800,- minder hypotheek. Lees meer over de hypotheeknormen in 2017.

Bereken je maximale hypotheekHoeveel kun jij lenen onder de huidige normen? >>>

Consument beschermen?

Door het telefoonabonnement als lening te behandelen, loopt Nederland weer in de pas met de Europese regels rond consumptieve kredieten. Ook past deze maatregel in het beleid van de overheid om consumenten te beschermen tegen overkreditering (te veel lenen). Dat dit verregaande gevolgen heeft voor de maximale hypotheek wordt duidelijk aan onderstaand voorbeelden.

  • Stel je bent student. Dan heb je te maken met een studielening. Daarnaast heb je een telefoonabonnement met smartphone en misschien een credit card waarmee je internetaankopen doet. Al deze verplichtingen verminderen je mogelijkheden om in de toekomst een hypotheek af te sluiten.
  • Hetzelfde geldt voor een gezin. Als daarbij de telefoonabonnementen van de kinderen (met smartphone) door de ouders worden betaald, kun je de gevolgen voor de maximale hypotheek wel nagaan.

Eerder werd al roodstand op je betaalrekening geregistreerd bij BKR, met ook de nodige gevolgen voor de hypotheek.

Betuttelend of niet?

Betuttelend of niet, wie in de toekomst een hypotheek wil afsluiten moet zoveel mogelijk verplichtingen inlossen. Daarnaast wordt gevraagd meer eigen geld in de hypotheek te stoppen, door een lagere maximale hypotheek in 2017. Sparen is daarom het advies, ondanks de lage spaarrente.

(zie ook forum kpn)

#Blijf gezond; werk thuis!

Aan deze informatie kunnen geen rechten ontleend worden.

%d bloggers liken dit: