Home » Posts tagged 'uitzending gemist'

Tagarchief: uitzending gemist

N.P.O.: betalen voor onderdelen van uitzending gemist?

De publieke omroep overweegt om uitzending gemist deels als betaalversie aan te gaan bieden, meldt de Telegraaf. Daar kunnen dan series in aangeboden worden die nu nog niet aangeboden worden. Het tarief zou kostendekkend moeten worden. Begin 2014 start er een proefperiode, waarbij een deel van het aanbod tegen betaling beschikbaar zal zijn.

Vanuit het publiek zijn vaak klachten vernomen omdat sommige Nederlandse series niet onbeperkt (gratis) terug te kijken zijn. Alleen series die door de omroepen zelf zijn gefinancierd zijn dat vaak wel. Zo zijn van Flikken Maastricht alle afleveringen online gratis terug te kijken. Inclusief optionele ondertiteling voor kijkers met een gehoorprobleem. Maar andere Nederlandse series zijn vaak maar 1 week te bekijken.

Dat geldt ook voor veel buitenlandse series. Deze Ned. en buitenlandse series wil de N.P.O. nu in een betaald ‘hoekje’ gaan aanbieden. Aldus Shula Rijxman op het Mediapark jaarcongres.

Overigens zijn series érg populair, niet alleen tijdens uitzending. De verkoop van tv-series op dvd loopt erg goed, terwijl de verkoop van films op dvd terugloopt. Maar dat laatste wordt enigszins gecompenseerd doordat films op Blu Ray wel elk jaar nog in verkopen oplopen.

Zie:
TV-series op dvd erg populair.
Pilot: uitzending gemist in HD.

Pilot: uitzending gemist in HD

De NPO en Caiway gaan als test programma’s in uitzending gemist aanbieden in HD-kwaliteit, aldus een NPO medewerker.

De HD-kwaliteit wordt niet aangeboden via Hbb of SmartTV. Die streams blijven vooralsnog ca. 1 mb. Dat is iets lager dan SD-kwaliteit. Dat wordt aangeboden tussen 2,5 en 4 mb. I.v.m. verschillen in compressie hoeft dat niet veel verschil in de kijkervaring te geven.