Home » Brand zendmasten

Categorie archief: Brand zendmasten

Hoogersmilde oud en nieuw

De reparatie van de betonnen toren van Alticom is inmiddels voltooid door BAM. Novec heeft inmiddels opdracht gegeven aan Volker Wessels voor de herbouw van de mast. Deze zal van het type vakwerk zijn, zie deze foto-animatie met de mast in voltooide situatie. Dit voorkomt het schoorsteeneffect waardoor de brand zo uit de hand kon lopen. Zie deze foto voor de situatie voor 15 juli 2011 met buismast (uit 1958).
 
Bij de herbouw van het mastgedeelte is gekozen voor gelijktijdige aanpak. Er wordt dus niet gewacht tot de mast volledig is opgebouwd voor de antenne’s erin gaan. Zodoende kan de mast al komende zomer weer operationeel zijn. De planning is medio augustus weer in de lucht te zijn.
 
Zie ook: Novecbv .

Herstel zendmasten ligt stil

De herstelwerkzaamheden aan de zendmasten van Smilde en IJsselstein (v.h. Lopik)(Gerbrandytoren) liggen stil door het zeer koude weer. Deze werkzaamheden vinden in de buitenlucht plaats en volgens de c.a.o. bouw mag er onder de -6 °C niet meer gewerkt worden. Tevens is het voor beton storten, waar men in Hoogersmilde nog mee bezig is, dan te koud. Het herstel van de antenne’s duurt daar nog wel even. In Smilde kan men daar nu ook niet mee verder. De bovenste helft is daar in januari in gebruik genomen. Na het vervangen van de onderste helft, wat nu stil ligt, heeft men pas het volledige vermogen. De twee helften versterken elkaar namelijk. Nu dat nog niet het geval is kan men via de zenders van Broadcast Partners een wat slechtere ontvangst hebben dan voor de brand van 15 juli 2011. Dat betreft o.a. radio 1 t/m 4 en Q-music.

Men weet nog niet wanneer de werkzaamheden weer kunnen beginnen. De hoop is nog steeds voor Hoogersmilde om deze zomer daar weer volledig operationeel te zijn. Met Lopik zou dit eerder het geval zijn.

Versnelde herbouw Hoogersmilde

De mast in Hoogersmilde wordt sneller herbouwd dan oorspronkelijk gepland. De extra kosten hiervoor worden voorgeschoten door Minister Verhagen. Eerder was al besloten een extra noodmast van 200 meter te plaatsen. Dit gaat echter niet door omdat gebleken is dat de ontvangstproblemen onvoldoende opgelost zouden worden. De kosten voor deze noodmast zouden ook behoorlijk zijn. Derhalve is met alle partijen besloten tot versnelde herbouw.
.
De bovenbouw, het mastgedeelte, zal van het type vakwerk zijn; een open mast dus. Dit heeft te maken met gewijzigde veiligheidseisen t.o.v. de oorspronkelijke mast uit 1959; een (dichte) buismast.

Vandaag start herbouw Hoogersmilde

Vandaag is de firma BAM, in opdracht van Alticom, begonnen met het herstel van de betonnen toren. Deze is aan de bovenzijde flink beschadigd door de vallende buismast op 15 juli 2011. Toen stortte de buismast naar beneden na een brand.

Dit is het eerste bericht op deze weblog sinds 24 augustus. Op dat moment zou het systeem verhuizen. Servers in Nederland ipv Amerika, andere software. Het zat echter allemaal een beetje tegen.

Ik heb wel berichten gepubliceerd in die periode. Voor de berichten van 24 augustus t/m 31 oktober klik je hier.

Vermogen IJsselstein wordt weer opgevoerd

Het vermogen van de publieke en commerciële zenders in IJsselstein (bij Lopik) wordt weer opgevoerd. Dit gaat stapsgewijs van 10 % naar 50 % (ERP). Hier is vandaag al mee begonnen. Want gisteren kon ik op mijn logeeradres (Brummen) Radio 2 op 92.6 niet ontvangen, nu wel, maar nog met ruis (mono radio). Overigens is de officiële frequentie hier 104.6 via Markelo. Die zendt overigens ook met minder vermogen uit.

De toren in IJsselstein wordt voorzien van meetapparatuur die constant de temperatuur in de gaten houdt. Ook wordt extra aarding aangebracht. Belangrijk lijkt mij ook dat alles electrisch in fase is. Dit voorkomt valse stromen. Afhankelijk van wat de meetapparatuur aangeeft wordt het vermogen dan de komende 4 weken opgevoerd naar de helft van het oorspronkelijke vermogen.

Pas als de onderzoeken naar de oorzaken van de branden is afgerond kan het vermogen weer omhoog. Mogelijk na eerst extra maatregelen te installeren. De uitkomsten worden echter pas over enkele maanden verwacht.

Overigens neemt het zendbereik exponentieel toe met verhogen van het vermogen. De zenders zullen na het opdraaien tot 50% aanmerkelijk beter te krijgen zijn.

Ik ben benieuwd wanneer de zendinstallaties in Goes, Markelo en Wieringermeer ook weer opgeschroefd gaan worden.

Info: Broadcast magazine, publieke omroep pagina zendersterktes.

Q-music van uit Arnhem op 104.1

De zender is van uit Arnhem tijdelijk te ontvangen op 104.1 Mhz. Deze frequentie is door Agentschap Telecom tijdelijk toegewezen om de problemen van uit IJsselstein op te vangen. In de regio Arnhem, Nijmegen, Ede is Q-music nu weer goed te ontvangen. De zender vangt niet alle problemen op van IJsselstein mbt Q.
De frequentie behoort tot het A7 kavel, met de omschrijving jazz, klassiek. Dit kavel wordt voorlopig niet verdeeld. Er waren te weinig biedingen die bovendien allen onder het minimum zaten. 

Bronnen: radio-tv-nederland, Radiofreak.

De haperende ontvangst op de auto-radio: dubbele woorden

Als je via de autoradio luistert dan lijkt het soms wel of je stukjes muziek en spraak dubbel hoort of juist mist. Dit komt door de vele noodzenders die hun signaal niet via het landelijke distributiesysteem krijgen (de Media Gateway) maar via de satelliet. Deze noodzenders hebben wél RDS. De autoradio zoekt steeds naar de frequentie met het sterkste signaal van het station waar u naar luistert. Schakelt ie tussen een noodzender en een officiële heen en weer dan krijg je dat haperende effect omdat het signaal via de satelliet er iets langer over doet dan via de Gateway. ER IS DUS NIETS MIS MET UW AUTORADIO of de ontvangst daarvan!
U kunt het wisselen van zendmast, en dus het herhalen van woorden, uitschakelen, als u toch binnen 1 regio blijft, d.m.v. de AF functie. Auto Frequency. Zie de handleiding van uw autoradio.
De radio thuis heeft geen last van dit echo-effect omdat die op 1 frequentie staat en blijft afgesteld. Zo'n radio heeft geen AF. Deze switched niet steeds van frequentie van hetzelfde station.

De noodzenders staan vaak niet op een locatie waar aansluiting op het landelijke glasvezelnet, de Media Gateway, beschikbaar is.

Het effect treedt op in de auto bij radio 1 t/m 4. Mogelijk ook bij enkele commerciële stations.

 

Broadcast Partners naar rechter om zendvermogen IJsselstein

Broadcast Partner, de zenderprovider van de publieke omroep en o.a. ook Q-music, stapt naar de rechter als er niet vandaag nog een oplossing komt voor het lage zend- en dus ook stroomvermogen dat ze van Novec in IJsselstein mogen toepassen.

Novec houdt echter haar poot  stijf. De brand in IJsselstein is ontstaan in de installatie van Broadcast Partners volgens Novec. Novec vindt dat dat eerst helemaal in orde gemaakt moet worden, zodat hoger stroomverbruik, gerelateerd aan hoger zendvermogen, niet meer tot problemen kan leiden. Daarvoor zijn de zendinstallaties te belangrijk. Zie de nog steeds voortdurende problemen in Drenthe nadat daar de mast zelfs volledig verwoest werd door een brand. Dát onderzoek loopt ook nog.

Persoonlijk denk ik, en vind ik, dat Novec een vermogen 40 tot 60 % wel kan toestaan. Het lijkt mij dat 10 % wel een érrug strenge sanctie is.

Overigens hebben we bij onze lokale omroep ook geen 100 % tevredenheid over de geleverde zenders van Broadcast Partners. De eerste was zelfs héél slecht. Hij leverde niet eens het berekende zendvermogen. De laatste 2 zenders, zijn zelfs door onze eigen techneuten ontworpen en gebouwd.

100% NL in Drenthe nog steeds uit de lucht

De zender 100% NL is zo langzamerhand wel een groot slachtoffer van de brand in Smilde. Sinds de voor de zendmast fatale brand op 15 juli zijn zij in de regio nog steeds niet via een tijdelijke/nood-zender in de lucht. (bron: agentschap telecom) Ik heb geen idee wie hun provider is, KPN of Broadcast Partners.

Verder bereiden zowel publieke als commerciële stations claims voor. Sky radio o.a. heeft adverteerders moeten compenseren voor de verminderde ontvangst en dus verminderd bereik van de advertenties. Sky radio heeft Sky radio 101 FM en Radio Veronica in de lucht.
Ook de hier eerder genoemde zender 100% NL lijdt forse schade, die is zelfs tot op heden niet in de lucht gebracht in Noord Nederland door hun provider.

Een probleem blijft voorlopig waar de claims naar toe moeten. Het onderzoek naar beide incidenten loopt nog. Het lijkt me momenteel ook 2-ledig. De partij die schuldig is aan het ontstaan van de branden en ook Novec die op dit moment het vermogen laag houdt bij haar contractanten.

Klik hier voor een overzicht van de oude situatie voor de FM (via Hoogersmilde) en de huidige, tijdelijke situatie. Ook uit dit overzichtje van agentschap Telecom blijkt dat Klazienaveen (radio 1) officieel gestopt is.

Agenstschaptelecom.nl.

Radio 1 Klazienaveen is uit de lucht

Update 8 augustus: Zender wordt niet meer vermeld op publiekeomroep.nl/fm. Dus neem ik aan dat het een geplande uitschakeling betreft aangezien dit ook een frequentie van het A7 of A8 kavel betreft.

De FM-noodzender voor radio 1 in Klazienaveen op 103.8 is uit de lucht. Aangezien het niet de bedoeling is gaan we maar uit van een storing.

Radio 1 is via de ether momenteel landelijk te ontvangen via de AM 648. Deze zender wordt gehuurd van BBC Worldservice, die 'm sinds maart niet meer gebruikt.

Bronnen:
radio-tv-nederland.nl
http://www.publiekeomroep.nl/fm (bij de reacties)

Radio 1 te horen op AM 648; radio 5 weer op AM 747

Op dit moment is Radio 1 te horen op 648 kHz. Vanaf donderdag 4 augustus om 11:00 uur is Radio 5 weer op 747 AM te ontvangen.

Met deze zet is ook Radio 1 weer in Vlaanderen via de ether te ontvangen. Deze situatie, radio 1 op 648, zal duren tot de FM problemen opgelost zijn. M.n. in het noorden zullen er extra noodzenders moeten komen. Voor het zuiden, Brabant o.a., is het wachten tot het vermogen in IJsselstein weer verhoogd kan worden.

Bron: Broadcast magazine.

Overzichtje AM. Incl. ontvangst rapport Z-kennemerland via MW-radio binnen.

648 Radio 1 (tijdelijk op BBC frequentie)
675 Radio Maria
747 Radio 5 (weer terug op deze frequentie)
828 Radio 10 gold (toppertje, maar geef mij via ether maar Digitenne)
891 Radio 538 (toppertje, maar geef mij via ether maar Digitenne of FM)
1008 Groot nieuws radio (slechte ontvangst Z-kennemerland)
1116 Radio Bloemendaal (kerkradio in weekend)
1224 Quality radio (geen ontvangst Z-kennemerland)
1251 Radio 5 (alleen in zuid-limburg)
1296 RNW (geen ontvangst Z-kennemerland)
1332 Hot Radio (geen ontvangst Z-kennemerland)
1395 Big L (zwakke ontvangst Z-kennemerland)
1485 Radio Marina (geen ontvangst Z-kennemerland)
1557 Magic Jazz (geen ontvangst Z-kennemerland)
1584 Radio Paradijs (geen ontvangst Z-kennemerland)
1602 Radio Waddenzee (geen ontvangst Z-kennemerland)

Info: http://www.middengolf.info/index.htm

Mast Hoogersmilde wordt herbouwd

Het is de overduidelijke intentie van Novec, eigenaar ingestorte mast, en Alticom, de eigenaar van de betonnen onderbouw, om de mast te herbouwen en weer in gebruik te nemen. De bedrijven zijn voldoende verzekerd om herbouw te financieren.

Alticom heeft de betonnen toren gexefnspecteerd en deze lijkt de klap van de mast overleeft te hebben. Ook wordt ie al enigszins hersteld. De lift werkt weer en de stroom is weer deels aangesloten. De komende dagen zal wel nog een onafhankelijk bedrijf de betonnen toren op verborgen scheuren in de wand controleren.

De opruimwerkzaamheden verlopen inmiddels ook voorspoedig. Hiervan kunt u via radio-tv-nederland de vorderingen volgen.

Slechte FM ontvangst? Hoe toch te luisteren

Pagina update: zaterdag 6 augustus!

Sinds vrijdag 15 juli zijn er ontvangstproblemen met diverse FM zenders door brand in de zendmasten van IJsselstein en Hoogersmilde. Bij die laatste is de buismast geheel verloren gegaan. Hieronder kun je lezen hoe je momenteel de publieke zenders kunt ontvangen.

Alle publieke radio-zenders zijn sowieso te beluisteren via
Kabel (analoog en digitaal)
Digitenne (dvb-t; gratis publieke omroeppakket, Free to air)
Schotel (Gratis abonnement Canaldigitaal, = Free to view)
Internet (http://publiekeomroep.nl/radio)
IPTV (bv ITV van KPN, Tele2 en XS4ALL)
DAB (digitale radio via de ether)

Via de ether op FM en AM:

Radio 1 t.e.m. 4

Deze zijn via FM ether te krijgen. In sommige delen van het land slecht. Radio 4 is in grote delen van Noord holland niet/slecht te krijgen. Radio 2 is in een groot deel van Brabant vrijwel niet te krijgen.
Ook in Friesland, Oostelijk Drenthe en Groningen is er een slechte ontvangst van deze zenders.

M.i.v. 6 augustus 2011 is de noodzender Klazienaveen 103.8 niet meer in bedrijf. Deze lokatie en frequentie had agentschap Telecom tijdelijk ter beschikking gesteld.

Radio 1 op AM

V.a. donderdag 4 augustus 11:00 uur is deze zender te horen op AM 648 (=MW 648 kHz). De publieke omroep huurt deze AM zender van BBC WORLDSERVICE, die deze niet meer gebruikt. Deze situatie zal naar verwachting (nog) enkele weken nodig zijn, zolang de FM ontvangst van radio 1 niet voldoende is.

Radio 5 AM

V.a. donderdag 4 augustus 11:00 uur zal deze weer via AM 747 (MW 747 kHz) te beluisteren zijn. Dit is de vaste frequentie van radio 5 nostalgia.

Radio 6

Deze is te beluisteren via kabel (analoog en digitaal), Digitenne (= digitaal via de ether, FTA), Schotel (Registratie nodig, gratis, FTV), Internet, IPTV en DAB (=digitaal via de ether).

IJsselstein

Via IJsselstein zijn sedert enige tijd de zenders van radio 2, 3FM en 4 weer in de lucht met nog steeds beperkt vermogen. Radio 1 is nog steeds vanuit de tijdelijke zender in Hilversum in de lucht. De vermogensbeperking en radio 1 v.u. Hilversum heeft alles te maken met de beperking van het stroomverbruik in IJsselstein. Ik neem aan dat men vermoedt dat dié brand i.i.g. door electrische overbelasting is ontstaan. Men neemt, na het instorten van de vrijwel identieke mast in Hoogersmilde, duidelijk geen énkel risico.
Sommige zenders zijn in delen van het land nog niet te krijgen. Zoals radio 4 in Noord-holland noord. Dit komt omdat andere zendmasten ook verlaagd vermogen hebben (Goes, Markelo en Wieringermeer).

De laatste stand van zaken: (info publiekeomroep.nl/fm )

Donderdag 4 augustus 08.00 uur

  • Vanaf donderdag 4 augustus 11.00 uur is Radio 5 weer via 747 AM te ontvangen.
  • Vanaf donderdag 4 augustus 11.00 uur is Radio 1 landelijk te ontvangen via 648 AM
  • In het westen van Friesland en het oosten van Drenthe en Groningen is geen FM-ontvangst van Radio 1, Radio 2, 3FM en Radio 4 mogelijk.
  • In grote delen van Noord-Holland is geen ontvangst mogelijk van Radio 4.
  • In grote delen van Noord-Brabant, met name in de regio Tilburg-Breda-Den Bosch is geen FM-ontvangst mogelijk van Radio 1.
  • De Publieke Omroep doet er alles aan wat in zijn macht ligt om de situatie te verbeteren.
  • Donderdag 28 juli werd een noodmast in Assen in gebruik genomen.
  • De ontvangst van grote delen in Midden-Nederland zal verbeteren als de zendmast in Lopik weer volledig in gebruik mag worden genomen. Op dit moment is deze op last van de eigenaar nog maar beperkt in gebruik.
  • Om de ontvangst in Noord-Nederland verder te normaliseren heeft de Publieke Omroep zijn provider gevraagd om meer alternatieve zendlocaties te gebruiken.

Klik hier voor alle berichten op dit blog die n.a.v. de zenderproblemen zijn geplaatst v.a. 15 juli, de dag van de branden in IJsselstein en Hoogersmilde.

Radio 1 binnenkort via AM 648; radio 5 dan weer op AM 747

Bron: blog RNW, gepubliceerd op de blog 1 aug. om 13:17 u.

(vrij vertaald door mij v.u. het Engels; eigen info en kennis toegevoegd)

Alle formaliteiten zijn ontvangen van uit het V.K. We kunnen dan ook officieel aankondigen dat de Ned. publieke nieuws/sport/informatie-zender Radio 1 binnenkort via de 648 kHz gaat uitzenden. Deze was tot voor kort in gebruik bij BBC Worldservice. Daardoor kan Radio 5 terug naar haar eigen frequentie 747 kHz op de AM. Sinds de zenderproblemen na de branden zit daar Radio 1 op.

Collega's van RNW zijn bezig de tijdelijke doorgifte via Engeland voor te bereiden. Er kunnen nog geen uitspraken gedaan worden wanneer de uitzending van Radio 1 via AM 648 zal starten. De zender moet nog getest en ingeregeld; deze is maanden buiten gebruik geweest. In de loop van 2 augustus hoopt men de zender in de lucht te hebben, wanneer Radio 1 er dan ook daadwerkelijk op zit kan men nog niet zeggen. Maar lang kan dat dan niet meer duren natuurlijk.

Zolang de FM ontvangst van Radio 1 niet in heel Nederland voldoende optimaal is zal Radio 1 via AM 648 uitzenden. Deze situatie zal naar verwachting nog enkele weken aanhouden.

HIERONDER NOG DE OORSPRONKELIJKE ENGELSE TEKST, KLIK HIER OM DIE TE LEZEN OP DE BLOG VAN RNW.

All the necessary approval has now been received from the UK, and we can officially announce that Dutch public news/information network Radio 1 will shortly begin broadcasting on 648 kHz via the former BBC World Service transmitter at Orfordness. This will enable Radio 5 to return to its regular frequency of 747 kHz where it has been supplanted by Radio 1 following the fires at two Dutch FM transmitter sites on 15 July.

Arrangements for the temporary broadcast via the UK are being handled by my colleagues in the RNW Programme Distribution Department. The exact time when broadcasts will start on 648 kHz is not yet known, as the transmitter has to be tested, but we expect it to be on the air in the course of tomorrow (2 August).

The mediumwave transmission of Radio 1 will remain on the air 24/7 until all areas of the Netherlands can receive strong signals on FM. There are still some areas where FM reception is poor, and this is expected to last for a number of weeks.

Uitbreiding eerder bericht over ontvangst via FM en AM

Uitgebreid met de alinea “IJsselstein”. KLIK HIER voor het uitgebreidere bericht.