Home » Overig (Pagina 2)

Categorie archief: Overig

Fout informatie Ziggo "even omschakelen" en folder

In de huis aan huis verspreide folder EN op de site http://www.evenomschakelen.nl van Ziggo staat voor veel regio's geheel onjuiste informatie. Vooral m.b.t. de analoge zenders / frequenties. Klopt in veel gevallen zelfs helemaal niet. De verdwenen zenders blijven ARD, BBC 2, BRAVA NL, TV 5 en CNN.

Maar de JUISTE frequentie overzichten, ook radio, vindt u op de site van Ziggo. Voer uw gemeente in voor het overzicht. Het overzicht is te printen, mits geopend in Internet Explorer!

Tariefstructuur Ziggo, UPC en alternatieven

Via onderstaand artikel probeer ik iets van duidelijkheid te geven omtrent tv-ontvangst via kabel (en andere diensten). Er kunnen geen rechten aan het artikel ontleend worden. Artikel kan nog aangepast/uitgebreid worden. Lees het artikel geheel en aandachtig door. Snapt u een afkorting niet, zie dan de hoofdpagina van deze weblog.

Bij Ziggo verdwijnen regelmatig zenders uit het analoge pakket. Dit heeft 2 redenen: a. het is een vrij dure manier van distributie: i.p.v. 1 analoge zender kunnen er 8 in digitale SD kwaliteit of 4 in HD kwaliteit op een frequentie. b. Er is steeds meer vraag naar digitale ontvangst in SD én HD.

In tegenstelling tot UPC gaat Ziggo in haar tariefstructuur niet uit van “alleen analoog”. Het Standaard TV abonnement van x8016,95 p/m bij Ziggo is feitelijk digitale tv inclusief analoge zenders. Dat de klant dan geen kastje koopt voor het digitale deel (en het startpakket met de smartcard) is het probleem van de klant, vindt Ziggo. Het digitale basispakket (Standaard TV) kost bij Ziggo dan ook niks extra per maand en bevat zo’n 60 tv-zenders en een evenzoveel radio-zenders (via hetzelfde kastje te krijgen). Klik hier voor het digitale radio-overzicht tot 1 december en hier na 1 december.
V.a. september zijn de Nederlandse zenders (N1,2,3, rtl 4,5,7,8, sbs6, net5, ver.) en Eurosport ook standaard, dus nog steeds voor die x8016,95, in HD-kwaliteit te krijgen in het basispakket. U dient daarvoor natuurlijk wel een digitale HD-kabeltuner aan te schaffen. Met een standaard ontvanger (voor SD) kunt u uiteraard de zenders in standaard digitale kwaliteit ontvangen.
U kunt een digitale ontvanger (SD of HD/SD) kopen bij uw plaatselijke elektronicaleverancier. Deze heeft ook het Ziggo startpakket voor u. Na installatie/aansluiten kunt u direct kijken. De eerste 2 weken is de smartcard standaard actief, binnen die tijd stuurt u het aanvraagformulier op om de card na deze periode ook actief te laten zijn.

Voor ontvangst van digitale tv is UPC een stuk duurder. En wilt u HD zenders dan zijn UPC abonnees nóg duurder uit dan Ziggo-abonnees. UPC heeft de HD-zenders alleen in een extra abonnement.

Dus:

Kijkt u via Ziggo dan heeft u (feitelijk) en betaalt u het basis digitale pakket. U dient zelf een ontvanger aan te schaffen, deze zijn al v.a. x8060,– te krijgen; het startpakket (met de smartcard) kost éénmalig x8029,95.
Trouwens, misschien heeft uw nieuwe flatscreen wel al een kabeltuner aan boord. Dan hoeft u een losse ontvanger al niet aan te schaffen, wel een CI+ module (en startpakket natuurlijk).
U kunt bij Ziggo tot 3 toestellen digitaal aansluiten, omdat u 3 smardcards in 1 abonnement kunt activeren.

Bij UPC heeft u voor x8017,05 per maand slechts alleen analoge tv. Dit zijn wel meer zenders dan Ziggo, maar overstappen van het ene kabelbedrijf naar het andere kan helaas niet. Om bij UPC digitaal te gaan kijken gaat het maandbedrag omhoog naar x8022,05. Voorzover ik kan vinden kunt u bij UPC op 1 toestel digitaal kijken en op andere dan analoog (30 zenders). Wilt u HD dan komt er (bij UPC dus) nóg eens x809,– per maand bij.
En dán is het wel veel duurder dan bij Ziggo. (x8016,95 incl. 11 HD-zenders, v.a. september én bij gebruik HD-ontvanger).
UPC digitaal met HD (1 toestel): x8031.05 per maand.
Ziggo digitaal met HD (tot 3 toestellen): x8016,95 per maand.

bedrijfanaloogdigitaalincl hd*
Ziggox8016,95x8016,95 (tot 3 toestellen)x8016,95
UPCx8017,05x8022,05 (1 toestel)x8031,05

Bij het *: Nederland 1 tem 3, rtl 4,5,7,8, en sbs, veronica, net5 en eurosportHD. Er zijn er meer maar die zitten áltijd in een extra pakket. Dat moet je bij UPC sowieso nemen voor deze zenders, vandaar de prijs.

Volgens de consumentenbond mag UPC dan de beste beeldkwaliteit analoog hebben, maar daar heb je als consument natuurlijk geen donder aan. Om over te stappen van kabel dien je te verhuizen namelijk. Ik vind dit dus een flutvergelijking.

Wat zijn wel alternatieven voor de kabel? Let wel, deze hebben geen van allen een analoog aanbod, alleen digitaal.

  • KPN ITV.  Via internet aansluiting van KPN: x8011,– per maand (excl. internet abonnement), HD x80 10,– per maand. Neem je ITV dan krijg je nu 2 ontvangers voor ITV. Tevens de mogelijkheid gratis extra abo Digitenne (tot 3). In totaal dan dus 5 tv’s te gebruiken.
  • KPN Digitenne: zonder abonnement alleen publieke omroep. Hier zijn al dvb-t kastjes voor te krijgen v.a. x8024,95. Met abonnement 28 tv- en 22 radio-zenders. x809,– kastje in huur, eerste gratis huur. Koopkastje met smardcardslot x8069,95.
  • Digitenne wordt ook nog door andere aanbieders aangeboden tegen aantrekkelijke tarieven. Zie overzicht op deze site.
  • Canaldigitaal, via de schotel. Informatie via de site.
  • Tele2, met eigen interactieve tv i.c.m. internet en telefoon.
  • XS4ALL, Interactieve TV (in feite ITV van kpn, xs4all is volle dochter van kpn)
  • Diverse internetaanbieders met koppelabonnement. B.v. i.c.m. Digitenne en/of Canaldigitaal.

Maandag 11 juli wijzigen analoge zenders Ziggo

Morgen, maandag, wijzigen de analoge zenders van Ziggo. Als ik het lijstje goed bekeken heb wijzigen vrijwel alle analoge frequenties. Tenzij u maandag uw toestellen opnieuw instelt kunt u geen tv kijken. Voor informatie en nieuwe frequenties zie eerder bericht op deze weblog.

Zie verder, ook voor analoge frequenties: Overzicht analoge zenders Ziggo.

Storing zenders Ziggo Roosendaal sedert 22 juni

Sinds de ingebruikname van de nieuwe DVB-T frequentie in Roosendaal is er in sommige huishoudens storing in de ontvangst van de digitale kanalen RTL 5, SBS 6, Veronica en RTL 7. Wat u hieraan kunt doen is te lezen op de site van Stichting STAI (STichting Aanpak Interferentie). Zorg dat u goede kabels en verbindingen hebt. De lengte van de antennekabels niet langer dan 10 meter (anders gaan ze als antenne fungeren). Koop het aansluitmateriaal bij een speciaalzaak.

Geen van beide providers kan hier wat aan doen. De overheid beheert dan wel de frequenties in de ether, maar een kabelbedrijf, dat gebruik maakt van een gesloten systeem tenslotte, bepaalt zelf haar frequenties. Dat dat jaren later botst met etherfrequenties die al waren toegekend maar nog niet in gebruik door Digitenne, valt niet te voorzien.

Ziggo werkt aan een voor klanten kostenloze oplossing. Ziggo geeft de gebruikers gratis coaxkabel(s) en helpt indien gewenst met installatie. Dit is netjes van Ziggo, maar mij niet nieuw. Ook ik had enkele jaren geleden, toen ik nog kabel van Ziggo had, last van interferentie op de digitale ontvanger. Had toch al niet het goedkoopste materiaal. Maar toch. Een monteur van Ziggo heeft toen, kosteloos, een coaxkabel (a x80 4,00 / m ) van 3 meter ertussen gezet voor me, met goede connectors. Probleem was toen opgelost. Nu heb ik echter interactieve tv van kpn. Dat werkt helemaal niet meer met frequenties, maar met streams. Interferentie lijkt me daarbij dus ook uitgesloten.

Discovery Travel & Living wordt Investigation

De zender Discovery Travel & Living krijgt een ander jasje. Geen vakantiebeelden en cultuur meer, maar misdaad, politie en csi-onderzoeken. Het gaat dan ook Investigation Discovery heten. Van af begin juli zal deze verandering een feit zijn.

Liefhebbers van reisverhalen zijn dan aangewezen op de zender Travel Channel. Deze wordt bij diverse providers digitaal doorgegeven in de pluspakketten.

Meer info, klik hier.

Zenderwijzigingen Ziggo per 11 juli 2011

Analoog komen er wat wijzigingen bij Ziggo.

Regio Kennemerland: BBC 2 vervalt, evenals ARD, CNN, TV5 MONDE en BRAVA NL. Overigens zijn en blijven al deze zenders via het digitale basispakket te ontvangen.

Digitaal wijzigt wat later dit jaar het Standaardpakket. Daarin zitten v.a. 1 september de zenders NED.1,2,3, RTL 4,5,7,8, SBS6, NET5, Veronica en Eurosport in HD kwaliteit. Daarvoor heeft u een HD ontvanger en een HD ready of Full HD tv nodig. De kwaliteit van de HD zenders is meestal 720p. Gebruikt u een SD ontvanger dan krijgt u genoemde zenders in SD kwaliteit.
Discovery en Animal Planet zenden uit in 1080i.

(p.s. op een HD ontvanger zitten de zenders in SD-kwaliteit v.a. 901)

Wat waarschijnlijk verdwijnt uit het analoge Ziggo pakket

Niet alleen bij Digitenne en ITV van KPN worden in juni wijzigingen doorgevoerd. Ook, zoals al eerder aangekondigt, wijzigt er e.e.a. in het analoge pakket van Ziggo. Daar gaan enkele zenders verdwijnen om meer frequentieruimte te krijgen voor digitale SD en ook HD zenders.

Het ziet er naar uit in een groot deel van de gebieden, w.o. Limburg, dat deze zenders uit het analoge pakket verdwijnen.
BBC 2, ZDF, TV5 Monde, WDR (Duitsland 3) en Brava NL.

Al deze zenders zijn overigens bij Ziggo ZONDER MEERKOSTEN via het digitale basispakket te krijgen. Dit basispakket bevat per juni ook alle HD1 varianten van Ned. 1, 2, 3, RTL 4,5,7,8 en SBS6, Veronica en Net 5. Brava NL heeft aangegeven niet langer per sé prijs te stellen op analoge doorgifte. TV5 wordt heel weinig naar gekeken; ca. 2% kijkt wel eens naar deze zender.
Opmerkelijk is de keuze om BBC 2, ZDF en WDR 3 uit het analoge pakket te schrappen. Dit zijn best populaire zenders. Maar ach, zonder meerkosten via het digitale basispakket te krijgen dus. (ZDF en WDR 3 zijn in Limburg via de ether te krijgen m.b.v. een dvb-t ontvanger, in Nederland Digitenne, zonder abonnement.)

In andere regio's, o.a. Delft, verdwijnen waarschijnlijk deze zenders:
ARD, TV5 Monde, Rai Uno, Euronews en TVE Internacional.

Bij alle genoemde wijzigingen legt Ziggo de adviezen van de Programmaraad kennelijk naast zich neer.

Bij 1: om HD te kunnen kijken zijn een digitale HD ontvanger en een TV met HD ready logo of FULL HD logo nodig.
De keuze voor de te schrappen analoge zenders kan (nog) per regio verschillen.
Zie ook: 10-2-2011: Ziggo analoog terug naar 25 zenders.

Standaardisatie apparatuur digitale tv lastig

Het standaardiseren van apparatuur (stb = settopbox) voor digitale tv, zoals VVD-kamerlid Afke Schaart in de Kamer voorstelt, is in de praktijk lastig. Ziggo biedt al de internationaal afgesproken standaard voor digitale kabeltelevisie, dvb-c. De klant dient zélf een ontvanger te KOPEN, wat bij verhuizing naar een gebied met UPC natuurlijk financieel onaantrekkelijk is. Want UPC heeft een "eigen" systeem. Zij geeft klanten een apparaat in BRUIKLEEN. Bij beëindiging van het abonnement, bijvoorbeeld bij verhuizing, gaat het apparaat kosteloos retour.
Ook bij KPN is standaardisering vrijwel onmogelijk. Het signaal komt via adsl op een héél andere wijze de huiskamer binnen dan bij de kabel. Bij standaardiseren zou dus élke digitale ontvanger ook van dat ontvangstsysteem moeten zijn voorzien, wat die apparaten natuurlijk stukken duurder (!) zal maken. De transmissienorm van satellieten is wéér anders, moet dat ook ingebouwd (?). Overigens krijgt ook bij KPN de klanten van Int. TV het apparaat in bruikleen. Klanten van Digitenne, ook KPN, krijgen de eerste ontvanger in bruikleen, voor een evt. 2e en 3e betaalt men een klein maandbedrag. Hier is dus ook géén sprake van dure aankopen voor de consument.

Bij Ziggo (kabel in een deel van Nederland) en Canaldigitaal (via satelliet, voor heel Nederland), dient de consument zélf een stb aan te schaffen.

Conclusie: veel kabelnetten hebben wel een standaard. Die heet dvb-c. Nadeel hierbij is echter dat geacht wordt dat de consument zélf een apparaat koopt.
Bij KPN en UPC wordt een apparaat in bruikleen ter beschikking gesteld, evenals bij de int. tv van Tele2. Voor Digitenne wordt een klein extra maandbedrag in rekening gebracht bij een 2e of 3e stb. Overigens zijn voor Digitenne ook apparaten te koop. Digitenne werkt echter in het hele land. Apparaat kan dan gewoon meegenomen. (Ook in het buitenland kan men dvb-t/digitenne stb's gebruiken, men ontvangt dan de ter plaatse beschikbare zenders. Handig voor op vakantie.)

Om settopboxen voor alle systemen geschikt te maken zou tot gevolg hebben dat deze apparaten vele malen duurder zouden worden dan ze nu zijn. Het voordeel van een gratis bruikleen bij sommige aanbieders (goed Nederlands woord voor providers) gaat dan óók nog eens aan de consument voorbij. Kortom: met het plan zou de consument JUIST VEEL DUURDER uit zijn en de kabelaars kunnen niet alle diensten leveren die ze wel zouden willen.

Gezien de conclusie lijkt me de wens van de VVD, en inmiddels ook het kabinet, voor totale standaardisatie een beetje een popie jopie verhaal. En financieel juist helemáál niet gunstig voor de consument. Ik kan me dan ook niet voorstellen dat consumentenorganisaties dit plan (zouden) steunen.

Ziggo: analoog terug naar 25 tv-zenders, Pakketwijzigingen digitaal

Vervolg op dit bericht.

Inmiddels is bekend dat Ziggo het analoge tv-pakket terugbrengt naar 25 kanalen. Welke zenders zullen vervallen is nog niet bekend. Deze kunnen overigens ten allen tijde zonder meerkosten via het digitale standaardpakket ontvangen worden. Hiervoor kunt u voor ca. x8080,– een digitale kabeltuner kopen. Voor x8029,99 koopt u het digitale startpakket met smartcard. Deze meld u aan bij Ziggo. Koopt u een HD-ontvanger dan heeft u v.a. juni naast Ned. 1,2 en 3 zelfs de Ned. commerciële zenders en Eurosport 1 in HD (zie verder dit bericht). Zonder extra abonnements-kosten. Naast digitaal BLIJFT u ook de analoge zenders ontvangen! Echter, tot 3 digitale tuners (smartcards) is mogelijk.

De stopzetting van 5 analoge kanalen is nodig voor uitbreiding van het digitale en HD zenderpakket. Op 1 frequentie kunnen 6 digitale zenders in SD worden doorgegeven of 3 in HD kwaliteit. En dat scheelt nogal t.o.v. 1 zender analoog.

Het advies van Programmaraden is hierbij bindend. Dat betekend dat veel bekeken zenders als CNN waarschijnlijk uit het analoge pakket zullen verdwijnen en dat weinig bekeken, maar door de raden geadviseerde zenders, als TV-E, Rai Uno en TV5 Monde, zullen blijven in het analoge pakket.

Verder gaat Ziggo per juni 2011 de dig. pakketten wijzigen. Hierbij komen de volgende zenders tevens in HD-kwaliteit in het dig. standaardpakket (zonder extra meerkosten, alleen het abbonnement van x80 16,95 per maand). U dient dan wel een dig. ontvanger te kopen en aan te melden voor digitale tv. Om de HD-zenders te kunnen krijgen natuurlijk een HD ontvanger, anders krijgt u onderstaande zenders in SD-kwaliteit natuurlijk.

Medio juni zijn deze zenders "standaard" in HD bij Ziggo:
Ned. 1 t.e.m. 3, RTL 4,5,7 en 8, SBS6, Veronica, Net5 en Eurosport 1.

LED of OLED?

LED en OLED zijn niet hetzelfde. Hier onder het verschil.

LED tv’s zijn eigenlijk nog steeds LCD tv’s maar dan niet met fluoriserende achterverlichting, maar met LED’s erachter. Daardoor kan het scherm dunner zijn en is het zuiniger met energie. Schermen met vaste LED verlichting geven niet echt een beter beeld dan LCD tv’d met fluoriserende achterverlichting. Maar die modellen met z.g.n. gelocaliseerde dimming geven een aanzienlijk beter contrast. Nog beter wordt het wanneer er gebruik wordt gemaakt van rode, groene en blauwe LED’S (RGB LED’s) achter het scherm, waardoor elke kleur apart gedimd kan worden. Sony claimt met haar x4500 toestellen daarmee een contrast van 1:1.000.000 bereikt te hebben.

OLED schermen gebruiken organische leds (organic light emitting diode) die klein genoeg zijn om elke individuele pixel te vervangen. Er is dan geen LCD overheen en is het puur een LED scherm. Dit heeft de mogelijkheid in zich om de beeldkwaliteit gigantisch te verbeteren. Het zal nog wel jaren duren voor de OLED techniek zover is dat grotere schermen en in HD kwaliteit op de markt zullen kunnen verschijnen. En daarna nog enkele jaren vooralleer het een beetje betaalbaar wordt.

Koop je nu dus een LCD toestel met LED backlight met de gelocaliseerde dimming functie dan kom je al héél dicht in de buurt van wat uiteindelijk de OLED techniek kan brengen. Het beste (contrast) is dan nog met RGB LED’s.

Momenteel zijn (RGB) LED’s nog te groot om zonder LCD voorscherm te gebruiken in huiskamer tv’s. In hele grote schermen, zoals de Arena in Amsterdam, zitten sinds kort wel RGB LED’s zonder gebruik van LCD. Maar deze schermen zijn zo groot en de kijkafstand zodanig dat dat geen probleem is.

Met de OLED techniek zijn nu een toestel van Sony en sinds kort eentje van LG in productie en dus in verkoop. Die van LG vooralsnog alleen in Korea. Vanwege de hoge kosten zijn de schermen niet groot: 11 inch = 28 cm in de 16:9 verhouding. Goedkoop zijn ze ook niet, die van Sony ca x803.999,00 , maar plat wel, zo’n 3 mm.  Ze zijn met 960 x 540 pixels geen HD, maar kunnen wel een 1080p signaal verwerken. Zie over het toestel van Sony het op 4 oktober 2007 geplaatste bericht.   Bron