Home » Brand zendmasten (Pagina 2)

Categorie archief: Brand zendmasten

Stand van zaken FM en AM ontvangst

Bron: Publieke omroep

  • In het westen van Friesland en het oosten van Drenthe en Groningen is geen FM-ontvangst van Radio 1, Radio 2, 3FM en Radio 4 mogelijk.
  • In grote delen van Noord-Holland is geen ontvangst mogelijk van Radio 4.
  • In grote delen van Noord-Brabant, met name in de regio Tilburg-Breda-Den Bosch is geen FM-ontvangst mogelijk van Radio 1.
  • Radio 1 wordt daarom zo lang als nodig uitgezonden via 747AM.
  • Radio 5 is daarom tijdelijk niet via de AM te beluisteren.
  • De Publieke Omroep doet er alles aan wat in zijn macht ligt om de situatie te verbeteren.
  • Donderdag 28 juli werd een noodmast in Assen in gebruik genomen.
  • De ontvangst van grote delen in Midden-Nederland zal verbeteren als de zendmast in Lopik weer volledig in gebruik mag worden genomen. Op dit moment is deze op last van de eigenaar nog maar beperkt in gebruik.
  • Om de ontvangst in Noord-Nederland verder te normaliseren heeft de Publieke Omroep zijn provider gevraagd om meer alternatieve zendlocaties te gebruiken.
  • De Publieke Omroep probeert op korte termijn een AM-zender in Groot-Brittannie in gebruik te nemen. Daarmee zou naast Radio 1, ook Radio 5 weer via de AM te ontvangen zijn. Wanneer dit gerealiseerd kan worden, is nog niet bekend.

Ik verwacht in het weekend weinig tot geen verandering in bovenstaande situatie. Mogelijk krijgt radio 5 volgende week haar frequentie AM 747 dus weer terug als P.O. de oude AM frequentie van BBC WORLDSERVICE kan huren. Dat is 648 kHz.

FM radio 1 t.e.m. 4 naar verwachting vanavond in de lucht

Naar verwachting zal de ontvangst van de FM zenders voor radio 1, 2, 3FM en 4 in Groningen en Drenthe vanavond (28-7) verbeteren. Dan worden die FM zenders in de noodmast "Assen" in gebruik genomen. Ook RadioNL (97.1) wordt dan vanuit Assen aangezet.

Ook Radio Drenthe (90.8) is weer beter te ontvangen. Die zit nu ook in de noodmast in Assen. De zender in Groningen is uitgeschakeld maar blijft wel standby.

Ontvangst Radio 1 en 5

De komende dagen wil de NPO voor Radio 1 een AM-zender in Engeland (AM 648) in gebruik nemen. Daardoor kan Radio 5 dan weer via AM 747 doorgegeven gaan worden. Er dienen nog wat administratieve zaken voor afgehandeld, maar een woordvoerder van NPO heeft goede hoop. Radio 5 is feitelijk het grootste slachtoffer van de situatie; zij zijn sinds 15 juli helemaal uit de lucht (analoog i.i.g. via dvb-t en dab nog wel). Luister via deze site naar de woordvoerder in een gesprek met radio 1. Bron: Publieke omroep, de stand van zaken rond de FM.

IJsselstein

Via IJsselstein zijn sedert enige tijd de zenders van radio 2, 3FM en 4 weer in de lucht met nog steeds beperkt vermogen. Radio 1 is nog steeds vanuit de tijdelijke zender in Hilversum in de lucht. De vermogensbeperking en radio 1 v.u. Hilversum heeft alles te maken met de beperking van het stroomverbruik in IJsselstein. Ik neem aan dat men vermoedt dat dié brand i.i.g. door electrische overbelasting is ontstaan. Men neemt, na het instorten van de vrijwel identieke mast in Hoogersmilde, duidelijk geen énkel risico.
Sommige zenders zijn in delen van het land nog niet te krijgen. Zoals radio 4 in Noord-holland noord. Dit komt omdat andere zendmasten ook verlaagd vermogen hebben (Goes, Markelo en Wieringermeer).

Nog steeds geen radio 1 t/m 4 via Assen; radio 5 terug in ether Limburg

Radio 1 t/m 4 zijn via "Assen" nog steeds niet in de lucht. De antenne's die er al in zaten zijn niet goedgekeurd en moeten eerst vervangen worden.

Verder is Radio 5 Nostalgia in Zuid-Limburg weer via de ether te ontvangen**. Via AM 1251 kHz. In de rest van het land zit nog steeds radio 1 op de AM 747. Dit tot grote ergernis en verdriet van de radio 5 medewerkers.

Uitgezonderd het zuidelijk deel van Drenthe, waar de ontvangst van dvb-t niet optimaal is, is radio 5 via de ether gratis te ontvangen via DVB-T (gratis publieke omroep-deel v. Digitenne). Losse DVB-T ontvangers voor alleen FTA zijn al v.a. x8050,– te verkrijgen in speciaalzaken.(p.s. je hebt al SCART-ontvangers v.a. 24,95, maar die zijn niet geschikt voor aansluiten op een versterker!)

Verder in een groot deel van het land in de ether via DAB (ook autoradio's met DAB).

Via kabel, schotel, internet en iptv zijn er geen radio en tv ontvangst problemen.

Overigens zijn alle Publieke Zenders via DVB-T gratis via de ether te krijgen. In "FM stereo" kwaliteit.

Website Publieke omroep radio 1 t.e.m. 6 en FunX.

Overzichtje AM zenders Nederland.

Bij **
Zo meldt radio-tv-nederland.nl. Ik kan dit echter momenteel niet bevestigd krijgen via de infopagina van de publieke omroep m.b.t. de zenderproblemen. De op radio-tv-nederland vermelde bron-link werkt niet.

Afgebroken mast wordt gecontroleerd afgeknipt

Men gaat zorgvuldig te werk bij het verwijderen van de afgebroken delen. Het is de bedoeling dat het onderste betonnen deel opnieuw gebruikt gaat worden. Tevens is het niet zonder risico het onderste deel van de afgebroken mast weg te halen. Het hangt nog aan veel kabels, en daar staat natuurlijk nog trekspanning op. Daardoor kunnen ze bij doorknippen (wsl met slijptol) wegswiepen. Daar neemt men maatregelen tegen d.m.v 2 grote kranen.

In buurt van Hoogersmilde schijnt een noodmast gebouwd te worden die hoger is dan "Assen". Deze informatie heb ik zojuist van het radiojournaal. Daar komen publieke en commerciële radiozenders in. Niet bekend of deze ook voor Digitenne gebruikt gaat worden. Het bereik daarvan is in 60% van Drenthe momenteel alleen mogelijk met de buitenantenne op minimaal 3 meter hoogte.

FM ontvangst nog niet goed; Digitenne Drenthe

Tot op heden is de FM ontvangst in delen van Nederland nog niet optimaal na de branden in de zendmasten van IJsselstein (Gerbrandytoren bij Lopik) en Hoogersmilde. Eerdere berichten daaromtrent blijven actueel.

Dit bericht gaat daarover: Bereik FM zenders nog steeds minder .

De noodmast in Assen zendt inmiddels Digitenne signaal uit. Maar ook hier is het vermogen, noodgedwongen, lager dan in Hoogersmilde doordat de mast lager is. Dan kan er minder krachtig uitgezonden worden namelijk. Men zal veelal nu een buiten-antenne nodig hebben op zeker 3 meter hoogte voor ontvangst.

Digitenne klanten kunnen via een speciale website naar 8 zenders kijken. Ook is er natuurlijk programma gemist om de volgende dag naar een programma te kijken. Zie dit bericht .

En in dit bericht bespreek ik ontvangstmogelijkheden van Digitenne en alternatieven.

OORZAAK

De oorzaak dat IJsselstein uitgeschakeld moest worden (het FM park, Digitenne daar kon gewoon aan blijven) waren doorgebrande stroomkabels. En dat kan maar 1 oorzaak hebben. Die kabels waren niet meer bestand tegen de hoeveelheid stroom die nodig was. Hopelijk hebben ze nu een kabeltje extra getrokken.

Over de oorzaak in Hoogersmilde heeft de recherche nog geen mededelingen gedaan. De brand zat daar hoger, volgens mij al in het deel met de signaalkabels naar de antennes toe. Maar ook daar moet de oorzaak mijns inziens gezocht worden in overbelasting. Dat is bijna de enige reden waarom electrische branden ontstaan.

Digitenne zaterdag weer in de lucht in Drenthe !

Laatste nieuws (23 juli 23.30, zie ook onder): Bereik lijkt véél beperkter dan Hoogersmilde. Site met tv-kanalen blijft nog online. Zie eerder bericht. Advies KPN: laat uw ontvanger in ieder geval de zenders opnieuw zoeken. Eerst fabrieksinstellingen kiezen (zenders dus wissen, daarna weer scannen). Met BUITENantenne op minimaal 1 hoog (3 meter of meer) zou goede ontvangst mogelijk moeten zijn. Met binnenantenne pas weer echt na herbouw Hoogersmildemast.

Update 23 juli om 23.30 u.

Dekking nog niet optimaal.

Het is (KPN) bekend dat de dekking niet overal terug is. Het bereik met binnenantenne lijkt zich te beperken binnen de circel Beilen – Hijkersmilde – Oosterwolde – Norg – Eelde – Bareveld – Borger. Graag hoor ik, middels reacties hier, in hoeverre het bereik van "Assen" nu is. Vooral meer naar de grens van Duitsland is er nog geen bereik met de binnenantenne. KPN weet, door meting, precies hoeveel bereik waar is. Huishoudens met een slecht binnenbereik krijgen gratis, via een koerier, alsnog een buitenantenne.
Helaas is de noodmast lager dan Hoogersmilde. De antenne staat op 104 meter i.p.v. 294 meter zoals op Hoogersmilde. Door de lagere plaatsing kan er ook (iets) minder vermogen op gezet worden. Pas als Hoogersmilde herbouwd is zal het bereik weer als vanouds worden. Maar dat gaat zeker 9 maanden tot een jaar duren.

Alternatieven.

Als je niet naar de kabel kunt is een overstap naar ITV van KPN een optie. Je dient dan wel ook internet via KPN te hebben of nemen. En, ik zeg het niet graag als Digitenne-fan, een schotel is natuurlijk ook een goede optie. Het Basis abonnement bij Canaldigitaal is x809,95 per maand met 250 zenders. Daar zitten dan wel ook 11 HD zenders in. Dit i.t.t. Digitenne (x809,– p/m; 28 zenders). Canaldigitaal biedt momenteel versnelde installatie (48 uur) in het gebied. Een monteur komt de hele boel installeren. Apparatuur gratis in bruikleen.

Hebt u geen internet van KPN, maar bijvoorbeeld van Tele2 of XS4ALL dan kunt u bij die bedrijven interactieve tv via de internetaansluiting nemen.

Ook is (terug naar) de kabel een optie. Maar Ziggo is dan wel met x8016,95 p/m (60 tv- en 70 radiozenders) het duurst.

FREE TO AIR

Er zijn natuurlijk ook mensen die alleen Free to air kijken; het publieke omroep pakket. De zender in Assen wordt gegarandeerd voor een goede ontvangst MET BUITENANTENNE (minimaal 3 meter hoog). Binnen ontvangst kan pas weer gerealiseerd worden na herbouw van Hoogersmilde.
Een alternatief is het eveneens gratis publieke omroep abonnement van Canaldigitaal. U ontvangt dan de Nederlandse publieke omroep zenders (Free to view) + de beschikbare FTA zenders (klik hier voor overzicht fta zenders).

Free to view houdt in dat wel een geregistreerde smartcard nodig is (controle dat je in Nederland woont en dus de Publieke Omroep mag ontvangen met de schotel), maar daar zijn geen abonnementskosten aan verbonden. Free to air is zonder smartcard te ontvangen.


(onderstaande is originele publicatie van 23 juli 00:07 u.)

KPN maakt bekend dat de uitzendingen via Digitenne v.a. de noodmast in Assen op zaterdag 23 juli om 12.00 uur gestart worden. Klik hier voor een foto van de noodmast (dvbt4all). De blokvormige witte antennes bovenin zijn voor dvb-t/digitenne.

Via dvb-t kan men tv en radio Drenthe dan weer goed ontvangen. Mogelijk is verder van de mast af de toegezonden buitenantenne nog wel gewenst. De FM-radiozenders, die ook in de mast komen, zijn nog niet gereed voor ingebruikname.

Om ontvangst v.a. de mast in Assen te krijgen:
Heeft u de afgelopen dagen uw Digitenne ontvanger NIET naar andere frequenties laten scannen, dan zou deze v.a. ong. 12.00 uur weer beeld/geluid moeten geven. De kanalen zijn gelijk aan die van de ingestorte mast in Hoogersmilde.
Heeft u de afgelopen dagen via een ANDERE zendlocatie gekeken dan kunt u via Assen kijken door de fabrieksinstellingen te herstellen (bij een Samsung is alleen zenders wissen voldoende) en daarna uw apparaat opnieuw te laten scannen. Doe dit enige tijd ná 12.00 uur.
Stelt u handmatig in dan zijn dit de kanalen: 60, 30, 54, 33 en 25. (zie hier)

Woont u in de buurt van de noodmast en ondervindt u via de kabel (enige) storing? In een eerder artikel op deze weblog kunt u over een dergelijke situatie informatie vinden.

 

Noodmast Assen met KPN en Broadcast Partners

Inmiddels is bekend gemaakt dat ook Broadcast Partners gebruik zal gaan maken van de tijdelijke zendmast in Assen. Broadcast Partners is de partij waar o.a. de Publieke omroep een contract mee heeft voor de FM uitzending in de ether. Via DVB-T wordt de uitzending van P.O. verzorgt door KPN.

In de mast komen nu:

DVB-T Publieke omroep (digitale radio en televisie via de ether)
Digitenne van KPN (de abonnementszenders van DVB-T)
FM zenders van KPN en Broadcast Partners.
GSM en UMTS o.a. van KPN

Vergunning noodmast Assen alsnog verleent

Er bleek toch een vergunning nodig te zijn voor de (nood)mast van KPN in Assen. De gemeente heeft deze, na uitvoerige inspectie van de bouwplannen, alsnog verleend. Er moet, wettelijk, nog wel een bezwaarprocedure lopen.

Inmiddels heeft een woordvoerder van KPN vermeldt waarvoor de mast i.i.g. gebruikt gaat worden. Dat zijn Publieke omroep via DVB-T, Digitenne van KPN, en het semafoonnet voor hulpdiensten. Ook de FM-zender voor radio Drenthe, klant bij KPN, komt erin. Ook andere klanten van KPN (van wie de mast is) zullen waarschijnlijk een plekje krijgen met hun FM-zenders.

Het laatste nieuws is dat de mast naar verwachting zondag bedrijfsklaar zal zijn. Dat is een stuk sneller dan de 2 weken die eerder vandaag werd vermeld. Hoewel er ook nog berichten spreken van 2 weken. Ik kan me zo voorstellen dat FM sneller is gexefnstalleerd dan DVB-T/Digitenne. Klanten in het gebied die ook met de toegestuurde antenne nog geen goede ontvangst hebben kunnen via een speciale website naar 8 Nederlandse tv-zenders kijken. Ongeacht bij hun internetaansluiting loopt.

De landelijke publieke omroep is geen klant bij KPN, maar bij Broadcast Partners. Die hebben inmiddels op andere plekken noodzenders ingericht.

Klik hier voor een filmpje van de opbouw. Als de mast staat, in de loop van woensdag waarschijnlijk, zal men hard aan het werk gaan om de antennes en overige apparatuur te gaan plaatsen.

Ontvangst FM zenders minder goed: vermogen tijdelijk verlaagd

Diverse zendmasten staan momenteel op een lager vermogen dan standaard. Daardoor zijn FM zenders minder goed te ontvangen (ether). Mij was dit al opgevallen. Q-music moet ik op mono zetten, in stereo gigantisch veel ruis (100.7). Ook Radio 2 moet ik mono zetten, want is in stereo niet erg aan te horen. 3FM en radio 1 zijn gelukkig behoorlijk goed te beluisteren. Radio 4 daarentegen is hier (Haarlem, Heemstede, Zandvoort, Haarlemmermeer) via de ether eigenlijk niet te beluisteren. Zelfs op mono ruist ie enorm. Vooral in het Zuiden (Brabant) zijn de problemen het grootst. Die regio wordt normaal door IJsselstein voorzien, maar door de verlaging van het vermogen halen die zenders dat nu niet. Er staan ook geen steunzenders. De zender voor Radio 1 in Hilversum is ook te zwak om Brabant te halen.

De zenders zijn hier wel goed in DVB-T te krijgen (via de zendmast in Haarlem, Waarderpolder). Je dient dan natuurlijk wel een DVB-T ontvanger te hebben. (= Digitenne, publieke zenders vrij van abonnement)
Voordeel van DVB-T is dat je alle 6 radiozenders plus FunX van de publieke omroep in PCM STEREO kwaliteit via de ETHER ontvangt. En tevens Nederland 1, 2, 3 en je regionale omroep. Tenzij de zendmast in elkaar dondert natuurlijk… Gelukkig kan je hier ook goed naburige DVB-T zenders krijgen indien nodig.

Niet alleen IJsselstein (Lopik), maar ook Goes, Markelo en Wieringermeer staan op lager vermogen.

Niet alle noodzenders geven de zenders op de officiële frequenties. Kijk even op dit overzicht op radio-tv-nederland.nl voor de stand van zaken. In geel de noodzenders/frequenties. Zie daaromtrent trouwens ook de links verderop in dit bericht.

Ik luister nu vaker digitaal (internet, ITV-KPN en Digitenne). En voor wie dat nog heeft, analoog via de kabel zijn de zenders ook goed.

Radio 5 is momenteel via de ether alleen via DVB-T (zonder abonnement) en DAB te ontvangen.

Vervangende FM frequenties/zenders: http://radio-tv-nederland.nl/zendmast/smilde/hoogersmilde11.html .

Speciale infopagina omtrent de FM-ether-ontvangst: http://www.publiekeomroep.nl/artikelen/stand-van-zaken-radiozenders-publieke-omroep.

Informatie-pagina KPN voor de stand van zaken (oa noodmast Assen): http://www.kpn.com/web/show/id=2415112.

KPN biedt getroffen Digitenne klanten tv via hun pc

Getroffen Digitenne kijkers in Drenthe en omgeving kunnen tijdelijk tv-zenders kijken via hun pc en internet-aansluiting. KPN heeft daartoe een speciale website geopend. Het maakt niet uit bij welke provider u uw internet-aansluiting heeft. Kijkers kunnen daarop inloggen met hun smartcardnummer van Digitenne en hun postcode. Men kan dan uit een aantal zenders kiezen. Dat zijn Nederland 1, 2 en 3. Verder nog RTL 4, 5, 7, SBS 6 en NET 5.

Woont u in het gebied en heeft u Digitenne, ga dan voor de genoemde zenders naar deze site:
Officiële (tijdelijke) link: http://www.digitenne.nl/tijdelijktv.

Verder kan men van vele zenders de programma's de volgende dag zien via 'gemist'.
http://www.sbs6.nl en dan programma gemist
http://www.veronicatv.nl/ kies programma gemist
http://www.net5.nl/ > programma gemist
Alle rtl zenders: http://www.rtl.nl/xl/ .
En de Publieke omroep: http://www.uitzendinggemist.nl/ .
En niet te vergeten LIVE NOS journaal: http://www.journaal24.nl en http://www.rtvdrenthe.nl !

Ook radio luisteren kan via de pc. Alle zenders hebben een livestream op hun site. Handig zijn de zgn radioportals die de livestreams a.h.w. verzameld hebben. Zie de rubriek "Radio via internet" hier links.

Digitenne ontvangst enigszins herstellen via andere mast. Ga naar fabrieksintellingen, zenders wissen. Plaats de antenne zo hoog mogelijk, best buiten. Gebruik daarvoor de toegestuurde buiten-antenne of de binnen-antenne met een plastic zakje er omheen. Laat daarna de ontvanger opnieuw scannen voor de mast in Groningen, Zwolle of Leeuwarden (andere provincie instellen). TV Drenthe kunt u dan zien via voorkeuze 29.
ENNE, zodra de mast in Assen uitzendt procedure herhalen. Waarschijnlijk kan de antenne dan weer (gewoon) binnen staan. Ook de buiten-antenne blijft natuurlijk bruikbaar, is altijd beter.

Infopagina werkzaamheden noodmast en Digitenne in gebied, klik hier.

Voor Digitenne gebruikers in het gebied, de link is hier vermeld middels een reactie van een lezer, klik hier. Met dank.

Bronnen: rtvnoord.nl en dvbt4all.nl

Klik hier voor een foto van de verwoeste Digitenne antenne. Door de klap op de grond is ie naar z'n grootje.

 

Mast in Assen zonder publieke omroep FM

In de mast in Assen komen niet de FM zenders voor radio 1 t.e.m. 4. Dit komt omdat de mast van KPN is en de publieke omroep is sinds vorig jaar klant bij Broadcast Partners. Deze partij heeft in Tjerkgaast zenders geplaatst voor de publieke omroep, maar de ontvangst is niet optimaal.

In de mast in Assen komen publieke omroep via DVB-T en Digitenne. Ook komt er de FM zender van Radio Drenthe, die zijn klant bij KPN.

Filmpje opbouw mast Assen.

Bron: radiofreak.nl.

KPN gaat Digitenne klanten regio Drenthe financieel compenseren

KPN heeft de intentie Digitenne-klanten in de regio Drenthe die momenteel geen of slechte ontvangst hebben financieel te compenseren. Meer informatie voor Drenthenaren met Digitenne in de getroffen regio vind u op de storingspagina van kpn. Tevens is bekend gemaakt dat KPN de 12.000 getroffen klanten per direct een sterkere (buiten)antenne opstuurt. Hiermee zou een betere ontvangst van de 3 hierna genoemde masten te realiseren moeten zijn. Zodra de noodmast in Assen gereed is zou de ontvangst in het getroffen gebied weer zeer aanzienlijk moeten verbeteren.

Het zendvermogen in Groningen, Zwolle en Leeuwarden wordt niet meer opgeschroefd. Het effect bleek minimaal te zijn en geeft storing op andere diensten. Er wordt momenteel een noodmast gezet in Assen. Over een week tot 10 dagen zou dat de grootste problemen oplossen. KPN kan echter niet garanderen dat de ontvangst net zo probleemloos zal/kan zijn als voor de brand.

Huidig advies aan Digitenne gebruikers in de omgeving Smilde. Plaats de antenne zo hoog mogelijk en bij voorkeur bij een raam. Laat daarna een nieuwe scan uitvoeren. Stel voor het zoeken een andere provincie in, bv. "Groningen".

p.s. schuine tekst toegevoegd om 22:45 u.

Ideetje: laat lokale omroepen de calamiteiten-zender uitzenden bij zenderuitval

Ik heb zelf een ideetje wat er zou kunnen gebeuren in geval de regionale ether FM zender, de regionale rampenzender dus, uitvalt. Er zou dan mogelijk een soort advies of misschien zelfs een verplichting kunnen komen dat de lokale omroepen in de regio het signaal, bv via een nog werkende DVB-T zender, of via internet, overnemen en her-uitzenden via hun FM ether frequentie. De lokale omroepen hebben gezamenlijk vaak volledig dekking in een provincie.

Bij radio Drenthe stond de reservezender op DEZELFDE locatie als de hoofdzender. Het zou m.i. beter zijn als zo'n reserve zender op een ANDERE mast gemonteerd staat. En wel permanent. Ook dat zou in de toekomst een oplossing zijn bij geval van een brand in een zendmast. Want wat 2 x gebeurt kan nog eens gebeuren…

KPN dubbel getroffen door brand Hoogersmilde

Door de brand in Hoogersmilde is KPN dubbel getroffen. Niet alleen viel Digitenne in de regio uit, ook het mobiele telefoonverkeer is verstoord. De mast zorgde namelijk ook voor verbindingen tussen en naar kleinere masten in de regio. KPN is druk bezig een noodnet op te bouwen. Later wordt gekeken naar de iets langere termijn. De verwachting is wel dat Hoogersmilde weer opgebouwd gaat worden, maar dat gaat maanden tot misschien wel een jaar in beslag nemen.

Het Digitenne produkt in de regio heeft ook nog steeds problemen. Men kan de antenne meer bij het raam plaatsen en de ontvanger laten scannen naar andere frequenties. De zenders in Groningen, Zwolle of Leeuwarden zouden ook dekking moeten geven. TV Drenthe wordt momenteel t.b.v. de regio op het landelijke kanaal 29 doorgegeven. FTA, dus door iedereen met een dvb-t / digitenne ontvanger te zien.

Dit bericht staat ook op de zustersite “Telefonie in Nederland“.

IJsselstein zender voor zender; Assen mogelijk komend weekend

De reparatiewerkzaamheden in de zendmast van IJsselstein zijn voltooid. Vannacht is 3FM weer aangezet. In de loop van de dag volgen Radio 2 en 4, Q-music naar alle waarschijnlijkheid ook. Radio 1 zend nu nog via de tijdelijke zender in Hilversum. Maar ook die uitzending wordt weer overgenomen door IJsselstein.

De noodmast in Assen, die voor Hoogersmilde Digitenne en FM radio gaat overnemen, wordt deze week opgebouwd. In de nacht van zaterdag op zondag is de mast in delen aangekomen op het kazerneterrein in Assen (beelden rtv Drenthe). Naar verwachting zal de mast dinsdag opgebouwd zijn, daarna moeten de zenders er nog ingebouwd worden. In de 100 meter hoge mast komen o.m. Radio Drenthe, Radio 1, 2, 3FM, en 4.

Voor RadioNL staat momenteel een noodzender (in Assen) op de frequentie 97.1 Mhz FM.