Home » Zoekresultaten voor 'pdc'

Zoekresultaten voor: pdc

Laatste nieuwtjes

Volg scores PDC Grand Slam Darts live

14u48
Op dit moment spelen Peter Wrigth en Gary Anderson tegen elkaar. De match tussen MICHAEL VAN GERWEN en (niemand minder dan) Phil Taylor staat om 16:00 u. gepland.
Alle live scores zijn te volgen via http://live.dartsdata.com/ .

De livestreams die ik gevonden heb zijn allen (helaas) betaald.

UPDATE 15:45
De eerste finalist is bekend. In een spannende partij ging het aardig gelijk op. Met 16-15 is Peter Wright echter de winnaar.

16:48 EINDSTAND Van Gerwen – Taylor 16 – 8

Zondagavond is de finale live te zien op RTL 7. Uitzending begint om 18:00 met samenvattingen van de halve finales. Om 20:00 u. begint live de finale tussen
MICHAEL VAN GERWEN en PETER WRIGHT. (tot 22:00).

. . . And the WINNER met 16 – 12 IS: MICHAEL VAN GERWEN (voor de 3de keer!)

Van af vrijdag is er bij RTL 7 weer een Darts toernooi te volgen!

NPO gestopt met PDC

De NPO is gestopt met gebruik van het PDC signaal. Dit zorgde ervoor dat video- en hdd/dvd-recorders, aangesloten op het analoge signaal, een programma helemaal opnamen ook als het te vroeg of te laat begon of eindigde. Voornamelijk handig i.c.m. programmeren via Showview.
Vanaf nu zul je met je vhs- of hdd/dvd-recorder weer opnamemarges moeten instellen bij opnemen van Nederland 1, Nederland 2 en Nederland 3.

Ook teletekstpagina 222, nu/straks, is er niet meer. Die gaf de PDC informatie weer. Gelukkig kun je die informatie, wat er dus nu is en daarna, ook zien via de balk van je EPG bij digitale ontvangst.

Tip: bij de meeste recorders is het mogelijk in het menu standaard begin- en eindmarge in te stellen! Mijn advies: 5 minuten eerder laten starten en minimaal 15 minuten uitloop instellen.

De commerciële zenders hebben PDC nooit gebruikt.

Zie op deze site ook déze pagina.

NPO stopt met PDC signaal

De NPO gaat op 1 februari a.s. stoppen met het PDC signaal. Dat signaal wordt door analoge vhs-recorders en DVD/HDD-recorders gebruikt bij analoge tv-ontvangst.

Het systeem, voluit Program Delivery Control, zorgt er voor dat programma’s helemaal opgenomen worden. Ook als ze te laat beginnen of langer duren dan gepland, zoals live nog wel eens wil gebeuren. De zendereindregisseur is verantwoordelijk voor het uitsturen van het signaal. Dit zit verwerkt in Teletekst. Je kunt hem zichtbaar maken via pagina 222 (nos-teletekst).

Tegenwoordig zijn er niet veel vhs-recorder meer in gebruik. Bovendien kijkt nog maar 15 % analoog, via kabel, naar het ‘hoofd’toestel. Een groot deel daarvan heeft geen vhs-recorder meer.

Het pdc-signaal wordt alleen op Nederland 1, 2 en 3 uitgezonden. De commerciële omroepen zijn er nooit aan begonnen.

Videorecorders worden steeds minder gebruikt door toenemend gebruik van Video on demand diensten als Programma gemist. Digitale STB’s zijn veelal voorzien van hdd-opname mogelijkheden. Maar daar moet dan wel ouderwets extra tijd vóór en ná een programma ingesteld worden. Het wordt tijd dat digitale recorders wat dat betreft ook anders gaan werken. Maar dát zit er vooralsnog niet in. Want wat opnemen betreft is een tijdmarge mijns inziens nogal jaren ’70 / ’80.

Waarom werkt PDC niet meer?

(UPDATE: De NPO is per 1 februari 2014 gestopt met het doorgeven van het PDC-signaal.)

PDC is een systeem wat ervoor moet zorgen dat het geprogrammeerde programma helemaal wordt opgenomen ook als het eerder of later begint of eindigt dan aangekondigd of geprogrammeerd. Het systeem is niet onfeilbaar want het wordt handbediend door de zendereindregisseur. In Duitsland is het oudere VPS in gebruik. VPS en PDC werken alleen via analoge ontvangst i.c.m. een VHS-videorecorder of DVD/HDD-recorder. Het signaal zit verwerkt in Teletekst, dat alleen in Europa in gebruik is. Alleen de NPO gebruikte PDC. De Duitse zenders ARD, ZDF en WDR gebruiken voor de analoge recorder nog VPS.

Bij het maken van opnamen op een digitale recorder (STB bijvoorbeeld) kan je geen gebruik meer maken van PDC. Dit komt omdat PDC indertijd is ontwikkeld in Europa i.c.m. het gebruik van Teletekst. Buiten Europa is Teletekst een onbekend fenomeen. Doordat de digitale televisienormen vooral buiten Europa zijn ontwikkeld is er ook geen rekening gehouden met teletekst. Daardoor kun je bijvoorbeeld ook geen gebruik maken van de in je tv ingebouwde decoder als de ontvanger via hdmi is aangesloten. Want ook de hdmi norm komt van buiten Europa en is dus ontwikkeld zonder rekening met Teletekst te houden. Bij het volledig digitaal maken van een opname dus een startmarge en stopmarge invoeren. Meestal is respectievelijk 5 min en 15 minuten voldoende.

PDC wordt in het ANALOGE signaal op de kabel niet meer meegezonden. Maar PDC werd alleen door de publieke omroepen gebruikt ! Ook kon je PDC nog gebruiken als je je DIGITENNE ontvanger met je vhs-video verbond. Via scart kreeg deze dan het signaal (verborgen in de teletekstinformatie) binnen, mits de ontvanger natuurlijk wel aan staat op Nederland 1, 2 of 3.
(UPDATE: begin december 2013 heeft de NPO aangekondigd dat ze per 1 februari 2014 stopt met het doorgeven van het PDC-signaal.)

In Duitsland is het oudere VPS systeem nog steeds in gebruik via de analoge doorgifte. Ook via de analoge kabel werkt dit nog, indien je vhs-video (ook) VPS ondersteund.

SHOWVIEW

Verwar het niet met showview. Dat is een systeem met cijfercodes om een video snel te kunnen programmeren, maar dan wel analoog. Het nadeel van showview is dat het exact de begin- en eindtijd programmeert. In Europa is het dan ook vaak wel gekoppeld, via instellingen in je recorder, aan PDC danwel het Duitse VPS. Die laatste systemen kennen ze in de States niet waar Showview vandaan komt. Programma’s beginnen daar namelijk altijd op een heel of half uur. Je krijgt dan ook veel kortere showviewcodes dan hier in Europa/Nederland.

DIGITAAL

Tegenwoordig hebben de meeste kijkers digitale ontvangst met een STB met HDD-recorder. Het programmeren daarvan gaat via de EPG. In de instellingen kun je vaste start- en stopmarges instellen zodat je die niet steeds bij iedere opname hoeft in te stellen. Advies van mij: startmarge 5 minuten en stopmarge 15 minuten.

WK Darts 2022 via RTL 7 en Videoland

Het WK Darts 2022, wat zo heet omdat de finale in het nieuwe jaar valt, is met vele uren uitzendtijd via RTL 7 en Videoland te zien. Het is de laatste keer. De volgende toernooien zijn via Viaplay te zien.

Het WK start vandaag en op maandagavond 3 januari om 21:00 uur is de finale.

Voor het speelschema verwijs ik naar de site van RTLnieuws (wel de goede link; i.t.t. Mediamagazine).

Guide Plus+ programmeren stopt ermee

De maker van de electronische programmagids voor analoge tv heeft aangekondigd dat de gids er na dit jaar mee stopt. Na 31 december 2016 kunt u uw DVD/HDD-recorder niet meer programmeren met het Guide Plus+ systeem. Zie ook de website van Tivo/Guide Plus+. De gids voor analoge ontvangst wordt gedistribueerd via het tv-signaal van Eurosport. Hier heeft Eurosport zélf geen invloed op.

Dat Guide Plus+ gaat stoppen heeft ongetwijfeld te maken met de afname van het aantal analoge kijkers. In Nederland kijken nog slechts zo’n 750.000 mensen analoog op het hoofdtoestel. Een deel daarvan gebruikt een DVD recorder met Guide Plus. Deze gids wordt gratis aangeboden aan de gebruikers, maar is natuurlijk niet gratis om te maken.

Van af 1 januari 2017 kunt u uw DVD/HDD-recorder (Philips, Sony, Panasonic, Pioneer) alleen nog programmeren door de zender, start- en stoptijd handmatig in te voeren (zie uitleg onder). Dat is gelukkig ook mogelijk onder de Guide Plus+ knop.

Handmatig een programma inplannen:

  • Druk op Guide Plus +
  • Selecteer met de pijltjestoetsen, bovenaan, ‘schema’.
  • Druk op ‘manueel’, de groene knop
  • volg de verdere aanwijzingen
  • pdc hoef je niet in te schakelen, dat werkt niet meer (npo is ermee gestopt)

In 2015 kondigde ik al aan dat het systeem er “eens” mee zou ophouden. Er zijn tenslotte steeds minder huishoudens die alleen nog analoge tv hebben. Zeker op het hoofdtoestel. Via digitale televisie is een vergelijkbaar systeem beschikbaar. Dat wordt EPG genoemd. Dat blijft natuurlijk gewoon bestaan.

Zie ook MediaMagazine.nl.

Programmeren via Guide Plus + werkt niet meer

MEDEDELING: Onderstaande bericht is van 5/7 april 2015. Echter is nu (4 dec. 2016) bekend dat Guide Plus+ per 31 december 2016 wordt stopgezet. Zie het actuele bericht op deze site.

Update 7 april 2015 om 22:45. Eurosport heeft de problemen met Guide Plus+ opgelost. Het signaal is weer beschikbaar. Hooguit morgen zal uw gids weer voorzien zijn van programma-informatie.

Eens zal het systeem echter stopgezet worden. Of sowieso het analoge aanbod op de kabel. En vooral als Ziggo daarmee stopt heeft meteen het grootste deel van Nederland geen analoog meer, en dus ook geen Guide Plus.

Sinds Eurosport op 25 maart een aparte versie voor Nederland/Vlaanderen heeft ingevoerd, zit daar het Guide Plus + signaal niet meer in. Hierdoor wordt uw ‘gids’ in uw videorecorder of dvd/hdd-recorder met Guide Plus+ niet meer van programma-informatie voorzien. Het probleem ligt in dit geval bij Eurosport. Die zullen op de Nederlandse/Vlaamse aanvoer het Guide Plus+ signaal moeten toevoegen.

Daardoor is het alleen nog maar mogelijk handmatig tijden in te voeren voor het plannen van opnamen.

Guide Plus+ kunt u overigens alleen gebruiken, of beter kon, i.c.m. opnemen van een analoog (4:3 / letterbox) signaal. Je krijgt een mooier beeld als je opneemt v.a. je digitale ontvanger. Kies dan bij inplannen de betreffende scart-aansluiting! Want dan is het 16:9 breedbeeld wat je opneemt. Kan alleen van de zender die op dat moment aan staat op je ontvanger. Met digitale ontvangers met eigen opnamemogelijkheid kun je beter dát gebruiken want die nemen ook op in HD!

Handmatig een programma inplannen:

  • Druk op Guide Plus +
  • Selecteer met de pijltjestoetsen, bovenaan, ‘schema’.
  • Druk op ‘manueel’, de groene knop
  • volg de verdere aanwijzingen
  • pdc hoef je niet in te schakelen, dat werkt niet meer (npo is ermee gestopt)

Een klacht doorgeven over het niet meer werken van Guide Plus + kan via dit FORMULIER.

Overigens is de Nederland/Vlaanderen versie niet voor klanten van Canaldigitaal beschikbaar. Dit komt omdat die feed voor heel Europa gebruikt wordt. Dat blijft dus de UK versie, overigens wel met Nederlandstalige commentatoren.

Noot: het bedrijf achter Guide Plus, Rovi Macrovision, is in 2012 al gestopt met het aanbieden van de electronische gidsen in Noord-Amerika. In December 2010 is het gestopt in Groot Brittannië. De in mijn recorder vermelde website www.europe.guideplus.com is al uit de lucht. Op rovicorp.com vind ik ook een melding van afbouw / stopzetting van Guide Plus i.v.m. afname van analoog gebruik.