Home » Posts tagged 'publieke omroep'

Tagarchief: publieke omroep

Laatste nieuwtjes

North sea jazz festival begint vandaag

Het N.S.J. wordt gehouden in Rotterdam in het Ahoy complex. Op vrijdag gaat het festival echt van start om 16:45 uur in de Mississippi hal met een optreden van Royal Conservatory & Codarts big band. Om 20:15 uur treedt die we natuurlijk allemaal kennen van de Zomerweek met Linda. Helaas zijn de teksten in het blokkenschema op mijn computer onleesbaar (het blijkt dat het niet goed werkt in Google Chrome…) dus ik kan geen extra info geven. Het festival duurt tot en met zondagavond. Het blokkenschema is hier leesbaar tot 20:00 uur maar het zal wel tot een uurtje of 1 duren. Klik hier voor de website van het festival.

De kaarten zijn uitverkocht ! Maar…

Via de Publieke Omroep kunt u er veel van meekrijgen. Er zijn uitgebreide verslagen via radio en televisie. Via de radio kunt u luisteren via Radio 6 Jazz & Soul en ook 3FM besteedt aandacht. Dit omdat er natuurlijk tegenwoordig in de jazz flink tegen popmuziek aangeleund wordt. 3FM heeft een studio op het festival.

Via de televisie zijn er op zaterdag en zondag verslagen te zien. Daarin ook korte stukjes optreden (2 a 3 nummers meestal) van door de NTR geselecteerde artiesten.

Via Cultura 24 kunt u vrijdag al vanaf 14:00 uur meegenieten, als ik de EPG mag geloven. Het geluid van radio6 met beeld van de webcam. Van af 18:00 uur echte beelden van N.S.J.

Radio 6 is te krijgen via de kabel, analoog (fm frequentie) en digitaal. Verder via internet, interactieve tv, digitenne (het gratis P.O.-pakket) en satelliet.

Cultura24 is te krijgen via internet en diverse providers (aanvullende pakketten).

Tweede Kamer: nieuwe mediawet schaft programmaraden af

De T.K. heeft ingestemd met de nieuwe mediawet. Daarin worden de programmaraden afgeschaft. Deze raden hadden als functie om in de gaten te houden dat het analoge tv-aanbod voldoende gevarieerd was. Door de digitalisering, waarbij sowieso meer zenders worden doorgegeven, werden de raden steeds overbodiger. Nog geen 10 % van de tv-kijkers kijkt nog analoog. Veel aanbieders hebben geen analoog (meer), zoals kpn, xs4all, tele2, caiway en enkele andere kleinere kabelnetten. UPC en Ziggo bieden nog wel een analoog pakket, maar ook daar neemt het analoog kijken in rap tempo af. Zeker nu UPC een ‘vrij’ digitaal pakket van 30 tv-zenders en een x-tal radiozenders aanbiedt.

Tweede Kamer: verplichte doorgifte onversleuteld tv-signaal

Een meerderheid van de Tweede Kamer steunde een amendement dat stelt dat tv-distributeurs het signaal 1 op 1, onversleuteld, aan de consument dient te gaan aanbieden.  Dit zou dan in de nieuwe mediawet moeten worden opgenomen onder de noemer signaalneutraliteit. Wanneer dit gebeurt is nog niet bekend. Het is nu door de Tweede Kamer, nu de Eerste Kamer nog.

Er is met name een en ander te doen over Hbbtv, een dienst waarbij een zender via internet extra informatie en gemiste programma’s aanbiedt. Via deze dienst kan ook gesproken ondersteuning voor slechtzienden en ondertiteling voor doven worden aangeboden. Anders dan nu via teletekst.

Op dit moment bieden de N.P.O. en de zenders in de SBS-groep Hbb diensten aan. Bij die laatste zenders is dat momenteel alleen via Digitenne en Canaldigitaal beschikbaar. Bekabelde distributeurs, op enkele kleine kabelaars na, halen het voor de tv benodigde signaal uit het zendersignaal. Dat Hbb signaal is nodig om via de rode knop toegang te krijgen tot die dienst. Via losse ontvangers is Hbb nog nergens beschikbaar. Alleen als je ontvangst van digitale kabel, ether of satelliet via de in het tv-toestel ingebouwde ontvanger bekijkt… en het er niet uitgefilterd is.

Maar helemaal een ramp is dat niet. Je kunt het volledige Hbb aanbod bekijken via de Smart-tv app “NPO Uitzending gemist”. Die heeft álle mogelijkheden die Hbb momenteel biedt!

Verwante berichten:
Politiek praat over ongewijzigde doorgifte televisiekanalen .
Meer berichten m.b.t. Hbb tv .

N.P.O.: betalen voor onderdelen van uitzending gemist?

De publieke omroep overweegt om uitzending gemist deels als betaalversie aan te gaan bieden, meldt de Telegraaf. Daar kunnen dan series in aangeboden worden die nu nog niet aangeboden worden. Het tarief zou kostendekkend moeten worden. Begin 2014 start er een proefperiode, waarbij een deel van het aanbod tegen betaling beschikbaar zal zijn.

Vanuit het publiek zijn vaak klachten vernomen omdat sommige Nederlandse series niet onbeperkt (gratis) terug te kijken zijn. Alleen series die door de omroepen zelf zijn gefinancierd zijn dat vaak wel. Zo zijn van Flikken Maastricht alle afleveringen online gratis terug te kijken. Inclusief optionele ondertiteling voor kijkers met een gehoorprobleem. Maar andere Nederlandse series zijn vaak maar 1 week te bekijken.

Dat geldt ook voor veel buitenlandse series. Deze Ned. en buitenlandse series wil de N.P.O. nu in een betaald ‘hoekje’ gaan aanbieden. Aldus Shula Rijxman op het Mediapark jaarcongres.

Overigens zijn series érg populair, niet alleen tijdens uitzending. De verkoop van tv-series op dvd loopt erg goed, terwijl de verkoop van films op dvd terugloopt. Maar dat laatste wordt enigszins gecompenseerd doordat films op Blu Ray wel elk jaar nog in verkopen oplopen.

Zie:
TV-series op dvd erg populair.
Pilot: uitzending gemist in HD.

NPO van start

De Publieke omroep is onder de naam NPO van start gegaan. Om te beginnen met een nieuwe site onder de link www.npo.nl . Op de ‘oude’ site www.publiekeomroep.nl is overigens een heel andere site-indeling waar te nemen.

Via de nieuwe site kan via de stream naar de televisiezenders gekeken worden en naar de radiozenders geluisterd worden. Ook FunX kan via npo.nl beluisterd worden. De livestreams kunnen alleen ontvangen worden op een Nederlands IP-adres.

Over enige tijd gaan de televisiezenders NPO 1, NPO 2 en NPO 3 heten. De radiozenders worden omgedoopt tot NPO radio 1 t/m 6.

Herhalingen in HD geen sterk punt NOS

Het lukt de NOS nog steeds niet herhalingen van HD programma’s in HD uit te zenden. Deze ochtend is er een herhaling van een tenniswedstrijd in verband met regen op Roland Garros. Maar de beeldkwaliteit is SD. Terwijl de wedstrijd gisteren wel in HD was. En de dezelfde match is op dit moment op Eurosport wél in HD te zien.

Kom NOS. Zet eens je beste beentje voor met HD. Het wordt anno mei 2013 wel tijd.

DAB+ commercieel komt eraan

Onderstaande bericht is gewijzigd. Schuingedrukte delen toegevoegd op 23 mei om 14:40 u.

DAB+ is digitale radio die zonder abonnement via de ether (antenne dus) te ontvangen is. Momenteel kunnen via DAB (de voorloper van DAB+) alleen in het westen van het land en de regio Eindhoven de zenders van de Publieke Omroep ontvangen worden. Dat zijn dan radio 1 t/m 6 en FunX. DAB+ is de opvolger van het in Nederland niet geslaagde DAB.

In september komt er een meer landelijke uitrol. Tevens gaan dan diverse commerciële stations ook via DAB+ uitzenden. DAB+ is een gezamenlijke onderneming van de Vereniging commerciële radio (VCR) en de publieke omroep (NPO). Klik hier voor een overzicht van, de zenders via, dab+.

Het enige systeem waarmee je nu landelijk naar digitale radio via de ether kunt luisteren is dvb-t/digitenne. Gratis naar de zenders (ook tv) van publieke omroep, inclusief 1 tot 3 regionalen afhankelijk van uw woonplaats. Met een abonnement op Digitenne kunt u naar nog 17 zenders (commerciëel en bbc 1 t/m 4) in digitale kwaliteit luisteren en extra tv-zenders (commerciëel en buitenlands) bekijken.

De bedoeling is dat de eerste uitzendingen op het commerciële kavel in september starten. Dat is kavel 11c met frequentie 220.35 Mhz. Een groot voordeel van digitale uitzending is dat er meer zenders tegelijkertijd over één frequentie uitgezonden worden.

Er zullen, zeker tegen die tijd, DAB+ radio’s in de winkels liggen. Naar schatting zullen de prijzen variëren tussen zo’n € 100 en € 400 afhankelijk van de mogelijkheden. Zoals ook ondersteuning van radio via IP (de internetaansluiting). Deze radio’s zijn dan voorzien van digitale en analoge aansluitingen voor naar de versterker.

Ook voor de auto zullen er naar mijn inschatting dan wel autoradio’s met DAB+ te krijgen zijn. Wel lastig voor die autobezitters die sinds enkele jaren rijden met geïntegreerde radio/navigatie systemen. Die zijn minder eenvoudig te vervangen voor DAB+ ontvangst.

Naar verwachting zal ook analoge doorgifte via de ether, met de FM dus, nog wel een jaar of 10 aanhouden. Maar je weet het nooit. Uiteindelijk is de analoge tv via de ether ook beëindigd.

PVV: Ali B verhoogt alochtonenquotum op p.o.

Het is zelden dat ik via deze site een zeer persoonlijke mening uit, maar nu ‘moet’ ik toch even.

Ik word een beetje moe van de, zich politieke partij noemende club, P.V.V.

Nu beweert Martin Bosman, kamerlid voor die club, weer dat Ali B. ‘zo vaak’ op televisie is om het alochtonenquotum van de publieke omroep te halen. Martin Bosman:”ze zijn helemaal gek geworden bij de staatsomroep”.

Nou vergeet ie een aantal kleinigheidjes. Ali B. heeft een Nederlands paspoort en is dus, ook wat mij betreft, net zo Nederlands als schrijver dezes. Verder lijkt het zo, maar Ali werkt ook bij de commerciële omroep RTL 4. Op de N.P.O. is ie juist niet zo heel veel op dit moment, met de 2e serie Ali B op volle toeren.
De publieke omroep wordt alleen deels gefinancierd door de staat. Verder heeft de staat niet zo heel veel invloed op de inhoud. Behalve dat deze een afspiegeling moet zijn van de maatschappij. En dan zijn we weer terug bij Ali B. Want dan is zijn verschijning op tv helemaal niet vreemd.

Het is al net zo’n lege ophef als toen Noraly Beyer de eerste donkere presentatrice werd bij het NOS journaal. Dat was in 1985.

Die P.V.V. wil dat Nederlanders zich meer thuis voelen in Nederland. Maar ja, om dan Nederlanders als Ali B. weer zo te benoemen, dat gaat veel te ver. Door die club voel ik me juist minder thuis in dit land. Maar ergens anders naar toe is geen optie. Daar ga ik verder niet op in.

Informatie over Ali B. vindt u hier. Informatie over de opmerking van Bosman, klik hier.