Home » Posts tagged 'zendmast'

Tagarchief: zendmast

Zendmast radio 5 neergehaald

In Lopik is de bijna 200 meter hoge zendmast voor AM neergehaald. De laatste jaren zat alleen radio 5 nog op de AM. De andere zenders NPO radio 1, 2 en 3 zitten al jaren niet meer op AM, sinds FM in de lucht is.

Radio 5 is niet via FM in de lucht. Maar tegenwoordig wel via DAB+; er is dus een alternatief om op een portable te luisteren. Verder zit Radio 5 ook op kabel (FM en digitaal), Satelliet, Digitenne (geen abonnement nodig), IPTV, internet (o.a. via de site npo.nl, radio5.nl, nederland.fm e.a.), via Smart televisie app NPO, en via hbbtv.

Door al deze alterntieven besloot de NPO de laatste dure AM zender uit te schakelen. Sinds 1 september was ie niet meer in de lucht. De zender kostte alleen al aan stroom € 100.000 per jaar.

Voor beelden van het neerhalen van de mast zie nos.nl .

Digitenne-zender Scheveningen definitief uit de lucht

Eén van de zendstations van Digitenne in Scheveningen, Den Haag 3, is definitief uit de lucht. Dat valt te concluderen uit het feit dat de minister via de staatskrant bekend heeft gemaakt de opstelplaats op verzoek van Digitenne B.V. uit de vergunning te hebben gehaald. (zie hier)

De reden ligt waarschijnlijk in het feit dat de zendmast van Scheveningen radio, waar Digitenne in Scheveningen gebruik van maakt, afgebroken gaat worden. Het zendgebied kan opgevangen worden met de overige zenders.

Vahon met noodantennes

De Hindoestaanse omroep Vahon, die via AM / MW uitzenden vanuit de regio Den Haag (1566 khz) zenden momenteel uit met noodantennes vanuit Stompwijk (gem. Leidschendam). Op last van de rechter moesten ze hun zendinstallatie daar verwijderen. Deze voldeed niet aan het bestemmingsplan ter plaatse en stond er dus illegaal.

Een nieuwe locatie werd gevonden, zie hier, en daar wordt de installatie nu naar verplaatst en opgebouwd. Maar om dus niet al te lang uit de lucht te zijn is voor de tijdelijke antennes op de oude locatie gekozen.

Mogelijk nieuwe locatie zendmasten VAHON

Voor de Hindoestaanse omroep VAHON is mogelijk een nieuwe locatie beschikbaar voor de twee 27 meter hoge zendmasten. Via deze masten zendt de omroep uit op de middengolf 1557 khz. Bij middengolf zijn minimaal twee masten nodig in verband met het type antenne.

De masten staan nu nog in Stompwijk, maar die gemeente wilde ze weg hebben en de rechter gaf hen daarin gelijk. De nieuwe plek zou de Roeleveense weg bij de Haagse woonwijk Leidschenveen moeten worden. De bewoners gaan in beroep tegen de beslissing om de zendinstallatie daar te plaatsen. Wordt vervolgd…

De berichten over de VAHON vindt u via de tag vahon.

VAHON moet zendmasten verwijderen

De Raad van State heeft bepaald dat omroep VAHON haar zendmasten in de gemeente Leidschendam – Voorburg dient te verwijderen. Volgens de RvS zijn deze illegaal. VAHON legt zich neer bij deze uitspraak, maar vraagt Leidschendam wel om even te wachten tot elders nieuwe masten zijn geplaatst. Dit kan op redelijke termijn zijn, omdat dit mogelijk in Den Haag kan. Er wordt nog gewacht op een bouwvergunning.

VAHON is een Hindoestaanse omroep in de regio Den Haag. Zij zenden uit via de kabel, internet, maar mogen ook via AM, in de ether dus, uitzenden. Voor AM zijn twee masten nodig voor de daartussen gespannen horizontale T-antenne.

Zie ook: Zendmasten VAHON doorn in oog gemeente Leidschendam .

Foto’s van de zendmasten, zie radiovisie.eu.

Zendmasten vahon doorn in oog gemeente Leidschendam

De gemeente Leidschendam – Voorburg wil af van de twee zendmasten van de commerciële omroep VAHON in het dorp.

De door de gemeente verstrekte bouwvergunning is ingetrokken. De gemeente vindt de masten storend in het ‘waardevolle’ landschap.

VAHON zendt uit voor de Hindoestaanse gemeenschap in de regio Den Haag op de middengolffrequentie 1557 khz en de kabel via 99.8 Mhz (FM). Via de site zijn ze ook te beluisteren, gek genoeg alleen via de linkerspeaker.

Als u deze link aanklikt of copieert kunt u in WMP luisteren.

Meer bij radiomagazine.nl.