Home » Digitenne (Pagina 2)

Categorie archief: Digitenne

Omzetting volgende regio’s 2 en 2.1 Digitenne

Over één week (12 feb.) wordt regio 2 omgezet. Dit is Gelderland, Overijssel, Flevoland. Smartcards worden al eerder uitgezet; volgens planning zouden de abonnee’s rond deze tijd van de nieuwe ontvanger voorzien moeten zijn.

Kijk je uitsluitend de zenders van de NPO zonder abonnement, dan heb je dus nog één week om een andere ontvanger aan te schaffen. Meeste kans via Amazon.de. Zoek dan op DVB-T2 HEVC.

Op 26 februari gaat regio 2.1 (Prov. Friesland + waddeneilanden uitg. Texel) uitzenden in HD. De oude apparatuur is dan onbruikbaar geworden.

LET OP! Er zijn nog steeds ongeschikte ontvangers te koop indien men alleen NPO kijkt. Bij Bol.com trof ik de Philips DTR 3202 aan. Deze kan niet overweg met de nieuwe HEVC norm! De verkopende partij, via bol.com, is Plazasale.nl.

Eerder kanaalwijziging NPO DVB-T2 Smilde

Sinds de wijziging naar HD zit de NPO op (uhf-kanaal) 60. Richting Duitse grens is het vermogen echter noodgedwongen laag, waardoor ook in die richting nu slechte en matige ontvangst wordt gemeld.

In de loop van dit jaar zou kan. 60 verlaten moeten worden voor 5G. De omzetting naar kanaal 22 is vanwege de ontvangstproblemen nu vervroegd. En wel naar 26 februari. Dus nog een kleine 2 maanden geduld.

KPN rondt uitrol DVB-T2 HEVC in juli af

Met de bekendmaking dat de laatste regio (5, zo’n beetje Noord holland, Zuid holland, deels Utrecht) in juli (pas…) overgezet gaat worden naar het nieuwe systeem voor Digitenne is het volledige pad nu bekend. (zie ook kpn.com/digitennevernieuwt)

Zie ook op deze site: Grote wijzigingen Digitenne.

Nog steeds ongeschikte ontvanger(s) te koop voor nieuwe HD-etheruitzendingen

BOL.COM en GRANDADO.NL hebben nog steeds ongeschikte ontvangers in hun assortiment! (voor alleen kijken en luisteren naar de NPO zenders)

Ik zie dat er nog steeds met name de König FTA10 en de Philips DTR 3202 (via Plazasale.nl) wordt aangeboden bij o.a. Bol.com. Deze ontvangers zult u echter, als uw regio omgezet is naar HD uitzendingen, niet meer kunnen gebruiken. Deze beschikt niet over de benodigde HEVC (H.265) codering voor het beeld. U hebt met deze dan alleen geluid.
Let er bij uw aankoop op dat HEVC danwel H.265 bij de technische specificaties staat vermeld.
De König FTA20 beschikt wel over HEVC. En die kost nog iets minder ook.

Bij Grandado is nog de eveneens ongeschikte Valueline hd dvb-t2 ontvanger te koop. Ook deze heeft alleen H.264 (en 720p) en geen HEVC (met 1080p) decodering voor de tv-zenders. Laat je dus tot deze aankoop ook niet verleiden.

(bericht bijgewerkt 28-4-19 n.a.v. vraag m.b.t. de valueline.)

Zie op deze site ook:
DVB-T2 in Nederland: welke ontvanger is geschikt voor het gratis NPO/RPO pakket?

Uitrol Digitenne verder bekend gemaakt

Op de pagina Digitenne vernieuwt heeft KPN de uitrol naar DVB-T2 HEVC voor de regio’s 2 t/m 4 geplaatst. Regio 5 (Noord- en Zuid holland) is nog niet bekend gemaakt. Maar april 2019 gaat het voor de laatste regio dus niet worden.

Onlangs op 2 oktober is regio 1 (prov. Groningen en Drenthe) omgezet. Regio 2 (Overijssel, Gelderland, Flevoland en Friesland**) zal ‘pas’ in februari aan de beurt zijn. 3 (N-Brabant, Zeeland) en 4 (Limburg) volgen dan steeds een maand later. Logischerwijs zou dan 5, hopelijk, in mei aan de beurt zijn. Moet hier in Noord-holland dus nog lang wachten. Jammer want ben al jaren klaar met de beeldkwaliteit van DVB-T. Hier alleen nog als radiotuner laatste maanden.

Zie ook het regelmatig bijgewerkte:
Digitenne in Nederland naar DVB-T2 HEVC (H.265).

**Friesland was eerst genoemd bij regio 5. Kennelijk is dit nu gewijzigd. Naar 2.

Eerste regio Digitenne omgeschakeld naar HD

De eerste regio zendt nu uit in HD. In de norm DVB-T2 HEVC. Het betreft ruwweg de provincies Groningen en Drenthe. In de eerste berichten op ’t forum van KPN spreekt men over ‘mooi beeld!’.

Eerste data omzetting Digitenne bekend

Het was al bekend dat Groningen/Drenthe in oktober aan de beurt zou zijn voor de omzetting naar DVB-T2 HEVC. Dit zal nu per 2 oktober gaan gebeuren. Daarom worden de klanten in dat gebied v.a. 23 juli pro-actief benaderd om omruilen in gang te zetten. Anders kunnen ze geen zenders meer kijken natuurlijk.

Indien men nu een kooptuner heeft en men wil geen huurtuner (extra kosten), dan zal men het abonnement moeten beëindigen. Er is geen keuze.

Door de Amerikaanse boycot van Chinese producten ligt ZTE, producent van onder andere de nieuwe digitenne-ontvanger, redelijk op zijn gat. Daardoor heeft KPN nu minder tuners op voorraad dan begroot. Er zullen daarom ook tuners komen van het al voor Digitenne bekende Rebox. De specificaties zullen gelijk zijn aan de ZTE, dus ook geen opname. Type-aanduiding voor de Rebox is nog niet bekend.
(bron1, bron2)

Limburg: Digitennezenders opnieuw instellen

Op woensdag 18 april zal het in de provincie Limburg nodig zijn om je Digitenne-ontvanger(s) opnieuw in te stellen. Zet eerst terug naar fabrieksinstellingen en daarna opnieuw zenders zoeken. Anders ben je o.a. rtl 4,5 en sbs6 kwijt. Dat bouquet gaat naar een andere frequentie i.v.m. uitbreiding 5G in Duitsland.

Op 18 april tussen 00:00 uur en 06:00 uur is er geen Digitenne beschikbaar in de provincie Limburg.

(bron)

I.v.m. 5G moeten ook in Nederland per 2020 de frequenties v.a. uhf kan. 60 voor digitenne verhuizen.

Startschot Digitenne naar DVB-T2 HEVC

Laatste aanpassing van dit bericht: 1 juni 2019.

KPN gaat Digitenne naar HD opwaarderen. Lees hier álle info hieromtrent.
Februari ’18: Nieuwe abonnee’s krijgen al de nieuwe ontvanger.
Maart ’18 t/m april ’19: KPN wisselt per regio de ontvangers en modules om voor de nieuwe ontvangers; dit gaat synchroon met ombouw zenderpark per regio.
Kijkt u alleen NPO/RPO dan zelf apparatuur aanpassen (info i.d. tekst).
Nu overzicht van niet en wel geschikte ontvangers voor de NPO zenders! 😉

(meer…)

NPO nog dit jaar HD in de ether

De NPO gaat nog dit jaar HD in de ether uitzenden. Dat valt te concluderen uit deze tekst op de website van digitenne:

In het laatste kwartaal van 2018 gaat KPN Digitenne in HD kwaliteit uitzenden. Dit heeft de Overheid bepaald bij het verlenen van de nieuwe licentie. Het kunnen uitzenden in HD kwaliteit betekent dat in plaats van de DVBT-techniek er overgestapt wordt op de DVB-t2-h.265-techniek.
Hiervoor is een ontvanger nodig die DVB-T2 H.265 (HEVC) ondersteunt. Voor alleen NPO/RPO zijn die te krijgen voor rond de € 40. Een 4K UHD televisie is ook geschikt voor het nieuwe uitzendsysteem.

Vrije kijker

Kijkt u alleen NPO/RPO dan kunt u volstaan met een los tunertje bij uw HD-televisie. Uw huidige HD-televisie is overigens niet geschikt (LG 2016/2017 uitgezonderd). In HD-televisies zit nog een oud type decoder.
Met (de aanschaf van) een 4K UHD televisie bent u ook voorbereid.

Voor geschikte ontvangers, dvb-t hevc, kijkt u hier. Daar staat een greep.
Ook ongeschikte ontvangers voor Nederland staan daar om u voor miskoop te behoeden.

Digitenne-abonnee

Voor deze groep ligt het even anders. Die hoeven (of moeten) zelfs geen nieuwe tv aan te schaffen. Omdat veel tv’s dus niet geschikt zijn gaat KPN dit jaar alle ontvangers en insteekkaarten omruilen voor . . . ontvangers. Dus geen insteekkaart meer. Hoewel de verwachting is dat deze er wel weer komen, maar daar zul je wel een 4K UHD tv voor moeten hebben i.v.m. geschikte ontvanger.

Voorlopig geen module voor Digitenne

I.v.m. de overgang naar T2 H.265 is de huidige module al niet meer leverbaar. Deze is niet geschikt om, i.c.m. een 4K UHD tv, deze techniek te ondersteunen. HD-televisies hebben vrijwel altijd geen H.265 ondersteuning. Deze kunnen sowieso alleen nog maar gebruikt worden met de losse tuner die zeer binnenkort beschikbaar komt.

Heeft u nu een HD-televisie dan is deze per najaar 2018 niet meer geschikt om te gebruiken met een insteekkaart en ook niet voor vrije ontvangst van NPO. Voor UHD televisies komen er ongetwijfeld wel module’s. Maar voorlopig levert KPN alleen maar een settopbox.

Digitenne klanten krijgen de komende weken bericht over hoe om te ruilen.
Gebruikt u nu een module (insteekkaart) dan krijgt u vooralsnog een settopbox. Grote kans ook (99%) dat uw huidige televisie ook niet geschikt is voor het nieuwe systeem. Wilt u geen nieuwe 4K televisie kopen dan zult u sowieso de settopbox moeten gaan gebruiken.

De NPO, zonder digitenne-abonnement te krijgen, gaat eind dit jaar uitzenden met het nieuwe systeem in HD kwaliteit. 4K televisies kunnen dit ontvangen. HD-televisies niet. Uitgezonderd enkele modellen van LG. Heeft u geen geschikte tv dan kunt u voor de vrije NPO ontvangst een los tunertje kopen. Dat is goedkoper dan een nieuwe 4K UHD televisie.

Vanaf februari nieuwe klanten Digitenne nieuwe ontvangers

Van af februari gaat KPN niet meer de huidige ontvangers uitgeven bij een Digitenne-abonnement. Wie van af dat moment Digitenne gaat afnemen, als los abonnement of toegevoegd aan i-tv, krijgt een nieuwe decoder met de H.265/HEVC techniek.

Bij bestaande klanten worden de komende maanden decoders omgeruild.

Gebruikers van insteekkaarten zullen zich ook moeten gaan beraden. De mééste Full HD tv’s zijn voorzien van H.264 decoders. Deze zijn niet geschikt voor het nieuwe systeem. Men kan besluiten over te gaan naar de losse ontvanger van KPN óf toch een nieuwe tv kopen. Een 4K UHD tv is sowieso geschikt voor H.265.

KPN start dit jaar met omwisselen Digitennetuners

KPN gaat in de loop van dit jaar starten met het omwisselen van Digitennetuners voor de norm DVB-T2 H.265 1080p.
Dit jaar zou de NPO al in die hogere norm gaan uitzenden, maar dat is nog niet van start gegaan. Nu er nieuwe tuners komen lijkt mij dat dat volgend jaar echt gaat gebeuren. Zie ook TotaalTV 26-8 en Mediamagazine 26-8.
Wanneer het Digitennepakket (4 t/m 32, uitg. 22) ook naar DVB-T2 gaat is nog niet bekend. (bron)

Insteekkaart

Door de omschakeling naar de nieuwe techniek DVB-T2 H.265/HEVC is ontvangst van Digitenne straks niet meer mogelijk met een voor 2015 aangeschafte Full HD TV met insteekkaart (CI module). Zo’n TV heeft tenslotte alleen de oudere H.264 decoder aan boord. Sinds 2015 zijn er enkele fabrikanten die al H.265/HEVC in hun HD modellen stopten. Sommige Full HD modellen van LG hebben het al bijvoorbeeld.
Gebruikers van een insteekkaart met een wat oudere Full HD tv zullen dus ook over moeten op een losse ontvanger. Of een 4K UHD TV of Full HD met H.265 aanschaffen. Deze beschikken wel over H.265/HEVC decodering. Er zijn al heel schaars ook HD-tv’s met H.265/HEVC te krijgen overigens. Dat is dan H.265/HEVC 1080p.
Alleen met de door KPN geleverde ontvangers zijn álle zenders te krijgen. Anders alleen NPO.

Omschakeling

KPN heeft tot 31 december 2019 de tijd voor de omschakeling. Het grootste project is natuurlijk nog het zenderpark. Van af 1 januari 2020 mag, volgens de licentie, niet meer in de huidige norm (DVB-T) uitgezonden worden.

Ontvangst Digitenne in Oosten is verbeterd

In Nijmegen is een nieuwe zendmast geplaatst op 96 meter hoogte. Digitenne is er inmiddels op in gebruik genomen. Evenals de FM frequentie voor Sky Radio.

Storing Digitenne-EPG bij sommige typen Topfield ontvanger

Momenteel is er een, steeds terugkerende, storing in de EPG van Digitenne. Hij blijft dan op sommige ontvangers hangen. Het betreft ontvangers van het merk Topfield. M.n. de TF-5000 heeft er last van. En bij die is dat lastig aangezien dat ook nog een HDD-recorder is. EPG is dan wel handig om opname’s op te geven.

Er wordt aan gewerkt om de storing te tackelen.

Overigens zijn er momenteel nog slechts zo’n 300.000 klanten die bij KPN een Digitenne-abonnement hebben.
Men kan ook Digitenne i.c.m. interactieve tv hebben. Hoeveel dit er zijn maakt KPN niet bekend want het wordt niet apart bijgehouden zegt men.
Hoeveel abonnee’s er zijn via overige aanbieders van Digitenne, zoals EDPnet, is niet bekend.