Home » 2007

Jaarlijks archief: 2007

Laatste nieuwtjes

Full HD / HD ready

Full HD (High Definition) of niet. Full HD betekent dat de tv álle beeldpunten van het HD beeld weer kan geven. Dit zijn er 1920 bij 1080. Beeldschermen vanaf 37 inch, d.i. ca. 94 cm, zijn in Europa Full HD. Maar dit wil niet zeggen dat HD niet op kleinere schermen weergegeven kan worden. Op die schermen is het beeld dan nog bijna 3 x gedetailleerder dan het huidige PAL anamorphic breedbeeld. De kleinere schermen zijn 1366 x 720 beeldpunten. Tegen 625 x 575 bij PAL, zowel in 4:3 als in breedbeeld (16:9). T.z.t. een HD ontvanger, danwel een speler heeft dus wel degelijk effect. HD spelers zijn er voor Blu ray, HD-DVD of zelfs beide systemen via 1 speler. LG heeft een dergelijk apparaat. Die ondersteund Blu ray volledig, ook alle interacieve mogelijkheden, en HD-DVD met i.i.g. afspelen van de film en extra’s. Interactieve mogelijkheden van HD-DVD worden in de combispeler niet volledig gegarandeerd.

Schermen met het HD ready logo kunnen HD weergeven. Maar alleen een scherm van 37 inch of groter is dus Full HD.

3FM Serious request live op tv bij multikabel

Vanaf 19 december wordt de 3FM Serious request ook live via televisie uitgezonden. Bij Multikabel is dat op digitaal kanaal 999. Vanaf heden worden er op dat kanaal al promo’s uitgezonden.
Voor de niet digitale kijkers wordt het uitgezonden op het carrousel kanaal, waar de laatste maanden Sterren.nl op uitgezonden werd. Dát programma is vanaf heden weer alleen digitaal te bekijken.

Per 31 december 50% huishoudens digitaal?

Kijkt per 1 januari de helft van de Nederlandse huishoudens digitaal televisie? Je zou het wel verwachten gezien de snelle stijging dit jaar. Het aandeel van digitaal (schotel, kabel, ether) was in februari nog 30 %, in oktober was het al 41 %. Je zou dan toch verwachten dat dat per de jaarwisseling op 50 % zou (moeten) liggen. Zeker gezien alle aanbiedingen die ook de kabelaars momenteel hebben. Ook in combinatie met telefonie en internet. We wachten het af.

Niet (meer) afhankelijk van de kabel

Je bent tegenwoordig niet meer ‘verplicht’ om kabel te nemen als je televisie wilt kijken. Per woonplaats is er weliswaar maar 1 kabelnet, maar er zijn diverse alternatieven beschikbaar. Wil je dus niet van de dure kabel (digitaal of analoog) afhankelijk zijn dan kan het ook anders. Al langer is het mogelijk om bijvoorbeeld via een schotel te gaan kijken. Het abonnement sluit je dan af via Canal Digitaal.  Voor minder geld heb je dan méér zenders in een betere kwaliteit t.o.v. de analoge kabel. Nadeel is natuurlijk voor veel mensen de schotel. Bij sommige (flat)woningen is het soms onmogelijk om schotelontvangst te realiseren. Dan zijn er nog 3 alternatieven.
Interactieve televisie van kpn met ruim 100 tv-zenders en

Televisie van Tele2: Tele2 Vision.
In beide gevallen lopen deze via internet. U krijgt dan een settopbox om de zenders via internet te ontvangen. Voor int. tv van KPN is een internetaansluiting van KPN, Planet of Hetnet nodig. Bij Tele2 kan het alleen met het Tele2 Compleet pakket. Dit is dan dus internet/telefonie en televisie/radio. Dit pakket kost x8044,95 per maand.
Als laatste alternatief is er sinds enige tijd Digitenne. Dit zijn tv signalen gewoon via de lucht, maar dan digitaal. In het grootste deel van het land volstaat dan een kleine binnen of buitenantenne. Ook dit wordt weer ontvangen met een los kastje. Dit is te krijgen via KPN en via Tele2.

Ook voor internet / telefoon zijn er vele alternatieven mogelijk. Deze worden aangesloten, net als de interactieve tv van kpn of tele2, via de "oude" PTT aansluiting.

Copieerbeveiliging van Blu ray gekraakt

Een softwarebedrijf heeft de copieerbeveiliging van Blu ray gekraakt. Lees het artikel op nu.nl.

Family7 ook weg bij Multikabel

De religieus ingestelde tv-zender Family 7 verdwijnt per januari 2008 ook uit de digitale doorgifte van Multikabel en @Home. De zender is in mei 2007 al uit het digitale pakket van UPC gehaald. Ook zenders als Omega TV (EO) en Geloven (NCRV) zullen niet (meer) doorgegeven worden bij de genoemde bedrijven. Volgens marktonderzoek door Zesko zou er geen behoefte zijn aan dit soort zenders.

Problemen met Blu Ray

Twee nieuwe titels van Fox Fantastic Four: Rise of the Silver Surfer en The Day After Tomorrow geven problemen in bestaande Blu ray spelers. Deze beschikken namelijk (nog) niet over de benodigde nieuwe software om deze af te spelen. De standaard is sinds de introductie namelijk uitgebreid wat interactiviteit betreft. Ook de beveiliging heeft enige aanpassingen ondergaan. Dit geeft met nieuwe titels op nog niet ge-upgrade apparatuur ernstige problemen. In geen enkel geval kan de film helemaal afgespeeld worden. In het gunstigste geval produceert de speler nog een half uurtje om dan vast te lopen in de weergave.
De verantwoordelijkheid ligt bij de leveranciers van de apparatuur. Die dienen upgrades te leveren en duidelijk naar de consument te communiceren dat er upgrades nodig (en beschikbaar) zijn. En hoe eraan te komen.

Lees meer op Tweakers.

Sony presenteert OLED-TV

Op 1 december a.s. zal Sony in Japan haar eerste OLED tv op de markt brengen. Deze techniek zorgt voor een ongekend dun scherm, 3 mm, en een ongekende beeldkwaliteit. OLED is opgebouwd uit diode’s en zal dus ook zuiniger in stroomverbruik zijn dan de huidige technieken LCD en PLASMA. Net als bij plasma geeft het scherm zelf licht, terwijl er bij LCD achtergrondlicht nodig is. Het is een 11 inch model (28 cm diagonaal 16:9 scherm). De resolutie bedraagt 960 x 540 pixels en het gaat hier dus niet om een HD TV.
De huidige tv-lijn van Sony is opgebouwd rond de Bravia LCD tv’s.

TV Noord Holland ook 'over'

Ook TV NH is nu overgeschakeld op 16:9 full screen, voor diegenen die tenminste digitale ontvangst hebben. Voor de analoge kabelkijkers geldt: de programma’s worden in zgn letterbox formaat doorgegeven.

Wijzigingen Digitenne

AT5 via Digitenne verhuist!

Vanaf 1 oktober 2007 zal AT5 dagelijks van 18:00 tot 01:00 te zien zijn op kanaal 24 van Digitenne.

Op kanaal 24 worden naast AT5 ook deEredivisiewedstrijden via Tele2 Voetbal 1 en Nostalgienet uitgezonden.Als er in het weekend voetbalwedstrijden worden uitgezonden, zal de AT5programmering hier voor wijken. AT5 zal gewoon via het standaardabonnement van Digitenne te ontvangen zijn. Dit in tegenstelling tot deEredivisiewedstrijden, waar een extra abonnement voor nodig is.

Comedy Central via Digitenne

 

Op 1 oktober doet Comedy Central zijn intredenin het zenderpakket van Digitenne. Op kanaal 13 zal vanaf dan ComedyCentral dagelijks te zien zijn vanaf 20:00u.

Overdag blijft op kanaal 13 Nickelodeon beschikbaar en wordt zelfs verlengd tot 20:00u.

Digitenne abonnees hoeven niets te veranderen aan deinstellingen van de digitale TV ontvanger om Comedy Central en AT5vanaf 1 oktober te kunnen ontvangen op respectievelijk kanaal 13 enkanaal 24. Alleen indien men de naamgeving van de zenders wilcorrigeren dient men alle zenders te verwijderen en opnieuw eenzenderscan uit te voeren (Selecteer hiervoor altijd Automatisch Zenders Zoeken binnen het installatie menu).

Breedbeeld nog geen High Definition

Tja, High Definition. Het huidige breedbeeld is dat niet. Heb je digitale ontvangst dan heb je wel de beste kwaliteit. Overigens is High Definition altijd breedbeeld 16:9 verhouding. Het huidige is dus een opstap naar die volgende stap. Via digitale kabel en schotel zijn al wel enkele zenders in HD (High Definition, niet te verwarren met dezelfde afkorting voor Hard Disc) te zien. O.a. Discovery Channel en National Geographic Channel zenden (ook via dig. kabel) in High Definition uit naast het gewone PAL kanaal. Ook enkele themakanalen van de Europese omroepen zijn in HD. U dient hiervoor een speciale ontvanger en bij voorkeur een HD READY toestel te hebben. Dat laatste om ook van de betere scherpte te kunnen profiteren.

Verder zijn er op het moment 2 verschillende platforms voor digitale discs in HD. Net zoiets als de DVD dus, maar dan scherper. En vaak meer extra’s door de grote opslagruimte op de discs. Technisch zijn deze 2 niet uitwisselbaar, maar het resultaat in de huiskamer qua beeld- en geluidskwaliteit zijn gelijk. De verschillen zijn hooguit meetbaar met minieme verschillen. Deze systemen zijn momenteel de Blu ray-disc, met een grotere opslagcapaciteit dan de concurrent HD-DVD. Deze laatste is technisch gebaseerd op de huidige DVD.  Op dit moment is 85% van de verkochte HD spelers van het type Blu ray. De overige 15% is verkocht als HD-DVD-speler. In beide typen kunnen ook nog de bestaande dvd’s en cd’s afgespeeld worden. Voor Super Audio Cd’s zijn geen van beiden echter geschikt.

April 2008, Noot redactie: per half februari is door de betrokken fabrikanten de productie van HD-DVD spelers en discs volledig stopgezet. Er is nu dus alleen Blu Ray.

LCD, plasma en HD ready

Het normale PAL beeld is 675 (punten) x 576 (horizontale lijnen) interlaced in 4:3 en in 16:9 volledig breedbeeld. Het aantal zichtbare lijnen bedraagt 576 (bij een weergave in ‘letterbox’ op een 4:3 tv worden er 430 lijnen gebruikt). Verder zijn er ook nog de kleursystemen NTSC en SECAM, maar die komen hier verder niet aan bod, voor deze beide normen is geen breedbeeldversie. De huidige breedbeeld uitzendingen zijn in PAL full wide.
Het High Definition beeld is opgebouwd uit 1920 x 1080 lijnen interlaced en/of 1280 x 720 progressive. Het is een geheel nieuw systeem en dus géén PAL, NTSC dan wel SECAM.
Een breedbeeld tv met een beeldbuis heeft 675 x 576 pixels en is dus niet geschikt voor weergave van HD. De aangesloten HD ontvanger dient dan zo ingesteld dat het beeld terugvertaald wordt naar dat aantal beeldpunten.

De weergave van HD heeft wederom niet 1 norm. Maar HD ontvangers kunnen (net als de huidige digitale ontvangers) ingesteld worden naar de norm van de aangesloten tv. Via een HDMI gaat dat vaak zelfs automatisch, omdat tv en ontvanger dan met elkaar communiceren.

HD ready, full HD of niet

Bij HD ready is een toestel geschikt voor weergave van High Definition. Er zijn 2 officiële normen, zie eerder artikel op deze weblog, voor tv-uitzendingen in gebruik, namelijk 720p en 1080i. Het een doet niet veel onder voor het ander. 720p50 of 1080p50 zou geschikter zijn voor snelle beelden zoals sport en 1080i25 weer voor rustiger beelden. Denk dan aan nieuws, documentaires, natuurfilms etc. De term Full HD is dus wat verwarrend en suggereerd ten onrechte een beter beeld.

De resolutie 720p bevat 720 lijnen met 1280 beeldpunten, alle 720 lijnen zijn steeds zichtbaar.
Bij 1080 i en p zijn er 1080 lijnen met 1920 beeldpunten. Bij i worden de oneven en even lijnen om en om geprojecteerd. Bij p zijn alle 1080 lijnen steeds zichtbaar.
1080p kan alleen worden weergegeven op toestellen met een schermresulutie van 1920 x 1080 met de aanduiding Full HD, anders dient de weergave op 720p of 1080i gezet te worden.

T.o.v. het huidige PAL(breedbeeld) bevat het beeld 5 x meer detailinformatie. En dus ook een betere scherptediepte.

Zoals eerder vermeld gebruiken we 1080i en 720p. I staat voor interlaced: even en oneven lijnen worden na elkaar geschreven, net als bij het huidige PAL.P staat voor progressive: alle 50 (of 60) beelden / sec. worden volledig weergegeven. De ene norm doet niet onder voor de andere.

Lcd en plasma televisie’s zijn váák HD ready, niet altijd. Wilt u voorbereid zijn voor de toekomst, een tv gaat tenslotte 10 tot 15 jaar mee, let dan op dat logo. De toestellen met een beeldformaat tot 32 inch beelddiagonaal (81 cm) zijn dan alleen geschikt voor weergave in 720p, die van 37 inch (94 cm) en groter zijn, afhankelijk van het gebruikte scherm, geschikt voor 1080i en 720p. Vaak ook aan de prijs merkbaar. De grotere schermen zijn over het algemeen 1920 x 1080.

Staat er alleen HD Ready op een tv, dan ondersteund deze de weergave van 720p en 1080i. Staat er óók Full HD op dan kan de tv ook 1080p materiaal vertonen. In tegenstelling tot wat beweerd wordt is 1080p niet meer beeldpunten dan 1080i. Over 1080p wordt namelijk ook wel beweerd 3840×2160, maar dat is dus eigenlijk onzin.

Samenvatting:
Er zijn diverse HD formaten. De meest gebruikte (zullen) zijn:
HD = 1080i , 1920 x 1080, alleen schermen vanaf 37 inch met die beeldopbouw (ca 94 cm) kunnen dit weergeven. Ook wel aangeduid als full hd. Maar dat is overigens niet helemaal juist. Doordat het beeld interlaced tot stand komt is dit niet vreselijk veel scherper dan 720p. 1080i schijnt wel geschikter te zijn voor sport en snelle beelden.
HD = 720p , 1280 x 720, op alle schermen, tot 32 inch (81 cm) uitsluitend 720p.
HD is 5 x scherper dan PAL.
PAL = 576i maar kan ook, als de tv en weergever dat aankunnen in 576p worden weergegeven. Alle schermen.

HD is áltijd 16:9 breedbeeld, PAL kan zowel in 4:3 als 16:9 worden gebruikt.

Bronnen voor dit artikel oa dit en dit. Het artikel kan mogelijk nog uitgebreid en aangepast worden.

Breed maar niet scherper?

Ook veel gehoord: het beeld wordt dan wel breder, maar ziet er dan minder scherp uit.

En inderdaad, kijkt u uitsluitend analoog via de kabel op een breedbeeldtelevisie, dan klopt dat. Het volledige PAL beeld heeft 576 lijnen*, in zowel 4:3 als 16:9. Het aantal beeldpunten is dus gelijk. Het beeld komt interlaced tot stand. Dat houdt in om en om de oneven lijnen en de even lijnen.
Om bij ontvangst op een 4:3 televisie te voorkomen dat in breedbeeld iedereen heel slank zou worden is er voor gekozen om het 16:9 beeld te comprimeren tot letterbox.Het 16:9 beeld op een 4:3 scherm heeft 432 lijnen. Geeft u dit ‘volbeeld’ weer op een 16:9 scherm dan blijven het 432 lijnen. PalPlus wordt sinds 2005 door de omroepen in Europa niet meer gebruikt.

Ontvangt u digitaal, via bijvoorbeeld schotel, kabel, internet of digitenne, dan wordt het verhaal anders. U kunt dan de ontvanger instellen op weergave in 16:9. Het volledige ontvangen SD-breedbeeld van 576 lijnen zal dan aan de tv worden doorgegeven. Met als resultaat een scherper beeld. Net zo scherp als u gewend bent van de “oude” 4:3 uitzendingen. Het beste beeld krijgt u via SCART met instelling op RGB.

Niet alle digitale systemen echter geven dezelfde scherpte. Dit heeft dan weer te maken met de mate van compressie van het signaal en de verticale oplossing die daardoor overblijft. Digitenne geeft in 16:9 een beter beeld dan analoge kabel, maar is van alle digitale platforms zichtbaar de minst scherpe. Maar op schermen tot 32 inch (82 cm) diagonaal is digitenne uitstekend te gebruiken. En een goed(koop) alternatief voor (analoge) kabeltv. Het kost namelijk slecht x80 9,00* per maand voor 23 tv en 19 radiozenders. Tot maximaal 3 ontvangers per abonnement. Meer kan, maar per 3, dus dan heeft u meerdere abonnementen.
Voor de prijs van digitale ontvangst via uw kabelbedrijf even bij hen informeren. Dit verschilt namelijk. Voor ontvangst via de schotel kunt u een abonnement nemen via Canaldigitaal. Film1 en Sport1 zijn daar niet automatisch bij inbegrepen overigens.

PAL is 576 lijnen; elke lijn bevat 625 beeldpunten. De beeldpunten zijn rechthoekig, niet vierkant. Een deel van de lijnen vallen echter buiten het beeld. Daarin zit o.a. het teletekstsignaal. Vandaar 576 zichtbare lijnen.
HD kan op meerdere manieren worden weergegeven. We gebruiken er 2 (tv-uitzendingen), nml.: 1080i en 720p. Zie ook hier.

*Laatst bijgewerkt: 9 nei 2011.

NOS vanaf 16-9 ook breedbeeld

Tja, eerste berichtje dan bij deze.

Vanaf zondag 16 september zal ook de NOS voor haar nieuws-, actualiteiten- en evenementen uitzendingen definitief overschakelen op het breedbeeld (16:9) formaat. In PAL breedbeeld wel te verstaan, want HD (hier bedoelen we High Definition) is nog niet aan de orde.
Alles aan materiaal wat de NOS dus aangeboden krijgt in 16:9 zal vanaf zondag dus ook zodanig aan het publiek worden doorgegeven.

Via de analoge doorgifte op de kabel houdt het in dat het beeld in letterbox wordt doorgegeven. Via een digitale ontvanger heeft u echter op een breedbeeld tv een veel beter (scherper) beeld. I.p.v. de 430 lijnen van het letterbox beeld over de hele hoogte heeft u dan alle 576 lijnen. Met een 4:3-tv zal digitale ontvangst niet veel uitmaken, aangezien het beeld dan toch weer teruggeconverteerd moet worden naar letterbox (430 lijnen). U ontvangt digitaal wel meer zenders.

Welkom

Verklaring van afkortingen:

4K = UHD = Ultra Hoge Definitie dig. breedbeeld; 16:9, EBU 3840 x 2160p 50
HD = High Definition, Hoge Definitie digitaal breedbeeld; 16:9, EBU 1920 x 1080i 50
SD = Standaard Definitie digitaal breedbeeld 16:9, EBU 720 x 576p 50

Alle PAL/NTSC is analoog via uhf/vhf (coax ant. ingang) en niet meer in gebruik.
PAL = Phase alternating line, 4:3, 720 x 576i 50, oneven en even lijnen om en om; 25 fps
PAL WIDE / PAL 16:9 = PAL met anamorph beeld in 720 x 576i voor weergave op breed scherm. Via Scart v.a. een losse ontvanger (settopbox /stb)
PAL LB = PAL Letterbox, weergave op een 4:3-tv met balken boven en onder.
effectief beeld bij PAL Letterbox 720 x 432i.
PAL CC = PAL CC (Center Cut. Je ziet op een 4:3-tv alleen het midden van het breedbeeld. De zijkanten zijn weggesneden.)
SECAM = Variant op PAL, waarbij geluid pcm gecodeerd is.
NTSC = National Television Standards committee, Am./Japanse tv-norm voor 4:3, 720 x 480i lijnen, om en om projectie van even en oneven lijnen. 30 fps. Dit is ook een analoge norm. Niet meer in gebruik (2018)

HDD = harddiskdrive. Zit in een recorder (STB of DVD/HDD recorder)
VBR = Variabele BitRate

STB = SetTopBox. Losse digitale ontvanger.
HTS = Home Theater Systeem (geluidssysteem met surround)

FMC = Fixed Mobile Convergence (voordelen op vast abonnement indien bij zelfde provider ook mobiel abo afgenomen wordt)

FTA = Free To Air ofwel gratis, zonder registratie
FTC = Free To Cable, zonder extra registratie via de kabel
FTV = Free To View (gratis, maar wel met registratie via provider)
CAS = Zenders met betaald abonnement te krijgen

SCART=Voor verbinding tussen A/V appaten; niet meer verplicht
HDMI=Maakt HD en zelfs 4K verbinding tussen apparaten mogelijk (wat is…)
HDCP=Copieerbeveiliging op HDMI uitleg (link1, link2), Over HDCP 2.2 (maart 2020)
DRM=Videobeveiling voor video’s via internet (Digital Rights Management)
Cinch = Tulp = RCA

DVS = Draadloze verbindings-set (homeplug), netwerkverbinding via stopcontact
MoCa=Multimedia over Coax Alliance, netwerkverbinding via coax kabel
Als het even kan UTP kabel gebruiken. DVS en MoCa zijn niet ideaal. MoCa wel minder storingsgevoelig dan DVS.

VOD = Video on Demand (“Programma gemist” en “Videotheek thuis” bijvoorbeeld)
KRT = kathode ray tube (beeldbuis) (CRT = engels)
LCD = Liquid Christal Display
LED = Light Emitting Diode, achtergrondlicht bij LCD-tv’s na 2008.
CCFL = Cold Cathode Fluorescent Lamp. Tot ca. 2008 achtergrondlicht bij LCD-tv’s.
GSO = Geschikt voor Satelliet Ontvangst (systeem in appartementengebouwen)
QLED = LED met verbeterde achtergrond verlichting voor hoger contrast dan LED.
OLED = Zonder achtergrondverlichting; pixels geven zelf licht (of niet) voor zeer hoog contrast en levendige kleuren. Dit schermtype kan inbranden (net als plasma).
OLED, QLED, LED, LCD= Bekijk deze video’s.

OTT = Over The Top. Het aanbieden van tv-programma’s via internet middels streaming zonder tussenkomst van een tv-aanbieder.

Surround geluid Dolby en DTS
Dolby Pro Logic ( de originele analoge uit jaren ’90. Haalt 4.1 uit stereo geluid; achter 2 x mono)
Dolby Pro Logic II ( digitale versie maar in de basis gelijk aan Pro Logic; achter stereo)
Dolby Digital (sinds 1995 norm voor DVD’s en nu ook tv uitzendingen; tot 5.1)
Er is ook DTS geluid. Dit is niet uitwisselbaar met stereo.
Dolby Digital Plus (+) (sinds 2005; tot 7.1 mogelijk)
Dolby TrueHD (norm voor Blurays; 10.1)
Er is ook DTS HD-master op Blurays te vinden.
Dolby Atmos (combineert DD+ en TrueHD tot zéér ruimtelijk geluid met veel speakers; thuis ca. 11.1; bioscoop tot wel 64 kanalen. Er zijn soundbars die het goed kunnen simuleren.)

Ontvang het laatste nieuws van deze weblog via mail. KLIK HIER om je in te schrijven.

Bekijk journaal24.nl hier

Publieke omroep: snelle toegang tot de streams van Nederland 24 en de radio.
SBS (oa sbs6, net5, Veronica tv, Veronica magazine, Veamer, Mag. Totaal TV)
RTL Nederland (rtl4,5,7,8, Radio 538, Radio 10, Slam!FM)

©2020