Home » Diversen » Standaardisatie apparatuur digitale tv lastig

Standaardisatie apparatuur digitale tv lastig

Categorieën

Archieven

Het standaardiseren van apparatuur (stb = settopbox) voor digitale tv, zoals VVD-kamerlid Afke Schaart in de Kamer voorstelt, is in de praktijk lastig. Ziggo biedt al de internationaal afgesproken standaard voor digitale kabeltelevisie, dvb-c. De klant dient zélf een ontvanger te KOPEN, wat bij verhuizing naar een gebied met UPC natuurlijk financieel onaantrekkelijk is. Want UPC heeft een "eigen" systeem. Zij geeft klanten een apparaat in BRUIKLEEN. Bij beëindiging van het abonnement, bijvoorbeeld bij verhuizing, gaat het apparaat kosteloos retour.
Ook bij KPN is standaardisering vrijwel onmogelijk. Het signaal komt via adsl op een héél andere wijze de huiskamer binnen dan bij de kabel. Bij standaardiseren zou dus élke digitale ontvanger ook van dat ontvangstsysteem moeten zijn voorzien, wat die apparaten natuurlijk stukken duurder (!) zal maken. De transmissienorm van satellieten is wéér anders, moet dat ook ingebouwd (?). Overigens krijgt ook bij KPN de klanten van Int. TV het apparaat in bruikleen. Klanten van Digitenne, ook KPN, krijgen de eerste ontvanger in bruikleen, voor een evt. 2e en 3e betaalt men een klein maandbedrag. Hier is dus ook géén sprake van dure aankopen voor de consument.

Bij Ziggo (kabel in een deel van Nederland) en Canaldigitaal (via satelliet, voor heel Nederland), dient de consument zélf een stb aan te schaffen.

Conclusie: veel kabelnetten hebben wel een standaard. Die heet dvb-c. Nadeel hierbij is echter dat geacht wordt dat de consument zélf een apparaat koopt.
Bij KPN en UPC wordt een apparaat in bruikleen ter beschikking gesteld, evenals bij de int. tv van Tele2. Voor Digitenne wordt een klein extra maandbedrag in rekening gebracht bij een 2e of 3e stb. Overigens zijn voor Digitenne ook apparaten te koop. Digitenne werkt echter in het hele land. Apparaat kan dan gewoon meegenomen. (Ook in het buitenland kan men dvb-t/digitenne stb's gebruiken, men ontvangt dan de ter plaatse beschikbare zenders. Handig voor op vakantie.)

Om settopboxen voor alle systemen geschikt te maken zou tot gevolg hebben dat deze apparaten vele malen duurder zouden worden dan ze nu zijn. Het voordeel van een gratis bruikleen bij sommige aanbieders (goed Nederlands woord voor providers) gaat dan óók nog eens aan de consument voorbij. Kortom: met het plan zou de consument JUIST VEEL DUURDER uit zijn en de kabelaars kunnen niet alle diensten leveren die ze wel zouden willen.

Gezien de conclusie lijkt me de wens van de VVD, en inmiddels ook het kabinet, voor totale standaardisatie een beetje een popie jopie verhaal. En financieel juist helemáál niet gunstig voor de consument. Ik kan me dan ook niet voorstellen dat consumentenorganisaties dit plan (zouden) steunen.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

Je reageert onder je WordPress.com account.Log uit / Bijwerken )

Je reageert onder je Twitter account.Log uit / Bijwerken )

Je reageert onder je Facebook account.Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Let op de datum van een bericht!

U bent nu op de pagina met een individueel bericht. Om te voorkomen dat u (al te) oude informatie leest die misschien wel is achterhaald verzoek ik u wel op de datum van het bericht te letten.

Op de inhoud van berichten kan geen rechten ontleend worden.

#Blijf gezond; werk thuis!

Bij de links over België*

Hierboven vind u links van de Belgische publieke omroep V.R.T. Deze zenders zijn in de grensstreek met België gratis via DVB-T te krijgen. Eén en Canvas zijn ook via Digitenne abonnement in heel Nederland via de ether te krijgen en de diverse kabelnetten. De zender Eén+ is opgeheven t.b.v. het nieuwe derde net (Ketnet is apart gaan zenden). I.v.m. afspraken rondom het derde net is ook Ketnet+/Canvas+ stopgezet.
In België zijn de Belgische commercielen, v.a. 1 juli middels abonnement bij Telenet te krijgen, dus in Nederland niet via DVB-T te krijgen en derhalve ook niet in Nederland te ontvangen. Die zijn hier dus niet vermeld.

Bij de links onder Providers**

Rekam en Caiway zijn actief op een gezamenlijk kabelnet echter met verschillende digitale pakketten. Beiden bieden geen analoge tv-kanalen.
Meer info over beleid en waar de diverse providers actief zijn kunt u vinden op digitale kabeltelevisie.

Sportevenementen zomer 2018

Formule 1 tot en met 23 november

%d bloggers liken dit: