Home » Technisch

Categorie archief: Technisch

Ziggo stopt deels met SD doorgifte

Ziggo heeft bekend gemaakt dat ze gaan stoppen met de doorgifte van een deel van de SD zenders als er ook een HD versie is. Dit betreft zenders die vaak uitsluitend HD worden bekeken, zoals Film1 en Ziggo Sport.
In maart zijn de kanalen van Film1 en Ziggo Sport select, voetbal, Golf en Racing (die 2 laatsten worden ook HD) alleen nog met een HD ontvanger te bekijken. In de toekomst zullen meer SD versies verdwijnen. Behalve natuurlijk van die zenders die alleen SD te krijgen zijn met het ongecodeerde pakket (netwerk 4444). Die blijven natuurlijk.
(bron)

p.s. de SD versies van Film1 zitten nu nog op 954, 955, 956, 957, 980.
SD versies Ziggo Sport nu nog: 966, 967, 993, 994.

NPO test met DAB+

De NPO is bezig met het testen van haar DAB+ zenders zo is te lezen op radio-tv-nederland. Er wordt vanaf de Hilversumse mast met laagvermogen uitgezonden met twee zenders via kanaal 5A. Radio 1 onder de term één en Radio 2 onder de term Twee.

Op dit moment zendt de NPO nog uit op DAB op kanaal 12C, met een bereik van ca. 80 %. De commerciële omroepen zenden, sinds 1 september officiëel, al uit in de nieuwe norm DAB+. Hun bereik is (momenteel) ongeveer 55 % van het land.

Meer info DAB+
Agentschap Telecom
radio-tv-nederland.

Sprotector.dll of ook BrowseToSave

Dit bestandje koppelt je browser met advertenties en soms ook andere ongewenste zaken. Het veroorzaakt een conclict met Google Chrome. Je ziet dat doordat de 3 streepjes rechtsboven oranje worden. Als je erop klikt staat bovenaan de melding dat er een conflict is. Klik je daarop dan komt boven water dat het sprotector.dll betreft. Ook in andere browsers geeft het conflictsituaties en kan het best verwijderd worden. Dit gaat best simpel. Ik heb XP dus daar is deze uitleg op gebaseerd. Google Chrome adviseert verwijdering van het bestandje. Dit gaat niet via de mappen, maar wel als volgt:

Druk op START
Selecteer met de muis instellingen en klik op Configuratiescherm
Klik daar op software
In de lijst die nu verschijnt staat a.h.g.i. ook BrowseToSave
Klik nu één maal op BrowseToSave
De balk wordt blauw met diverse info en ook een button ‘verwijderen’.
Als je op verwijderen klikt wordt de map BrowseToSave en dus ook sprotector.dll verwijderd. Dit was althans bij mij het geval.

Voor meer info en andere besturingssystemen kun je op deze link klikken.
Meer informatie over Sprotector.dll via Google search.

HbbTV niet via de kabel, dat is niet erg

HbbTV is een standaard die televisie combineert met internetdiensten. Dit werkt (dus) via een tv-toestel met internet-aansluiting. In Nederland wordt HbbTV op dit moment alleen ondersteund door de publieke omroep. Tevens dient er via de tv-zender (Nederland 1,2 of 3 dus) een signaal meegezonden te worden waarmee HbbTV geladen kan worden.

Via de ether (dvb-t) wordt dat signaal meegezonden. Heb je dus een Smart tv i.c.m. Digitenne dan wordt Hbb tv geactiveerd, overigens alleen als je de in de televisie ingebouwde dvb-t tuner gebruikt!  Dat kan zonder CI+ module/smartcard, want die heb je voor Nederland 1,2 en 3 niet nodig. Kijk je via de kabel (via de tuner in de televisie) dan zit dat signaal er niet in. En kun je geen Hbb gebruiken.

Ook zonder tv met internet of HbbTV signaal is het HbbTV aanbod te bekijken!

Krijg je niet het HbbTV signaal op je tv dan is dat echter helemaal niet erg! Want alle mogelijkheden en meer zijn via de Smart-functies al bereikbaar. Via de app uitzending gemist heb je dezelfde mogelijkheden als via HbbTV. Onder anderen uitzending gemist en programma-informatie over lopende en volgende uitzendingen op Nederland 1,2 en 3. (Ik kan het vergelijken want kan Ned. 1,2,3 ontvangen via de tv zelf met losse antenne.)

Je kunt alleen van HbbTV danwel Smart gebruik maken als je je televisie ook op internet aansluit. Dit kan je het best bekabeld doen, want draadloos geeft wel storing en minder goede streamkwaliteit.

Heeft je tv geen internetaansluiting dan is het HbbTV aanbod te krijgen via de pc. Ga dan naar npostart.nl.

LG investeert in OLED

LG Display, een onderdeel van het LG concern, investeert nog eens 490 miljoen in de ontwikkeling van OLED schermen. Eerder werd al 2,7 miljard Euro geïnvesteerd in de ontwikkeling van OLED.

In Japan is momenteel de eerste grote OLED tv te koop. Het toestel van LG heeft een beelddiameter van 55 inch. Enige jaren geleden had Sony al een OLED op de markt, maar dat was nog een kleintje met 11 inch.

Een OLED scherm is zeer dun. Het kan zelfs oprolbaar gemaakt worden. OLED geeft zelf licht, daardoor is geen achtergrondverlichting meer nodig. Schermen zijn hierdoor zuiniger en nog dunner. Ook is het contrast veel beter dan bij de huidige technieken. Verder levert het een scherper beeld op dan de huidige LCD/LED en Plasma schermen.

TV’s die nu als LED-tv worden verkocht zijn eigenlijk LCD schermen met LED achtergrondverlichting. Meestal betreft het dan edge-led, waarbij de led-achtergrondverlichting in de randen zit. Het kan ook full led zijn. Dan is de led-achtergrondverlichting over het hele scherm verdeeld. Dit levert op het (lcd) scherm een hoger contrast op. Deze laatste categorie is ook duurder.

Voorlopig zal LCD/LED minder duur zijn dan OLED. Een OLED tv kost nu al gauw zo’n €20.000,– en dat is voor de rijke liefhebber. Andere fabrikanten hebben ook al OLED, maar alleen LG heeft nu een groot toestel in verkoop. Op dit moment alleen in Japan te krijgen.

Bron hoofdinformatie: nu.nl/gadgets .

Scart naar component, kan dat?

Nee, dat kan niet.

Het lijkt misschien te kunnen met scart RGB omdat de ingangen van de component ook de (coderings)kleuren rood, groen en blauw hebben. Maar de componentingangen hebben toch een ander signaal nodig.

In scart RGB staan die letters letterlijk voor rood, groen en blauw. Ze bevatten elk een van de kleursignalen inclusief het bijbehorende luminantie signaal (de sterkte) die bij kleurentelevisie worden gebruikt.
Bij component is de verdeling van de signalen anders. De Y is voor het zwart/wit signaal. Dit is de groen gecodeerde aansluiting. Ook al sluit je daar een cvbs (geel) signaal op aan dan blijft het zwart/wit. In het Y-signaal zit ook een signaal voor de synchronisatie. Via de andere twee aansluitingen Pb (blauw gecodeerd) en Pr (rood gecodeerd) gaan de verschilsignalen voor de kleurinformatie. De component is een analoge ingang die toch HD kan verwerken tot 1080i. Ook de progressieve signalen 480p, 576p en 720p zijn mogelijk. RGB daarentegen kan de HD signalen (720p, 1080i) en 576p niet verwerken. Veel software (Blu Ray Disc) ondersteund HD weergave via component echter niet i.v.m. kopieerbeveiliging.

Op zich is het wel mogelijk om analoge HD via de scart te transporteren. Het wordt echter niet ondersteund door de implementatie van HDMI.

Overigens zijn RGB en component ook niet uitwisselbaar met S-video. Die laatste lijkt op component maar heeft het verschil dat er via 2 pennetjes (eentje aarde) het signaal voor de luminantie (zwart/wit dus) en synchronisatie gaat. Via de andere 2 pennetjes loopt het chrominantiesignaal (kleur). Ook hier is er één aarde. Door de gescheiden aardes en luminantie/synchronisatie en chrominantie krijg je een beter signaal dan bij CVBS. Ook S-video kan geen HD verwerken.

Met CVBS zijn alle signalen voor het beeld op één hoop gegooid. Via CVBS gaat maximaal 576i. Dit kan dus ook PAL breedbeeld zijn. PAL breedbeeld bevat evenveel beeldpunten als PAL 4:3 verhouding.

Alle bovenvermelde verbindingen is alleen beeld. Geluid moet apart. Meestal via de bekende rode (rechts) en witte (links) stekker. Component geeft het beste analoge beeld, gevolgd door RGB, S-Video en CVBS. De laatste is de minst kwalitatieve analoge verbinding.

Linkjes. Wikipedia: S-video, RGB kleursysteem, composiet video, component video,  Y Pb Pr, scart .

Langzaam meer live HD bij P.O. ; B.B.C. zet volgende stap

Langzaam komt er schot in (live) HD uitzendingen bij de N.O.S. Tot voor kort, b.v. tijdens de E.K., kon men 1 HD uitzending live doen. Meestal dan via Nederland 1 HD. Op de andere 2 HD kanalen kon dan alleen een Standaard Definitie signaal uitgezonden worden.
Sinds gisteren lijkt dat anders. Toen was de uitzending van de Tour de France live in HD op Ned. 1 en de sluiting van de tweede Maasvlakte gelijktijdig live in HD op Nederland 2, zoals ik bij zappen mocht constateren. Dat houdt dus in dat de N.O.S. een tweede eindregie-studio geschikt heeft voor HD-uitzendingen. De N.O.S. zendt HD overigens uit in 720p. Bij sportevenementen gebruikt men echter 1080i.
 
De B.B.C. gaat alweer een stapje verder. Daar heeft men B.B.C. ONE HD voor simultaan uitzending van die zender in HD en B.B.C. HD voor simultaan uitzending van uitzendingen van B.B.C. TWO, THREE en FOUR. En als dat er niet is heeft B.B.C. HD een eigen programmering. Bijvoorbeeld voor 3D uitzending. Dat werkt anders dan bij een Blu-ray. De B.B.C. zendt de beelden a.h.w. naast elkaar uit (in 1080i). Via de tv zet u ze dan met het 3D knopje op dual overlay. Daarna kunt u, met 3D-bril, de uitzending met diepte bekijken.

Sport 1 Live naar 1080i

Sinds enige tijd zendt Sport 1 Live HD in 1080i uit. Indertijd was gekozen voor 720p omdat een progressieve beeldopbouw beter zou zijn bij (snelle) sportbeelden. Alle grote sportevenementen worden tegenwoordig in 1080i gemaakt. Omdat de omzetting naar 720p nu nadelig werkte is men naar 1080i gegaan. Hierdoor vermijd men verliezen bij de omzetting.
.
Voor televisie-uitzending neemt 1080p te veel bandbreedte in beslag. Die norm, ook wel enigszins onterecht full HD genoemd, is alleen via Blu-ray Disc op een full HD televisie te gebruiken.
.
Bron TotaalTV.

Beeld- en geluid awards afgelast

De awards zullen dit jaar niet uitgereikt worden. De financiën ontbreken de organisatie, aldus algemeen directeur Jan Müller van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.
De Oevreprijs blijft nog wel bestaan, maar wordt 2-jaarlijks.

Problemen mail kpn-klanten

Update 11-2, 13.00 In de loop van de dag komen de e-mail accounts weer online. Hopelijk ook webmail en “mijn kpn”. Aangeraden wordt om uw wachtwoord te wijzigen, zéker als u op de lijst (url op 11-2, 22.00. pastebin.com heeft de lijst off line gehaald) staat. Gebruik bij verschillende diensten verschillende wachtwoorden!!
Laatste bericht van KPN zelf.

Eerste publicatie 10-2, 22.40 KPN heeft de mail van 2 miljoen klanten uitgeschakeld n.a.v. openbaarmaking door derden van gegevens van ca. 500 klanten. Alle klanten van kpn zijn getroffen, ook die die nog hetnet.nl in hun mailadres hebben.
Momenteel is het wel weer mogelijk een mail te versturen indien u de mail via pop gebruikt met b.v. Outlook of een ander mailprogramma. Het ontvangen van mail is nog niet mogelijk. Dus als u naar een andere kpn-klant wil verzenden…. laat dan maar. Die kan z’n mail toch (nog) niet ontvangen.
Verder is het voor klanten die hun mail via webmail gebruiken nog helemaal niet (!) mogelijk te mailen, zoals ik. Ik kan mijn hetnet-mail via webmail niet bereiken. Maar ik heb gelukkig ook nog andere mailaccounts.
UPDATE 0:05 u.: Ik kan ook mijn instellingen voor telefoon / internet / tv niet bereiken bij kpn. Gaat lekker, not.

Herstel zendmasten ligt stil

De herstelwerkzaamheden aan de zendmasten van Smilde en IJsselstein (v.h. Lopik)(Gerbrandytoren) liggen stil door het zeer koude weer. Deze werkzaamheden vinden in de buitenlucht plaats en volgens de c.a.o. bouw mag er onder de -6 °C niet meer gewerkt worden. Tevens is het voor beton storten, waar men in Hoogersmilde nog mee bezig is, dan te koud. Het herstel van de antenne’s duurt daar nog wel even. In Smilde kan men daar nu ook niet mee verder. De bovenste helft is daar in januari in gebruik genomen. Na het vervangen van de onderste helft, wat nu stil ligt, heeft men pas het volledige vermogen. De twee helften versterken elkaar namelijk. Nu dat nog niet het geval is kan men via de zenders van Broadcast Partners een wat slechtere ontvangst hebben dan voor de brand van 15 juli 2011. Dat betreft o.a. radio 1 t/m 4 en Q-music.

Men weet nog niet wanneer de werkzaamheden weer kunnen beginnen. De hoop is nog steeds voor Hoogersmilde om deze zomer daar weer volledig operationeel te zijn. Met Lopik zou dit eerder het geval zijn.

3D bril wordt merk-onafhankelijk

Panasonic, Samsung en Sony hebben de handen ineen geslagen om een standaard te gaan gebruiken voor 3D brillen. Lees het artikel op Broadcast Magazine.

Tennisfinale Eurosport: verbinding weg door noodweer satellietverbinding

De tennisfinale v.u. San Diego kan momenteel niet uitgezonden worden. Door stormachtig weer in de buurt van Washington kan het signaal niet naar de satelliet opgestraald worden. Zodra het weer verbetert kan de finale, waar het overigens stralend weer is, live via Eurosport worden uitgezonden vanavond.

Veel gevraagd: HD kwaliteit

Momenteel zenden de (bekende) HD-kanalen in onderstaande kwaliteit uit. (bijgewerkt: 24 juni 2012)
 
Via deze zenders kan een uitzending opgeschaald SD zijn.
 
Nederland 1 t.e.m. 3 : 720p (sport, E.K., W.K., Tour, O.S. 1080i)
RTL4, RTL5, RTL7, RTL8 : 720p
SBS6, Veronica, Net5 : 720p
Eén en Canvas : 720p
Ketnet is momenteel in NL niet HD beschikbaar
E! Entertainment HD: 720p
Discovery HD: 1080i
 
Onderstaande zenders zenden altijd Native HD uit.
 
Discovery HD Showcase : 1080i (alleen beschikbaar via C.D.)
Animal Planet : 1080i
Nat. Geogr. Ch. : 720p (ook NGC WILD HD)
BBC HD : 720p (ook BBC ONE HD), Bij 3D uitzendingen wordt het 1080i formaat gebruikt.
ESPN America HD: 720p
Sport 1 Live: 1080i
Film 1: 720p
 
Voor HD zenders is dus feitelijk een HD ready toestel voldoende. 1080p, dat alleen op een full HD tv bekeken kan worden,is alleen beschikbaar via Blu-ray Disc (BD).
 
HD is technisch (momenteel) niet beschikbaar via DVB-T in Nederland (Digitenne). (Wel in Engeland, het kan dus wel. Er is in Nederland echter onvoldoende bandbreedte in de ether beschikbaar. In Engeland zijn bij Freeview, jawel zonder abonnement, ca 50 SD- en 4 HD-zenders via de ether beschikbaar en ook nog 24 radio-zenders via dvb-t. SD is DVB-T en HD is DVB-T2.).
 
Het geluid bij de HD-zenders wordt over het algemeen nog stereo (PCM) uitgezonden. Hier kiezen vrijwel alle distributeurs voor aangezien het Dolby Digital 5.1 geluid over het algemeen geen echt 5.1 geluid is.
 
Alleen bij Discovery HD Showcase en Animal Planet HD wordt het Dolby Digital 5.1 geluid doorgegeven. Overigens is bij déze zenders het surround-effect ook vrij ver te zoeken.

Sony presenteert OLED-TV

Op 1 december a.s. zal Sony in Japan haar eerste OLED tv op de markt brengen. Deze techniek zorgt voor een ongekend dun scherm, 3 mm, en een ongekende beeldkwaliteit. OLED is opgebouwd uit diode’s en zal dus ook zuiniger in stroomverbruik zijn dan de huidige technieken LCD en PLASMA. Net als bij plasma geeft het scherm zelf licht, terwijl er bij LCD achtergrondlicht nodig is. Het is een 11 inch model (28 cm diagonaal 16:9 scherm). De resolutie bedraagt 960 x 540 pixels en het gaat hier dus niet om een HD TV.
De huidige tv-lijn van Sony is opgebouwd rond de Bravia LCD tv’s.