Home » Breedbeeld

Categorie archief: Breedbeeld

Ontvanger Samsung dcb-h360r niet meer goed bruikbaar

Sinds begin dit jaar heeft de NPO een nieuwe uitzendstraat voor de 3 landelijke tv-zenders in gebruik genomen. Doordat de al enkele jaren oude decoder (7 a 8 jaar) 360r van Samsung ook technisch niet meer up to date is kan het voorkomen dat het geluid (DD 5.1) van de NPO zenders hierop niet synchroon wordt weergegeven. Ook grote kans dat het HD beeld verstoord is (eigen ervaring bij kennis).

De enige oplossing is, helaas, vervanging van het apparaat. Dat zou bijvoorbeeld kunnen met de Humax irHD 5300 C. Dit is ook ‘gewoon’ een basic-ontvanger zonder opname-mogelijkheden. Er kan wel een losse Harddisc op, maar dan kunt u alleen een andere zender opnemen uit dezelfde ‘groep’ als die u bekijkt.

Linda’s zomerweek toch weer niet in HD

Ik had gehoopt en verwacht dat Linda’s zomerweek dit seizoen in HD gemaakt zou zijn. Maar niets is minder waar. Het is, toch weer, in SD. En helaas, SD kan scherper dan het bij Linda is. Ik verlies gewoon de aandacht met dat ietwat wazige beeld. En dus ben ik eerder naar een ander programma gegaan.

Gemiste kans, RTL.

Breed maar niet scherper?

Ook veel gehoord: het beeld wordt dan wel breder, maar ziet er dan minder scherp uit.

En inderdaad, kijkt u uitsluitend analoog via de kabel op een breedbeeldtelevisie, dan klopt dat. Het volledige PAL beeld heeft 576 lijnen*, in zowel 4:3 als 16:9. Het aantal beeldpunten is dus gelijk. Het beeld komt interlaced tot stand. Dat houdt in om en om de oneven lijnen en de even lijnen.
Om bij ontvangst op een 4:3 televisie te voorkomen dat in breedbeeld iedereen heel slank zou worden is er voor gekozen om het 16:9 beeld te comprimeren tot letterbox.Het 16:9 beeld op een 4:3 scherm heeft 432 lijnen. Geeft u dit ‘volbeeld’ weer op een 16:9 scherm dan blijven het 432 lijnen. PalPlus wordt sinds 2005 door de omroepen in Europa niet meer gebruikt.

Ontvangt u digitaal, via bijvoorbeeld schotel, kabel, internet of digitenne, dan wordt het verhaal anders. U kunt dan de ontvanger instellen op weergave in 16:9. Het volledige ontvangen SD-breedbeeld van 576 lijnen zal dan aan de tv worden doorgegeven. Met als resultaat een scherper beeld. Net zo scherp als u gewend bent van de “oude” 4:3 uitzendingen. Het beste beeld krijgt u via SCART met instelling op RGB.

Niet alle digitale systemen echter geven dezelfde scherpte. Dit heeft dan weer te maken met de mate van compressie van het signaal en de verticale oplossing die daardoor overblijft. Digitenne geeft in 16:9 een beter beeld dan analoge kabel, maar is van alle digitale platforms zichtbaar de minst scherpe. Maar op schermen tot 32 inch (82 cm) diagonaal is digitenne uitstekend te gebruiken. En een goed(koop) alternatief voor (analoge) kabeltv. Het kost namelijk slecht x80 9,00* per maand voor 23 tv en 19 radiozenders. Tot maximaal 3 ontvangers per abonnement. Meer kan, maar per 3, dus dan heeft u meerdere abonnementen.
Voor de prijs van digitale ontvangst via uw kabelbedrijf even bij hen informeren. Dit verschilt namelijk. Voor ontvangst via de schotel kunt u een abonnement nemen via Canaldigitaal. Film1 en Sport1 zijn daar niet automatisch bij inbegrepen overigens.

PAL is 576 lijnen; elke lijn bevat 625 beeldpunten. De beeldpunten zijn rechthoekig, niet vierkant. Een deel van de lijnen vallen echter buiten het beeld. Daarin zit o.a. het teletekstsignaal. Vandaar 576 zichtbare lijnen.
HD kan op meerdere manieren worden weergegeven. We gebruiken er 2 (tv-uitzendingen), nml.: 1080i en 720p. Zie ook hier.

*Laatst bijgewerkt: 9 nei 2011.