Home » Radio (Pagina 3)

Categorie archief: Radio

Sky radio groep stopt met eigen nieuwsdienst

De eigen nieuwsdienst op Sky radio, Classic FM en Veronica radio stopt er na 20 jaar mee. Bij de nieuwsdienst werkten o.a. Arend Langenberg. Nog werkzaam waren Ad Valk, Rob Mink en Alex Oosterveen.

V.a. dinsdagavond 20:00 uur is het nieuws van het A.N.P. op de zenders van de Sky radio groep te horen. Deze oplossing is voor de zenders goedkoper dan de eigen nieuwsdienst. Ook hier geldt het sleutelwoord van heden ten dage: bezuiniging.

Rik de Saedeleer overleden

De stem van het voetbal is overleden. Hij was voetballer, maar nog bekender als televisiepresentator. Door de kabeltelevisie kwam De Stem ook bij ons. En soms keek men liever via ‘de Belg’ dan naar het ‘saaiere’ commentaar bij de NOS. Op 6 maart 2013 doofde de karakteristieke stem van De Saedeleer op 89-jarige leeftijd. Hier een link naar een video op nos.nl van 30 oktober 2011. Hierin een korte reportage over én met de beroemde commentator. Hoort u ook nog even zijn stem.

Jazz weer in opmars

Er lijkt wel een toenemende belangstelling te zijn voor jazz op radio en televisie. Nadat met Tros Sesjun, uitgezonden tussen 1973 en 2004,  eigenlijk het laatste échte jazzprogramma van de (publieke) radio verdween is er de laatste jaren weer een opleving. Enkele jaren geleden kwam op radio Arrow jazz FM, dat sinds enige tijd SublimeFM heet. Een heerlijk station met veel smooth jazz. Vorig jaar kwam daar de televisiezender Djazz.tv bij uit dezelfde stal als Brava. Djazz.tv (en Brava) zijn landelijk te ontvangen via IPTV. Ook via enkele kabelnetten.

En dan nu het nieuws dat ook BNR Nieuwsradio aan de jazz gaat. Iedere avond komt er een programma van 23:00 – 00:00 uur. Het wordt verzorgt door Martijn Barkhuis, meer bekend onder de naam DJ Maestro. Enkele jaren geleden verzorgde hij al programma’s op Arrow jazz FM.

Dus, maandag t/m vrijdag van 23:00 tot 00:00 jazz bij BNR.

Sublime FM van de Satelliet

Sublime FM is niet meer via de satelliet te ontvangen. De beam wordt gehuurd door de eigenaar van Arrow-groep en die heeft er nu Arrow jazz international op gezet. Dit is overigens de enige plek waar deze zender te krijgen is.

Sublime FM is nog gewoon te krijgen via FM, Digitenne, kabel en internet. Sinds de naamswijziging behoort SublimeFM niet meer tot de Arrow-groep.

Wijzigingen DAB

Enkele zenders zijn verlaagd in vermogen: Amsterdam, Haarlem en Lelystad. De meeste andere zenders zijn echter vaak flink verhoogd in vermogen. Dat zijn:
Alkmaar, nieuwe zender, 8 kw.
Arnhem, nu 8 kw.
Den Haag, 1 kw.
Hilversum, 5 kw (was 0.01 kw)
Loon op Zand, 8 kw.
Lopik, 8 kw (was 0.5 kw)
en Rotterdam, nu 8 kw en dat was 1.4 kw.

In de regio Eindhoven is steunpunt Mierlo helemaal uitgezet. In die regio is de ontvangst van DAB nu aanmerkelijk minder met een binnenantenne.

Van DAB+ is in Nederland nog geen sprake. In de ons omringende landen is dat systeem al een tijdje in gebruik. DAB is nog steeds vrijwel alleen te ontvangen in het Westen en Midden van het land. Landelijk is digitale radio via de ether te ontvangen via Digitenne. De publieke omroep (radio en tv) krijg je daarmee zonder abonnement.

Aalburg zet iedereen op verkeerde been

De melding eerder deze week: Aalburg fm, de lokale omroep van die plaats, stopt. Grote schrik alom. Onverwacht, niemand buiten de omroep die het aan zag komen. Luisteraars boos, verontrust.
 
De uitkomst vandaag… ze gaan door. Onder een nieuwe naam. En een nieuw elan. Voortaan luistert Aalburg naar: Oké FM. Zie ook de nieuwe website: www.oke.fm !!

Vernieuwing zendantennes KPN Roermond

In de zendmast Roermond gaat KPN de komende weken de FM-zendantennes vervangen. De huidige zijn in slechte staat. Hierdoor kan er in diverse nachten langdurige onderbreking van de FM doorgifte (ether) van Radio 1, 2, 3 FM en Radio 4 plaatsvinden. Dit zijn de nachten van 15 op 16 november, 26-27 november en 27-28 november.
 
Bron: radio-tv-nederland.nl

Nieuw station in Kennemerland? Danceradio 87.5

Ik ben voor het slapen gaan nog een beetje aan het zappen op mijn radio. Kom ik ineens een nieuwe (?) zender tegen op een bij mijn weten voor kort lege frequentie: 87.5 Mhz. Het station is Danceradio. Hun website, als je het al zo kunt noemen, geeft geen enkele informatie. Ik heb het station nu 46 x in mijn radio want alle ‘lege’ plekken (de niet ingestelde) staan standaard op die frequentie, de laagst mogelijke FM-frequentie.
Zelfs op een doorgaans goed geïnformeerde site als radio-tv-nederland.nl vind ik helemaal niks, daar is deze zender niet vermeld. Het frequentie-overzicht begint daar bij 87.6 Mhz…
|
De RDS geeft deze informatie. Onder PS (Stationsvermelding) staat “DANCE RADIO STREAM I-NET A’DAM 87.5”. Onder RT (radiotekst) krijg ik deze: ‘STREAMING RADIO FROM AMSTERDAM 0’.
|
Update 13-10, 12:25 u. Vreemd. Nu stem ik weer af op 87.5 Mhz, zit er geen signaal (meer) op. Zou het dan tóch een illegale uitzending geweest zijn?

Rotterdamse editie FunX krijgt subsidie

Ondanks bezuinigingen is de Rotterdamse editie van FunX gered door een subsidie van € 150.000 van de gemeente. Hierdoor kan FunX de redactie en de lokaal gemaakte programmering binnen het landelijke kader behouden.
 
Alleen de V.V.D. is tegen. Volgens deze partij is het geld er niet, aldus raadslid Meulman. Maar P.v.d.A-raadslid Moti is een andere mening toegedaan. Hij vindt dat de gemeente zich dit kan verloven binnen het naar beneden geschroefde mediabudget van € 500.000.
 
Op de Rotterdamse frequentie van FunX zullen dus regionale raamprogramma’s blijven bestaan. Alle editie’s zijn ook via internet te beluisteren. Uiteraard ook de landelijke versie. Die is ook te ontvangen via DAB, DVB-T (zonder abonnement) en kabel. Voor de regionale versie stem je af op FM of via internet. Er zijn regionale ‘windows’ in Amsterdam (96.1), Rotterdam (91.8), Den Haag (98.4) en Utrecht (96.1). Genoemde frequenties zijn via de ether. Klik hier voor je FunX-kabelfrequentie.
 
Bron (deel v.h. bericht): pieterjanssen.eu

Eindregietechnicus wegbezuinigd

In deze maand verdwijnt de eindregietechnicus bij de Hilversumse radiozenders. Deze persoon geeft ondersteuning aan de programmamakers. Hij of zij zorgt er bijvoorbeeld voor dat spotjes klaarstaan/ ingestart worden. Ook het uitzenden van de reclameblokken word, of beter, werd door deze technicus gedaan. Bij het programma van Giel is hij/zij ook beschikbaar voor de begeleiding van live aanwezige bandjes. Bij veel programma’s zal nu de presentator, die vaak al een deel van de handelingen doet, de spotjes en reclameblokken en het nieuws zelf moeten gaan inschuiven.
Alleen op Radio 1 blijft de eindregietechnicus beschikbaar. Voor overige programma’s op de andere zenders dient de zendgemachtigde nu zélf eventueel een eindregietechnicus in te huren.
 
Veel presentatoren schuiven niet zelf, daar zijn programma’s soms te bewerkelijk voor. Een voorbeeld is het programma van Frits Spits op Radio 2. Ook de meeste presentatoren van Radio 5 schuiven niet zelf. Hiervoor moeten dus nu de omroepen zélf ‘hulp’ inhuren.
 
Het zal wel even wennen zijn voor veel programmamakers. Maar ach, bij de meeste lokale omroepen dóen de presentatoren dat alles al zélf. Het zal na een gewenningsperiode dan ook wel meevallen denk ik zo.

TROS Coryfee Dick de Winter overleden

In zijn woonplaats Laren is Dick de Winter overleden. De man achter het jazzprogramma Sesjun werd 76 jaar.
 
Dit meldt Mediamagazine.
 
Jarenlang trok het programmma topmusici uit de jazzwereld naar het Nederlandse Laren. Het programma werd overigens de laatste jaren gepresenteerd door pianist Cees Schrama. Sesjun werd uitgezonden van 1973 tot en met 2004. Het was zo’n 40 x per jaar live.
 
Dick de Winter: 23 april 1936 – 3 september 2012

Zendmast Assen geeft geen signaal

De tijdelijke zendmast in Assen zendt momenteel geen signaal uit. Dit komt door dat bij werkzaamheden een glasvezelkabel is stukgetrokken. Wanneer de kabel weer gerepareerd is is niet bekend.
 
In tegenstelling tot de officiële mast in Smilde heeft de mast in Assen (kennelijk) slechts 1 aanvoer. Een dergelijke breuk zou bij gebruik van de mast in Smilde niet tot dit probleem lijden. De Hoogersmildense mast wordt naar het zich laat aanzien half september weer operationeel.
 
Reparatie is met glasvezel overigens wel lastiger dan met de traditionele koperkabels.
 
Update: omstreeks 16.30 u. was het probleem opgelost.

2FM: investeerders trekken zich terug

Naar nu blijkt is de geldkraan voor 2FM dichtgedraaid. Op dezelfde dag dat de investeerders aangaven ermee te stoppen heeft het station meteen de stekker eruit getrokken.
Zie verder het eerdere artikel op deze site.

2FM voor Gilze en Rijen gestopt

Net iets meer dan 2 jaar na de start als lokale omroep voor Gilze en Rijen is 2FM er alweer mee gestopt. Zo kunnen we zien op hun website-link.
Het lijkt wat onverwacht; de beëindiging stond niet aangekondigd op de site. Ook de reden is niet naar buiten gebracht.
 
Bron: radio-tv-nederland.nl
 
(update 6 augustus)
 
Investeerders stoppen ermee
De investeerders hebben zich teruggetrokken, verklaart dj en tevens oprichter Evert Franken voor DeStem.nl.
 
De beslissing om te stoppen werd diezelfde vrijdag, 3 augustus, nog genomen en voltrokken. Om 22.00 uur, na het laatste programma, ging de zender uit de lucht.
 
Bron: DeStem.nl

Bal voor ontvangst publieke radio bij P.O.

De minister heeft de bal voor de (slechte) ontvangst van Publieke Omroep zenders in delen van Noord-holland bij de P.O. gelegd om de ontvangst van o.a. Radio Noord-holland te verbeteren. De minister staat een verhoging van het zendvermogen toe van Radio 1, Radio 2 en 3FM. Maar de slechte ontvangst van Radio 4 via de ether krijgt nog geen prioriteit. Die zender is, weet ik uit eigen ervaring in regio Haarlem, zelfs in de mono-stand héél slecht te krijgen.
 
Als het vermogen op Lopik van 1, 2 en 3 verhoogd is door Broadcast Partners dan zullen ontvangstproblemen van die zenders in Noord-holland waarschijnlijk opgelost zijn. Dat vermogen kan in principe omhoog nu Lopik van nieuwe bekabeling is voorzien na het brandje in de bekabeling van 15 juli 2012 (toevallig (?) dezelfde datum als de brand in de mast in Hoogersmilde). Voor radio 4 zijn er nog geen plannen om het vermogen te verhogen. Het probleem met radio 4 is dat er Belgische zenders op dezelfde frequentie zitten.
 
Bent u afhankelijk van de ether en wilt naar radio 4 luisteren dan is de aanschaf van een dvb-t ontvanger te overwegen. Met een ontvanger van af zo’n €30 is al de Publieke omroep digitaal te krijgen: 4 tv- en 8 radiozenders. Daar is namelijk geen abonnement voor nodig.
 
Bron o.a.: radio-tv-nederland.nl en eigen waarneming.