Home » Posts tagged 'npo' (Pagina 2)

Tagarchief: npo

NPO medio 2017 in HD in de ether

De NPO is voornemens om per 2017 in HD te gaan uitzenden via dvb-t2. Voor de NPO is geen abonnement nodig via de ether. Ongeveer de helft van de kijkers via dvb-t heeft ook een Digitenne-abonnement.
Voor KPN, die de licentie heeft voor de overige zenders, is het een kostbare zaak om te switchen naar het nieuwe dvb-t2 systeem, wat HD uitzendingen mogelijk maakt. Ook is het dan mogelijk meer zenders SD door te geven in een betere kwaliteit dan de huidige. Maar voor KPN zou het dus kostbaar worden. Zeker voor kijkers met een losse ontvanger die KPN verhuurt. Behalve ombouw van de zenders moeten al die kastjes dan vervangen. Dat gaat miljoenen kosten.

TV’s met een ingebouwde ontvanger, waarin een CI+ module wordt gebruikt, zijn al voorzien van een dvb-t2 ontvanger. Zonder module kun je daarmee alleen kijken, en luisteren, naar de zenders van de NPO. V.a. 2017 dus meer dan waarschijnlijk in HD.

Zowel voor de NPO als voor KPN (Digitenne) is het wachten op een beslissing voor verlenging van de vergunning.

Bron: broadcastmagazine .

Vanaf vandaag journaal en Nieuwsuur in HD

Met ingang van vandaag worden ook de journaals van 18:00 en 20:00 uur in de nieuwe HD standaard uitgezonden. Ook de programma’s Nieuwsuur en het Jeugdjournaal worden vanaf vandaag HD uitgezonden. Dat laatste is een énorme verbetering, want Nieuwsuur was buitengewoon wazig.

De dagjournaals worden al langere tijd in HD uitgezonden. Die komen van uit een andere, kleinere, studio die eerder verbouwd is.

Terwijl de journaals uitgezonden bleven worden, werd ook de regieruimte omgebouwd voor HD. Alle apparatuur is in de afgelopen 5 maanden vervangen.

Bron: broadcastmagazine.nl .

Ontvanger Samsung dcb-h360r niet meer goed bruikbaar

Sinds begin dit jaar heeft de NPO een nieuwe uitzendstraat voor de 3 landelijke tv-zenders in gebruik genomen. Doordat de al enkele jaren oude decoder (7 a 8 jaar) 360r van Samsung ook technisch niet meer up to date is kan het voorkomen dat het geluid (DD 5.1) van de NPO zenders hierop niet synchroon wordt weergegeven. Ook grote kans dat het HD beeld verstoord is (eigen ervaring bij kennis).

De enige oplossing is, helaas, vervanging van het apparaat. Dat zou bijvoorbeeld kunnen met de Humax irHD 5300 C. Dit is ook ‘gewoon’ een basic-ontvanger zonder opname-mogelijkheden. Er kan wel een losse Harddisc op, maar dan kunt u alleen een andere zender opnemen uit dezelfde ‘groep’ als die u bekijkt.

Tijdelijk geen Dolby NPO zenders bij Ziggo

Via Ziggo wordt tijdelijk het geluid van NPO 1, 2,en 3 HD in stereo doorgegeven. Dit omdat er de laatste tijd heel veel klachten kwamen bij Ziggo (en UPC) over het niet synchroon lopen van het geluid. De oorzaak schijnt te liggen in de uitzendstraat van de NPO. Derhalve heeft Ziggo dus besloten het DD 5.1 geluid tijdelijk niet door te geven bij de NPO zenders.

KPN: NPO met gesproken ondertiteling beschikbaar

KPN heeft vandaag speciale kanalen van NPO 1, 2 en 3 toegevoegd. Ze zijn voorzien van gesproken ondertiteling voor slechtzienden. U vindt de kanalen op 741, 742 en 743. 191, 192 en 193.  Dat is prettiger voor slechtzienden.

De kanalen heten NPO 1 GOS, NPO 2 GOS en NPO 3 GOS.

Zie ook bericht TotaalTV uit 2012 over deze Gesproken Ondertiteling Service.

NPO: Logo’s aanpassen tegen inbranden

De NPO wil, gelijk met de naamswijziging van de publieke netten, de logo’s aanpassen om inbranden op plasma- en beeldbuistelevisies te voorkomen. Ook de OLED techniek is ontvankelijk voor inbranden. Op LCD/LED-televisies doet het probleem van inbranden zich niet voor.

Voorstel is om de logo’s alleen nog aan het begin en eind van een uitzending uit niet transparante (felle) kleuren te laten bestaan. Tijdens het programma zou het logo dan enigszins transparant moeten zijn. Dat zou dan het geval moeten zijn voor beide logo’s die doorgaans in beeld staan: die van de zender en die van de zendgemachtigde.

bron .

Update 16 juli.

De omroepen hebben laten weten hier niet op in te gaan. Doordat het overgrote deel van de schermen LCD is (met LED achterlicht) vinden de omroepen het niet nodig hun gekleurde logo’s voor transparante(re) in te ruilen zoals deze bijvoorbeeld op Eén en Canvas te zien zijn. (Lees meer op Totaaltv.nl )

De NPO vreest claims in de toekomst. Maar… is de tv gebruiker niet zélf verantwoordelijk? Je laat toch niet de hele avond één en dezelfde zender aan staan?

Pauw en Witteman stoppen

Gisteren werd bekend gemaakt dat het programma Pauw en Witteman gaat stoppen. Paul Witteman gaat andere programma’s maken en presenteren, waardoor de 67-jarige presentator een ‘normaler’ dagritme krijgt.

De laatste tijd verloren ze veel kijkers aan RTL Late Night. Niet zo verwonderlijk. Veel mensen hebben tegenwoordig een lcd tv met hd-ontvangst. Dan ga je toch niet naar dat wazige sd-beeld kijken van Pauw en Witteman op de npo? Bovendien zit er áltijd een politicus in en men heeft gewoon lang niet altijd zin in politiek.

Men kiest dan al gauw voor het luchtigere RTL Late Night in hd met Humberto Tan, lijkt mij.

Jeroen Pauw gaat in volgend tv-seizoen alleen verder met een praatprogramma. Hoe het gaat heten weet hij nog niet. Met iets als ‘Met Jeroen’ of ‘Met Pauw’ kan wel. Een titel moet vooral eenvoudig en doeltreffend zijn. Hopelijk is de beeldkwaliteit volgend seizoen dan wel hd…

Staatssecretaris Dekker: geen amusement NPO

De Raad voor Cultuur wil deze week het advies aan staatssecretaris Dekker geven om amusement te schrappen uit het aanbod van de NPO. Over blijft dan cultuur, nieuws, levensbeschouwing en kindertelevisie. Programma’s als Flikken Maastricht, Smeris, Lingo e.v.a. komen dan zwaar onder druk te staan, zo niet te vervallen. Commerciële omroepen zullen dan mogelijk programma’s gaan overnemen.

Maar de NPO is het totaal niet eens met dit advies van de Raad voor Cultuur. Er dreigt een flink conflict tussen het bestuur van de NPO en staatssecretaris Dekker.

Het laatste woord is hierover nog niet gezegd lijkt mij. De Publieke Omroep dient, mijns inziens, een zo breed mogelijk scala aan programma’s te brengen. Daar horen spelletjes en (Nederlandse) series toch zéker bij. Het voorstel lijkt mij een verkapte bezuinigingsmaatregel.

Grote strop dreigt voor NPO

Voor de NPO dreigt volgend jaar een enorme strop. Deze kan tot 100 miljoen oplopen. Dit komt doordat dat jaar de vrijstelling voor btw op aankopen van televisieproducties vervalt.

Elk jaar kan dit de publieke omroep tot zo’n 110 miljoen Euro gaan kosten. Dit is een flinke tegenvaller voor de NPO die al enorm moet bezuinigen.

Ook regionale omroepen zijn hierdoor meer geld kwijt. Maar relatief minder omdat deze verhoudingsgewijs meer eigen producties hebben.

Bron: rtvnh.nl .

StartUp (BNN) stopt ermee

De nieuwe onlangs gestartte dagelijkse soap StartUp van BNN gaat stoppen. De serie die voornamelijk op jonge kijkers is gericht trekt te weinig kijkers. Op 18 april is de laatste uitzending die overigens ’s middags op Nederland 2 is te bekijken. Want aanstaande maandag gaan de uitzendingen al naar de middag en 101TV.

Tot de laatste uitzending is de soap op werkdagen te zien om 15:30 uur op Nederland 2. Dit lijkt míj overigens al helemáál geen goed uitzendtijdstip voor de doelgroep. Op hetzelfde tijdstip is het ook via 101TV via internet (en diverse aanbieders) te bekijken.

Op 14 februari hebben de acteurs en technici de laatste opnamedag.

Zie ook broadcastmagazine.nl .

Meer info over StartUp vindt u hier.

Belgische bladen publiceren programmagegevens Ned. 1,2 en 3 niet meer

Belgische (programma)bladen en kranten publiceren de gegevens van Nederland 1,2 en 3 niet meer. De bladen Dag Allemaal, TV Family en De Morgen Magazine stoppen de publicatie. Ook Humo publiceert de gegevens niet meer. Reden is de volgens de Belgen exhorbitant hoge bijdrage die de NPO vraagt hiervoor. Sinds 1 januari vraagt de NPO een bijdrage afhankelijk van de oplage. Hierdoor is voor veel bladen de fin. bijdrage fors gestegen, tot wel boven de 4600 %. Ja dat leest u goed. Tot eind vorig jaar waren deze bladen nog zo’n € 15.000 per jaar kwijt, nu gaat dat op maar liefst € 700.000 komen.

De Belgen hebben genoeg van de ‘wurgcontracten’ en stoppen met de publicatie.

Belgische kijkers naar de NPO, die in vrijwel heel België op de kabel zit, zullen de gegevens vooralsnog via de (Nederlandse) tvgidsen op internet moeten inzien. Ook kunnen zij natuurlijk kijken in hun EPG en via teletekst.

NPO gestopt met PDC

De NPO is gestopt met gebruik van het PDC signaal. Dit zorgde ervoor dat video- en hdd/dvd-recorders, aangesloten op het analoge signaal, een programma helemaal opnamen ook als het te vroeg of te laat begon of eindigde. Voornamelijk handig i.c.m. programmeren via Showview.
Vanaf nu zul je met je vhs- of hdd/dvd-recorder weer opnamemarges moeten instellen bij opnemen van Nederland 1, Nederland 2 en Nederland 3.

Ook teletekstpagina 222, nu/straks, is er niet meer. Die gaf de PDC informatie weer. Gelukkig kun je die informatie, wat er dus nu is en daarna, ook zien via de balk van je EPG bij digitale ontvangst.

Tip: bij de meeste recorders is het mogelijk in het menu standaard begin- en eindmarge in te stellen! Mijn advies: 5 minuten eerder laten starten en minimaal 15 minuten uitloop instellen.

De commerciële zenders hebben PDC nooit gebruikt.

Zie op deze site ook déze pagina.

N.P.O. wil gaan investeren in formats en vernieuwing

De Publieke Omroep is voornemens om te gaan investeren in nieuwe formats en vernieuwing van bestaande programma’s. Zowel als geheel als individuele omroepen. Dit is bekend gemaakt via het Publiek Media Akkoord.

De omroepen blijven vanuit hun eigen identiteit programma’s maken. Ook blijven ze  ‘eigenaar’ van hun eigen programma’s.

Het Akkoord is ingediend bij de staatssecretaris van O.C.W. De kleinere aspirant-omroepen mogen zich bij het akkoord aansluiten.

Bron .

TV tip: detectiveserie Heer en Meester

Hier even een tv-tip voor een nieuwe tv-detective. Nederlands en gewoon zonder reclame op de NPO.

Vanaf zaterdag 11 januari is de nieuwe Haagse detectiveserie ‘Heer & Meester’ te zien op televisie.

De serie gaat over de in … lees verder  –>

Mies Bouwman in ziekenhuis

Mies Bouwman is op oudejaarsdag, nota bene haar 84-ste verjaardag, in het ziekenhuis opgenomen met een longontsteking. Het overlijden van haar echtgenoot regisseur Leen Timp (92) begin november heeft haar veel energie gekost.
De behandeling is aangeslagen en Mies is aan de beterende hand. Ze moet ter observatie nog wel in het ziekenhuis blijven.

Een woordvoerder van de familie maakte dit vandaag bekend.

We wensen haar beterschap.