Home » Publieke omroep (Pagina 4)

Categorie archief: Publieke omroep

Bal voor ontvangst publieke radio bij P.O.

De minister heeft de bal voor de (slechte) ontvangst van Publieke Omroep zenders in delen van Noord-holland bij de P.O. gelegd om de ontvangst van o.a. Radio Noord-holland te verbeteren. De minister staat een verhoging van het zendvermogen toe van Radio 1, Radio 2 en 3FM. Maar de slechte ontvangst van Radio 4 via de ether krijgt nog geen prioriteit. Die zender is, weet ik uit eigen ervaring in regio Haarlem, zelfs in de mono-stand héél slecht te krijgen.
 
Als het vermogen op Lopik van 1, 2 en 3 verhoogd is door Broadcast Partners dan zullen ontvangstproblemen van die zenders in Noord-holland waarschijnlijk opgelost zijn. Dat vermogen kan in principe omhoog nu Lopik van nieuwe bekabeling is voorzien na het brandje in de bekabeling van 15 juli 2012 (toevallig (?) dezelfde datum als de brand in de mast in Hoogersmilde). Voor radio 4 zijn er nog geen plannen om het vermogen te verhogen. Het probleem met radio 4 is dat er Belgische zenders op dezelfde frequentie zitten.
 
Bent u afhankelijk van de ether en wilt naar radio 4 luisteren dan is de aanschaf van een dvb-t ontvanger te overwegen. Met een ontvanger van af zo’n €30 is al de Publieke omroep digitaal te krijgen: 4 tv- en 8 radiozenders. Daar is namelijk geen abonnement voor nodig.
 
Bron o.a.: radio-tv-nederland.nl en eigen waarneming.

De Mol trekt zich terug uit songfestival

Talpa heeft zich teruggetrokken uit de organisatie van het songfestival. Reden is een onoverbrugbaar meningsverschil tussen de TROS en De Mol. De oorzaak hiervan is de aanmelding van Anouk. De topzangeres heeft al een liedje klaarliggen, maar wil alleen meedoen met directe plaatsing voor het Europese Songfestival. De Mol is het daarmee eens, de TROS absoluut niet.
 
De TROS wil de voorronden zelfs over 6 ronden én een finale uitsmeren. Dit gaat, vrees ik, geen kijker volhouden. Mij hebben ze er alvast niet mee.
 
De Mol zou graag Anouk naar het songfestival sturen. Er lijkt dat er toch wel e.o.a. showtje op de Nationale Televisie aan vooraf moet gaan…, maar daar zou John vast wel een format voor verzonnen hebben.
 
Bron: Leidschdagblad.nl

Langzaam meer live HD bij P.O. ; B.B.C. zet volgende stap

Langzaam komt er schot in (live) HD uitzendingen bij de N.O.S. Tot voor kort, b.v. tijdens de E.K., kon men 1 HD uitzending live doen. Meestal dan via Nederland 1 HD. Op de andere 2 HD kanalen kon dan alleen een Standaard Definitie signaal uitgezonden worden.
Sinds gisteren lijkt dat anders. Toen was de uitzending van de Tour de France live in HD op Ned. 1 en de sluiting van de tweede Maasvlakte gelijktijdig live in HD op Nederland 2, zoals ik bij zappen mocht constateren. Dat houdt dus in dat de N.O.S. een tweede eindregie-studio geschikt heeft voor HD-uitzendingen. De N.O.S. zendt HD overigens uit in 720p. Bij sportevenementen gebruikt men echter 1080i.
 
De B.B.C. gaat alweer een stapje verder. Daar heeft men B.B.C. ONE HD voor simultaan uitzending van die zender in HD en B.B.C. HD voor simultaan uitzending van uitzendingen van B.B.C. TWO, THREE en FOUR. En als dat er niet is heeft B.B.C. HD een eigen programmering. Bijvoorbeeld voor 3D uitzending. Dat werkt anders dan bij een Blu-ray. De B.B.C. zendt de beelden a.h.w. naast elkaar uit (in 1080i). Via de tv zet u ze dan met het 3D knopje op dual overlay. Daarna kunt u, met 3D-bril, de uitzending met diepte bekijken.

Extra tv-sportkanaal bij de NOS

De NOS heeft Politiek24, net als vorig jaar, tijdens het zomerreces weer omgedoopt tot Sport24. U kunt het op de pc bekijken door naar www.politiek24.nl te gaan. Of kies het Politiek24 kanaal op uw tv indien u het extra pakket heeft waar de zender in zit.
Tijdens de olympische spelen zullen er regelmatig (live) sporten te zien zijn die niet op de gewone zenders te zien zijn, maar waar de NOS wel de rechten van heeft.

NOS Journaal tot einde EK op 1 en 2

Het EK Journaal op Nederland 1 vervalt. In het EK Journaal werd voornamelijk het wel en wee van het Nederlands elftal besproken. Nu dat eruit is is het EK Journaal geschrapt. Doordat het EK Journaal op Nederland 1 van 20.00 tot 20.30 vervalt komt het NOS Journaal terug op Nederland 1. Omdat het tot einde EK op Nederland 2 gepland stond blijft het ook daar op de zender. En dat laatste is wel prettig. Nu kun je Journaal kijken en voetbal zonder te hoeven zappen. Of Journaal en detective ook zonder te zappen. Prima geregeld mijns inziens.
 
Broadcastmagazine.nl spreekt van een “ietwat vreemde situatie“. Voor mij is dit echter niet zo vreemd. Jaren geleden was het 8-uur bulletin altijd op Nederland 1 en 2.

EK geen reden koop nieuw toestel

De branche van tv-verkopers verwacht niet meer te verkopen dan 2 jaar geleden voor het WK. Op dit moment zijn de EK kriebels er nog niet zo, maar zo’n week of 2 van te voren verwacht men een aantrekkende verkoop. Vooral mensen die nog kijken met een oude 4:3 beeldbuistelevisie zullen nu over gaan tot koop. Als je de laatste jaren een 16:9 flatscreen hebt gekocht doe je dat nu niet weer lijkt me. Zo’n toestel gaat jaren mee en we moeten toch efficiënter met onze centen zijn.
 
KPN merkt, nu al, een kleine toename in afsluiten van tv-abonnementen. (Zie over dit onderwerp ook dit bericht op deze site.) KPN levert uitsluitend digitale televisie via Interactieve TV en Digitenne. I.v.m. het EK is er duidelijk een toename bij de Interactieve TV i.v.m. de HD doorgifte van het EK. 27 van de 31 wedstrijden zal de NOS in HD formaat uitzenden. Slechts 4 niet. Die wedstrijden zijn gelijktijdig met andere wedstrijden. De NOS beschikt momenteel over 1 studio waar men live HD door kan geven. Dat is (ook) de studio waar momenteel de sportprogrammering wordt verzorgt.
 
Het EK begint op 8 juni.

Frits blijft na 65e nog even bij radio 2

Ondanks dat Frits Spits in januari 2013 65 jaar wordt stopt hij er dan niet mee. Hij is gevraagd nog tot i.i.g. september 2013 het programma Tijd voor Twee te blijven doen. En dat doet Frits natuurlijk maar al te graag! Zo meldt de website van radio 2.
Frits Spits, die eigenlijk Ritmeester heet, is geboren op 19 januari 1948 in Eindhoven. Hij is getrouwd en heeft 3 zonen. Hij werd als dj ontdekt door Felix Meurders in 1978. Die bood hem een proefuurtje bij de radio. Frits studeerde economie, maar die studie rondde hij niet af. Hij ging in militaire dienst en volgde een avondstudie Nederlands (lerarenopleiding). Hij heeft zijn doctoraal Nederlands.
Op radio 3, toen nog Hilversum 3, deed hij van 1978 tot 1988 het, inmiddels legendarische, programma de Avondspits. Hij kwam toen even op de buis met het programma Nieuwsspits. Na 2 jaar is dat wegens matig succes geschrapt. Op dat moment was Frits, tijdelijk, werkloos. Het programma de Avondspits keerde in 1990 weer terug bij NOS radio. Dat duurde tot 1995, het werken in de avonduren werd te zwaar. Hij ging naar de KRO waar hij op radio 2 Tijd voor Twee ging presenteren. Dat programma is op de prettiger tijd tussen 12.00 en 14.00 uur. Op 21 januari 2008 werd Frits in het zonnetje gezet. Hij was net 60 geworden en zat 35 jaar in het vak. Tot zijn eigen verbazing kreeg hij toen een Koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Janssen van Laren. Hij werd Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Dokter Deen blijft goed bekeken

De nieuwe MAX-serie Dokter Deen, met Monique v.d. Ven in de hoofdrol, blijft zeer goed bekeken. Het was gisteren het op 1 na meest bekeken programma met 1.942.000 kijkers. Alleen Radar met 1.997.000 bleef het voor.
Verleden week keken 2.316.000 mensen naar Dokter Deen. Ook toen was het het op 1 na best bekeken programma.
Overigens… de serie wordt in Native HD uitgezonden.

Herstel zendmasten ligt stil

De herstelwerkzaamheden aan de zendmasten van Smilde en IJsselstein (v.h. Lopik)(Gerbrandytoren) liggen stil door het zeer koude weer. Deze werkzaamheden vinden in de buitenlucht plaats en volgens de c.a.o. bouw mag er onder de -6 °C niet meer gewerkt worden. Tevens is het voor beton storten, waar men in Hoogersmilde nog mee bezig is, dan te koud. Het herstel van de antenne’s duurt daar nog wel even. In Smilde kan men daar nu ook niet mee verder. De bovenste helft is daar in januari in gebruik genomen. Na het vervangen van de onderste helft, wat nu stil ligt, heeft men pas het volledige vermogen. De twee helften versterken elkaar namelijk. Nu dat nog niet het geval is kan men via de zenders van Broadcast Partners een wat slechtere ontvangst hebben dan voor de brand van 15 juli 2011. Dat betreft o.a. radio 1 t/m 4 en Q-music.

Men weet nog niet wanneer de werkzaamheden weer kunnen beginnen. De hoop is nog steeds voor Hoogersmilde om deze zomer daar weer volledig operationeel te zijn. Met Lopik zou dit eerder het geval zijn.

Vannacht werkzaamheden aan Lopik

Vannacht zullen de radiozenders er op een moment ca 10 minuten uit liggen. Dit komt door antennewerkzaamheden aan de zendmast te Lopik. De onderbreking vindt op 28 januari tussen 1.00 u en 1.30 u plaats. Er wordt overgeschakeld op nieuwe antennes in de mast.

DWDD slaat plank mis met naakte Beatrix en Alexander

Een montage van de hoofden van Koningin Beatrix en Willen Alexander op naakte lichamen is bij veel mensen in het verkeerde keelgat geschoten. Er werd op internet, o.a. via Twitter, veel over geklaagd. Nou weet ik weer waarom ik nooit meer daar naar kijk. Matthijs is altijd het vreselijke middelpunt v.h. programma i.p.v. de gasten. Verder is het vaak stemmingmakerij.
Dat dit programma uit ons (!) belastinggeld wordt betaald… jammer.
 
Beetje respect voor het Koningshuis mag wel hoor.

V.V.D. zwengelt discussie 3e tv-net aan

De V.V.D. in de Tweede Kamer denkt geld op de publieke omroep te besparen door, mogelijk, het 3e net af te schaffen. In Vlaanderen komt het er n.b. net bij. De partij laat, alweer, berekenen wat dit aan besparing kan opleveren. Dat het een besparing geeft, lijkt mij echter duidelijk. Minder uitzendcapaciteit, minder programma’s, minder medewerkers etc. Of het echter ook praktisch is… dat lijkt me nu weer niet. De programmering of de dan overgebleven 2 netten wordt een stuk krapper en dus schraler.

Vermogen IJsselstein wordt weer opgevoerd

Het vermogen van de publieke en commerciële zenders in IJsselstein (bij Lopik) wordt weer opgevoerd. Dit gaat stapsgewijs van 10 % naar 50 % (ERP). Hier is vandaag al mee begonnen. Want gisteren kon ik op mijn logeeradres (Brummen) Radio 2 op 92.6 niet ontvangen, nu wel, maar nog met ruis (mono radio). Overigens is de officiële frequentie hier 104.6 via Markelo. Die zendt overigens ook met minder vermogen uit.

De toren in IJsselstein wordt voorzien van meetapparatuur die constant de temperatuur in de gaten houdt. Ook wordt extra aarding aangebracht. Belangrijk lijkt mij ook dat alles electrisch in fase is. Dit voorkomt valse stromen. Afhankelijk van wat de meetapparatuur aangeeft wordt het vermogen dan de komende 4 weken opgevoerd naar de helft van het oorspronkelijke vermogen.

Pas als de onderzoeken naar de oorzaken van de branden is afgerond kan het vermogen weer omhoog. Mogelijk na eerst extra maatregelen te installeren. De uitkomsten worden echter pas over enkele maanden verwacht.

Overigens neemt het zendbereik exponentieel toe met verhogen van het vermogen. De zenders zullen na het opdraaien tot 50% aanmerkelijk beter te krijgen zijn.

Ik ben benieuwd wanneer de zendinstallaties in Goes, Markelo en Wieringermeer ook weer opgeschroefd gaan worden.

Info: Broadcast magazine, publieke omroep pagina zendersterktes.

De haperende ontvangst op de auto-radio: dubbele woorden

Als je via de autoradio luistert dan lijkt het soms wel of je stukjes muziek en spraak dubbel hoort of juist mist. Dit komt door de vele noodzenders die hun signaal niet via het landelijke distributiesysteem krijgen (de Media Gateway) maar via de satelliet. Deze noodzenders hebben wél RDS. De autoradio zoekt steeds naar de frequentie met het sterkste signaal van het station waar u naar luistert. Schakelt ie tussen een noodzender en een officiële heen en weer dan krijg je dat haperende effect omdat het signaal via de satelliet er iets langer over doet dan via de Gateway. ER IS DUS NIETS MIS MET UW AUTORADIO of de ontvangst daarvan!
U kunt het wisselen van zendmast, en dus het herhalen van woorden, uitschakelen, als u toch binnen 1 regio blijft, d.m.v. de AF functie. Auto Frequency. Zie de handleiding van uw autoradio.
De radio thuis heeft geen last van dit echo-effect omdat die op 1 frequentie staat en blijft afgesteld. Zo'n radio heeft geen AF. Deze switched niet steeds van frequentie van hetzelfde station.

De noodzenders staan vaak niet op een locatie waar aansluiting op het landelijke glasvezelnet, de Media Gateway, beschikbaar is.

Het effect treedt op in de auto bij radio 1 t/m 4. Mogelijk ook bij enkele commerciële stations.

 

FM radio 1 t.e.m. 4 naar verwachting vanavond in de lucht

Naar verwachting zal de ontvangst van de FM zenders voor radio 1, 2, 3FM en 4 in Groningen en Drenthe vanavond (28-7) verbeteren. Dan worden die FM zenders in de noodmast "Assen" in gebruik genomen. Ook RadioNL (97.1) wordt dan vanuit Assen aangezet.

Ook Radio Drenthe (90.8) is weer beter te ontvangen. Die zit nu ook in de noodmast in Assen. De zender in Groningen is uitgeschakeld maar blijft wel standby.

Ontvangst Radio 1 en 5

De komende dagen wil de NPO voor Radio 1 een AM-zender in Engeland (AM 648) in gebruik nemen. Daardoor kan Radio 5 dan weer via AM 747 doorgegeven gaan worden. Er dienen nog wat administratieve zaken voor afgehandeld, maar een woordvoerder van NPO heeft goede hoop. Radio 5 is feitelijk het grootste slachtoffer van de situatie; zij zijn sinds 15 juli helemaal uit de lucht (analoog i.i.g. via dvb-t en dab nog wel). Luister via deze site naar de woordvoerder in een gesprek met radio 1. Bron: Publieke omroep, de stand van zaken rond de FM.

IJsselstein

Via IJsselstein zijn sedert enige tijd de zenders van radio 2, 3FM en 4 weer in de lucht met nog steeds beperkt vermogen. Radio 1 is nog steeds vanuit de tijdelijke zender in Hilversum in de lucht. De vermogensbeperking en radio 1 v.u. Hilversum heeft alles te maken met de beperking van het stroomverbruik in IJsselstein. Ik neem aan dat men vermoedt dat dié brand i.i.g. door electrische overbelasting is ontstaan. Men neemt, na het instorten van de vrijwel identieke mast in Hoogersmilde, duidelijk geen énkel risico.
Sommige zenders zijn in delen van het land nog niet te krijgen. Zoals radio 4 in Noord-holland noord. Dit komt omdat andere zendmasten ook verlaagd vermogen hebben (Goes, Markelo en Wieringermeer).