Home » Waarom werkt PDC niet meer?

Waarom werkt PDC niet meer?

Pagina overzicht

(UPDATE: De NPO is per 1 februari 2014 gestopt met het doorgeven van het PDC-signaal.)

PDC is een systeem wat ervoor moet zorgen dat het geprogrammeerde programma helemaal wordt opgenomen ook als het eerder of later begint of eindigt dan aangekondigd of geprogrammeerd. Het systeem is niet onfeilbaar want het wordt handbediend door de zendereindregisseur. In Duitsland is het oudere VPS in gebruik. VPS en PDC werken alleen via analoge ontvangst i.c.m. een VHS-videorecorder of DVD/HDD-recorder. Het signaal zit verwerkt in Teletekst, dat alleen in Europa in gebruik is. Alleen de NPO gebruikte PDC. De Duitse zenders ARD, ZDF en WDR gebruiken voor de analoge recorder nog VPS.

Bij het maken van opnamen op een digitale recorder (STB bijvoorbeeld) kan je geen gebruik meer maken van PDC. Dit komt omdat PDC indertijd is ontwikkeld in Europa i.c.m. het gebruik van Teletekst. Buiten Europa is Teletekst een onbekend fenomeen. Doordat de digitale televisienormen vooral buiten Europa zijn ontwikkeld is er ook geen rekening gehouden met teletekst. Daardoor kun je bijvoorbeeld ook geen gebruik maken van de in je tv ingebouwde decoder als de ontvanger via hdmi is aangesloten. Want ook de hdmi norm komt van buiten Europa en is dus ontwikkeld zonder rekening met Teletekst te houden. Bij het volledig digitaal maken van een opname dus een startmarge en stopmarge invoeren. Meestal is respectievelijk 5 min en 15 minuten voldoende.

PDC wordt in het ANALOGE signaal op de kabel niet meer meegezonden. Maar PDC werd alleen door de publieke omroepen gebruikt ! Ook kon je PDC nog gebruiken als je je DIGITENNE ontvanger met je vhs-video verbond. Via scart kreeg deze dan het signaal (verborgen in de teletekstinformatie) binnen, mits de ontvanger natuurlijk wel aan staat op Nederland 1, 2 of 3.
(UPDATE: begin december 2013 heeft de NPO aangekondigd dat ze per 1 februari 2014 stopt met het doorgeven van het PDC-signaal.)

In Duitsland is het oudere VPS systeem nog steeds in gebruik via de analoge doorgifte. Ook via de analoge kabel werkt dit nog, indien je vhs-video (ook) VPS ondersteund.

SHOWVIEW

Verwar het niet met showview. Dat is een systeem met cijfercodes om een video snel te kunnen programmeren, maar dan wel analoog. Het nadeel van showview is dat het exact de begin- en eindtijd programmeert. In Europa is het dan ook vaak wel gekoppeld, via instellingen in je recorder, aan PDC danwel het Duitse VPS. Die laatste systemen kennen ze in de States niet waar Showview vandaan komt. Programma’s beginnen daar namelijk altijd op een heel of half uur. Je krijgt dan ook veel kortere showviewcodes dan hier in Europa/Nederland.

DIGITAAL

Tegenwoordig hebben de meeste kijkers digitale ontvangst met een STB met HDD-recorder. Het programmeren daarvan gaat via de EPG. In de instellingen kun je vaste start- en stopmarges instellen zodat je die niet steeds bij iedere opname hoeft in te stellen. Advies van mij: startmarge 5 minuten en stopmarge 15 minuten.


5 reacties

  1. PDC schreef:

    Juist de huidige digitale technieken zouden het instellen van marges overbodig moeten maken. Zo ingewikkeld hoeft dat niet te zijn… een uniek signaaltje dat de opname start en stopt.

    @ petergv
    “Je kunt ook vaak beter even in een van de digitale gidsen kijken zoals http://www.tvgids.nl . Dan had je gezien dat de tijd gewijzigd was naar 00:15 u.”
    Die gidsen zijn ook vaak pas op het laatste moment actueel en daar heb je niks aan als je niet thuis bent om de opname aan te passen.

  2. Houthakker schreef:

    Tsja, maar niet iedereen heeft een ipad op schoot als hij tv zit te kijken.

  3. Houthakker schreef:

    En we hoeven blijkbaar ook niet meer te weten hoe laat een programma werkelijk begint. Film van 23.40 op ned.3 is al een half uur te laat.
    Aan die start en stop marges heb je dan ook niet veel!

  4. krukkedraaier schreef:

    Ook werkt teletekstbladzijde 222 (nu/ straks) sinds vandaag niet meer!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

Je reageert onder je WordPress.com account.Log uit / Bijwerken )

Je reageert onder je Twitter account.Log uit / Bijwerken )

Je reageert onder je Facebook account.Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

#Blijf gezond; werk thuis!

Aan deze informatie kunnen geen rechten ontleend worden.

%d bloggers liken dit: