Home » Posts tagged 'landelijk'

Tagarchief: landelijk

DAB+ commercieel komt eraan

Onderstaande bericht is gewijzigd. Schuingedrukte delen toegevoegd op 23 mei om 14:40 u.

DAB+ is digitale radio die zonder abonnement via de ether (antenne dus) te ontvangen is. Momenteel kunnen via DAB (de voorloper van DAB+) alleen in het westen van het land en de regio Eindhoven de zenders van de Publieke Omroep ontvangen worden. Dat zijn dan radio 1 t/m 6 en FunX. DAB+ is de opvolger van het in Nederland niet geslaagde DAB.

In september komt er een meer landelijke uitrol. Tevens gaan dan diverse commerciële stations ook via DAB+ uitzenden. DAB+ is een gezamenlijke onderneming van de Vereniging commerciële radio (VCR) en de publieke omroep (NPO). Klik hier voor een overzicht van, de zenders via, dab+.

Het enige systeem waarmee je nu landelijk naar digitale radio via de ether kunt luisteren is dvb-t/digitenne. Gratis naar de zenders (ook tv) van publieke omroep, inclusief 1 tot 3 regionalen afhankelijk van uw woonplaats. Met een abonnement op Digitenne kunt u naar nog 17 zenders (commerciëel en bbc 1 t/m 4) in digitale kwaliteit luisteren en extra tv-zenders (commerciëel en buitenlands) bekijken.

De bedoeling is dat de eerste uitzendingen op het commerciële kavel in september starten. Dat is kavel 11c met frequentie 220.35 Mhz. Een groot voordeel van digitale uitzending is dat er meer zenders tegelijkertijd over één frequentie uitgezonden worden.

Er zullen, zeker tegen die tijd, DAB+ radio’s in de winkels liggen. Naar schatting zullen de prijzen variëren tussen zo’n € 100 en € 400 afhankelijk van de mogelijkheden. Zoals ook ondersteuning van radio via IP (de internetaansluiting). Deze radio’s zijn dan voorzien van digitale en analoge aansluitingen voor naar de versterker.

Ook voor de auto zullen er naar mijn inschatting dan wel autoradio’s met DAB+ te krijgen zijn. Wel lastig voor die autobezitters die sinds enkele jaren rijden met geïntegreerde radio/navigatie systemen. Die zijn minder eenvoudig te vervangen voor DAB+ ontvangst.

Naar verwachting zal ook analoge doorgifte via de ether, met de FM dus, nog wel een jaar of 10 aanhouden. Maar je weet het nooit. Uiteindelijk is de analoge tv via de ether ook beëindigd.