Home » Overig » LED of OLED?

LED of OLED?

Categorieën

Archieven

LED en OLED zijn niet hetzelfde. Hier onder het verschil.

LED tv’s zijn eigenlijk nog steeds LCD tv’s maar dan niet met fluoriserende achterverlichting, maar met LED’s erachter. Daardoor kan het scherm dunner zijn en is het zuiniger met energie. Schermen met vaste LED verlichting geven niet echt een beter beeld dan LCD tv’d met fluoriserende achterverlichting. Maar die modellen met z.g.n. gelocaliseerde dimming geven een aanzienlijk beter contrast. Nog beter wordt het wanneer er gebruik wordt gemaakt van rode, groene en blauwe LED’S (RGB LED’s) achter het scherm, waardoor elke kleur apart gedimd kan worden. Sony claimt met haar x4500 toestellen daarmee een contrast van 1:1.000.000 bereikt te hebben.

OLED schermen gebruiken organische leds (organic light emitting diode) die klein genoeg zijn om elke individuele pixel te vervangen. Er is dan geen LCD overheen en is het puur een LED scherm. Dit heeft de mogelijkheid in zich om de beeldkwaliteit gigantisch te verbeteren. Het zal nog wel jaren duren voor de OLED techniek zover is dat grotere schermen en in HD kwaliteit op de markt zullen kunnen verschijnen. En daarna nog enkele jaren vooralleer het een beetje betaalbaar wordt.

Koop je nu dus een LCD toestel met LED backlight met de gelocaliseerde dimming functie dan kom je al héél dicht in de buurt van wat uiteindelijk de OLED techniek kan brengen. Het beste (contrast) is dan nog met RGB LED’s.

Momenteel zijn (RGB) LED’s nog te groot om zonder LCD voorscherm te gebruiken in huiskamer tv’s. In hele grote schermen, zoals de Arena in Amsterdam, zitten sinds kort wel RGB LED’s zonder gebruik van LCD. Maar deze schermen zijn zo groot en de kijkafstand zodanig dat dat geen probleem is.

Met de OLED techniek zijn nu een toestel van Sony en sinds kort eentje van LG in productie en dus in verkoop. Die van LG vooralsnog alleen in Korea. Vanwege de hoge kosten zijn de schermen niet groot: 11 inch = 28 cm in de 16:9 verhouding. Goedkoop zijn ze ook niet, die van Sony ca x803.999,00 , maar plat wel, zo’n 3 mm.  Ze zijn met 960 x 540 pixels geen HD, maar kunnen wel een 1080p signaal verwerken. Zie over het toestel van Sony het op 4 oktober 2007 geplaatste bericht.   Bron


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

Je reageert onder je WordPress.com account.Log uit / Bijwerken )

Je reageert onder je Twitter account.Log uit / Bijwerken )

Je reageert onder je Facebook account.Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Let op de datum van een bericht!

U bent nu op de pagina met een individueel bericht. Om te voorkomen dat u (al te) oude informatie leest die misschien wel is achterhaald verzoek ik u wel op de datum van het bericht te letten.

Op de inhoud van berichten kan geen rechten ontleend worden.

#Blijf gezond; werk thuis!

Bij de links over België*

Hierboven vind u links van de Belgische publieke omroep V.R.T. Deze zenders zijn in de grensstreek met België gratis via DVB-T te krijgen. Eén en Canvas zijn ook via Digitenne abonnement in heel Nederland via de ether te krijgen en de diverse kabelnetten. De zender Eén+ is opgeheven t.b.v. het nieuwe derde net (Ketnet is apart gaan zenden). I.v.m. afspraken rondom het derde net is ook Ketnet+/Canvas+ stopgezet.
In België zijn de Belgische commercielen, v.a. 1 juli middels abonnement bij Telenet te krijgen, dus in Nederland niet via DVB-T te krijgen en derhalve ook niet in Nederland te ontvangen. Die zijn hier dus niet vermeld.

Bij de links onder Providers**

Rekam en Caiway zijn actief op een gezamenlijk kabelnet echter met verschillende digitale pakketten. Beiden bieden geen analoge tv-kanalen.
Meer info over beleid en waar de diverse providers actief zijn kunt u vinden op digitale kabeltelevisie.

Sportevenementen zomer 2018

Formule 1 tot en met 23 november

%d bloggers liken dit: