Home » Posts tagged 'interactieve tv'

Tagarchief: interactieve tv

KPN gaat een week terugkijken mogelijk maken

Binnenkort is het bij KPN mogelijk om via de gids programma’s één week terug te kijken. Dit betekent dat je gemiste programma’s dan gedurende die week nog terug kunt zien in HD kwaliteit. En alles is beschikbaar. Dit in tegenstelling tot Programma gemist waar veel programma’s niet beschikbaar zijn en als ze er al zijn ook nog niet in HD.
Dit is natuurlijk ook handig als je geen opnemenpakket hebt of iets gewoon gemist “over het hoofd gezien” en niet opgenomen. Alsnog opnemen is niet mogelijk.
Meer info? Zie kpn “Terugkijken via de gids“.

De functie gaat alleen werken via de tv-ontvanger bij je televisie toestel.
Voor sommige zenders (RTL 4-7, SBS 6-9, Fox en MTV) geldt dat we het terugkijken van programma’s via de TV Gids alleen gratis mogen aanbieden, wanneer doorspoelen is geblokkeerd.

Van af 1 februari zou dit voor alle klanten beschikbaar moeten zijn. Als dat niet het geval is zet dan de decoder even uit en weer aan met de schakelaar op de achterkant.

In tegenstelling tot Replay TV van Ziggo is dit voor alle KPN-klanten beschikbaar. Bij Ziggo moet je over een Horizon ontvanger beschikken en die hebben lang niet alle klanten. Denk alleen maar aan diegenen die alleen via een CI+ module kijken.

UPDATE 26-1-2017

Bovenstaande wordt ook mogelijk via XS4ALL. Via Telfort i.i.g. niet via glasvezel, want die hebben daar een eigen systeem op. Via koper wsl wel, want daar gebruiken ze het KPN systeem.

Verschuivingen bij int. TV van KPN

Op 7 september zullen enkele zenders bij interactieve tv van KPN op een ander kanaalnummer te vinden zijn. Dit heeft te maken met de komst van RTL Z, die graag op nr. 11 willen zitten. Zie ook eerder bericht op deze site.

Dit is de nieuwe SD nummering (v.a. 7 sept. dus)

11. RTL 7 (in HD 731)
12. Comedy Central (HD 711)
13. Nickelodeon (HD 712)
20. MTV (HD 713)
26. Zender v.d. maand

Zie ook berichtgeving via het forum van KPN.

Haarlem105 TV via i-tv van kpn

Sinds vandaag is Haarlem105 TV en radio te ontvangen via i-tv kpn in Haarlem en Heemstede. De tv-zender is te vinden op kanaalnummer 638. De radiozender vindt u op 388.

Met ingang van dit jaar is Haarlem105 de officiële ‘nieuwe’ omroep voor Heemstede. Omroep BrandingRTV is in december 2012 gestopt. De naam van Haarlem105 verklaart het al; zij zijn al langer de omroep voor dié gemeente. Daar zitten ze al langer op de kabel. Nu dus ook, i.i.g. met het tv-kanaal, via i-tv van kpn.

Op de kabel in Heemstede (Ziggo) is Haarlem105 TV en Radio nog niet te vinden. Noch digitaal noch analoog.

Software en menu-update KPN

Bericht laatst bewerkt: 30-10, 13:54 u.

Deze maanden voert KPN gefuseerd een update uit van haar ontvangers. Er komt een nieuwe menustructuur. Het betreft, met name, de 1963. De overige ontvangers met een harddisc (1903, 1910, 1960) zullen omgeruild (moeten) worden. Deze kunnen de nieuwe software, met o.a. begin gemist, niét aan.

Enkele bugs en hun evt. oplossingen

Inmiddels heb ik enkele bug-jes geconstateerd.
Indien Via SCART bij de instelling 16:9 het beeld niet automatisch breder, maar anamorph met zwarte zijkanten wordt getoond, kun je dat natuurlijk handmatig oplossen door met de tv-afstandsbediening het beeld op 16:9 volledig, of een overeenkomstige instelling, te zetten.

Bij “mijn gehuurde video’s” worden video’s van Videoland Unlimited niet opgeslagen. Ben je halverwege een film gestopt dan moet je hem dus weer helemaal opzoeken. Hopelijk wordt dit opgelost.
Betaalde video’s komen wel onder “mijn gehuurde video’s” te staan voor de duur van de huur.

Nu ook Begin gemist op 1963

Gebruikers van de 1963 hebben na de update ook op diverse zenders de mogelijkheid voor Begin gemist. Dan kun je een uitzending toch vanaf het begin bekijken al heb je later afgestemd. Dit werkt echter niet op alle zenders en bij de zenders waarbij het wel kan niet op alle uitzendingen!

Zenders met Begin gemist o.a.: NPO 1, NPO 2, NPO 3, RTL 4 €, SBS6 €, RTL 8 €, TLC €, ANIMAL PLANET SD/HD, BBC ONE SD/HD, BBC TWO, BBC THREE, BBC FOUR, BBC WORLD, BBC ENTERTAINMENT, NICKELODEON SD/HD, MTV SD/HD, DISCOVERY CHANNEL HD 715 basispakket!, NPO THEMAKANALEN.

Bij zenders met het €uroteken dient betaald te worden. Meestal € 0,99 of €1,49.

TIP: als je al op een zender staat afgesteld kun je natuurlijk ook terugspoelen naar het begin. Dat is altijd gratis!

TIP 2: Ook gratis… plan een opname in van een programma waarvan je weet dat je het niet vanaf het begin kunt kijken maar wel wilt kijken. Je kunt een opname namelijk al kijken terwijl deze loopt. 😉

Eurosport2 SD

Verder zou Eurosport2 SD Engelstalig zijn. Dat is door mij niet geconstateerd. Momenteel baanwielrennen gewoon met Nederlands/Vlaams commentaar.
Eurosport2 SD in pluspakket 202 en Eurosport2 HD in HD-extra-pakket 719.

Doorspoelen in opnames

Dat kan op diverse manieren. Erg handig is het direct intoetsen van minuten/seconden1 en dan op de vooruit- of terugspoeltoets te drukken. Je kan dan meteen de ca. 7½ minuut van het reclameblok overslaan.
Ook kun je spoelen met de toetsjes << en >>. 1 x Drukken is 2x, 2x drukken is 4x, 3x drukken is 8x en zo steeds een verdubbeling tot 64x. Deze opties waren er ook in de oude software van de 1963, maar werken nu sneller.

Bij 1. De optie werkt niet meer bij opnames die nog met de HDD gemaakt zijn!

Ontvanger 1963 resetten

Ontvanger resetten werkt nu anders. Ga naar menu en naar instellingen. Druk dan 2 x op de gele toets.

Opnemen met opnemenpakket

Het is na de update niet meer mogelijk om op te nemen met de HDD. Daardoor is het ook niet meer mogelijk om herhalende opnames zelf te plannen. Maar daarvoor heeft KPN wel de mogelijkheid om “als serie” op te nemen. Dan is het dus mogelijk om bij langere afwezigheid dan de enkele dagen die de EPG geeft toch je favoriete serie op te nemen.

Automatische stand-by

Na de update is het niet meer mogelijk de ontvanger aan te laten staan. Deze gaat automatisch naar stand-by na 6 uur niet bedienen bij ‘tv’ en 12 uur bij ‘radio’. Dit is gedaan om bandbreedte, en dus ook stroom, op het kpn-netwerk te besparen. Thuis geeft het niet veel besparing. Bij aan is het verbruik ca. 6 watt en stand-by ca. 5,2 watt.
De tijd waarna de ontvanger op stand-by gaat is instelbaar tot 8 uur bij ‘televisie’ en 24 uur bij ‘radio’.

Voordelen (VIP 1963)

  • De bediening is een stuk sneller geworden van de 1963 constateer ik hier. Scheelt hier zeker een factor 4 (ipv bv 4 sec. wachten na indrukken knop, nu nog maar 1 sec.).
  • Menu is leesbaarder en mooier om te zien.
  • Je kunt 6 HD (!) opnames tegelijkertijd maken. Het opnamelampje is nu als standby-lampje in gebruik. Voorheen het standby-lampje is de ontvangstbevestiging voor de a.b. (of je tijd hebt om het allemaal weer te zien… )
    Heb er, ondanks het ontbreken van een opname-lampje, vertrouwen in dat de opname ook echt gemaakt wordt ! Er kunnen nu 6 opnames tegelijk gemaakt worden dus is er geen opname-lampje meer in gebruik !

KLIK HIER voor meer informatie omtrent de menu (en software) wijzigingen bij kpn.

KPN gooit TNT en TCM er eerder uit

Medio september kondigde Turner Broadcasting Service aan per 1 januari de distributie van de Europese versies van TNT en TCM stop te zetten.

KPN kondigt echter in hun net verspreide Nieuwsbrief aan daar niet op te wachten. Op 12 december zullen de zenders al vervangen worden door andere. TCM op 304 wordt dan vervangen door Fashion TV (lekker boeiend…). Toegevoegd wordt dan Pebble TV op nummer 57. Dit worden beiden Pluspakket-zenders. Zo meldt kpn in de nieuwsbrief.

Zowel Fashion TV als Pebble TV zijn in mijn ogen geenszins gelijkwaardige vervangers.

Op deze site: zenderoverzicht KPN interactieve tv.

Update 13 december: het lijkt erop dat TNT nog even blijft (maximaal tot 31 december, want daarna stopt T.B.S. er sowieso mee).

Film1 komt bij KPN

Per 1 oktober voegt KPN Film1 aan het pakket van interactieve tv toe, zo weet Totaal TV te melden.  Hierdoor kunnen ook klanten van XS4ALL EN TELFORT Film1 nemen (volgens de site van Film1). Sport1 maakte al onderdeel uit van het aanbod van KPN.

Dit was een lang gekoesterde wens van veel abonnees van KPN. Vooral diegenen die van kabel overgestapt waren en geen Film1 meer konden krijgen. De onderhandelingen hebben enkele maanden geduurd.

Alle 5 de kanalen zijn in SD beschikbaar waarvan 3 ook in HD (Premiere, Action en Spotlight). Je vindt ze, indien je je abonneert op Film1 bij KPN, van af nummer 240 t/m 246.

Verder krijgt men gratis beschikking over Film1 on demand. Je kunt dan zelf uit een selectie films kiezen op het moment dat je die wilt gaan zien.

Het Film1 pakket gaat bij KPN € 15,– per maand kosten inclusief On demand.
De eerste twee maanden van je Film1 abonnement zijn gratis.

Je kunt het abonnement inschakelen via je instellingen bij Mijn KPN op de website. Bij Mijn Pakketten in het menu van de ontvanger kom ik het (nog?) niet tegen. Verder kun je het natuurlijk ook aanvragen/laten activeren via de klantenservice. Via koper bel je (gratis) 0900-0402 en via glasvezel 0900-0404.
Voor meer informatie over Film1 bij kpn: http://www.kpn.com/prive/tv/al-kpn-televisie-klant/film1.htm .

De website van Film1 is nog niet aangepast op de pagina met leveranciers. Daar wordt kpn NOG niet vermeld.

KPN Extra magazine oktober 2013.

Haperend geluid kpn interactieve tv

Sinds ik een Philips tv heb zijn er zéér korte onderbrekingen in het geluid. Soms een hele dag niet, dan weer gem. 2 x per uur. Als het tegenzit een enkele keer een paar keer in een paar minuten. HDMI-kabel en ontvanger (VIP 1963) zijn hetzelfde als met het vorige toestel uit 2006 (een JVC).

Overigens zijn de haperingen vooral bij zenders met DD 5.1 geluid als Discovery HD, Animal Planet HD en BBC ONE HD. En huurfilms met DD 5.1 geluid.

Mijn oplossing: de ontvanger direct met de versterker verbonden in dit geval via de digitale SPDIF aansluiting. Dan geen dipjes in het geluid. Het kan natuurlijk ook via de optische uitgang en via de rode en witte analoge uitgang. Maar via die laatste heb je geen Dolby digital 5.1 bij genoemde HD-zenders en bij gehuurde films.

Zie ook: veelgestelde vragen over kpn interactieve tv.

Politiek praat over ongewijzigde doorgifte tv-kanalen

Staatssecretaris Dekker en de tv-providers hebben van de Tweede Kamer 6 maanden de tijd gekregen om overeenstemming te krijgen over verplichte ongewijzigde doorgifte van de tv-zenders. Vooral de doorgifte van Hbbtv is hierbij een punt.

Momenteel geven enkele kabelbedrijven Hbbtv door van de Publieke Omroep. Behalve Caiway en Kabel Veendam, die geven ook Hbbtv door van de SBS-zenders SBS 6, NET 5 en Veronica.

Momenteel kan men van Hbbtv gebruik maken indien het kabelbedrijf dit signaal meestuurt, men kijkt via een tv met internet-aansluiting via de ingebouwde kabel-tuner (dvb-c). Kijkt men met een losse ontvanger dan kan Hbb nog niet gebruikt worden.

Bij Digitenne wordt ook Hbb meegestuurd bij Nederland 1,2 en 3. Ook alleen te gebruiken met een geschikte tv (met dvb-t tuner) die aangesloten is op internet, bij voorkeur middels een netwerkkabel. De losse Digitenne-ontvangers zijn niet geschikt voor Hbb.

Bij KPN zal het lastiger worden eventueel hbb te implementeren. Via poort 3 van het modem is de ontvanger alleen aangesloten op het tv-netwerk van kpn en niet op internet. Via de hdmi verbinding lijkt het mij ook lastig om het signaal mee te zenden, die norm is daar niet voor bedoeld. Zie deze uitleg over de netwerkopbouw van kpn. Het signaal van kpn kan niet direct met een tv bekeken worden.

Overigens kun je het Hbb aanbod van de N.P.O. ook via je pc, laptop of tablet bekijken, zie daarvoor een eerder geschreven artikel op deze site.