Home » Posts tagged 'npo'

Tagarchief: npo

Nieuwe serie NPO Bad Banks nagesynchroniseerd

De nieuwe Duitse serie Bad Banks, die van af 24 juli bij de NPO 1 is te zien, wordt nagesynchroniseerd. Men wil daarmee proberen of er meer mensen (makkelijker) series kunnen volgen. Een van de rollen is van Barry Atsma die een Duitse bankier speelt. Hij synchroniseert zich zelf na . . . in het Nederlands.

Er zijn best veel Nederlanders die niet of niet goed kunnen lezen. W.o. natuurlijk ook veel nieuwe Nederlanders die de taal nog niet goed machtig zijn. En ondertitels gaan soms best snel. En die voorgelezen ondertiteling is het ook niet echt. Voor films en series. Voor jounaalitems is dat wel prima te pruimen.

Nederland is een van de weinige landen waar ondertiteld wordt. Nasynchroniseren is wel een flink stuk duurder. Hij wordt ook ondertiteld uitgezonden via NPO 1 Extra, maar dat is dan weer Standaard beeldkwaliteit. Jammer.

Bad Banks via
NPO 1 HD nagesynchroniseerd
NPO 1 Extra ondertiteld; Duits gesproken (maar SD kwaliteit)

NPO 1 Extra zit bij providers in het basispakket.
KPN 58
Ziggo 311
T-mobile 195
Caiway 45 (lastig te vinden; ze hebben 4 (!) maanden na de naamswijzing v.d. themakanalen dit nog steeds niet in hun zenderoverzicht verwerkt!)

Pilot met regiovensters NPO 2

Er zal een pilot komen met regiovensters op NPO 2. Hier doen slechts 3 v.d. regionale omroepen aan mee. Er komen, tijdelijk, regionale nieuwsvensters na het nieuws van 18:00 uur van de omroepen Omrop Fryslân, Gelderland en TV Rijnmond. Deze kunnen alleen gezien worden door NPO 2 kijkers van de uitzendgebieden van die omroepen. Daarvoor zijn er verschillende signalen van NPO 2 per provincie.

Bij KPN is het technisch niet mogelijk verschillende versies van NPO 2 door te geven via voorkeuze 2. Het TV-platform is er van het begin af aan (Mine; 2007) niet op ingericht. De pilot vindt plaats op de netten van Ziggo, KabelNoord en CAI Harderwijk.

Het lijkt erg op de 15 versies van de SD kanalen van BBC One. Voor BBC One HD is er echter één landelijk kanaal, vandaar dat rode testbeeld.

Proef: NPO series via KPN, Videoland en Netflix

NPO is met een proef begonnen waarbij series via genoemde streamingdiensten aangeboden zullen worden.

Via KPN Pluspakket is momenteel Overspel te zien. Als de Dijken breken en Kinderen geen bezwaar komen beschikbaar via Videoland.
Bij Netflix zijn Berlicher en La Famiglia beschikbaar.
(bron)

NPO wijzigt themakanalen

(bericht laatst bewerkt: 27-3; 12:40)

Volgende week maandag wijzigt NPO de (benaming van de) themakanalen. NPO 1, 2 en 3 krijgen ‘zusjes’ in de vorm van NPO 1 extra, NPO 2 extra en NPO 3 extra. De opzet v.d. kanalen wijzigt niet. Bij de meeste providers zullen NPO 2 extra en NPO 3 extra met aanvullende pakketten te zien zijn. Via de internetpagina van de NPO zijn ze gratis. Helaas zijn en blijven ze vooralsnog in SD kwaliteit.

NPO Best wordt NPO 1 extra (bij de TV providers is NPO Zapp en Best een deelkanaal)
NPO Cultura wordt NPO 2 extra
NPO 101 wordt NPO 3 extra (vooral jongerenprogrammering)

De overige kanalen NPO Politiek en NPO Nieuws blijven ongewijzigd.

Bij de meeste providers zit Best in het basispakket en Cultura en 101 in extra pakket. Ziggo plaatst ze v.a. 26 maart wel in het basispakket. KPN niet.

ZenderKPNZiggo
NPO 1 extra*58311
NPO 2 extra88 (pluspakket)222
NPO 3 extra76 (pluspakket)128

*Tot 18:00 uur NPO Zapp Xtra; na 18:00 uur NPO 1 extra.

N.B. Alle themakanalen zijn beschikbaar via npo.nl. Hier zijn Zapp en Best wel aparte kanalen.

(bron/info npo.nl)

Audiodescriptie bij Flikken Maastricht

De NPO biedt het nieuwe seizoen (12) aan met audiodescriptie. De audiodescriptie wordt via een apart kanaal bij digitale televisie aangeboden.

Zie ook TotaalTV en Nu.nl.

NPO nog dit jaar HD in de ether

De NPO gaat nog dit jaar HD in de ether uitzenden. Dat valt te concluderen uit deze tekst op de website van digitenne:

In het laatste kwartaal van 2018 gaat KPN Digitenne in HD kwaliteit uitzenden. Dit heeft de Overheid bepaald bij het verlenen van de nieuwe licentie. Het kunnen uitzenden in HD kwaliteit betekent dat in plaats van de DVBT-techniek er overgestapt wordt op de DVB-t2-h.265-techniek.
Hiervoor is een ontvanger nodig die DVB-T2 H.265 (HEVC) ondersteunt. Voor alleen NPO/RPO zijn die te krijgen voor rond de € 40. Een 4K UHD televisie is ook geschikt voor het nieuwe uitzendsysteem.

Vrije kijker

Kijkt u alleen NPO/RPO dan kunt u volstaan met een los tunertje bij uw HD-televisie. Uw huidige HD-televisie is overigens niet geschikt (LG 2016/2017 uitgezonderd). In HD-televisies zit nog een oud type decoder.
Met (de aanschaf van) een 4K UHD televisie bent u ook voorbereid.

Voor geschikte ontvangers, dvb-t hevc, kijkt u hier. Daar staat een greep.
Ook ongeschikte ontvangers voor Nederland staan daar om u voor miskoop te behoeden.

Digitenne-abonnee

Voor deze groep ligt het even anders. Die hoeven (of moeten) zelfs geen nieuwe tv aan te schaffen. Omdat veel tv’s dus niet geschikt zijn gaat KPN dit jaar alle ontvangers en insteekkaarten omruilen voor . . . ontvangers. Dus geen insteekkaart meer. Hoewel de verwachting is dat deze er wel weer komen, maar daar zul je wel een 4K UHD tv voor moeten hebben i.v.m. geschikte ontvanger.

Voorlopig geen module voor Digitenne

I.v.m. de overgang naar T2 H.265 is de huidige module al niet meer leverbaar. Deze is niet geschikt om, i.c.m. een 4K UHD tv, deze techniek te ondersteunen. HD-televisies hebben vrijwel altijd geen H.265 ondersteuning. Deze kunnen sowieso alleen nog maar gebruikt worden met de losse tuner die zeer binnenkort beschikbaar komt.

Heeft u nu een HD-televisie dan is deze per najaar 2018 niet meer geschikt om te gebruiken met een insteekkaart en ook niet voor vrije ontvangst van NPO. Voor UHD televisies komen er ongetwijfeld wel module’s. Maar voorlopig levert KPN alleen maar een settopbox.

Digitenne klanten krijgen de komende weken bericht over hoe om te ruilen.
Gebruikt u nu een module (insteekkaart) dan krijgt u vooralsnog een settopbox. Grote kans ook (99%) dat uw huidige televisie ook niet geschikt is voor het nieuwe systeem. Wilt u geen nieuwe 4K televisie kopen dan zult u sowieso de settopbox moeten gaan gebruiken.

De NPO, zonder digitenne-abonnement te krijgen, gaat eind dit jaar uitzenden met het nieuwe systeem in HD kwaliteit. 4K televisies kunnen dit ontvangen. HD-televisies niet. Uitgezonderd enkele modellen van LG. Heeft u geen geschikte tv dan kunt u voor de vrije NPO ontvangst een los tunertje kopen. Dat is goedkoper dan een nieuwe 4K UHD televisie.

Meer sport bij NPO op TV

Het kanaal NPO Politiek is i.v.m. het zomerreces weer omgedoopt tot NPO Sport. Hier zal veel live te zien zijn waar geen ruimte voor is in de programmering van NPO 1, 2 en 3.

NPO Politiek (met nu dus sport) is via diverse providers te krijgen. Vaak in een extra pakket.

KPN 100 (Pluspakket)
Ziggo 502 (v.a. TV Standaard, dus helaas niet met “KabelTV”)

Meer kijkers koningsdag NPO 1

De koningsdag reportage via NPO 1 trok dit jaar bijna een miljoen kijkers meer dan verleden jaar. Dit is ongetwijfeld te wijten aan de lage temperatuur dit jaar. Men bleef thuis met de verwarming aan en de tv ook. Dit jaar keken 3,4 miljoen mensen tegen 2,5 miljoen vorig jaar.

Naar de buitenfestiviteiten gingen ook minder mensen. Op sommige evenementen was het de helft minder dan vorig jaar.

Ook de bioscopen, lekker binnen, deden goede zaken deze koningsdag.

Programmawijziging i.v.m. overlijden Prince

I.v.m. de onverwachte dood van Prince is er vanavond om 00:05 uur op NPO 1 een herhaling van het programma de TV show met Prince. De herhaling van Pauw wordt ca. 25 minuten later uitgezonden.

Update 21:15 uur.
Ook in RTL Late Night wordt stilgestaan bij de dood van Prince. Humberto ontvangt Gerard Ekdom en Loïs Lane met wie hij over Prince zal praten. Zanger Bo Saris brengt een muzikale ode. Zie ook http://www.rtllatenight.nl/ .

Ook Pauw laat het niet voorbij gaan. In de studio zijn o.a.Sylvana Simons en Leon Verdonschot. Zij zullen stilstaan bij het muzikale leven van Prince. Zie ook http://pauw.vara.nl/komende-uitzending .

Lokale omroep wordt streekomroep

Op een informatiebijeenkomst over de toekomst van de lokale omroep in Nederland is door OLON en NLPO bekend gemaakt dat lokale omroep omgetornd dient te worden naar streekomroep. Dit betekent onder andere dat lokale omroepen moeten gaan fuseren naar grotere streekomroepen.

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft de NLPO 5 jaar de tijd gegeven voor deze ‘ombouw’.

Het huidige aantal van 260 lokale omroepen wordt dan heringedeeld naar 50 tot 80 streekomroepen. Er zijn bij de Publieke Omroep 3 lagen: lokaal (dat wordt streek), regionaal (omroepen per provincie) en landelijk.

Bron.

Programmawijzigingen ivm overlijden Johan Cruijf

NPO 1 besteedt de hele dag aandacht aan het overlijden van Cruijf. Deze uitzendingen duren tot 18:00 uur.

Er zijn vanavond wijzigingen in de programmering van NPO 2.
Van half negen tot tien is er extra aandacht voor het overlijden.

Kijken in de ziel: Schrijvers en Volle Zalen vervallen.

Sublicentie NOS voor O.S.

Middels een akkoord met Discovery Networks Benelux heeft de NOS uitzendrechten voor de Olympische Spelen van 2018 (Pyeongchang) en 2020 (Toky0). De verslagen zullen hierdoor bijna hetzelfde zijn als voorgaande jaren.

In 2018 zal er daardoor 10 uur per dag worden uitgezonden. En in 2020 zullen dat 14 uur per dag zijn. Er wordt uitgezonden op radio en televisie maar ook mobiel en online.

Vorig jaar kocht Discovery de rechten om de spelen op Eurosport uit te zenden. Dit ging ten koste van de NOS, wat nu dus goedgemaakt is met de sublicentie.

Dagprogrammering Radio 6 stopt 18 december

Zojuist vernomen via Radio 6. De dagprogrammering stopt al op 18 december. Van af 19 december zal er, i.i.g. overdag, alleen non stop muziek te horen zijn. Erg jammer. Heb de zender de hele dag aan en dat zal na 18 december toch niet meer het geval zijn.

Jammer dat Wiebes deze beslissing heeft genomen. Zo komt een heel muziekgenre (jazz/soul) vrijwel niet meer aan bod op de NPO. Op televisie is er ook niet een op jazz gericht programma meer op de NPO.

Als er een (radio)zender is voor klassiek, waarom dan niet voor jazz/soul? Men zegt dat de ontwikkelingen in techniek vooruitgang zijn. Maar ondertussen is de toepassing van de techniek wél een achteruitgang.

NPO wil hogere vergoeding themakanalen

De NPO wil providers een hogere doorgifte vergoeding gaan vragen voor de themakanalen. Deze worden nu veelal doorgegeven in aanvullende pakketten i.v.m. de vergoeding die de providers moeten betalen.

De kanalen waar opnieuw over onderhandelt gaat worden zijn NPO Politiek, NPO nieuws, NPO Best/Zapp, NPO Cultura en NPO 101. Dit zijn tevens de themakanalen die volgend jaar door zullen gaan.

Voor de NPO zenders NPO 1,2,3 en radio 1,2,3,4,5 betalen de providers een vaste doorgiftevergoeding. Deze zenders moeten ook doorgegeven worden van de mediawet. Aan dit laatste veranderd dus niets.