Home » Posts tagged 'dab+'

Tagarchief: dab+

Laatste nieuwtjes

Zenderwijziging DAB+

In het westen v.h. land is Radio Continu toegevoegd aan het aanbod. Om deze zender te ontvangen een nieuwe scan doen. Bij DAB+ gaan wijzigingen niet automatisch op de ontvanger. (tenminste niet op die 2 hier)
DAB+ lijst onder de C.

Radio Continu is ook via diverse providers te krijgen:
KPN 827
Ziggo 837

BBC World Service via DAB+ in NL

Per maart heeft MTVNL BBC World Service aan haar DAB+ aanbod toegevoegd. Om de zender ook te krijgen (mogelijk) een nieuwe scan doen.

Er is een contract afgesloten voor drie jaar. Dat betekent dat deze zender nog zeker tot maart 2020 via de ether in Nederland is te beluisteren.

De doorgifte via DAB+ is niet landelijk. In ieder geval in de (regio) Den Haag, Utrecht, Rotterdam, Amsterdam en ook Haarlem (eigen waarneming).BBC World Service is ook via internet en satelliet te krijgen.

DAB+ is de opvolger van FM in de ether. U heeft er een radio met DAB+ ontvangst voor nodig. Maar er is géén abonnement nodig om de zenders te kunnen beluisteren. En dat is toch een groot voordeel. Bv. t.o.v. radio via Digitenne, wat ook via de ether werkt.
Via DVB-T (Digitenne) zijn overigens wel de tv- en radiozenders van de Publieke omroep (ook regionaal) vrij te ontvangen.

Aandacht voor Digitale etherradio

Komende week zal van maandag 13 oktober t/m vrijdag 17 oktober de aandacht gericht worden op Digitale radio+ (dab+). Er worden diverse acties op radio en tv gehouden. Ook speciaalzaken houden acties gericht op dab+, wat al snel Digitale radio+ genoemd is. Da’s nou eenmaal wat duidelijker dan de term dab+. Dab+ is de opvolger (alweer) van dab, wat inmiddels in Nederland geheel uitgeschakeld is.

In 2015 beslissing over afschakeling FM radio

In 2015 neemt de overheid een beslissing wanneer uitzendingen in FM beëindigd worden ten gunste van digitale etherradio. Over de FM van de kabel beslissen de kabelmaatschappijen zelf.

Woordvoerder Ton Visser van Economische zaken maakte dat bekend op een bijeenkomst van Dutch Guild in Hilversum.
Vanaf volgend jaar zullen de Publieke en commerciële omroepen een campagne starten om DAB+ radio via de ether (meer) bekendheid te geven. In de loop van volgend voorjaar zullen de DAB+ netwerken van de commerciële zenders en die van de Publieke omroep vrijwel landelijk dekkend zijn. Er zijn nog enkele ‘gaatjes’, maar de dekking dient dan ruim 90% te zijn.

In omringende landen wordt al binnen enkele jaren gestopt met uitzendingen via FM (ether). Duitsland en Noorwegen al over enkele jaren.

De overheid wil van de kostbare FM zenders af, deze gebruiken aanzienlijk meer stroom met zijn allen dan wanneer uitzendingen via DAB+ verzorgt worden. Nu, tijdens de overgangsperiode is het zelfs dubbel aangezien zowel FM als DAB+ in de lucht zijn. Binnen de overheid streeft men naar een overgangsperiode van 10 jaar. Dat betekent dat in 2023 de FM zenders in de ether uitgeschakeld zullen worden.

Voor lokale omroepen, die uitsluitend via FM uitzenden, moet in die periode nog wel een oplossing gevonden worden. Die hebben vaak niet de (financiële) middelen om over te stappen op DAB+. Bovendien is een lokale uitzendnorm er niet voor DAB+.

DAB+ biedt meer mogelijkheden dan het huidige FM. De uitzendingen zijn ruisvrij. Verder kunnen er op een display plaatjes vertoond worden en zelfs bewegende beelden. Voor dat laatste hebben adverteerders al interesse getoond.

Naast DAB+ is er nog een systeem in de lucht waarmee óók radiozenders digitaal zijn te ontvangen: Digitenne. Nadeel daarvan is dat je voor de ontvangst van de (radio)zenders van de commerciële omroepen een abonnement moet hebben, terwijl de ontvangst van radiozenders via DAB+ geheel vrij van kosten is. Behalve de aanschaf van een (of meer) radio’s met DAB+ natuurlijk.

Op 11 december 2006 werd de analoge uitzending voor televisie beëindigd. Vanaf dan kan men alleen via dvb-t naar televisie via de ether kijken. Met een abonnement op Digitenne kan men ook de commerciële zenders kijken en luisteren.

Voor meer informatie over de uitzendingen via Digital Radio+ , zoals het ook genoemd wordt, kunt u kijken op de website van de Publieke en commerciële omroep over digitale etherradio.

NPO test met DAB+

De NPO is bezig met het testen van haar DAB+ zenders zo is te lezen op radio-tv-nederland. Er wordt vanaf de Hilversumse mast met laagvermogen uitgezonden met twee zenders via kanaal 5A. Radio 1 onder de term één en Radio 2 onder de term Twee.

Op dit moment zendt de NPO nog uit op DAB op kanaal 12C, met een bereik van ca. 80 %. De commerciële omroepen zenden, sinds 1 september officiëel, al uit in de nieuwe norm DAB+. Hun bereik is (momenteel) ongeveer 55 % van het land.

Meer info DAB+
Agentschap Telecom
radio-tv-nederland.

Na digitale tv nu ook digitale radio in de ether

Nadat de televisie in de ether in december 2009 geheel overschakelde op digitale uitzendingen geldt dat nu ook voor de radio, commercieel en publiek. Alle zenders zijn nu (bijna) landelijk via DAB+ te krijgen, zonder abonnement. Wel met de uitzondering dat de uitzendingen via FM ook nog jaren voortgang zullen blijven vinden. Alle radio’s en met name autoradio’s zijn tenslotte niet zo snel en makkelijk allemaal vervangen.

Sinds 11 december 2006 zijn de televisiezenders via de ether wel uitsluitend nog digitaal te krijgen. Nederland is een van de weinige landen die ook alle publieke (vrije ontvangst) en commerciële (abonnement Digitenne) radiozenders via DVB-T doorgeeft.

Commerciële radio al komend weekend met DAB+

Het ziet er naar uit dat al komend weekend de commerciële radiostations met DAB+ via de ether te krijgen zijn. DAB+ is de opvolger van het in Nederland geflopte DAB en is radio-ontvangst via de ether maar dan digitaal. Net als FM is DAB+ zónder een abonnement te ontvangen. Het enige dat, uiteraard, nodig is is een radio-ontvanger met DAB+. Die zijn er momenteel echter nog mondjesmaat. Vanaf september is het commerciële DAB+ net landelijk dekkend.

Door de uitzendingen in DAB+ komen ook de uitzendingen van Radio 10 gold weer vrij te ontvangen in de ether. Op dit moment kan die zender ‘alleen’ via internet, kabel, iptv en digitenne ontvangen worden. Voor al die media is een abonnement nodig.

Het is de bedoeling dat DAB+ op den duur de FM gaat vervangen. Maar dat proces kan nog wel 10 tot 15 jaar gaan duren. Denk maar eens aan alle autoradio’s die vervangen moeten worden. De afschrijving daar op is zeker nog zo’n 15 jaar, dus dat wordt een lange overgangsperiode. Of zenderbeheerders daar nou zo blij mee moeten zijn… Dubbel uitzenden kost tenslotte ook meer. En zolang de FM in de lucht is zijn er minder frequenties voor DAB+ beschikbaar. Het voordeel van dat digitale systeem is dat er meerdere radiozenders van één frequentie gebruik kunnen maken.

De publieke omroep zendt momenteel nog uit in DAB. Van af september schakelen die ook over op zenders met de DAB+ techniek. Dat is dan hetzelfde als de commerciële omroepen.

Eerder bericht:
DAB+ commercieel komt eraan.

DAB+ commercieel komt eraan

Onderstaande bericht is gewijzigd. Schuingedrukte delen toegevoegd op 23 mei om 14:40 u.

DAB+ is digitale radio die zonder abonnement via de ether (antenne dus) te ontvangen is. Momenteel kunnen via DAB (de voorloper van DAB+) alleen in het westen van het land en de regio Eindhoven de zenders van de Publieke Omroep ontvangen worden. Dat zijn dan radio 1 t/m 6 en FunX. DAB+ is de opvolger van het in Nederland niet geslaagde DAB.

In september komt er een meer landelijke uitrol. Tevens gaan dan diverse commerciële stations ook via DAB+ uitzenden. DAB+ is een gezamenlijke onderneming van de Vereniging commerciële radio (VCR) en de publieke omroep (NPO). Klik hier voor een overzicht van, de zenders via, dab+.

Het enige systeem waarmee je nu landelijk naar digitale radio via de ether kunt luisteren is dvb-t/digitenne. Gratis naar de zenders (ook tv) van publieke omroep, inclusief 1 tot 3 regionalen afhankelijk van uw woonplaats. Met een abonnement op Digitenne kunt u naar nog 17 zenders (commerciëel en bbc 1 t/m 4) in digitale kwaliteit luisteren en extra tv-zenders (commerciëel en buitenlands) bekijken.

De bedoeling is dat de eerste uitzendingen op het commerciële kavel in september starten. Dat is kavel 11c met frequentie 220.35 Mhz. Een groot voordeel van digitale uitzending is dat er meer zenders tegelijkertijd over één frequentie uitgezonden worden.

Er zullen, zeker tegen die tijd, DAB+ radio’s in de winkels liggen. Naar schatting zullen de prijzen variëren tussen zo’n € 100 en € 400 afhankelijk van de mogelijkheden. Zoals ook ondersteuning van radio via IP (de internetaansluiting). Deze radio’s zijn dan voorzien van digitale en analoge aansluitingen voor naar de versterker.

Ook voor de auto zullen er naar mijn inschatting dan wel autoradio’s met DAB+ te krijgen zijn. Wel lastig voor die autobezitters die sinds enkele jaren rijden met geïntegreerde radio/navigatie systemen. Die zijn minder eenvoudig te vervangen voor DAB+ ontvangst.

Naar verwachting zal ook analoge doorgifte via de ether, met de FM dus, nog wel een jaar of 10 aanhouden. Maar je weet het nooit. Uiteindelijk is de analoge tv via de ether ook beëindigd.