Home » Posts tagged 'plasma'

Tagarchief: plasma

LG en Samsung stoppen met productie plasmatelevisies

Fabrikant LG heeft aangekondigd te stoppen met de productie van plasmaschermen. Eind november rollen de laatste toestellen van de band. Er is te weinig vraag nog naar. LG gaat zich richten op LCD (met LEDverlichting) en OLED.

Ook Samsung beëindigd eind november de productie van plasma.

Panasonic is maart jongstleden al gestopt met plasma, zie eerder bericht op deze site.

Na november is er dus geen enkele in productie. In de loop van 2015 zijn plasma-tv’s dan waarschijnlijk ook niet meer te krijgen als de voorraden op zijn.

Geen Plasma meer voor Panasonic

Dit bericht is een uitgebreidere herpublicatie van het bericht van 11 oktober j.l.

Panasonic heeft aangekondigd medio maart volgend jaar geheel te stoppen met de productie van plasma-televisies. Het bedrijf heeft dit jaar 88 miljoen minder omzet in televisies dan het jaar ervoor. Steeds meer mensen kiezen voor een LCD televisie. Vaak van concurrenten uit Zuid-Korea. Samsung is koploper, gevolgd door de eveneens Zuid-Koreaanse fabrikant LG. De drie grootste Japanse producenten Sony, Panasonic, Sharp, komen met een gezamenlijk marktaandeel van 20 procent wat in de achterhoede.

Panasonic draait al een tijdje verlies. De afgelopen twee jaar is dat maar liefst 11 miljard Euro. Men is bezig alle takken die verlies blijven draaien te sluiten of te verkopen.

LCD/LED of Plasma.

Momenteel zijn er twee soorten schermtypen, lcd en plasma. Daarnaast is OLED in opkomst, maar nog vrij duur.

De meeste mensen hebben een LCD televisie. Tegenwoordig voorzien van LED-achtergrondverlichting als je tv na 2007 is gekocht. Tot en met 2006 hadden LCD televisies CCFL achtergrondverlichting.

Bij LCD worden de beeldpixels van achteren van licht voorzien door minuscule LED-lampjes. Vandaar tegenwoordig de term LED televisie maar het is feitelijk een LCD-scherm.
Bij Plasma bestaat het beeldscherm uit minuscule fluoriscentie buisjes. Het scherm zelf is dus de lichtbron. Daardoor is er bij Plasma vaak wel een grotere zwartwaarde, maar dat wordt momenteel snel ingehaald door de LCD/LED-schermen. Onder andere de toepassing ‘full LED’ is daarbij een groot pluspunt. De LED-achtergrondverlichting is dan over het hele scherm verdeeld i.p.v. alleen in de hoeken gemonteerd.

OLED is een nieuw type LED. Deze zijn héél klein, waardoor het mogelijk is scherm zélf hiermee op te bouwen. Daardoor is zelfs nog een groter zwartcontrast mogelijk dan bij Plasma. Bovendien is zo’n scherm nog energiezuiniger dan Plasma of LCD/LED (in die volgorde).

Een nadeel van Plasma is dat, net als bij een beeldbuis, een vaststaand beelddeel (logo) kan inbranden als er langere tijd naar 1 zender wordt gekeken. Dat probleem is er niet bij LCD/LED en in mindere mate bij OLED.