Home » Mogelijkheden met je telefoon thuis

Mogelijkheden met je telefoon thuis

Pagina overzicht

(laatste toevoeging alinea tarieven 09.. en 18.. nummers 1 sept. 2020; Voorlaatste toevoeging alinea ‘draadloos’ 6 april 2020; voorlaatst aangepast: januari 2019; alinea SMS)

Noodnummers:
Mens en dier in levensnood: 112
Mens in geestelijke nood: 113 (zelfmoordpreventie www.113.nl)
Dier in problemen: 144

Je kunt met je telefoon thuis, zoals bekend, meer dan alleen bellen en gebeld worden. Om beter bereikbaar te zijn is er ook voicemail en kun je je nummer op diverse manieren (laten) doorschakelen.
Een sms versturen of ontvangen is op de vaste telefoon afgeschaft.

Beheer vaste telefoon met POTS/PSTN aansluiting (dus NIET via modem).
kpn.com/vastbellen. Opties bij Vast Bellen zonder internet.

VEELGEVRAAGD: GESPREKSTARIEVEN
KPN, klik hier. ZIGGO, klik hier.
Binnen Nederland naar vast en mobiel: (minuuttarief per seconde berekend)
KPN € 0,15 starttarief + € 0,15 per minuut (tarief per 1 juli 2020, tot dan 14 cent)
Ziggo € 0,13 starttarief + € 0,13 per minuut
E.U. landen: (en V.K. tot 1-1-21)
KPN € 0,00 starttarief + € 0,23 per minuut
Ziggo: € 0,00 starttarief + € 0,23 per minuut

DOORSCHAKELEN

(Bij KPN is het v.a. 1 juli 2016 niet meer mogelijk internationaal door te schakelen op een VoIP lijn. Met PSTN, analoge lijn, het nog wel mogelijk.
Per 1 september 2019 zijn ISDN2 en ISDN4, resp. 1 lijn/ 2 nrs en 2 lijnen/4 nrs., stopgezet.)

Er zijn 3 manieren om je telefoon door te schakelen.
(Gebruik bij ISDN30 210, 610, 670! En bij ISDN30 kan alleen het nummer wat meegezonden wordt voor nummerweergave bij de ontvanger doorgeschakeld worden.)

 1. Direct (✽21), waarbij je telefoon thuis niet overgaat maar het gesprek direct doorgeschakeld wordt naar het gekozen nummer. Dit is niet gratis; je betaalt zelf de doorgeschakelde gesprekskosten.
 2. Met vertraging (✽61). De telefoon gaat dan thuis eerst 4 x over en wordt dan pas doorgeschakeld. Dit is handig als je nog familieleden thuis hebt. Heb je VoIP dan kun je het aantal keren overgaan instellen via de persoonlijke pagina bij je provider.
 3. Bij in gesprek / niet bereikbaar. Dat deze bestaat, ook op de pstn-lijn, is minder bekend. Dit doe je vanaf je toestel met ✽67. Deze instelling is sowieso handig om aan te hebben, want dan blijf je bereikbaar als je aansluiting (bij VOIP), even niet werkt.
  Bij een telefoonaansluiting van kpn met internet (telefoon op het modem aangesloten) is deze instelling gelijk aan ✽61 😉 Heb je dan vertraagd doorschakelen in gebruik dan wordt naar datzelfde nummer/voicemail ook doorgeschakeld bij in gesprek.

Wat toets je in?
Voor direct doorschakelen bij de meeste providers ✽21✽nummer#, niet vergeten verbinding met de centrale te maken (kiestoon). Uitzetten met #21#. Bij XS4ALL zet je ✽# vóór álle codes, ook de uitschakelcode en ook voor 1233 voor je voicemail (dus ✽#1233).

Met vertraging. Toets in ✽61✽nummer# of bij XS4ALL ✽#✽61✽nummer#. UItzetten resp. #61# of ✽##61#.

Voor in gesprek / niet bereikbaar geldt hetzelfde maar dan met 67.

VOICEMAIL

Op de vaste lijn (VOIP, ISDN, PSTN) kun je ook voicemail gebruiken. Dat is een soort antwoordapparaat in de centrale van de provider. Ook dat kun je bij KPN instellen met bovenstaande codes. Gebruik dan voor het nummer 0842333.

Bij Ziggo gaat het aanzetten anders. Hoe? Dat lees je door hier te klikken.

Kijk even op de website van je provider hoe je het bij jouw in kunt stellen !

WISSELGESPREK

Algemeen: Met wisselgesprek kunt u tijdens een gesprek een tweede gesprek in ontvangst nemen. Met de flashtoets kun je dan aannemen en wisselen tussen de 2 gesprekspartners. Die kunnen niet met elkaar praten.

KPN: Voor de vaste telefoon is deze dienst alleen beschikbaar op de ouderwetse analoge PSTN lijn ookwel POTS genoemd. Aan en uit te zetten via de kpn klantenservice 0800-0402. De dienst is gratis. (faq wisselgesprek mobiel en vast)
Via bellen via het modem (VoIP) biedt KPN dit niet aan. Als alternatief op internet+bellen(+televisie) kun je ‘doorschakelen bij in gesprek’ gebruiken. Bv. naar je mobiele nummer. Bij kpn code ✽61✽nummer#.

ZIGGO, Tele2: schakel wisselgesprek in met ✽43#. Je kunt nu gebeld worden tijdens een telefoongesprek: je hoort een luide pieptoon. Schakel naar het 2de gesprek door de Flashtoets in te drukken.
Wisselgesprek zet je weer uit door #43# te gebruiken.

ANONIEM BELLEN

Anoniem bellen met een huistelefoon.
Sinds 10 augustus 1998 hebben we nummerweergave op de huislijn, zie onder. De ontvanger ziet je nummer nog voordat deze de telefoon opneemt.
Soms wil je dat echter niet. Vanaf je huistelefoon typ je dan ✽31✽ voor het telefoonnummer. Voor dat gesprek ziet de ontvanger je nummer dan niet. ✽31✽ blokkeert per gesprek. Je kunt natuurlijk ook bep. nummers in je lijst zetten met ✽31✽ ervoor!
Altijd anoniem bellen v.a. je huistelefoon.
Bij Siemens Gigaset telefoons (en ook wel andere merken) kun je een netnummer van een voorkeuzenetwerk instellen. Daar zet men met een analoge lijn bv. het 16## nummer van de provider in. Maar daar kan je natuurlijk ook ✽31✽ inzetten. Je kunt dan (ook) uitzonderingen instellen.

Blokkeren van anonieme bellers is bij Ziggo mogelijk. Die kunnen je dan niet meer bellen. Zie hier. LET OP. Ook instanties, monteurs, bezorgers, familie met afgeschermd nummer e.d. kunnen je dan ook niet meer bellen!

Dit is ook mogelijk met een Gigaset A690, dus i.c.m. alle providers. Blokkeren van anonieme oproepen en tot 32 telefoonnummers.

Anoniem bellen met een mobiel.
Bij een mobiel zet je #31# voor het nummer. De ontvanger ziet dan voor dat gesprek je nummer niet.
Altijd anoniem bellen kun je op je mobiel instellen in het menu. Zie evt. de gebruiksaanwijzing.

Meer / andere info over nummerweergave klik hier.

Woorden/termenlijst.

Nuttige informatie over (het gebruik van) het alarmnummer.

NUMMERWEERGAVE DTMF en FSK
KPN is de enige provider die werkt met nummerweergave op basis van DTMF techniek. Alleen met voor de Nederlandse markt geproduceerde telefoons kan de werking gegarandeerd worden (bij Gigaset dient er M101 in het typenummer te staan). (15-2-21: KPN BOX 12 en problemen met nummerweergave? klik)

FSK techniek is de internationale standaard. Werkt de nummerweergave van je toestel niet op een KPN aansluiting zal er waarschijnlijk een DTMF -> FSK converter tussen moeten.
Oudere DECT telefoons van PTT Telecom of ook nog KPN Telecom werken uitsluitend met DTMF. Sluit u die aan op een andere Nederlandse provider, dan werkt ook de nummerweergave niet. Ook dan zo’n converter aanschaffen (die dan natuurlijk in de stand FSK -> DTMF zetten). Of een nieuw toestel want het is dan wel een oudje 😉 .
Meer info over dit onderwerp, klik hier .
Over de FSK en DTMF protocollen, klik hier.
FSK en DTMF over de wereld, klik hier.

Nummerweergave op vaste analoge lijn PSTN kost €1,26* (incl. BTW) p/m.
Via Internet en bellen of Alles in 1: gratis
*Prijsniveau 2016

ONGEWENSTE BELLERS BLOKKEREN

Dat is mogelijk als je telefonie via een Fritz!box loopt. Daarin kun je nummers of het begin daarvan voor een groep blokkeren.
Anders kun je een Pro Call Blocker gebruiken. Dit is een losse nummermelder (zoals we die begin deze eeuw hadden), maar deze hebben ook de mogelijkheid dat een oproep niet doorkomt op de aangesloten telefoon. O.a. via Bol.com en Grandado.nl verkrijgbaar.
(via mobiel zie hier)

SMS op de vaste lijn

Deze dienst, uitsluitend op het KPN netwerk, is per 31 december 2018 beëindigd!

KPN had de mogelijkheid om via haar netwerk smsberichten te versturen en ontvangen. Je diende je telefoon dan dus via KPN te hebben. (deze dienst werkte overigens heel rammelend; zie ook hier)

Dit was in maart 2003 gestart toen KPN nog de enige was met vaste aansluiting en veel mensen nog geen GSM hadden. Een stukje geschiedenis bij bellen.com: KPN met sms via vaste telefoon.

CARRIER (PRE) SELECT

Op je vaste analoge lijn (PSTN) is het mogelijk via een andere provider te bellen. (Dat kan ook via de digitale lijn i.c.m. internet maar dat werkt anders. Dan neem je gewoon het hele abonnement bij de provider naar keuze.)
Als je je aanmeldt bij een dienst die CS aanbiedt, dan bel je door een 16xx code voor elk uitgaand telefoonnummer te kiezen. Dat kun je vaak voorprogrammeren in je toestel  bijvoorbeeld. Stel dan wel deze uitzonderingen in. Nummers die beginnen met 09, 08, 18, 11 dien je zonder voorkiescode te bellen.
Sommige aanbieders bieden hun dienst aan via CPS, Carrier Pre Select. Hierbij hoef je geen code voor de nummers in te geven. Ze worden automatisch gerouteerd via de CS provider, uitgezonderd de 09 en 08 nummers.
In deze laatste situatie (CPS) kan het voorkomen dat je provider storing heeft. Door 1655 voor een telefoonnummer te zetten bel je dan alsnog via KPN.
Zie ook deze informatie bij KPN ZAKELIJK over CPS.

Bellen naar 09.. en 18.. nummers

Bij 09 nummers zijn er 2 tarieven in het spel. Ten eerste verkeer. Dat is het standaard tarief bij uw provider. Als u een bundel heeft (bv bij mobiel) wordt dat niet extra gerekend. Daarbovenop komt het tarief van de dienst zelf. Dat komt apart op uw rekening. Dus het eerste deel van de tariefmelding “dit nummer kost x cent per minuut + de kosten van uw provider”.

Bij nummerinformatie en doorschakeldiensten wordt één tarief vermeld. Dit wordt volledig apart berekend. Meestal 90 cent of 1 euro per minuut! En dit wordt ook nog steeds doorberekend als u via zo’n nummer bent doorgeschakeld! Verbreek dus na het verkrijgen van het gewenste nummer de verbinding en bel zelf.

Extra informatie nummerinformatie- en doorverbinddiensten, klik hier.

ACM | Tariefregels m.b.t. dit soort nummers.

DRAADLOOS

Tegenwoordig werken draadloze telefoons op de DECT norm. Bij de generatie van af zo’n beetje 2010 is het mogelijk om het zendvermogen in standby geheel uit te schakelen. Het meest verkochte merk Gigaset noemt dat ECO modus + (plus). Andere merken: o.m. DECT-zero, Fulleco en Full Eco Mode.
Meer over DECT (w.o. ECO mode) zie deze tekst in wikipedia.
ECO modus = verlaagd zendvermogen in gebruik én standby; verminderd bereik!
ECO modus + = Schakelt zendvermogen in standby uit
Kunnen onafhankelijk van elkaar gebruikt worden.

Telefoonweetjes.

Hier nog wat aardige telefoonweetjes.

 • In 1974 wordt de eerste druktoetstelefoon voor toonkiezen (DTMF) geïntroduceerd. Het is een aangepaste versie van de T65, waarbij het draaischijfsysteem (=pulskiezen) vervangen is door druktoetsen. Centrales worden gefaseerd vernieuwd. Het betreft dan de T65 TDK, waarbij dat staat voor toon druktoets kiezen.
 • Op 10 oktober 1995 werd een nieuw 10-cijferig nummerstelsel ingevoerd. Onder de naam Operatie Decibel.
 • Op 10 augustus 1998 werd nummerweergave op de vaste telefoon ingevoerd. Dit kon al veel eerder, maar er was jarenlang gesteggel over privacy.
 • In het jaar 2003 kwam bellen via internet, voip. Nadeel dat je bij stroomuitval niet met je vaste telefoon kunt bellen. Maar met een draadloos (dect) toestel kan dat dan sowieso niet.
 • Volledige geschiedenis, klik hier.
 • Meer.

Opzoeken:

Uw eigen gegevens aan- en uitzetten in de officiële gids/nummerinfodiensten regelt u via mijnnummervermelding.nl. Welke gidsen/diensten vallen onder mijnnummervermelding, klik hier.

Telefoongids Nationaal/Gouden Gids.
gevonden.cc (op nummer zoeken oa).
netnummer.net (Ned. netnummers opzoeken).
Nummerzoeker.com .
Zoekopnummer.nl .
Telefoonboek.nl (ook op nummer zoeken)
Plusadres.nl (particulieren zoeken)
Plusbedrijf.com (bedrijven zoeken)
MijnNummer.info (ook op nummer zoeken; TIP)
Infobel.com/nl/nederland (toeg. 16 februari 2020)
Infonummers bestaan ook (nog). Deze zijn niet gratis: ca. € 1.00 per minuut:
O.a. 1888 (Voice Data Bridge Holding B.V.) , 1850 (1850 B.V.), 1870 (Bel1870), 1884 en 1840 (beide van 1840 B.V.).
LET OP! Ook bij doorschakelen betaal je die € 1 per minuut! 020 262 1789

Internationale prefixes: via detelefoongids.nl en via wikipedia. (tip: zoeken met ctrl F)

Bellen met internationaal 00800 nummer alleen gratis als het voor Nederland is geregistreerd. Anders betaal je € 0,25 per minuut. (Wat is het verschil tussen 0800 en 00800? + extra artikel.)

Handige links:
Marketing blokkeren . (Bel-me-niet)
Landnummers/satelliettelefoon .
Van wie is het 0800 / 0900 nummer? .
Keuzemenu KPN klantenservice (0800-0402) .
Zoek het nummer achter het 0900 nummer .
Carrier (Pre)select en Wholesale .
Telefoonmuseum .
Dutch Telecom (wordpress collega site)
Puls naar Toon . Om een draaischijftelefoon op de Phone-aansluiting van je modem te gebruiken.
Aansluitfactor . Het maximaal aantal toestellen op de aansluiting. Een DECT telt als één toestel.
Bellen met 112.
Matilo.eu (over techniek toen en nu en of en hoe ”toen” nu ook nog kan)

Mogelijke storingen.

Ben je na wisselen provider niet meer bereikbaar behalve voor klanten van hetzelfde bedrijf? Danwel kunnen klanten van je oude provider je niet meer bellen? Vraag dan naar “het vlaggetje in de routing” uit te zetten bij de latende provider.

Mobiel: nummer achterhalen. “Bel” met betreffende simkaart ✽149#.
✽#61# geeft  status voicemail incl. tel. nr.

Vodafone ✽#100# voor je nummer.

#Blijf gezond; werk thuis!

Aan deze informatie kunnen geen rechten ontleend worden.

%d bloggers liken dit: