Home » DVB-T (Pagina 2)

Categorie archief: DVB-T

Versnelde herbouw Hoogersmilde

De mast in Hoogersmilde wordt sneller herbouwd dan oorspronkelijk gepland. De extra kosten hiervoor worden voorgeschoten door Minister Verhagen. Eerder was al besloten een extra noodmast van 200 meter te plaatsen. Dit gaat echter niet door omdat gebleken is dat de ontvangstproblemen onvoldoende opgelost zouden worden. De kosten voor deze noodmast zouden ook behoorlijk zijn. Derhalve is met alle partijen besloten tot versnelde herbouw.
.
De bovenbouw, het mastgedeelte, zal van het type vakwerk zijn; een open mast dus. Dit heeft te maken met gewijzigde veiligheidseisen t.o.v. de oorspronkelijke mast uit 1959; een (dichte) buismast.

Nieuwe etherfrequenties BNR nieuwsradio

In Dorddrecht is BNR nu op 91.5 Mhz te ontvangen, dit was 99.6 Mhz. En west Brabanders kunnen voortaan luisteren via 95.4 Mhz (zenderlocatie Gilze). Deze frequentie behoorde tot het A7 kavel. Dit kavel wordt herverdeeld omdat er voor het hele kavel (voor jazz en klassiek) ontoereikende inschrijving was. Voorlopig is dit de enige frequentie van dit kavel dat een nieuwe bestemming heeft gekregen.

Deze wijzigingen hebben te maken met verbeteringen in de ontvangst van radio Gelderland. De 99.6 gaat binnenkort naar Zaltbommel alwaar Omroep Gelderland er gebruik van gaat maken.

Digitale tv ingebouwd in toestel niet altijd handig

Ikzelf heb bewust gekozen voor een losse Settopbox (bij UPC mediabox geheten). Dit omdat ik ook de digitale radio-ontvangst ervan heel veel gebruik. En dan hoeft tenminste de televisie daarvoor niet aan. De Settopbox is ook aangesloten op de versterker.

Deze opmerking even n.a.v. het feit dat je bij UPC tegenwoordig niet meer per se een losse Mediabox nodig hebt met een tv met CI+ ondersteuning voor UPC.

Via Ziggo was dit al langer mogelijk.

Digitale radio (via de kabel) nog weinig gebruikt

De titel van dit bericht geeft aan waarom de Publieke Omroep gaat stoppen met de doorgifte van de thematische radiokanalen via de digitale kabel. Gebleken is dat het publiek nog te weinig, of vaak niet, op de hoogte is van het digitale radio-aanbod via de kabel. Dit loopt overigens via dezelfde ontvanger als waarmee men televisie ontvangt. Ikzelf gebruik de digitale radio-ontvangst ongeveer net zoveel tijd als de tv-ontvangst. In mijn geval via ITV van KPN. Niet de themakanalen, want die zitten niet op KPN.

Door dat er (te) weinig naar geluisterd wordt via de kabel vindt de Publieke omroep de kosten voor doorgifte niet opwegen tegen de luisterdichtheid. De thematische radiokanalen blijven wel via internet te ontvangen.

Steeds meer digitale kijkers

In bijna 70 % van de Nederlandse huishoudens is 1 of meer tv's te vinden die digitaal is aangesloten. Het hoofdtoestel is nog vaak via de kabel, wel digitaal, maar veel huishoudens hebben de 2e (en meer) ook via Digitenne digitaal.

In 868.000 huishoudens (11 %) is Digitenne het enige. Verder nog IPTV over koper 5 %, schotel 6 %. IPTV via glasvezel is 3 %.

20 % van de huishoudens heeft een dvd-recorder met harddisc, 17 % nog zo'n apparaat zonder. Die laatste zijn niet meer te krijgen dus dan zullen oudere apparaten zijn.

Eén programma van KINK gaat door

Het programma X-Rated van Kink FM krijgt een plek in de programmering van de Concertzender. Ikzelf vind dit vrij verrassend want de Concertzender was altijd nogal strikt in de keuze binnen jazz en klassiek. Verder is de Concertzender geen landelijk publieke omroep meer, maar maakt deel uit van de Amsterdamse lokale omroep AT5.

Het programma werd bij KINK gemaakt door Rob Rusche en Arjen Grolleman, die in januari 2010 bij een auto-ongeval omkwam, en nog steeds zet Rob Rusche het voort. Het bericht maakt niet helemaal duidelijk wanneer het programma bij de Concertzender door gaat, maar KINK FM stopt per 1 oktober.

De concertzender is via internet te beluisteren. Verder ook via UPC in delen van het gebied analoog en, voor zover ik weet, overal wel digitaal (digitaal radiokanaal 62). Bij KPN zit de zender in het ITV pakket (824).

Via Ziggo is de Concertzender niet beschikbaar.

Bronnen: Broadcast magazine, Medianieuws, KINK FM.

Radio 1 Klazienaveen is uit de lucht

Update 8 augustus: Zender wordt niet meer vermeld op publiekeomroep.nl/fm. Dus neem ik aan dat het een geplande uitschakeling betreft aangezien dit ook een frequentie van het A7 of A8 kavel betreft.

De FM-noodzender voor radio 1 in Klazienaveen op 103.8 is uit de lucht. Aangezien het niet de bedoeling is gaan we maar uit van een storing.

Radio 1 is via de ether momenteel landelijk te ontvangen via de AM 648. Deze zender wordt gehuurd van BBC Worldservice, die 'm sinds maart niet meer gebruikt.

Bronnen:
radio-tv-nederland.nl
http://www.publiekeomroep.nl/fm (bij de reacties)

Radio 1 te horen op AM 648; radio 5 weer op AM 747

Op dit moment is Radio 1 te horen op 648 kHz. Vanaf donderdag 4 augustus om 11:00 uur is Radio 5 weer op 747 AM te ontvangen.

Met deze zet is ook Radio 1 weer in Vlaanderen via de ether te ontvangen. Deze situatie, radio 1 op 648, zal duren tot de FM problemen opgelost zijn. M.n. in het noorden zullen er extra noodzenders moeten komen. Voor het zuiden, Brabant o.a., is het wachten tot het vermogen in IJsselstein weer verhoogd kan worden.

Bron: Broadcast magazine.

Overzichtje AM. Incl. ontvangst rapport Z-kennemerland via MW-radio binnen.

648 Radio 1 (tijdelijk op BBC frequentie)
675 Radio Maria
747 Radio 5 (weer terug op deze frequentie)
828 Radio 10 gold (toppertje, maar geef mij via ether maar Digitenne)
891 Radio 538 (toppertje, maar geef mij via ether maar Digitenne of FM)
1008 Groot nieuws radio (slechte ontvangst Z-kennemerland)
1116 Radio Bloemendaal (kerkradio in weekend)
1224 Quality radio (geen ontvangst Z-kennemerland)
1251 Radio 5 (alleen in zuid-limburg)
1296 RNW (geen ontvangst Z-kennemerland)
1332 Hot Radio (geen ontvangst Z-kennemerland)
1395 Big L (zwakke ontvangst Z-kennemerland)
1485 Radio Marina (geen ontvangst Z-kennemerland)
1557 Magic Jazz (geen ontvangst Z-kennemerland)
1584 Radio Paradijs (geen ontvangst Z-kennemerland)
1602 Radio Waddenzee (geen ontvangst Z-kennemerland)

Info: http://www.middengolf.info/index.htm

Radio 1 binnenkort via AM 648; radio 5 dan weer op AM 747

Bron: blog RNW, gepubliceerd op de blog 1 aug. om 13:17 u.

(vrij vertaald door mij v.u. het Engels; eigen info en kennis toegevoegd)

Alle formaliteiten zijn ontvangen van uit het V.K. We kunnen dan ook officieel aankondigen dat de Ned. publieke nieuws/sport/informatie-zender Radio 1 binnenkort via de 648 kHz gaat uitzenden. Deze was tot voor kort in gebruik bij BBC Worldservice. Daardoor kan Radio 5 terug naar haar eigen frequentie 747 kHz op de AM. Sinds de zenderproblemen na de branden zit daar Radio 1 op.

Collega's van RNW zijn bezig de tijdelijke doorgifte via Engeland voor te bereiden. Er kunnen nog geen uitspraken gedaan worden wanneer de uitzending van Radio 1 via AM 648 zal starten. De zender moet nog getest en ingeregeld; deze is maanden buiten gebruik geweest. In de loop van 2 augustus hoopt men de zender in de lucht te hebben, wanneer Radio 1 er dan ook daadwerkelijk op zit kan men nog niet zeggen. Maar lang kan dat dan niet meer duren natuurlijk.

Zolang de FM ontvangst van Radio 1 niet in heel Nederland voldoende optimaal is zal Radio 1 via AM 648 uitzenden. Deze situatie zal naar verwachting nog enkele weken aanhouden.

HIERONDER NOG DE OORSPRONKELIJKE ENGELSE TEKST, KLIK HIER OM DIE TE LEZEN OP DE BLOG VAN RNW.

All the necessary approval has now been received from the UK, and we can officially announce that Dutch public news/information network Radio 1 will shortly begin broadcasting on 648 kHz via the former BBC World Service transmitter at Orfordness. This will enable Radio 5 to return to its regular frequency of 747 kHz where it has been supplanted by Radio 1 following the fires at two Dutch FM transmitter sites on 15 July.

Arrangements for the temporary broadcast via the UK are being handled by my colleagues in the RNW Programme Distribution Department. The exact time when broadcasts will start on 648 kHz is not yet known, as the transmitter has to be tested, but we expect it to be on the air in the course of tomorrow (2 August).

The mediumwave transmission of Radio 1 will remain on the air 24/7 until all areas of the Netherlands can receive strong signals on FM. There are still some areas where FM reception is poor, and this is expected to last for a number of weeks.

Stand van zaken FM en AM ontvangst

Bron: Publieke omroep

  • In het westen van Friesland en het oosten van Drenthe en Groningen is geen FM-ontvangst van Radio 1, Radio 2, 3FM en Radio 4 mogelijk.
  • In grote delen van Noord-Holland is geen ontvangst mogelijk van Radio 4.
  • In grote delen van Noord-Brabant, met name in de regio Tilburg-Breda-Den Bosch is geen FM-ontvangst mogelijk van Radio 1.
  • Radio 1 wordt daarom zo lang als nodig uitgezonden via 747AM.
  • Radio 5 is daarom tijdelijk niet via de AM te beluisteren.
  • De Publieke Omroep doet er alles aan wat in zijn macht ligt om de situatie te verbeteren.
  • Donderdag 28 juli werd een noodmast in Assen in gebruik genomen.
  • De ontvangst van grote delen in Midden-Nederland zal verbeteren als de zendmast in Lopik weer volledig in gebruik mag worden genomen. Op dit moment is deze op last van de eigenaar nog maar beperkt in gebruik.
  • Om de ontvangst in Noord-Nederland verder te normaliseren heeft de Publieke Omroep zijn provider gevraagd om meer alternatieve zendlocaties te gebruiken.
  • De Publieke Omroep probeert op korte termijn een AM-zender in Groot-Brittannie in gebruik te nemen. Daarmee zou naast Radio 1, ook Radio 5 weer via de AM te ontvangen zijn. Wanneer dit gerealiseerd kan worden, is nog niet bekend.

Ik verwacht in het weekend weinig tot geen verandering in bovenstaande situatie. Mogelijk krijgt radio 5 volgende week haar frequentie AM 747 dus weer terug als P.O. de oude AM frequentie van BBC WORLDSERVICE kan huren. Dat is 648 kHz.

Nog steeds geen radio 1 t/m 4 via Assen; radio 5 terug in ether Limburg

Radio 1 t/m 4 zijn via "Assen" nog steeds niet in de lucht. De antenne's die er al in zaten zijn niet goedgekeurd en moeten eerst vervangen worden.

Verder is Radio 5 Nostalgia in Zuid-Limburg weer via de ether te ontvangen**. Via AM 1251 kHz. In de rest van het land zit nog steeds radio 1 op de AM 747. Dit tot grote ergernis en verdriet van de radio 5 medewerkers.

Uitgezonderd het zuidelijk deel van Drenthe, waar de ontvangst van dvb-t niet optimaal is, is radio 5 via de ether gratis te ontvangen via DVB-T (gratis publieke omroep-deel v. Digitenne). Losse DVB-T ontvangers voor alleen FTA zijn al v.a. x8050,– te verkrijgen in speciaalzaken.(p.s. je hebt al SCART-ontvangers v.a. 24,95, maar die zijn niet geschikt voor aansluiten op een versterker!)

Verder in een groot deel van het land in de ether via DAB (ook autoradio's met DAB).

Via kabel, schotel, internet en iptv zijn er geen radio en tv ontvangst problemen.

Overigens zijn alle Publieke Zenders via DVB-T gratis via de ether te krijgen. In "FM stereo" kwaliteit.

Website Publieke omroep radio 1 t.e.m. 6 en FunX.

Overzichtje AM zenders Nederland.

Bij **
Zo meldt radio-tv-nederland.nl. Ik kan dit echter momenteel niet bevestigd krijgen via de infopagina van de publieke omroep m.b.t. de zenderproblemen. De op radio-tv-nederland vermelde bron-link werkt niet.

Afgebroken mast wordt gecontroleerd afgeknipt

Men gaat zorgvuldig te werk bij het verwijderen van de afgebroken delen. Het is de bedoeling dat het onderste betonnen deel opnieuw gebruikt gaat worden. Tevens is het niet zonder risico het onderste deel van de afgebroken mast weg te halen. Het hangt nog aan veel kabels, en daar staat natuurlijk nog trekspanning op. Daardoor kunnen ze bij doorknippen (wsl met slijptol) wegswiepen. Daar neemt men maatregelen tegen d.m.v 2 grote kranen.

In buurt van Hoogersmilde schijnt een noodmast gebouwd te worden die hoger is dan "Assen". Deze informatie heb ik zojuist van het radiojournaal. Daar komen publieke en commerciële radiozenders in. Niet bekend of deze ook voor Digitenne gebruikt gaat worden. Het bereik daarvan is in 60% van Drenthe momenteel alleen mogelijk met de buitenantenne op minimaal 3 meter hoogte.

FM ontvangst nog niet goed; Digitenne Drenthe

Tot op heden is de FM ontvangst in delen van Nederland nog niet optimaal na de branden in de zendmasten van IJsselstein (Gerbrandytoren bij Lopik) en Hoogersmilde. Eerdere berichten daaromtrent blijven actueel.

Dit bericht gaat daarover: Bereik FM zenders nog steeds minder .

De noodmast in Assen zendt inmiddels Digitenne signaal uit. Maar ook hier is het vermogen, noodgedwongen, lager dan in Hoogersmilde doordat de mast lager is. Dan kan er minder krachtig uitgezonden worden namelijk. Men zal veelal nu een buiten-antenne nodig hebben op zeker 3 meter hoogte voor ontvangst.

Digitenne klanten kunnen via een speciale website naar 8 zenders kijken. Ook is er natuurlijk programma gemist om de volgende dag naar een programma te kijken. Zie dit bericht .

En in dit bericht bespreek ik ontvangstmogelijkheden van Digitenne en alternatieven.

OORZAAK

De oorzaak dat IJsselstein uitgeschakeld moest worden (het FM park, Digitenne daar kon gewoon aan blijven) waren doorgebrande stroomkabels. En dat kan maar 1 oorzaak hebben. Die kabels waren niet meer bestand tegen de hoeveelheid stroom die nodig was. Hopelijk hebben ze nu een kabeltje extra getrokken.

Over de oorzaak in Hoogersmilde heeft de recherche nog geen mededelingen gedaan. De brand zat daar hoger, volgens mij al in het deel met de signaalkabels naar de antennes toe. Maar ook daar moet de oorzaak mijns inziens gezocht worden in overbelasting. Dat is bijna de enige reden waarom electrische branden ontstaan.

Noodmast Assen met KPN en Broadcast Partners

Inmiddels is bekend gemaakt dat ook Broadcast Partners gebruik zal gaan maken van de tijdelijke zendmast in Assen. Broadcast Partners is de partij waar o.a. de Publieke omroep een contract mee heeft voor de FM uitzending in de ether. Via DVB-T wordt de uitzending van P.O. verzorgt door KPN.

In de mast komen nu:

DVB-T Publieke omroep (digitale radio en televisie via de ether)
Digitenne van KPN (de abonnementszenders van DVB-T)
FM zenders van KPN en Broadcast Partners.
GSM en UMTS o.a. van KPN

Vergunning noodmast Assen alsnog verleent

Er bleek toch een vergunning nodig te zijn voor de (nood)mast van KPN in Assen. De gemeente heeft deze, na uitvoerige inspectie van de bouwplannen, alsnog verleend. Er moet, wettelijk, nog wel een bezwaarprocedure lopen.

Inmiddels heeft een woordvoerder van KPN vermeldt waarvoor de mast i.i.g. gebruikt gaat worden. Dat zijn Publieke omroep via DVB-T, Digitenne van KPN, en het semafoonnet voor hulpdiensten. Ook de FM-zender voor radio Drenthe, klant bij KPN, komt erin. Ook andere klanten van KPN (van wie de mast is) zullen waarschijnlijk een plekje krijgen met hun FM-zenders.

Het laatste nieuws is dat de mast naar verwachting zondag bedrijfsklaar zal zijn. Dat is een stuk sneller dan de 2 weken die eerder vandaag werd vermeld. Hoewel er ook nog berichten spreken van 2 weken. Ik kan me zo voorstellen dat FM sneller is gexefnstalleerd dan DVB-T/Digitenne. Klanten in het gebied die ook met de toegestuurde antenne nog geen goede ontvangst hebben kunnen via een speciale website naar 8 Nederlandse tv-zenders kijken. Ongeacht bij hun internetaansluiting loopt.

De landelijke publieke omroep is geen klant bij KPN, maar bij Broadcast Partners. Die hebben inmiddels op andere plekken noodzenders ingericht.

Klik hier voor een filmpje van de opbouw. Als de mast staat, in de loop van woensdag waarschijnlijk, zal men hard aan het werk gaan om de antennes en overige apparatuur te gaan plaatsen.