Home » Posts tagged 'digitenne'

Tagarchief: digitenne

Eerste data omzetting Digitenne bekend

Het was al bekend dat Groningen/Drenthe in oktober aan de beurt zou zijn voor de omzetting naar DVB-T2 HEVC. Dit zal nu per 2 oktober gaan gebeuren. Daarom worden de klanten in dat gebied v.a. 23 juli pro-actief benaderd om omruilen in gang te zetten. Anders kunnen ze geen zenders meer kijken natuurlijk.

Indien men nu een kooptuner heeft en men wil geen huurtuner (extra kosten), dan zal men het abonnement moeten beëindigen. Er is geen keuze.

Door de Amerikaanse boycot van Chinese producten ligt ZTE, producent van onder andere de nieuwe digitenne-ontvanger, redelijk op zijn gat. Daardoor heeft KPN nu minder tuners op voorraad dan begroot. Er zullen daarom ook tuners komen van het al voor Digitenne bekende Rebox. De specificaties zullen gelijk zijn aan de ZTE, dus ook geen opname. Type-aanduiding voor de Rebox is nog niet bekend.
(bron1, bron2)

RTL Z in meer huishoudens te zien; nu ook via Digitenne

Van af morgen, donderdag 9 juni, is RTL Z ook via Digitenne te ontvangen. Dat betekent dat de beursinformatie ook weer op veel kantoren te bekijken is. Vaak zitten die op plekken waar geen kabel is aangelegd. In veel gevallen zelfs geen glasvezel. Via koper zijn op bedrijventerreinen vaak ook geen goede resultaten. Combineren met interactieve tv is dan ook vaak geen oplossing omdat dat weer te veel bandbreedte van het, vaak toch al trage, internet afsnoept.

De beursinformatie via RTL Teletekst is wel nog via RTL 7 op te vragen. Via RTL Z zelf is er geen teletekstinformatie beschikbaar. Ga hier naar RTL 7 teletekst.

RTL Z is via Digitenne te krijgen op nr. 28. Sinds 21 mei is daar een testbeeld te zien met de mededeling dat RTL Z daar komt. Sinds 21 mei is MvHH verplaatst naar het nieuwe kanaal 32. Om dat weer te krijgen dient een herscan uitgevoerd te worden. KLIK HIER voor het actuele zenderoverzicht van Digitenne.

Ook Delta voegt de zender toe

En van af 21 juni is RTL Z ook te zien door klanten van Delta. Deze zal dan te zien zijn via digitaal kanaal 18 in HD.

Wil je weten of jouw provider RTL Z doorgeeft? Klik dan HIER voor een overzicht. RTL Z houdt hun eigen overzicht kennelijk NIET bij. Want er ontbreken er inmiddels een paar…

Wijzigingen Digitenne: RTL Z erbij, MvH verplaatst

Op 9 juni wordt RTL Z toegevoegd bij Digitenne. De zender komt op positie 28. Daardoor verhuist MvHH naar de nieuwe positie 32. Na een zenderscan heeft u de nieuwe zender en indeling.

KLIK HIER voor het actuele zenderoverzicht bij Digitenne.

Meer informatie kunt u vinden op de site van KPN. Met name op deze pagina.

[bericht herzien 24 mei 12:30 uur]

Digitenne definitief geveild

Digitenne gaat definitief op de veiling. Buiten KPN hebben er zich meerdere gegadigden gemeld. Daardoor wordt de vergunning die KPN nu heeft niet zonder meer verlengd.

De absolute eis om om te schakelen naar DVB-T2 komt te vervallen. Wel de eis om in goede kwaliteit uit te zenden. Het advies is wel om te schakelen naar DVB-T2 i.v.m. de beperkte bandbreedte.

Het kan dus zijn dat Digitenne straks niet meer in handen is van KPN. Zij bieden Digitenne nu aan i.c.m. interactieve tv. Voor aanvullende toestellen. Die optie is straks dus mogelijk weg. Via koper kunnen nu 2 ontvangers geleverd worden met aanvulling van Digitenne tot max 5 ontvangers. Wat KPN gaat doen als ze Digitenne kwijt raken… wie zal het zeggen.

Coderingsprobleem bij Digitenne

UPDATE: Sinds 7 januari is het probleem opgelost. Alle zenders (excl. NPO) zijn weer gecodeerd en dus alleen met smartcard/abonnement te krijgen.

Sinds 1 januari kort na middernacht is er een probleem met de codering bij Digitenne. Alle zenders, NPO uitgezonderd, gingen eruit. Tot het probleem opgelost is staat de codering via de smartcard uit. Alleen voor Meiden van Holland is de smartcard momenteel wel nodig i.v.m. de leeftijdscodering.

De radiozenders, behalve natuurlijk die van de NPO, zijn wél gecodeerd. 😦

Heeft u een Digitenne-ontvanger maar geen smartcard, dan kunt u momenteel dus alle zenders eens ‘uitproberen’. Met scannen niet voor alleen FTA kiezen. Ook CAS zenders.

Wil je weten welke radio- en tv-zenders er via Digitenne zijn klik dan hier. Digitenne zendt momenteel nog niet uit in HD. Dat gaat in 2017 veranderen. Dan gaat i.i.g. de NPO over op HD.

Frequenties DVB-T opnieuw geveild

De frequenties voor DVB-T, ook wel Digitenne genaamd, zullen opnieuw geveild worden. De huidige licentie voor de betaalde kanalen loopt op 31 januari 2017 af. Die is nu in handen van KPN.

De vergunning van de NPO wordt gewoon verlengt. De NPO gaat ook over op DVB-T2. Dat zendt uit in de norm MPEG4, wat uitzending in HD inhoudt.

KPN heeft al eerder aangegeven niet de intentie te hebben te stoppen met ethertelevisie. Maar KPN hikt nogal tegen de kosten op. Nu er dus toch een veiling komt komen daar nog weer kosten bij. De vraag wordt of het product niet langzamerhand te duur wordt voor KPN. De overgang naar DVB-T2 gaat tenslotte ook een hoop kosten. Bij het overgrote deel van de kijkers zal nieuwe ontvangstapparatuur geplaatst moeten worden en die kosten zijn dan voor KPN aangezien zij het huurmodel hanteren.
Bij een deel van de kijkers staat al een DVB-T2 ontvanger in huis; die zit in de televisie.

Veel klachten Digitenne kijkers over RTL Z

[Update 25 mei 2016: RTL Z komt erbij per 9 juni, op 28. MvHH naar 32 na herscan]

Er komen veel klachten van Digitennekijkers door het wegvallen van RTL Z van dat medium. Voorheen was het via RTL 7 en die was via Digitenne te krijgen. Nu het een aparte zender is geworden is er geen ontvangst meer via Digitenne.
Ook bij de éénmansredactie van deze weblog komen klachten en verzoeken (uit mijn omgeving) om RTL Z “even” in te komen stellen. Maar dat gaat dus niet.

Hopelijk wordt er toch spoedig een oplossing gevonden, bv. kanaaldeling met RTL 7 ofzo. En dan ’s avonds na acht uur op nr. 31 als Ketnet toch uit de lucht is.

Prijs Digitenne omhoog per 1 juli

KPN kondigde al eerder diverse wijzigingen aan in prijzen en zenderaanbod bij interactieve tv en Alles-in-1. Zie daarvoor eerdere berichten hier.

Ook bij Digitenne echter wijzigt de prijs. Deze gaat van € 12,50 per maand naar € 14,00 per maand (incl. btw). KPN zegt deze stap te moeten nemen omdat minder mensen Digitenne afnemen en het dus per gebruiker duurder wordt. (bron)

Een ander beleidspunt bij KPN is het in de markt brengen van int. tv. Dat kost € 12 per maand extra* als je het bij je kpn-internet neemt. Dat zijn dus meer zenders en ook een 20 tal in HD. En dat HD aanbod wordt steeds verder uitgebreid. HD moet wel geleverd kunnen worden op je adres. Dit hangt o.a. af van de afstand tot een centrale.

De prijs van Digitenne was en is nogal grillig geweest de laatste jaren. Ooit in 2006 was het € 9 per maand. Na wat kleine wijzigingen werd het in, ik geloof 2008, € 6,95 p/m. Later weer via 9,95 naar 12,50. Nu dus € 14,00 v.a. 1 juli 2015. Best prijzig, gezien het aanbod. En de beeldkwaliteit niet beter dan goede (dat wel) analoge kabel. Maar dat laatste berust op persoonlijk vergelijk hoor.

Digitenne wordt veelal gebruikt door mensen met een (zeer) kleine beurs. Het wordt voor die groep bijna onbetaalbaar om nog meer dan NPO te ontvangen. Maar ook daar moeten ze dan weer een dvb-t ontvanger voor kopen, wat velen in die groep niet kunnen betalen. Ook al worden die dingen v.a. ca € 20 aangeboden via o.a. Marktplaats bijvoorbeeld.

*Basispakket. Extra zenderpakketten los afneembaar.

Nu ook Fox bij Digitenne, 13th street maakt plaats

Per vandaag is Fox toegevoegd aan het pakket van Digitenne. Daarvoor heeft de zender 13th Street plaats moeten maken. Fox komt op hetzelfde programmanummer, daar hoeft u niets voor te doen.

Van enkele kijkers weet ik dat ze het jammer zullen vinden dat 13th Street verdwijnt. Een tante van mij kijkt regelmatig naar films op die zender. Maar ja, Fox is een op Nederland gerichte commerciële zender net als rtl en sbs/ver/net5 dat zijn.

Per 1 oktober komen ook nog Ketnet/OP12 en vijf radiozenders van de VRT erbij. Daarvoor dient dan een nieuwe scan uitgevoerd te worden.

Ook Fox komt dit jaar bij Digitenne

Meldden we in het vorige bericht al dat Ketnet/OP12  en de Vlaamse radiozenders toegevoegd worden aan Digitenne, nu kunnen we dat met zekerheid* ook melden over de zender Fox.

Deze zal op 1 augustus de plaats in gaan nemen van 13th Street. Deze laatste zender verdwijnt uit het aanbod. Om Fox te kunnen kijken hoef je dan niks te doen. Voor de Vlaamse zenders dient men op 1 oktober (dan worden ze toegevoegd) de ontvanger opnieuw te laten scannen.

*bron: email van digitenne/kpn

Digitenne gaat Ketnet/OP12 uitzenden

Per 1 oktober komt het derde Vlaamse tv-net Ketnet/OP12 ook beschikbaar voor Digitenne-kijkers. Ook de Vlaamse radiozenders Radio 1, Radio 2, MNM, Stubru en Klara komen dan beschikbaar. Op die datum dien je je ontvanger opnieuw in te stellen.

Sinds 14 mei 2012 zijn de zenders Canvas en Ketnet gesplitst. Daardoor was voor Digitenne-kijkers, i.v.m. de ruimte, Ketnet niet meer beschikbaar. En dat terwijl Digitenne vaker op de slaapkamer en kinderkamer staat.

Door de onlangs doorgevoerde wijziging van de mediawet, die doorgifte van de Vlaamse radio- en tv-zenders feitelijk verplicht, ziet KPN zich genoodzaakt om ook deze zenders toe te voegen aan het Digitenne-aanbod. Een verzoek om ontheffing is door het CvdM afgewezen.

Meer informatie w.o. kanaalnummers zie dvbt4all.nl .

Bron o.a.: Totaaltv.nl , info KPN .

Digitenne aflopende zaak?

Het ziet er zeer naar uit dat Digitenne medio 2017 niet meer in de lucht zal zijn afgezien van de Publieke Omroep. Die hebben hun eigen vergunning voor de uitzendingen via dvb-t.

Op 31 januari 2017 loopt de licentie af die kpn heeft voor het aanbieden van de gecodeerde zenders (zie wikipedia). Enkele jaren geleden waren er ruim één miljoen huishoudens die gebruik maakten van Digitenne, momenteel nog geen 2/3 daarvan. Veel gebruikers stappen over naar het andere tv-product van kpn, interactieve televisie via glasvezel of vdsl.

Door het ontbreken van de nieuwe uitzendtechniek dvb-t2, waarmee meer sd-zenders (in betere kwaliteit dan nu) en ook hd uitgezonden kan worden stappen veel kijkers over. De investering naar t2 vergt kpn (en ook de publieke omroep) veel geld. Niet alleen dient het hele netwerk aangepast, ook alle abonnees dienen nieuwe kastjes te ‘krijgen’. En dat is voor kpn te kostbaar voor de relatief korte periode. Bovendien is nog maar de vraag of het aantal abonnees dan weer zou aantrekken.
Ook de aanpassing van het netwerk zou problemen opleveren. Elke frequentie ligt er namelijk zeker een tijdje uit en daarmee ook de betreffende zenders. Daarna zijn die alleen te krijgen met een nieuwe ontvanger. Die moeten dus ook nog eens éérst uitgezet worden naar de klanten.

Zoals het er nu uit ziet gaat vanaf februari 2017 alleen nog de P.O. via de ether uitzenden. Er is waarschijnlijk geen partij te vinden die de investering zal willen doen. Want die zullen zéker moeten investeren in de dvb-t2 techniek.

Zie ook: Totaaltv.nl en Telecompaper.com.

Zie ook bericht Telecompaper.com van 14 april 2014.

Verder: KPN wil Digitenne ook na 2017 blijven aanbieden .

Bovenstaand bericht herzien 28 april 2014 (incl. links).

Verrassend: Canaldigitaal gaat Digitenne goedkoper aanbieden

Op diverse sites lees ik het verrassende nieuws dat Canaldigitaal televisie gaat aanbieden via dvb-t onder de naam CanalTenne. Er wordt dan ook gebruik gemaakt van het netwerk dat Digitenne heet bij kpn. In feite is het bij CanalTenne een doorverkoop van de diensten van Scarlet. Daar werkt Canaldigitaal al mee samen voor aanbieden van telefonie (thuis) en internet.

Naast CanalTenne blijft Canaldigitaal het speciale overstapabonnement naar schotel aanbieden voor Digitennekijkers. Beide producten kosten € 9,95 per maand. (Lees wel de voorwaarden)

Hierbij wat linkjes naar artikelen op andere sites:
satellitemagazine.nl.
TotaalTV.nl.

Toch lastig te vinden op de site van Canaldigitaal vandaar hier de directe links maar even.

Informatie CanalTenne.
Bestelformulier CanalTenne.

Flinke prijsverhoging Digitenne

De abonnementsprijzen van KPN gaan van af 1 juli omhoog. Volgens het bedrijf stijgt de abonnementsprijs van de meeste producten met de inflatie van 2012, dat is 2,5 %.

Een uitzondering hierop vormt Digitenne. De maandprijs hiervan gaat van nu € 9,66 per maand naar € 12,50 per maand. Dit geldt voor abonnees met een apart abonnement op Digitenne. Kijkers die via koperdraad (adsl/vdsl) naar interactieve tv kijken en daarnaast Digitenne hebben gaan daarop niet in prijs omhoog. Bij die mensen gaat de huurprijs van de (digitenne)decoder van € 4,08 naar € 4,00 per maand.

Compensatie.

Klanten krijgen wel enige compensatie. Prijzen van extra diensten, zoals extra zenderpakketten bij interactieve tv, worden in prijs verlaagd.

De nieuwe prijzen gaan in op 1 juli. Behalve voor traditionele vaste telefonie. Daar gaat de prijsverhoging in op 1 augustus.

Zie ook het persbericht van kpn.

U kunt (ook) via andere bedrijven een (goedkoper!) abonnement nemen voor Digitenne. Zoals EDP-net. Deze bieden het aan voor € 7,07 per maand, al dien je dan wel steeds een jaarabonnement te nemen! U betaalt steeds voor een jaar vooruit.(update 25-6: De prijs bij edp wordt per 13 november € 9,95 p/m.)

Een ander bedrijf dat Digitenne tegen een scherper tarief aanbiedt is Scarlet. Daar betaalt u € 11,11 per maand. Maar dat is dan i.t.t. edp wél een maandabonnement.

Ketnet Op 12 bij kpn; Canvas wel via i-tv op 722

Op het moment is via Digitenne (12) en i-tv (22) de programmering van ‘Ketnet Op 12’ te zien tot 20.00 uur. Dit komt door het volgende. Tot en met 13 mei is er bij de VRT nog een overgangsperiode. Daardoor is tot 14 mei ‘Ketnet Op 12’ te zien tot 20.00 uur op het SD Canvas-kanaal, wat ook in Nederland via Digitenne is te zien. Na 20.00 uur gaat de Canvasprogrammering verder.
! De DAGPROGRAMMERING in het weekend van CANVAS tot 20.00 uur is daardoor alleen te zien via het HD kanaal (tot en met 13 mei). Bij i-tv vindt je dat op 722. Via een scart zie je dat gewoon in SD kwaliteit.
 
V.a. 14 mei is ook voor 20.00 uur de dagprogrammering van Canvas via het SD kanaal, en dus ook Digitenne, te zien. En is Ketnet alleen via het eigen kanaal te zien. Bij i-tv wordt dat 29. Via Digitenne gaat kpn Ketnet NIET doorgeven (vooralsnog?). De informatie op http://www.ketnet.be dat kpn stopt met Digitenne is overigens niet juist.
 
In het weekend van 12/13 mei is de Sporza programmering van Canvas uitsluitend via de HD doorgifte van Canvas te volgen in Nederland.
Vanaf 14 mei is via het Canvas kanaal uitsluitend nog de programmering van Canvas te zien. Via Digitenne is Ketnet dan niet meer te zien. Via Int. tv (en bovendien, digitaal, via de meeste kabelnetten) heeft het nieuwe Ketnet dan een eigen kanaal.
 
Enne, de Giro d’Italia is overigens gewoon ook via Eurosport te zien.
 
Reageren / reacties lezen (0)