Home » De nieuwe Mediabox Next van Ziggo: een indruk

De nieuwe Mediabox Next van Ziggo: een indruk

Laatste nieuwtjes

Pagina overzicht

(Eerste publicatie: 6 maart 2019
laatst bewerkt: 19 oktober 2019; 17:10)

16 juli 2019; 19:00 uur.
Update voor de Next. Wat er wijzigt klik hier. Wat lost het op en wat nog niet.

Wegens grote vraag levert Ziggo de Next momenteel NIET bij TV Complete.

De Next wordt alleen geleverd als je Internet + TV Max afneemt. Heb je nu dat abonnement maar nog geen Next, en je wilt ‘m wel, dan kun je ‘m aanvragen bij Ziggo. Heb je nu een geïntegreerd modem dan krijg je er een los modem bij, want dat zit niet meer in de Next. Je dient hem zowel met coax als met LAN/Wifi te verbinden voor alle zenders (coax) en functies als opnemen en on demand (via Ziggo-internet).

Ook de Mediabox XL zal overgezet worden naar de cloud begin 2020. Opnames zullen dan niet meer via de harddisc plaatsvinden. Bezitters van een XL kunnen hun vanaf dan gemaakte opnamen ook via ZiggoGo bekijken. Dat kan nu, met harddiscopnamen, nog niet.

NIEUW: Bekijk de bespreking van HARDWARE.INFO (filmpje: 13 min.)

Ik zit zo’n beetje de pagina’s hierover door te lezen (‘startpagina’ Next).

RADIO LUISTEREN

Het eerste wat opvalt: hij heeft geen display.
Verder opvallend: hij heeft o.a. voicecontrol (spraakbesturing). Staat je tv uit, maar wil je toch radio luisteren, dan kun je de radio-app starten door de voice knop op de afst.bed. ingedrukt te houden en ‘radio’ richting de afst.bed. te prevelen. Ook kan op die manier een andere tv- of radiozender opgezet worden. (info)
Het is niet mogelijk direct met de afstandsbediening voor radio te kiezen; dat kan alleen via het voicecommando of via het menu op het tv-scherm. Omdat er geen display op zit kun je niet zien welke zender aan staat. Gelukkig gaan moderne tv’s snel uit standby, en daar ook weer makkelijk naar toe. 😉
Ziggo.nl | De afstandsbediening.

TV KIJKEN

Zenders worden binnengehaald via coax voor live tv. Voor Replay en On demand dient de internet-poort (LAN) aangesloten te worden. Wifi heeft ie ook overigens. Enkele zenders komen via IPTV binnen zoals van de bekende apps Française en Italiano. En de 4K zenders. Momenteel alleen LoveNature in 4K. Het werkt alleen i.c.m. internet van Ziggo.
Deze ontvanger van fabrikant Arris ondersteunt geen Dolby Atmos. De chipset (hardware) is daar niet geschikt voor.
De afstandsbediening instellen voor je tv, klik hier.

N.B. Per 20 oktober 2021 is Ziggo begonnen met in testfase de Next 2.0 van fabrikant Humax uit te zetten. Dit gebeurt bij een geselecteerde (!) groep klanten; je kunt ‘m niet aanvragen. Broertje TeleNet (België) gebruikt deze versie al een tijdje. Zie TotaalTV.

Per huishouden kun je, in een later stadium (!), maximaal TWEE van deze mediaboxen in gebruik krijgen. Omdat opnemen in the cloud gaat hiervoor kunnen alle 2 de boxen over de opnamen beschikken. Dezelfde opnamen kunnen ook via een app bekeken worden. I.c.m. de Next is voor gebruikers ook een nieuwe, andere versie van Ziggo Go beschikbaar. De Next-boxen worden beiden met coax (en evt. netwerkkabel) aangesloten. Het zijn dus stand-alone boxen i.t.t. de Mediabox XL Extra die afhankelijk van de ‘grote’ broer werkte.

STROOMVERBRUIK

Het verbruik is een stuk minder dan van de Mediabox XL. Die is in bedrijf 59 watt! En in standby, bij gebruik van interne modem, ook nog 56 watt! Zonder modem toch nog 27,5 watt standby. De Mediabox XL is een echte stroomvreter dus.
Hieronder de waarden van de Next:

Verbonden met een netwerkkabelVerbonden via draadloos netwerk
Aan11,16 Watt11,84 Watt
Standby: Snelstart9,29 Watt11,12 Watt
Standby: Normale start1,59 Watt1,55 Watt
Standby: Ecostart0,34 Watt0,36 Watt

OPNEMEN IN THE CLOUD

Opnemen gaat extern, er zit geen harddisc meer in. Dus ook geen lawaai! Je kunt tot 400 uur opnemen ongeacht kwaliteit SD, HD, 4K. Het opnemen gaat ‘in the cloud’ op servers bij Ziggo. Hoe lang opnamen blijven staan vermeld de informatie (nog) niet. Opnames zijn ook te bekijken en te programmeren via een app op je smartphone.

De Next ondersteunt niet het gebruik van een HDD via de USB. Die USB wordt alleen voor servicedoeleinden gebruikt. Met deze box gaat Ziggo, net als andere providers, opnemen via lokale HDD verlaten t.g.v. cloudopnemen.

VOOR INTERACTIEF GEBRUIK LOS MODEM NODIG

In de Next zit geen modem, dus als je dat nu gebruikt in je Mediabox XL en je gaat de Next gebruiken krijg je van Ziggo ook een los modem.

OOK GESCHIKT VOOR UHD

Het is een 4K ontvanger, uiteraard ook voor HD. Hij heeft daarom niet ‘zomaar’ een scart. Alhoewel dat wel gebruikt kan worden: er zit een analoge DIN aansluiting op. Er zijn kabels van DIN naar scart verkrijgbaar (bij Ziggo). Uiteraard heeft hij een HDMI 2.0a aansluiting voor 4K transport; HDCP 2.2. (specs) (Wat is HDCP 2.2?)

AANSLUITEN OP VERSTERKER

Voor audio out naar versterker heeft hij een analoge audio out: 3,5 mm jack fixed out. En optical out. De volumeknop op de afst.bed. werkt direct op de televisie. De box zelf heeft geen regelbare audio out.

Gebruikerservaringen: topics forum.
Ziggo Mediabox Next.
Mediabox Next .

Voor opmerkingen, vragen verwijs ik je naar het forum van Ziggo.
Ziggo forum | televisie & apps | Mediabox Next .

#Blijf gezond; werk thuis!

Aan deze informatie kunnen geen rechten ontleend worden.

%d bloggers liken dit: